Om jag fick välja

Om jag vaknade upp och jag fick välja precis vad jag ville så skulle jag ta ett djupt andetag och tacka.

Jag skulle välja att precis alla blev veganer förutom de djur som äter kött.

Alla skulle sluta köpa kläder och börja vårda det som de har.

Företag skulle tillverka den ultimata produkten som inte kräver en uppföljare utan håller livet ut.

Politiker skulle forma sin politik efter barnens bästa istället för dit vindarna blåser.

Alla som jobbar med eller ska få barn måste genomgå psykologiska tester för att framtiden inte ska bli misshandlade, sexuellt utnyttjade eller fara illa.

Alla som har med barn att göra skulle prata om integritet med dem.

All mat med ingredienser annat än det den består av av naturen ska förbjudas.

Pedofiler skulle aldrig få komma ut utan för alltid vara med i en livslång studie i pedofilers psyke för att stoppa det från att återuppstå i framtiden.

Alla som jobbar med barn skulle få bäst utbildning och högst lön eftersom de jobbar med framtidens ledare.

Cirkusar skulle förbjudas globalt och djur skulle få vara i sina naturliga miljöer. (Jag är klar med djurparker, det känns inte bra trots att en djurpark kan vara mycket bättre än en annan. Fåglar ska flyga fritt inte på beställning av en visselpipa eller pga tom mage).

Ålderdomshem skulle vara en förlegad företeelse och familjer skulle glatt ta hand om sina äldre. Precis som man kan vara mammaledig åt sina barn så ska man få vara dotterledig åt sina åldrande föräldrar. Lite ge och ta. Bytte mamma blöja på mig när jag föddes så kan jag göra detsamma för henne om det skulle behövas nära döden. Jag tycker det är sånt slöseri när äldre blir ensamma..

Vi skulle sluta resa så mycket.

Om ekonomin kollapsade skulle vi inse att vår största valuta är inte pengar utan våra relationer. Vi skulle börja köra på tjänster och gentjänster. Du tillverkar lampor åt mig, jag retoriktränar dig. Och där folk inte kan ge något tillbaka så bjussar vi på medmänsklighet.

Alla smarta telefoner skulle användas begränsat och samtidigt så man inte lockas tillbaka.

Folk skulle inte vara rädda för att trampa på tår, de skulle vara rädda om barnen.

Vad hade du gjort om du fått precis som du ville?

