Två veganer på två timmar

Jag träffade Alexander Pärleros Warg igår. Vilken målinriktad människa han är som på två år gott och blivit en av Sveriges största poddar och Nordens största intervjupodd. Jag är så imponerad av hur både ödmjukhet och driv får plats i samma person.

Även hur rosa naglar och blå kavaj kan matcha. Jag älskar den nya generationen. Ingen big deal det bara är. Sen att vi båda äter veganskt var så kul, mindre bra utbud i frukosten men det blev lite melon och annat. Senare samma dag träffade jag Gustav som driver Jävligt gott. Han gjorde en jävligt god lunch till mig. Mumma!

På tal om lunch så börjar min nya kosthållning idag. Jag ska lära mig äta veganskt och hållbart för ett helt liv. Det blir som att lära sig en ny livsstil. Jag har med mig en avocado och linskakor i väskan för mina mellanmål. Bara en sån sak. Det har jag aldrig haft. Sen ska jag lära mig dricka svart kaffe, det är tydligen bara en vanesak och sen blir det gott. Nån som har gott från latte till svart? När blir det gott?

 1. Beror på vilket kaffe du dricker kan rekomendera Zoega Java att dricka kaffe är lite som att välja ut ett gott vin det handlar om syra doft och smak 😉

 2. Kan man inte ha havremjölk? Jag funderar på att byta mot det..eller finns det något mer likt alternativ till mjölk? Annars kanske man skulle börja med espresso 😏

  1. Jag dricker inte kaffe men min man dricker latte på havremjölk och gillar det bättre! Själv har jag det i te, också mkt gott.

 3. Jag dricker inte komjölk och eftersom det är så krångligt att alltid ha med havremjölk (som klart är godast enl mig, men man vänjer sig även vid sojamjölk som är vanligast på fik) på jobbet har jag börjat dricka svart kaffe. Och det är helt klart en vanegrej, tyckte det var för starkt först men nu är jag oftast sugen på just svart kaffe och dricker det även hemma ganska ofta.

  Det är fascinerande det där med vanor. När jag slutade med komjölk så älskade jag cappuccino med skummad (ko)mjölk och tyckte att all vegansk mjölk var jätteäcklig. Men jag ville verkligen inte dricka komjölk mer, så jag vande mig. Fyra år senare tycker jag att veganska alternativ är jättegoda (det tog ca. 6 månader att vänja mig) och när jag av misstag fick komjölk i mitt kaffe häromveckan, så tyckte jag att den smakade äckligt. Allt är bara vana.

  Nu ska jag gå och hämta en kopp svart kaffe:)

 4. Förstår inte. Varför svart kaffe? Ska du försöka gå i keto som vegan? Omöjligt samt skadligt. Är du glutenintolerant? Få dig att dricka mindre mängd? Varför?

  Jag oroar mig på riktigt över din hälsa. Så många dåliga råd som finns där ute. 💚🌸

 5. Hela vår familj har gått över till havremjölk efter att vi börjat skaffa det pga dotterns allergi. Maken gör latte på det, gillar det bättre än med komjölk. Och det ska vara Icas märke, det är bäst, jag tycker Oatly är för tjock.

 6. Köp oatly iKaffe!!! Den är framställd för att ha i just kaffe. Dricker i vanliga fall komjölk men just i kaffe har jag bara oatlys iKaffe, den ger en sån himla god smak!! Lite hasselnöt.

 7. Älskar att jag inte reagerade på naglarna förrän du skrev om dom, nya generationen är faaantastisk!!

 8. Berätta gärna hur du gör för att få till en bra vegansk kosthållning. Vilka saker tar man hänsyn till och vilka kan man strunta i? Hur bestämmer man sig för hur man ska tänka? Det jag är ute efter är väl någon sorts rangordning på de faktorer som jag själv undrar över, t.ex.
  – hälsa och hormonpåverkan (Hur förhindra att det inte blir för mycket omega 6? Eller soja? Är det ok att vara bubblig i magen eller lite lätt illamående? Hur länge? Vad gör man om det inte ger sig?)
  – smak (Är det viktigare att äta gott eller att äta veganskt? Även om jag gillar grönsaker verkar jag inte gilla veganskt i längden.)
  – miljöpåverkan (är det bättre att äta närproducerat eller hittransporterat? Vad jämför man i så fall? Jag tänker t.ex. ägg från liten, frigående flock vs influgen avokado, kött från inhemska rådjur vs importerad tofu osv.)

  – Tar man hänsyn till hur grönsakerna man äter har odlats? Spelar det roll om de gödslas med gödsel från djur? Är konstgödsel att föredra?

  1. Exakt!

   Avokado är väl inte alls bra att äta ur ett miljöperspektiv? Jag har hört från flera håll att det går åt extremt mycket vatten för att odla, lång transportsträcka osv…

   Vad är ens syfte med att vara vegan? Hälsa? Miljö?

