När man vill måla sin vita man svart, i en vecka!

Älskade vänner! Hoppas er dag var bra! Jag känner verkligen hur jag sakta fasar ut bloggandet och hur lite jag dokumenterar min vardag, istället får jag uppleva den. Bara en sån sak. Selfies har nu ett bäst före datum i min värld eller i alla fall en sällsynt företeelse i min vardag, så kul!

Idag missade jag tåget till Min destination så jag fick ta bilen. Man kan ju inte göra annat än att köra och se Sveriges vackra landskap. Jag tog in allt grönt och suckade flera gånger över hur vackert allt är.

Två föreläsningar hade jag i Vingåker, en sån vacker stad.

Gustav och jag hade förresten ett politiskt tjafs. De politiska diskussionerna går heta hemma hos oss. Han berättade hur han troligen skulle rösta, ”En röst för småföretagarna”.

Jag: MEN HUR KAN DU HA DEN MOTIVERINGEN?!

Gustav förvånad: Men VI är ju småföretagare.

Jag: Men världen är STÖRRE ÄN OSS! Det är som min delar av min puckade familj Bergqvist sa om fastighetsskatten för några val sedan ”då kanske inte vi har råd att behålla vår ö”. Jag tittade på dom och sa ‘Ni har en ÖÖÖÖ, en jävla Ö. Ni är oroliga för er Ö, jag är orolig för svenska medborgare som inte har ett skit!”

Gustav: Småföretagare skapar jobb, det skapar jobbmöjligheter åt alla som flyktingar tex.

Jag: Det där är bara skitsnack. Inte ens svenska medborgare med invandrarbakgrund får jobb av småföretagare hur fan ska flyktingar få det? Faje fick ju byta namn i sin jobbansökan.

Gustav: Jag håller inte med.

Jag: Det finns inget att hålla med om, det är så det ser ut du har sämre förutsättningar att få jobb med ”fel” efternamn och/eller hudfärg. Kolla hudskalan på vilken arbetsplats som helst.

Gustav blir tyst.

Jag: Jag vill måla dig svart en vecka med ett nytt efternamn och så får du se hur småföretagandets fördelar hjälper dig i vardagen.

Hur går diskussionerna hemma hos er? Jag kommer rösta större än mig själv och mina ”skattefördelar” jag kommer rösta ideologiskt och för barnen. När jag gjorde Svts skattning så blev jag Miljöpartist, men jag vet inte vad jag ska rösta än.

 1. Ni har väl båda rätt på sätt och vis. Var fjärde småföretagare är väl utrikesfödd och där finns givetvis stor del som anställer enbart andra utrikesfödda. Det kan ju då gynna invandrare mer än andra partier. Finns absolut diskriminering på arbetsmarknad med såklart, det ena behöver inge utesluta det andra

 2. Med våra löner o livstil passar definitivt moderaterna. Men jag tänker på mina föräldrsr och kommer därför röst rött.

 3. Bra med diskussioner! Har just skrivit vad jag röstar på och varför i ett blogginlägg: https://jennifersandstrom.se/2018/09/03/okej-sahar-rostar-jag/

  ”Jag tror exempelvis på privatiseringar inte för att någon ska kunna ”tjäna pengar på det”, utan för att jag tror att företag som måste se till intäkter/utgifter har möjlighet att göra en lönsam och bättre verksamhet än de där skattepengarna försvinner i bottenlösa hål.”

 4. Hade jag enbart tänkt på mig själv så borde jag rösta blått. Men inte en chans att jag skulle göra det…. för mig blir det en röst för miljön och för jämnställdhet och lika rättigheter!

  1. Så du menar på allvar att blått inte skulle innebära jämlikhet eller att värna om miljön?

   Min åsikt är att de röda har mycket fler förutfattade och felaktiga åsikter om de blå än vice versa.