   1. Tänk om man ist för att förrakta de kvinnliga egenskaperna (mjuka parametrarna) faktiskt omslöt och uppskattade dem samt premierade dem (dvs BETALADE för dem precis som man gör för alla uppfunna mansyrken), då skulle både samhället bli mkt bättre och ”kvinnofällorna” skulle upphöra att existera så du hade mindre att få huvudvärk för Alicia. I ett ohållbart samhälle ignorerar man människans psykiska välmående och ser till de kortsiktigt kommersiella intressena. Nej, alla kanske inte vill umgås med sina föräldrar när de blir gamla. Men tänk om möjligheten fanns att de som önskade det kunde få den pengen som staten ist lägger på att låta folk cykla runt och dela ut mediciner och luncher på 10 min ist så att de äldre slapp sitta ensamma och isolerade i sina lgh på ålderns höst. Värdigt liv eller bara i vägen, vad tycker du att man ska skicka för budskap egentligen? Man behöver faktiskt inte kompromissa bort det ena för det andra, man är både naiv och något blåst om man tror att det här samhället behöver funka så och att inga andra alternativ finns. Här handlar det om rent slaveri för staten faktiskt. Jag har haft mina barn hemma under 5 års tid, jag gör karriär trots det. Kvinnofälla? Det är något som den socialistiska sidan lär ut för att alla ska gå ut och arbeta, HELA livet. Utan någon vettig pension tillbaka. Dag ut och dag in, år ut och år in. Som ett jäkla ekorrhjul. Och sen på ålderns höst ska du sitta där ensam i din barack och vara ”tacksam” för att du får lite pengar som tack för ditt bidrag till landet, som mer eller mindre är i närheten av existensminimum. Fundera lite Alicia, jag har besparat staten 1,2 miljoner på att ha mina barn hemma från förskola. Mina barn är helt med i utvecklingen, inom vissa områden faktiskt längre än andra jämnåriga. Vi umgås med jämnåriga, åker på utflykter 2-3 ggr/vecka, hälsar på släkt/vänner och annat. De är mer väluppfostrade än många ungar i deras ålder eftersom vi har tagit oss tiden att fostra dem ist för att leja bort till någon annan som har 25 stycken andra att ta hand om samtidigt. Om det är en sån ”kvinnofälla” varför kan inte JAG få de där 1,2 miljonerna som kompensation för att jag bryr mig om mina barn och att de blir goda samhällsmedborgare ist för att lämna det åt slumpen och en främling? Om JAG nu vill det UTAN att någon har fångat mig i nån jäkla fälla? Kvinnofälla, det är att ta seden dit den kommer och acceptera läget. Att tycka att dagens normer är okej och att kvinnan ska ge upp sin identitet för att likna manskomplexet. Att vi kvinnor måste bli som männen (med allt negativt vad det innebär) det ger redan och kommer ge mer ringar på vattnet när det gäller vår samhällsutveckling. Evolutionärbiologiskt finns det mkt gott i kvinnor, tro det eller ej. Att hysa empati, bry sig om andra och samtidigt hitta alternativa lösningar för att få ihop livet utan att för den saken hamna i nån ”fälla” – det tycker jag man ska beundra om något ist för att se ner på.

    1. Ja, vilket bra inlägg! 👌 Håller med om allt! Självklart borde det vara så att man får en slant för att ha sina barn hemma istället för på förskola!

  1. Här visar du Eleine din stora okunskap om äldreomsorgen. Finns idag knappt några ålderdomshem (det är idag redan en förlegad företeelse). Finns idag särskilda boenden där du i princip måste vara dödssjuk eller långt gången demensdiagnos för att få komma till. Så MÅNGA anhöriga vårdar sin partner eller föräldrar hemma och drar ett jättestort lass. Med konsekvensen av att både den äldre och de anhöriga blir slutskörda. Anhörig har ju sällan någon vård- och omsorg utbildning eller kunskap om t ex en demenssjukdom och den kombinationen kan ofta vara allt annat än bra och kan faktiskt ibland vara rent farlig.

   Med vänlig hälsning
   Spec. utb. undersköterska inom hemtjänsten som ofta möter förtvivlade anhöriga samt äldre där deras största önskan skulle vara att komma till ett särskilt boende.

   1. Håller med om detta faktiskt. Båda mina föräldrar är sjuka, i demens och annat, och jag är så tacksam för den bra vård och omsorg som de får i vårt välfärdssamhälle! Och att jag inte behöver känna mig skyldig att som en god dotter stanna hemma och vårda dem i 10-20år, som det skulle varit i många andra länder.

    Innan min pappa blev sämre i demens uppmanade han mig att göra det jag ville i mitt liv. Jag är så glad att inte känna någon skuld för att jag ägnar mig åt mina barn och mitt jobb och gör roliga saker, jag vet att det är precis vad som hade gjort honom lycklig att se.

   2. +1
    Jag skulle inte vilja vara hemma i många år (5, 10, 15 eller mer?) för att ta hand om min mamma som har Alzheimers.
    Jag skulle inte kunna lämna henne ensam överhuvudtaget. Det går inte att föra ett normalt samtal med henne eftersom hon inte kommer ihåg vad någon av oss sa för 1 min sedan.
    Det skulle vara så känslomässigt dränerande att jag inte vet om jag skulle fungera själv.
    Jag är så glad och tacksam för att hon har plats på ett boende och personal som finns där hela tiden. Personal som är professionella och utbildade och inte känslomässigt involverade i varje boende. (På ett personlig plan menar jag då).