   Om syftet är det sistnämnda, skulle jag säga att flexitarian är en bättre livsstil än att importera ”vegansk” mat från andra sidan jordklotet.

   Då kan man t ex dra ner på köttet men i måttliga mängder välja bra kött, äta ekologiskt, närproducerat osv…

   1. Forskning visar att tex importerade linser eller bönor mm har mycket mindre påverkan på naturen än kött.

   2. Jag hörde en intervju på radion för någon månad sedan där en forskare på Chalmers talade om kött och dess klimatpåverkan.

    Han sammanfattade det hela med att säga att bönor och linser kan åka från andra sidan jorden, ta ett varv extra jorden runt, och dessa bönor och linser är ändå bättre ur ett klimatsmart perspektiv än att äta kött uppvuxen på en gård nära dig.

    1. Fast allt kött kommer inte nödvändigtvis från gård… och hur är det med ägg då? Ägg från höns nära mig? Jag har åtta hönor och en tupp, men vore det alltså bättre att äta mer importerade bönor och inga ägg?

     1. Klurigt med ägg. Något som ploppar ut från någons rumpa kanske inte är bra att äta. Inte i stora mängder iallafall. Men hellre hemma hönor än industri vilken dag som helst! Men många har inte hönor hemma så är för djurrätt kanske det viktigaste i sammanhanget.

   3. Tanken är att man ska äta så lokaltodlad mat som möjligt. Det odlas faktiskt massor av grönsaker och olika sorts bönor/ärtor i vårt land.

    1. Sofia: Att äggen kommer ut hönans rumpa tycker jag inte funkar som argument (och ska vi vara noga så heter det inte rumpa på höns). Många växter göds ju med bajs och ändå äter vi dem.

     Jag vill påstå att det är jätteenkelt att ha välmående höns på landet eller i trädgård, att skaffa kontakter att köpa viltkött från, att få tag på vildfångad fisk etc. OM MAN BARA VILL. Man kan t.ex. beräkna hur mycket tid, pengar och energi det tar att få kläm på hur man äter bra vegetariskt och så….. tar man de resurserna och skaffar höns, köper viltkött etc. i stället.

     Varför utesluta hälsosam, näringstät närproducerad mat? Det är ju inte så att man bara ska äta kött. Man kan äta frukt och grönt från både när och fjärran också om man vill, bara det att man inte utesluter
     viktig, närproducerad, miljövänlig mat.

 9. Jag har testat det mesta i kaffet och alpros i kaffet är det avsolut bästa man kan ha i kaffet. Testa den 🙂 Föredrar den före komjölk.

 10. Jeg gikk over til svart kaffe fordi jeg ikke ville drikke vanlig melk, det tar 1 uke skulle jeg si så smaker det like godt som med melk.

  Nå vel hjemme i Sverige bruker jeg Outly for synes den er så himla god!

 11. Livet är för kort för att dricka svart kaffe. HAHA att det är en vanesak. Fan Elaine. Klart du ska ha iKaffe i kaffet vafan.

 12. Jättemycket off topic, men jag tittade på din instastory där du bl.a. filmade ledstängerna i trapporna i drömhuset. Ville bara tipsa om att sätta upp en till ledstång en bit under den befintliga, så att barnen har en i lagom höjd. Det kan mycket väl vara en smalare och mer diskret ledstång om man är rädd att det blir kaka på kaka. Det är verkligen guld värt när man har små barn i ett hus med många trappor. Minskar risken för läskiga trappfall 😊

 13. de sägs väl att gör man något i 21 gånger i 21 dagar så vänjer man sig. eller siffrorna kanske är något annat.
  hur som helst, dricker man svart kaffe varje dag i ex antal dagar så smakar det helt enkelt bra.
  allt är en vana.
  precis som med träning, sport, mat…

  1. Ja! liksom med Peruanskt Eko Kaffe, som man malar själv, samt lägger i en halv tesked rent Sprängticka extrakt för att balansera PH värdet och göra drycken till Hälsosammare Superfood dryck!

 14. Första veckan smakar kaffet illa. Andra veckan har man vant sig men kan fortfarande tänka sig att ha mjölk i. Tredje veckan smakar det riktigt gott och kaffe med mjölk smakar bara blask….

 15. Tror ni har missat vad veganism är, det handlar om att inte utnyttja djur för vår vinning. Har alltså inte direkt med miljö eller hälsa att göra. Att sluta sponsra en industri som förslavar och ganska brutalt dödar djur är väl mer en etik och moral fråga?

  1. Håller helt med, men verkar som att få mer människor att tänka om så måste man ge fördel för deras hälsa…. annars händer inget. För djur verkar inte räknas

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..