 5. Vi är rätt överens om hur vi röstar, men å andra sidan så känns det inte jättefarligt om tex jag skulle rösta rött och min man blått bara för att dra något. Det som skulle göra ont i mig vore om han röstade SD men det skulle aldrig falla han in. Men annars är man ju olika ibland. Precis som med mycket annat. Men just i detta fall, vi är lika. 😉

 6. Jag kommer att rösta så att det bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Tycker det är viktigare med ett sympatiskt samhälle där vi tar hand om varandra än att prioritera mina egna intressen som småföretagare 🖤

 7. Jag jobbade på en arbetsplats där vi va 60% utländska. De som hade kämpat för att uppnå behörighet fick jobben – vad du hette eller vilket kön du hade spelade ingen roll. Det va rätt person på rätt plats som gällde. Det krävde en del av en, men om man kämpar kommer man långt. Men man måste tro på sig själv att och kämpa. Sen finns det alltid orättvisor. Men det kan även gälla annat än hudfärg. Det kan även gälla ditt kön.

  Jag jobbar på ett hög position i en mansdominerad värd (och många utländska). Jag har inte haft några problem. Jag ser mig som en i gruppen. Å jag vågar va kvinna.

  Jag tror att man måste tro på sig själv oavsett kön, färg eller läggning. Tror du själv att ditt kön eller hudfärg är ett problem så blir det garanterat det. Får många tror faktiskt inte sämre om kvinnor och utländska. Visst finns det de som gör det å de ska man ändra på. Men om man ska övertyga andra att alla är lika mycket värda så måste man börja tro på det själv först.

  Sen tycker jag att Gustav har rätt. Vi måste ha ett driv i samhället som gör att folk vill kämpa (om man kan). Det går inte att går runt och tro att det inte är nån ide att kämpa för ingen kommer vilja anställa mig – då kommer det förbli så. Sen ska man inte tro att vägen är lätt. Men känslan av när man börjar klättra är oslagbar. Därför ska det löna sig att jobba. Bidragen tycker jag de som inte kan jobba ska ha.

 8. Skönt det där med att sluta känna att du måste dokumentera vardagen. Jag tänker dock att du skulle kunna fortsätta blogga om vissa saker, det som är så viktigt för dig att sätta ord på och kämpa för mm, utan att behöva tänka på dokumentation i vardagen. Jag är resebloggare, och även om barnen är med ibland så behöver jag väldigt sällan tänka att jag ska fota dem eller så. När jag skriver så skriver jag (ofta sena kvällar), när jag har vardag har jag vardag. Okej, tar kanske mycket foton när vi reser… men inte annars. Samtidigt hade jag haft betydligt färre foton på barnen också privat om jag inte bloggat! 🙂

  Vi diskuterar med högt i tak hemma, men framför allt kollar vi debatterna ihop och pratar om vad vi håller med om och inte. Det är inte alltid samma, men hyfsat.
  Jag röstar också ideologiskt, jag tror att de flesta – i princip alla – är överens om att vilja värna välfärd och bra för alla men att man ser olika sätt att komma dit. Att säga x = bra för alla och y = egoistiskt är att förenkla och allt för billiga poänger, tänker jag.

  Men, jag har respekt för att alla tänker olika. Förutom SD-röstare. Det har jag inte respekt för.

  1. Exakt. Alla partier vill ungefär samma. Samma typ av välfärd värna miljö etc. Det är bara vägen dit som de inte är överrens om.

 9. Jag kom på. Vi har vi kronprinsessan Victoria i Sverige också…! Monarki eller inte- hon är en skicklig ledartyp. Klok och varm så nu framöver kommer vi nog vara tacksamma för henne som blivande statschef. 🙂 eller hur!

 10. F!, OM VI RÖSTAR IN F! FÅR F! 14 ”mabdatstolar” som välter åt rätt håll. Vänsterpartiet-röster eller miljöpartister ger inte alls lika många stokar

 11. Självklart röstar jag för vad som jag tror är bäst för Sverige. Som småbarnsmamma och bonusmamma på heltid (höjda barnbidrag och underhållsbidrag och gratis glasögon och gud vet allt) tror jag Vänsterpartiet gynnar vår familj just nu. Men skulle aldrig i mitt liv kunna rösta vänster. ALDRIG! (Tänk att deras partiprogram tom bryter mot FN:s mänskliga rättigheter)

  Röstar på samma parti som jag röstat på sedan skolvalet i mellanstadiet. Gustav har rätt. Utan småföretagare stannar Sverige.

