Funkisförälder

”Man ska inte..”

Man ska inte oroa sig, man ska inte jämföra med andra barn, man ska inte vara paranoid, man ska se det som en superkraft. Herregud vad många saker man ska som en funkisförälder, men ibland pallar man bara inte. Det var väldigt skönt att sitta och prata om känslostormarna med Olga igår.

Både hon och jag tränar, driver egna bolag, lockar håret, målar mascara ibland. Man kan nog se oss och tänka att allt är så enkelt för sånna som oss. Men kampen för våra döttrar syns inte bakom lockarna eller sminket.

Det syns inte att Olgas dotter Vera hoppade från andra våningen i höstas och skadade sig allvarligt. Det syns inte att jag går och kollar Evelyns hjärta varje halvår och bara hoppas att de inte ska behöva öppna hennes bröst för att fixa hjärtfelet. Att allt slår som det ska. Det syns heller inte vilken frustration vi bär på att det finns politiker som inte tycker att barn med funktionsvariation ska få stöd för att få allt det där vi andra tar för givet – andas, gå på toaletten, äta, få känna solens strålar på huden inte genom ett fönster. Det hjärtlösa samhälle som skapas tänker jag höja min röst mot. Jag tänker ta varje tillfälle jag får att använda stålkastarljuset för att dessa frågor ska få ljus. Så tack Nyhetsmorgon för att den sällsynta diagnosen Williams syndrom fick ljus igår. Tack för att Evelyn och 5000 andra barn med henne i Sverige fick ljus. Tack❤️

 1. L skriver:

  Kan du länka till inslaget?:)

 2. Emelie skriver:

  Tack för er medverkan och ärliga ord i det här inlägget. Väntar själv en son med väldigt sällsynt diagnos, era ord gör det lättare när man läser om häxjakten mot funktionshindrade.

 3. Ka skriver:

  Och tack för att DU finns!
  Läste din bok, du anar inte hur mkt det hjälpt mig i min process efter att mitt funkisbarn blev utsatt sexuellt av sin pappa.
  Kombinationen din styrka, vältalighet och att använda din plattform för de svaga och utsatta ger mig hopp. Och beslutsamhet att själv kämpa för detta när orken kommer tillbaka. Stor innerlig varm kram till dig!

  1. Din kommentar är väl vidrig om nån, wifwag!

 4. Sofia skriver:

  Och tack till dig Elaine!! Tack för att du visar alla för- och nackdelar med vad ett liv innebär genom att så generöst och ärligt bjuda på dig själv. Uppskattar verkligen det som kontrast till de andra bloggarna jag ibland upplever som så ytliga.

  1. K skriver:

   Varför följer du ytliga bloggare?

   1. Sofia skriver:

    För att jag började när jag var yngre och nu har fastnat. Gillar blandningen av bloggar men uppskattar Elains mest! Hoppas du har en fin kväll K!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..