Nej, gränsen är passerad..

Jag kan inte låta bli att känna mig cynisk över detta uttalande från skivbolagschefen. Det kanske är det bästa albumet så här långt, men det kanske också är något man säger för att tjäna desto mer pengar på en av många pressade artister.

Man hör ju ofta om att artister tar droger. Men borde inte någon ställa frågan om varför de tar droger. Inte för att det är coolt utan för att orka med. Kanske för att orka med de parasiter som verkar finnas i branschen. Jag minns att Michael Jackson lurades att boka på sig 100 spelningar när han var hög på mediciner. Han var inte i skick att göra det. Prince, Elvis, Amy Winehouse, listan fortsätter i oändlighet.

Bild lånad av förvaringsdrottningen

Vi pratar ofta om verkan till det som tog deras liv – drogerna. Men vad var orsaken till drogerna? Kanske människorna runt omkring som satte pressen. Avicci drack för att orka med spelningarna och ångesten de orsakade honom. Någon kanske bara borde ha sagt ”det här kanske inte är din grej”. Men när en spelning ger dig 2 miljoner kronor så frågar inte folk.

Som om pengar vore den enda valutan.

Folk måste börja inse att det finns fler valutor i livet och de borde man kolla till för sitt välmående och överlevnad. Jag vet folk som har jättemycket pengar men är luspanka i nära relationer. De som är ytligt bekanta med massor av kända och ansedda personer, men inte har en enda djup relation. Jag tycker att förutom att kolla bankkontot ibland så borde man kolla:

Kärlekskontot

Vänskapskontot

Känslokontot (mår jag bra eller dåligt)

Familjetiden

Snällkontot

Dumkontot – har jag gjort folk besvikna/arga. Kanske värt att titta på för att utvecklas.

Jag har, precis som många av er, varit illa berörd av Aviciis död. Destomer efter jag såg hans dokumentär. Innan dess var min enda relation till honom mina träningspass på gymmet. Men dokumentären påverkade mig på ett djupare plan. Gav mig ord på saker jag har känt och tänkt på, men aldrig yttrat. Som:

Respektera folks nej.

Förhandla inte till dig något i närheten av deras nej.

Ställ inte ”oskyldiga” frågor som ger personen dåligt samvete för sitt nej.

Respektera gränsen och tacka för att den drogs innan du råkade gå över den.

För fan.

 1. Dåligt att du inte publicerar negativa kommentarer till din tantrecension av artistens liv. Men men, det är din blogg

 2. Lino skriver:

  Det här är en så sjukt viktig fråga och många gånger tror jag det handlar om en ledarkultur där ledarna är drivande och ambitiösa. På gott och ont om de inte känner av resten av gruppen eller medarbetarna som kanske ibland inte växlar upp i samma takt. Det kan resultera i att vissa inte känner tryggheten att säga nej vid rätt tillfälle.

 3. Andrea skriver:

  Shit, jag tänkte precis samma sak. Att de säger att det är det bästa albumet för att känna pengar. Fy!

 4. E skriver:

  TACK för att du radade upp olika delar av livet konkret(kontona). Jag behövde verkligen det, få klarhet. Jag mår dåligt men har haft så svårt att förstå just vad som är dåligt(eller en effekt av det dåliga), nu ser jag klart och tydligt vad som är felet. Tack! De sista färgade meningarna gick rakt igenom.

 5. F skriver:

  Så viktigt och bra inlägg. När jag nåddes av nyheten blev jag såklart ledsen över att ännu en ung person försvann allt för tidigt, men det var först efter att jag såg dokumentären som det verkligen drabbade mig. Det gjorde mig så fruktansvärt ledsen att se en person skrika nej på alla möjliga sätt, bara för att bli totalt ignorerad av de som borde ha lyssnat. ”Fundera tills i morgon”, ”Vi behöver inte ta något beslut än”, ”Sov på saken”, ”Du kommer förlora pengar på det”, ”Väldigt många kommer bli väldigt besvikna” – så många små ord som förstör så sanslöst mycket. Det är så sorgligt på så många plan… och så fruktansvärt onödigt. Jag är övertygad om att han hade funnits kvar i livet idag om hans nej hade respekterats från första början. Miljonerna hade varit färre, men han hade varit vid liv och det är allt som betyder något.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..