  1. Skulle du snälla kunna förklara för mig som inte är insatt i Vänsterpartiet överhuvudtaget (har intr tänkt rösta på dem så inte läst på om dem) varför deras partiprogram bryter mot det? Jag är nyfiken 😊

    1. Hej Linn!
     ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former” står det i V:s partiprogram som antogs i mars i år.

     FN betraktar äganderätt som en mänsklig rättighet.

     Vad är det som inte stämmer i det jag skrev??!

   1. ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former”, står det i Vänsterpartiets partiprogram som antogs i mars i år.

    FN betraktar dock äganderätt som en mänsklig rättighet.

    På SVT:s Utfrågningen gick de ganska hårt åt Sjöstedt när det gällde just äganderätt. Vissa småföretag kan få finnas tycker Sjöstedt, men andra stora företag ska ägas gemensamt, gärna av arbetarna. Jag tipsar Sjöstedt och alla kommunister om att gå och köpa sig några aktier så är de med och äger.

 12. Jag har gjort flera tester och alltid fått S som etta följt av antingen SD, KD, M eller L. Sist alltid V och MP (naiva partier). Men vet ej än vad det blir.

 13. Träffar äldre i mitt jobb varje dag. Äldre som måste vända på varenda krona för att ha råd med mat. Inte har råd med tandvård. De kan inte ha en hobby och göra sånt de älskar. De kan inte köpa en ny telefon när den gamla går sönder. Får inte hjälp av psykiatrin exempelvis när de är över 65, de som mår dåligt kastas ut till ingen vård alls…I socialdemokraternas Sverige är våra äldre, som byggt detta land, inte värda någonting. Att rösta rött betyder tyvärr inte att man står upp för de svaga och utsatta i vårt samhälle. Känner inte en äldre person som kommer rösta rött. Ingen ska behöva leva i fattigdom på äldre dar. Min röst går till KD och alliansen.

 14. Detta valet är annorlunda än andra anser vi. Eftersom vi inte stöttar SD är vi överens om att en av de saker som är bäst för Sverige är att minska deras makt.
  En annan sak som är bra för Sverige är om vi kan få ett parti med majoritet (dröm) så det inte går så mycket tid åt förhandlingar, blir så många kompromisser och att det vinnande partiet faktiskt får en konkret möjlighet att realisera sina vallöften inom mandatperioden.
  Vi är alltså överens om att det bästa för Sverige är att rösta på ett av våra större partier.

 15. Fast Gustav har rätt. Om det blir enklare för småföretag så blir det också enklare för dem som inte blir anstälda att skapa ett eget jobb med hjälp av att starta egen firma.

 16. Efter att ha debatterat lite på BB.

  Handen på hjärtat E. Röstar inte du också lite egoistiskt. Du röstar för att döva ditt eget dåliga samvete att du har det bra?

  För jag känner att många går på enkel retorik att ett sätt att rösta är ”godare” än något annat när frågan egetligen ligger i hur realistisk man måste vara. Den ena argumenterar hur de vill att det ska vara med väldigt få verktyg som är förankrade i en global värld medan den andra vill också att alla ska ha det bra men tvingar sig att se mer nyktert på saken vilka verktyg son skulle kunna fungera. Och inte bara i ett år utan hållbart långt fram.

 17. Snälla fortsätt diskutera med Gustav Elaine, det är så himla viktigt att inte vara egoistisk i detta val. Går inte att endast utgå från sig själv och sitt företag, en måste tänka längre än så. Att rösta blått ger per automatik mer makt åt SD för alliansen kommer förr eller senare att samarbeta med SD. M har redan gått ut och sagt att de kommer att stötta SD och samarbeta med dem, endast för att de ska få regera. Vänstern arbetar också för småföretagen, de vill förbättra det sociala skyddet för dem så att de kan få pension och föräldraledighet, samt att de vill ta bort sjuklöneansvaret så att det blir billigare att anställa. Om Gustav tänker rösta blått för att det blir ”lättare för flyktingarna att få jobb pga de vill stötta småföretagen” så har han helt fel, röstar en blått kommer de inte ens finnas några flyktingar här, de kommer sätta stopp för det. Gör den rödgröna politiken starkare, för det kommer resultera i att SD får det svårare att få igenom sin politik. Rösta för mänskliga rättigheter, för allas lika värde, för jämställdheten, för antirasismen och för samhället, rösta V!