 1. Jag önskar också att djur skulle få leva i sina naturliga miljöer, men nu har vi tyvärr tjuvjägare och skogsskövling så många arter lever på djurpark just pga att de inte skulle överleva i det vilda. Så att bojkotta djurparker hjälper dem inte att utföra sina bevarandearbeten.
  Sen att de skulle visa trick för att de har tom mage är också felaktigt – de får mat utöver träningen och kan även få annan belöning än mat. Visslan är ett tecken på att de gjort beteendet korrekt och kan avbryta för att få belöning. Träningen är en berikning för djuren, och utförs även när det inte är besökare på plats. Mycket av det som visas är naturliga beteenden som djuren har användning av att göra i andra sammanhang, som gör att de också känner att de har kontroll över sin situation och därmed minskar risken för stress.
  Så, nu har etologen nördat färdigt 🙂

  1. Bra att du kommenterade! Trött på alla som ska bojkotta djurparker för djurens skull utan att kunna ett jota om djuren. Börja med att snacka hur innekatter har det till en början kanske, hästar i små rasthagar några timmar om dygnet osv. Och man kan inte ha cirkus och svensk djurpark i samma text. Jag gillar dig Elaine, men ibland får du faktiskt tänka efter före, lite som ditt rättpsykinlägg på Instagram tidigare…

   1. Hur innekatter har det?! Vi kan prata om hur utekatter har det, alla faror de utsätts för, ägare som inte har koll på hur deras djur egentligen mår (mkt svårt med en utekatt), osv. Folk som låter sina katter gå lösa utomhus utan att bry sig om var katten håller hus är nog de mest oansvariga djurägarna dom finns. För att inte tala om de som överger sina djur… Vilket går att likställs med de som släpper lös sina katter med inställningen att rymmer de så rymmer de. Men visst, det är ju så natuuurligt för katter att vara ute!! Ja, under uppsikt!

    1. Men utomhusmiljön är ju kattens naturliga miljö. Det är ju vi människor som har domesticerat den? Det går ju inte följa en utekatt varje steg. Utekatten besöker veterinären precis som en innekatt, så varför skulle den må sämre?

     1. Du svarar lite på din egen fråga: det är vi somh har domesticerat den. Dvs egentligen klarar sig inte katter ute på ett optimalt sätt längre. Svar på din andra fråga: tex hur bra koll har du på din katts avföring när den mestadels är ute? Du kan omöjligt veta om katten inte mår bra i magen tex om du inte har koll på det, eftersom det ibland är enda sättet det går att se att den mår dåligt. och så ska vi inte prata om alla faror en katt utsätts för ute, särskilt i tätbebyggt, men även på landet (räv).

     2. Skrämmande okunskap om katter som får vara ute och katter i allmänhet och dess behov. Men vi kommer absolut inte kunna mötas i frågan och detta är inte rätt forum heller för den delen, så vi släpper det…

 2. Så mycket fint!!! Gillar ditt nya engagemang för djuren! Fantastiskt stt du engagerar dig på så många fronter!!!!!
  Begreppet ”dotterledig” låter hur fint som helst.

 3. Fin tanke med att äldreboenden ej skulle behövas men det är också att förenkla hela idén. Som att äldreboenden bara är ett boende där äldre placeras. MEN det är så otroligt mkt mer. Och många äldre är väldigt sjuka, grundsjukdomar, allvarliga symtom på dessa och demens av olika slag. För att bemöta detta krävs utbildning. Tror också det är otroligt svårt för barn att vårda sina äldre. Man blir mer en vårdare och inte ett barn längre. Precis som en förälder till barn med funktionsvariationer (ledsen om jag använder fel ord) behöver avlastning i form av assistans så skulle man behöva det till ens förälder. Och då är det bättre stt satsa på assistans åt barnen och riktigt bra äldreboenden till dem äldre. Man orkar inte, det är ett 24 h jobb. Ens föräldrar kanske inte känner igen en vilket kan skapa ännu mer oro. Tyvärr jobbar många outbildade inom äldrevården idag. Istället för att önska att föräldrar kan bo hemma så önskar jag att höja statusen på äldrevården och för undersköterskor så fler vill jobba och specialisera sig. Vänliga hälsningar ssk på äldreboende.

