Makt och influencers

Emanuel skriver en riktig intressant artikel om den makt influencers har om de bara väljer att använda den.

Samir och Viktor fixade en finalplats till Melodifestivalen. Folk tappar hakorna. Men vänta bara tills influencers väljer att gå in i politiken och ta över kommuner. Hur många kryss tror ni att Samir skulle få mot en kommunalpolitiker som tävlar i samma politisk gren. Sveriges en gång i tiden mest populära minister var Anders Ygeman. Då när jag hamnade i polemik mot honom i en debatt om att lära barn integritet så hötte nån med fingret åt mig och sa ”han är en väldigt populär politiker Elaine, han har 31.000 likes på facebook”. Herregud. Är det så många likes som krävs för att man ska anses vara respekterad politiker så kommer ju vilken influenser som helst sopa mattan med dessa populära politiker. Bara någon bestämmer sig för att ta den plattformen. Samir och Viktor har tagit melodifestivalen. Folk är chockade. Vänta tills de kliver in i politiken. Jag skrev om det i min senaste GP-krönika och är fortfarande övertygad

Nu hörde jag att Bloggbevakning är större än Bellas blogg. Så bloggbevakning, får du för dig att bedriva politiska frågor så blir inte förvånad över den genomslagskraft det kommer att få.

 1. Hej! Efter att jag fått upp ögonen för treskablinoll och förskolebrevet mejlade jag alla rektorer på de åtta skolor där jag bor och föreslog att de skulle använda sig av förskolebrevet. Hur många svar fick jag? Noll. Är oerhört besviken.

 2. Men herregud, detta ständiga tjat om influencers. Pengakåta människor som inte tillför annat än att försöka övertyga andra om sin egna, köpta, åsikter oftast.

 3. Det fina med det politiska systemet som vi har är att politiker som är anslutna till ett visst parti, är knutna till en uppsättning idéer, eller ideologi. Det finns en röd tråd i vad du tycker; högt eller lågt skatteuttag, vinster eller ej vinster i skolan och det är förutsägbart och tydligt när du röstar på ett visst parti.

  Jag tycker det är viktigt att det finns en bred politik och inte endast enfrågepartier. Att vi ska bry oss om hela samhällets uppbyggnad och inte endast mitt eget intresseområde ex. ”nu är jag pensionär, så nu är pensionärfrågan viktig för mig”

  Och jag tror att våra folkvalda representanter kämpar hårt och drivs av övertygelse och en tro på sina idéer. Det är ett tufft jobb och många blir otroligt utsatta på sina poster.

  Så hurra för vår demokrati!

 4. Det måste fungera på ett organiserat sätt som idag detta med politik (som sign. Linnea så bra beskriver) folkvalda politiker (kommunpolitiker, ministrar, riksdag o regering) har ett stort ansvar m arbetsuppgifter som innebär att kunna ha makt att fatta beslut i olika frågor gällande samhällets uppbyggnad osv. det kräver kompetens och utbildning.

  Detta m influencers är ju frågan vad och vilka menar man då, vilka värderingar och åsikter har dem. Tycker det verkar gå mode i influencers många verkar vara självcentrerade i en karriär el. bara att få bli en sk. ”kändis” i media. Ingen ”big brother” politik tack.
  Politik är ingen lek el. något yrke man väljer för att bli en ”kändis”.
  Men för övrigt är det en ny plattform Influencers i sociala medier som borde användas på ett bra sätt.

  Sen melodifestivalen verkar har tydligen helt tappat stilen, pinsamt dåligt med undantag för några bra artister och musik låtar.

 5. Det kom ju in en b kändis i politiken via Robinsson. Han socialdemokraten med tofsen som såg till att sko sig på sin roll i riksdagen på mer eller mindre skumma sätt. Kör nu runt i sin cabbe i Florida.

 6. Förstår vad du menar (tror jag), men tycker inte kändisskap är en garanti för att man förstår och kan jobba med hur ett land eller en kommun ska drivas. Se på Trump. Populism är en ganska farlig väg att gå ur demokratiaspekt, och vad ska man med ett enfrågeparti t ex till i en kommun eller i riksdagen? Med nivån på de flesta influencers, som inte har en annan inriktning än beskriva sin egen vardag, vilka kläder man har på sig och hur man har varit hos frisören, sminkösen och gått en PW, så hoppas jag innerligt att ingen av dem hamnar i politiken. De som har en annan inriktning, som du i ganska hög utsträckning, kan ju bidra till att driva vissa frågor och den vägen faktiskt bli politiskt engagerade. Men populär = lämplig att fatta politiska beslut och hantera skattepengar, no thanks.

 7. Ursäkta, jämförde du precis professor Hans Rosling med Samir och Viktor? En internationellt erkänd och respekterad professor med många års vetenskapligt förankrad akademisk forskning med två 20-nånting dokusåpa-medie-kändisar utan uttalad riktning eller mål?
  Nja, det finns ju människor som är kända för att de kan något och gör det bra, och så finns det kändisar….

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..