  1. Tro mig, S kommer också sammarbeta med SD om det skulle innebar att de fick behålla makten. Som så ofta annars är deras löften tomma ord.

  2. Man får självklart rösta hur man vill och tycka vad man vill om respektive parti, jag kommer själv rösta rött, MEN… vi kan väl försöka hålla oss till sanningen? M har tydligt och klart meddelat att de INTE kommer samarbeta med SD. Däremot står det SD fritt att stödja M och alliansen om de försöker bilda regering, precis som alla andra partier. Det/de partier som försöker bilda regering behöver 51% stöd i riksdagen och som läget ser ut idag är det alltså nödvändigt för samtliga regeringsalternativ att de får stöd över blockgränserna alternativt av SD. Det är absolut inte samma sak som att samarbeta med SD. Jag har hört Ulf Kristersson tydligt lova att de inte kommer att samarbeta med SD minst tio gånger, så jag begriper verkligen inte hur du lyckas få det till att de har meddelat att de ska samarbeta med dem? Det är helt enkelt inte sant.

   1. Ulf Kristersson har flera gånger sagt att han kommer att göra allt för att bli statsminister och att han kommer att ”köra enda in i kaklet”. Hur tänker du att han ska bli stadsminister utan SDs stöd? När Kristersson får förfrågan i intervjuer så pratar han väldigt tydligt runt frågan och ger inget tydligt svar på hur de ska göra, lyssna ex på Sverige radios utfrågning. Det för mig är ganska tydligt att får de chansen att regera, med SDs hjälp, kommer de ta den. Så nej det är verkligen ingen osanning i det jag skriver.

    1. Citerar dig:
     ”M har redan gått ut och sagt att de kommer att stötta SD och samarbeta med dem” – Det ÄR INTE SANT.

     Att du påstår att de har sagt att de ska samarbeta tänker jag inte ens fortsätta bemöta, för det är verkligen bara rakt av fel.

     Att SD möjligen kommer rösta för att alliansen kan bilda regering är INTE detsamma som att M skulle stötta SD, det är långt ifrån. Bägge blocken är beroende av att antingen SD eller något/några partier på motsatt sida röstar för att ”motståndarna” ska kunna bilda regering. S kommer inte heller kunna bilda regering utan blocköverskridande stöd eller stöd från SD. Att ett parti ger stöd för regeringsbildning betyder inte att man får gehör för sin egen politik, utan att man ger de som vill bilda regering förtroende för att göra det. Med din inställning så antar jag att du kommer att pusha lika starkt för att S (eller V eller MP för den delen) ger alliansen stöd i en situation där de försöker bilda regering, för att slippa att de är beroende av stöd från SD?

  3. Precis så. En röst på blått är att riska värderingar kring solidaritet, alla människors lika värde etc. lyssna bara på KD hur de slirar. Moderaterna skrämmer mig eg mest. Titta tillbaka på deras senaste år oxh kom ihåg att partiet är mer än sin partiledare .. detta parti har ingen politik för stt komma till botten med problem. Deras lösning stavas alltid tuffare tag, skärpta straff… ingenstans finns stöd för att det blir ett tryggare samhälle. Snarare det motsatta med ökat våld, hårdare ton, mer hat oxh hämd. Vi har ett av världens bästa länder. Det är byggt genom en grundläggande tro på alla människors lika värde, humanism och tilltro till vårt land och vår gemenskap. Det är till den agendan vi nu bör vända oss för en politik som varsamt lotsar landet genom de utmaningar vi och världen kommer ställas för kommande 5-10 åren.

   1. 1”Vi har ett av världens bästa länder.”

    Det är Sverige faktiskt inte.

    2”Det är byggt genom en grundläggande tro på alla människors lika värde…”

    Det är faktiskt inte heller sant. Studera S genom åren. Och nej jag pratad inte om under andra världskriget utan retorik från både Ingvar, Göran mfl. Ja t o m självaste Palme tyckte det var viktigt att skydda den svenska arbetaren först och främst och sedan visa solidaritet med resten av världen.