  1. Håller med! Förbättra äldrevården istället, blir ens förälder multisjuk eller demens så skulle man inte kunna gå utanför dörren.

   1. Eller gå på toa, duscha, sova. Det spelar ingen roll om det är personal hemma hos min svärmor när jag och min man är där och hälsar på, hon ropar, skriker och gråter efter oss så fort någon av oss ”försvinner” men snart ska hon flytta till ett boende, det har hon bestämt själv. Hon har tur som bor i en bra kommun där äldrevården är fantastisk. Jag önskar att äldrevården var lika bra överallt.👍

 4. Släpp din antikonsumtionsgrej nu, det är patetiskt att du återkommer till den i varje inlägg samtidigt som du konsumerar enormt mkt själv. Det går liksom att börja göra bra saker redan nu.

   1. Jag tror att det är exakt detta som är mänsklighetens problematik. Man vill så väl men har svårt att få till det. Vi är för intelligenta och för egoistiska för vårt bästa. Men som jag brukar fråga min son: ”Vad tror du kommer efter människan”. Då brukar vi fundera på om dinosaurierna kommer tillbaka. Vi håller på att utplåna oss själva sakta men säkert och jag har helt enkelt accepterat detta.
    Ingen vill sluta flyga, sluta konsumera.

  1. Lite så kan jag också tycka. Men då får man ju åtm hoppas på att inredning och annat tjoffs inte byts ut inom ett xx antal år eller ännu värre när trenden ändras och industri inte känns så hemtrevligt!

 5. Om jag fick önska så skulle det vara att folk slutade ha dåligt samvete över fel saker och missriktad sitt dåliga samvete på att det har det för bra till att späka sig själv på ett oansvarigt sätt som gör att man tex genom kosten inte kommer vara en frisk och närvarande förälder lika länge som man hade kunnat.

  Sluta upp med att leva i förnekelse och tro att man gör världen en tjänst genom sitt sätt att leva i förhäxad okunskap medan man i samma andetag inte har några problem med att bidra med att överbefolka jorden. För det bästa för både djur och natur är att vi helt försvann.

  Sluta ha hybris och tro att man kan räkna ut hur naturen fungerar efter dina val. Allt man vet är att man inte borde föda några barn. Alls.

  Veganer, ni bidrar till minskad mångfald av djur på planeten.

  1. Tack!! Jag önskar också att vegan-”trenden”, eller vad vi ska kalla den, försvann! (Håller med om det övriga också 🙂 )

  2. Jorden skulle inte bli överbefolkad (med djur) om den ständiga efterfrågan på djurprodukter upptog. Tror du att djuren föds fram naturligt? Verkar som att du behöver läsa på lite.

   Och om jag tolkar din kommentar rätt påstår du att en växtbaserad kost påverkar din hälsa negativt. Du behöver läsa på mer om detta ämne också. Så typiskt att köttätare som inte vill ändra sina vanor kommer med dessa argument.

   1. Hoppar in lite här. Om folk fortsätter föda barn så kommer jorden att bli överbefolkad (vilket den redan är). Sluta föda barn.

    Och, med risk för att låta dryg (ber om ursäkt för detta), så tror jag att den som tror att veganer är hälsosammare och friskare än andra är den som behöver ”läsa på mer”.

