Bli månadsgivare till en pensionär

Jag är beklämd över de pensionärer som lever i det som klassas som fattigdom i Sverige. 10% av alla kvinnor som är pensionärer lever på 2000 kronor i månaden. Det känns dels som en fuck up av ett samhälle där kvinnor tjänar mindre än männen och inte kan pensionsspara i samma grad. Att de ska ”skylla sig själva” att det var föräldralediga är så lågt. Att välja att vara med barnen ska inte bestraffas med fattigdom på äldre dar, tvärtom – rikedom. Men så går de istället runt och är fattiga idag, dubbel bestraffning från ett helt liv där män primerats. Det är så knäppt.

Jag ser pensionärer överallt nu. Spanar på dem och undrar hur jag kan hjälpa till utan att kränka dem. Jag såg en kvinna ha en sliten Konsumkasse som väska. Hon höll vant i handtagen, kände påsen utan och innan. Det var en dyrbar påse för henne. Hur går jag fram och frågar om jag får hjälpa till? Hur gör jag det utan att kränka eller genera henne? Vissa skäms ju för att de inte har pengar. Skäms, trots att det som är pinsamt är ju att de är drabbade av ett fruktansvärt orättvist samhälle. Det är Sverige som ska skämmas, inte fattiga pensionärer. Fan. Jag blir så ledsen. Precis som vi som blir sexuellt utnyttjade ska inte skämmas det är förövarna.

Världen är fan upp och ner, dags att vrida den upprätt

Folk blir världsföräldrar på Unicefgalor, det är bra. Men jag tycker att vi skulle bli medmänniskor till våra pensionärer också. En person som knegat hela livet ska inte behöva leta pantburkar under sin pension. Det borde inrättas ett system som gör att pensionärerna kan leva drägligt i Sverige. Kom inte och prata politik nu eller vad jag ska rösta på. Stefan lovade att slopa preskriptionstiden för brott mot barn, hans tid på makten denna mandatsperiod är snart slut och det har fortfarande inte skett. Och skatten? Fan vet vart de pengarna går. Även om jag vill att pengarna ska gå till LSS-stöd, och även om jag röstar på ett parti som lovar det så vet man aldrig.

Jag tror inte på vallöften från politiker, jag tror på åtgärder från ingenjörer verkställda av entreprenörer med hjärtat på rätt plats.

Där tror jag framtiden finns. Även statistiker som mäter storleken på problem och tacklar ett i taget i storleksordning istället för att gå på små problem som manipulatörer har blåst upp.

Jag tycker att män ska ge tillbaka till dessa kvinnor som får leva dessa senblom av sitt liv i stress, det är inte ok. Men jag vill hjälpa till också.

Jag vet att pensionärer är en stolt generation som knappast skulle göra sig besväret att be om hjälp. Det finns mycket skam i det. Men det är inte ditt fel att du tjänat för lite pengar, det är samhället.

Finns det ett system som en systemutvecklare fixat eller kan skapa? Där man som pensionär med bankid berättar hur lite man har utan att det blir publikt. Sen kan jag och andra vänliga själar vara på andra sidan och ge månadsbidrag som översätts till oss där namnet på pensionären är anonymt/ändrat.

Du har nu bidragit med att Ingeborg får gå på bio för första gången på 8 år. Tack för ditt bidrag till Ingeborgs pension. Mindre stress och mer lugn för en som jobbat så mycket så länge. Tack!

Kan inte någon bara utveckla detta så vi kan sätta igång. Jag marknadsför gärna en sån tjänst/app hur mycket som helst i mina kanaler. Jag tror mama inte skulle ha något emot den.

Jag vill bli månadsgivare till en pensionär i Sverige. Lyft blickarna och se om ni kan hjälpa några äldre på stan med en slant.

 1. Jag som pensionär klarar mig bra men om jag inte hade gjort det då hade jag sökt socialbidrag.

 2. Håller helt med! Jag skulle stötta detta direkt! För att äldre ska känns sig mindre ensamma finns Äldrekontakt, men ditt förslag finns ännu inte på marknaden vad jag vet. Jag skulle stödja det!

 3. Karin skriver:

  Det ska inte vara någon slags insamling från privatpersoner till fattiga pensionärer. Staten ska ta hand om sina invånare.

  Sluta skicka massa pengar till välgörenhet utanför Sverige, lägg ner åtminstone hälften av alla ambassader. Vem behöver en ambassad i Burkina Faso? Och vad sysslar de med som jobbar där? Jo, hjälparbeten i just det landet.
  Nu är det dags att ta fram stora pengapåsen, ta från de rika och ge till de fattiga.
  Betänk också alla invandrare som kommer hit och inte har någon form av utbildning. Vad ska de få för arbete? Vem ska sörja för att de överlever?
  Var ska de få sina pensionspengar ifrån?

  Det här mina vänner är bara början på en nationell kris som kommer om 15-20 år…kanske tidigare om det inte görs rätt.

  1. Hur tänker du att vi som land ska vara attraktiva för alla de högutbildade barn vars föräldrar en gång invandrade och få dem att vilja stanna kvar i Sverige då? Känner flertalet som dragit utomlands för att de inte trivs i Sverige pga utlåtanden om att ”invandrare kostar” när de gör precis allt rätt.

   1. M skriver:

    Av tacksamhet för allt fe fått av Sveriges skattebetalare t ex, men det är nog för mycket begärt.

 4. Du får gärna bli månadsgivare till mig.
  Lever på 10000 efter att ha jobbat 35 år inom vården.
  Det är inte ens hälften av vad jag hade i lön.
  Pensionerna i Sverige är ett stort hån.
  Hälsningar Skåne.

 5. L skriver:

  Så rätt! Håller med dig Elaine (och andas lugnt och försöker inte kommentera de politiska kommentarerna ovan. Namaste). Jag skänker till välgörenhet absolut, men mest väljer jag faktiskt att hjälpa min mamma (sjukpensionär) och mormor. De är ofta som du säger för stolta för att ta emot men jag säger alltid att i en familj tar vi hand om varann (”titta i andra inte lika utvecklade länder. Där BOR man till och med ihop och bidrar med det man kan; någon passar barnen, någon jobbar och drar in pengar, någon lagar mat osv – och eftersom jag faktiskt inte vill ha er pantertanter hos mig vareviga dag kan jag väl få bjuda på [insert gift] när ni hjälpt mig med gardinerna”).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..