    Och V och deras historia behöver jag inte ens gå in på hoppas jag? S har genom tiderna sett V som stort hot och fiende och det är enbart på senaste tiden som de börjat sammarbeta. S har alltid genom tiderna sett komusim för vad der är, ett hot mot demokrati och att sötta diktatur och har därför var direkt avskydda av S-väljarna.

    Och jag håller fast vi mitt uttalande högre upp. Vänstern har direkta felaktiga och förutfattade meningar om blått men inte nog med det verkar det som. Ni verkar vara duktiga på att skriva om historien som det passar er. Och där går S i bräschen. Det gäller även själva partiet.

    1. PS Glöm inte hur det lät innan SD började komma på tapeten. Då skulle borgarbrackorna hängas högt och deras hus brännas ner.

     Är det någon som alltid kört med hat och inte varit främmande för att få igenom sina åsikter med våld då är det vänstern. Vet ingen inrikting som har haft mer hat i sin politik än dem.

 18. Jag klipper in mitt Facebook- inlägg som jag la ut för någon vecka sedan. Min man och jag är överens, tack och lov. Något annat hade provocerat ihjäl mig 😀

  Så vad är viktigt för mig i livet och därmed i valet i september?

  Barns och ungas psykiska välmående.

  Vi måste ta hand om miljön. Utan den dör vi. På allvar. Simple as that.

  Människors lika rätt till liv- assistans åt alla som behöver.

  Solidaridet- vi hjälps åt. Vi som har ger lite mer åt de som inte har och vi hjälps åt att betala så alla har rätt till sjukvård, skola och omsorg på lika villkor.

  Människor som flyr krig måste få en plats att bygga upp ett liv och en tillvaro på. Sverige ska vara en av de platserna. Det löser vi.

  Vi ska inte höja pensionsåldern eftersom vi har unga som måste få komma ut i arbete.

  Vi måste ha ett samhälle där män, kvinnor och hela spektrat av människor inom hbtq värderas lika och har lika rättigheter.

  Vi måste titta på hur man beskattar enskilda firmor utan anställda- det funkar inte som det är idag. Den frågan finns det inte ett enda parti som bryr sig om och den är viktig, men min värdegrund är viktigare och människors rätt till liv är viktigare. Så jag väljer parti att rösta på utifrån vad som bäst stämmer överens med det samhälle jag vill ha. Inte utifrån vad jag personligen får pengar i plånboken av. Jag är inte den viktigaste, jag är en del av en helhet. Jag vill att jag och alla andra ska få må så bra som möjligt och ha det så bra som möjligt.

  Om jag är arg på samhället, på politiker, så har jag rätt att säga det och jag har rätt att vara arg. Men det är inte okej att kasta skit och skuld på någon annan individ för att jag är arg.

  Det parti som bäst stämmer överens med mina åsikter är Vänstern. Därför röstar jag på dem.

  1. Men gud så bra skrivet! Precis så känner jag med, och jag kommer också att rösta på vänstern. Får jag ”låna” dina ord?

 19. Hög igenkänning på diskussion. Här hemma mkt kring om en röstar för att det bekräftar ens identitet eller om det verkligen är på en politik som bäst leder oss in i en hållbar framtid. Jag har jobbat massor med mina egna tankar kring valet. Alltid röstat M men nu är jag snarare S/mp/c. S för att de har en historik av att ta ansvar för samhället – mkt av det vi tar för givet idag har de byggt. Folkhemmet. De skulle inte sälja ut värderingar för att regera (som M tyvärr riskerar göra)” – så makthungriga att det skrämmer.) MP för att de på riktigt visat att de SER de globala hot vi står inför med klimatförändringar. De är modiga och vågar bryta normer. Per Bolund har tex varit alldeles strålande för att som finansmarknadsminister få bankerna att arbeta med hållbarhet. C för att Annie är en trygg modern ledare. Men väljer hon alliansen så nej tack. Jag hoppas hon vågar bryta den förlegade blockpolitiken om det blir en sådan situation.

 20. Hej,tycker det är synd att du drar alla småföretager över en kam. Jag är småföretagare, har 16 st medarbetare. Av dessa är 1 person från Irland. 1 person från USA, 1 person från Brasilien, 1 person från Chile, 1p från Tyskland, 1p med Finska föräldrar.
  Små företag skapar arbetstillfällen!

  Hälsningar/Malin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..