   2. Parias: Jo vegetarisk kost kommet med allra största sannolikhet framförallt om du bor i tex Svergie leda till försämrad hälsa och minskas plasticitet i dina cellmembran

    Och att ta bort betesmark kommer att oundvikligen få följden att flera djurarter kommer försvinna och då pratar jag inte om kossor utan om insekter, fåglar etc.

    Vi kan inte överleva utan bin tex. Vi är nära där redan…

 6. Viktiga punkter! Det viktigaste är at vi slutar flyga. Nu. Idag. Allvarligt talat håller inte planeten för fler flygresor nu. Vi måste ta tåget eller båten om vi ska långt. Ja, det tar längre tid och tar ett par dagar av vår semester, men helt seriöst -vi har inget alternativ! Vi kan inte föda barn till döden genom att resa! Det är fullständigt vansinne. Jag utmanar er – inga mer flygresor nu, det går faktiskt att undvika och är absolut ingen mänsklig rättighet utan ren egoism.

  1. Nej vad du ska sluta med är att beställa allt skit från nätet. Handla i butik.

   Vårt resande står för ca 2% av allt utsläpp från flyget. That’s it!!!

   1. Är det sant? Men det är väl inte mycket av varorna man nätshoppar som går med flygtrafik om man handlar från svenska webshoppar? Menar du shit från typ wish etc.?

    PS jag har köpstopp sen länge och ”får” bara handla från loppis, tradera och blocket. Joina mig gärna i den utmaningen!

     1. Förtydligande. Den svenske shoppen, inte tex Zalando då som ligger i Tyskland, har fått sina varor genom kontrainar på båtar till sig till Svergie. Men därifrån kommer det ofta och sannolikt sheppa varan helt eller delvis vidare till dig med flyg.

      Men luras inte att tro att alla har sina lager i Sverige, som tex Zalando, Reebok etc. Så ser det verkligen inte ut.

      (Jag vet inte ens om HM har sina lager i Svergie fortfarande men det är inte omöjligt. Kan också vara att de sheppar via tåg etc då du aldrig får en vara innan fyra dagar. Men ändå bättre för miljön att du köper i butik då de har fraktat många plagg till ett och samma ställe istället för flera små till många hushåll. Såvida du inte bor typ 10 mil bort från butik. 😉)

     2. Här får du text från transportstyreslen. Lägg då märke till att i den få procenten som anger resandet ingår inte bara våra semestrar utan också resor i arbetet.

      ”Hur stora är utsläppen av koldioxid från flyget?

      I Sverige stod flyget år 2010 (inrikes och utrikes flygningar inräknade) för ungefär 4,2 procent av landets totala utsläpp av koldioxid, där inrikesflyget utgjorde cirka en procent av dessa. Detta kan jämföras med vägtrafiken som stod för ungefär 30 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp. Den svenska transportsektorn står för ungefär en tredjedel av landets totala utsläpp av koldioxid. Räknas även utrikes flyg och sjöfart in i transportsektorns utsläpp uppgick transportsektorns utsläpp år 2010 till nära hälften (47,6 procent) av Sveriges utsläpp av koldioxid”

      Och tro inte att höghastighetståg men framförallt att båtar är så mycket bättre. Det är de inte.

   2. Så sant Hmm, läste vad Amelia Adamo hade skrivit i M magasin Nr 6 ”Stockholm är nedlusat med Mathem, Bring, DHL och andra lastbilar som kör hem varor. För att inte tala om alla kartonger som sedan ska köras bort”
    Mycket tänkvärt!

    1. Exakt, är så hemskt med dessa lastbilar överallt! Detta skickande fram och tillbaka…. buller, trängsel och avgaser, blä.

     Jag väljer alltid ”miljöfrakt” som alternativ om det är tillgängligt. Alla företag kör inte på detta alternativ tyvärr… Många företag och kunder verkar tyvärr vilja ha snabb leverans hellre än miljövänlig leverans.

     1. Men snälla, varorna fraktas ju annars till butik i kartong och med hjälp av transportfordon? Hur kan det vara miljömässigt sämre att min mat till exempel fraktas direkt hem till mig från ett lager än att den mellanlandar i en mejeridisk dit hundra privatbilar i veckan åker för att köra hem varorna till respektive hushåll? Din närmaste matvarubutik är liksom inte ett ekologiskt jordbruk så det blir ju rätt knäppt att prata om förpackningsmaterial och transporter som något som bara existerar vid direktleverans.

    2. Men är det inte bättre att en lastbil kör ett varv till ett flertal kunder (kortast möjliga väg utgår jag från) än att varje kund kör ett varv till affären? På Mathem kan man dessutom se vilka tider lastbilen ändå levererar till ens område så man kan välja klimatsmart. De använder papperskassar och inte kartonger.

 7. Har sett så många försöka vårda sina äldre och helt slita ut sej och själva gå in i sjukdomar och depression. Vi ska vara tacksamma för våra äldreboenden, men höja bemanning, lön och status!

  1. Alltså många gamla har ett vårdbehov. Det vårdbehovet kan inte dottern (glatt!) tillgodose. Då behövs det professionell hjälp. Blir provocerad när du skriver så faktiskt. Har sett så många slita ut sig totalt i sin kamp för att stötta sina föräldrar när de blivit gamla. Nä, satsa istället på älderboenden med välbetald och kompetent personal!

 8. Ja och att folk kan åka till simhallen eller nån sjö för att bada istället för att skaffa egen pool. Vatten kommer vara en bristvara i framtiden så som vi slösar med det.

 9. Jag skulle vilja tipsa om att köpa en Fairphone nästa gång det är dags att byta ut er mobiltelefon (som majoriteten gör typ varannat år).

  En Fairphone är producerad på ett etiskt hållbart sätt, under schysta förhållanden, utan barnarbete eller metaller som brutits under dålig säkerhet i konfliktområden.

  Den är dessutom lätt att laga och uppgradera, vilket gör att den håller längre vilket minskar resursslöseriet.

  Obs! Ej spons/samarbete. Bara ett tips om ett bättre alternativ till övriga smarttelefoner 😉

  1. Jag köpte en Fairphone 1 för ungefär 3,5 år sen. Tyvärr går den inte att uppgradera längre, så det där med ”håller länge” är väl en definitionsfråga. Jag använder fortfarande telefonen, men det är färre och färre appar som fungerar med Android 4 (som FP1 kör, och går ej att uppgradera). Till sommaren kommer Mobilt bankid och swish sluta fungera, snart kommer Skånetrafikens app också sluta fungera, och med tiden lär det inte bli hållbart att ha kvar telefonen.

   Så jag hoppas att de lyckas bättre med hållbarhetsstrategin för FP2, för jag gillar verkligen idéen.

 10. Hahahaha. Skitkul att folk inte inser att det är självaste djurhållningen och hur man hanterar slakt och frakt och kostnader kring det som är problemet. Om du jagar ett djur själv eller köper frysta burgare från Lidl där köttet kommer från litauiska kor, slakten sker i Tyskland, förpackningen är spansk, paketering sker i Danmark som sedan skickas till Sverige t.ex. kanske poletten trillar ned.

  Mina 5 önskemål.
  Psykisk ohälsa ska tas på högsta allvar.
  Att man bygger bort hemlösheten för unga.
  Börjar respektera varandra på riktigt, trängsel och nedsmutsning är inte Ok.
  Börjar jobba med mäns värderingar på kvinnor på ett djupare plan, jämställdheten måste snabbas på.
  Att man tar tag i skoltrötthet innan det blir en skoltrötthet, nej lärare och föräldrar ska inte skylla på varandra.

 11. Jag skulle stänga av strömmen i ett par dagar och visa hur oerhört sårbara vi är. Allt vi tar för givet skulle falla platt.
  Kan hända vi skulle lyfta ansiktet från plattor, mobiler och se oss omkring.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..