En riktig sörja

Jag är på väg mot Nyhetsmorgon där jag ska medverka 08.15. Näst sista analysen innan valet är avgjort, det blir valvaka hos Aftonbladet ikväll.

Det Jimmie Åkesson sa i Svt:s debatt om att invandrare inte får jobb för att ”de inte är svenskar” och ”de passar inte in i Sverige. Den känslan det gav att höra orden, så tydliga och nakna under bästa sändningstid. Jag hoppas att det gav en massa potentiella SD:are en tankeställare. Det var varken inlindat eller otydligt, det var solklart. Aldrig har han varit så tydlig i sin åsikt om invandrare.

Det här valet är så sjukt. Hur ska folk rösta? Visst att Annie Lööf satte ned foten mot Jimmie Åkesson men hon stöttar ju Ulf Kristersson som Åkesson själv säger ”han låter som en Sverigedemokrat”. Hon stöttar en person som – till skillnad från henne själv – inte tydligt tagit avstånd från Jimmie Åkesson eller SD. Hur han ska göra för att kunna regera har han inte meddelat innan valet vilket är sjukt. Som väljare ska man inte behöva få sig en överraskning efter man har lagt sin röst.

Och på den röda sidan, hur ska folk rösta på Socialdemokraterna som svikit de mest behövande i samhället – barn med funktionsnedsättningar som tagits i från sina LSS-stöd. Familjer går in i väggen för att de inte får stöd att ta hand om sina livshotade barn. Jag förstår att folk markeringsröstar på Vänsterpartiet för att Socialdemokraterna tappat det retoriskt (låter lika SD ibland) och även värdegrundsmässigt – de skulle ju hjälpa de svaga. Men så är ju Vänsterpartiet stöttepelare till Socialdemokraterna så helt oskyldiga är de ju inte. Och vill man inte ha SD vid makten så är Socialdemokraterna en bra taktisk röst. Att taktiskt rösta på ett parti som svikit svaga. Usch måste många känna.

Det måste komma nåt helt annat alternativ inom politiken till nästa val för det här är fan inte hållbart. Vad röstar man på i denna sörja?

 1. Sanna skriver:

  Detta inlägg skrev jag på fb efter den debatten:

  Jimmie Åkesson hade rätt igår. Han hade rätt när han sa att invandrare inte får jobb i Sverige. Därför att de inte anses passa in. Jobbannonser säger ofta att även om arbetsspråket är engelska så måste man ändå kunna svenska för att ”passa in i fikarummet”. Utlänningar undanbedes.

  Detta är en av anledningarna till varför Michael och jag inte har kunnat flytta tillbaka till Sverige. För han kan inte få jobb. För han är en utlänning. En svart utlänning dessutom. ”Men han är ju en högutbildad amerikan, han kan säkert få jobb”. Jo, visst. Efter ett år av arbetslöshet i Norge litar vi inte längre på det. Ett år av arbetsansökningar utan att höra tillbaka. Hopp och förtvivlan. Till en punkt där han till och med ansökte om städjobb bara för att få in en fot, men inte ens fick komma till intervju för ”man måste kunna prata flytande norska”. Inte hålla på att lära sig. Flytande. Vi fick lämna Norge. Innan vi gjorde det la Michael ut en ny profil på en jobbsite. Han ändrade sitt namn och profilbild till en vit man med norskt namn. Han ändrade också sin erfarenhet till norska högskolor. Han sökte fortfarande bara jobb där arbetsspråket var engelska, men plötsligt fick han svar och erbjudanden om intervjuer.

  Senare försökte vi flytta tillbaka till Sverige igen. Michael sökte jobb igen. Fortfarande inga svar.

  Nu är vi i Danmark, för skolorna är inte lika hopplösa som arbetsgivarna. Än. Han pluggar. Och söker extrajobb. Det har bara gått två månader än, så vi hoppas fortfarande. Men han har inte fått något.

  Vi drömmer om att stanna i skandinavien när han har pluggat färdigt om två år. Antingen Sverige eller Danmark. Om han får jobb. Med en skandinavisk universitetsutbildning (hans andra magister) är vi försiktiskt optimistiska.

  Om vi vill flytta till Sverige måste Michael ha jobb först och få ett arbetsbaserat uppehållstillstånd. Vi är gifta. Om vi vill använda det som skäl till uppehåll så är det familjeåterförening som gäller. Och vi vet ju vilken het politisk potatis den är. På grund av all negativitet runt familjeåterförening skulle jag få flytta till Sverige först och etablera mig med jobb och bostad. Michael skulle få åka tillbaka till USA och vänta. Väntetiden var ca 1½ år sist jag kollade.

  Detta är vad främlingsfientlighet och restriktiv invandringspolitik har gjort mot oss. Vi är ändå lyckligt lottade som har andra alternativ öppna för oss. Men tänk på detta när du ondgör dig över invandrare som inte ens kan prata svenska. Det är min man du pratar om.

 2. Malin skriver:

  Snygg kombo klädesmässigt!
  Jag la min röst på Liberalerna. Jag har tidigare röstat på moderaterna men kände att vägen partiet tagit inte är för mig, men den röd/gröna/rosa sidan kommer jag aldrig rösta på för jag känner inte att jag står för det dom säger. Enligt mig så låter mycket av deras (socialdemokraterna) prat bra i teorin men som de nu visat, partiet som ska stödja alla, så sviker de ju mer. Vad är viktigast, ge studenter nån hundralapp i månaden samt höja barnbidraget och därmed dra in allt LSS stöd? Nej där går gränsen. Trots att jag är student och glad över nån hundring extra, samt att barnbidraget till sonen kan sparas på kontot eller användas till något behövligt så står jag hellre över det. Tycker dock inte om tänket överhuvudtaget att man ska leva på bidrag. Folk ska jobba, med vettiga löner så att man kan klara sig. Därför röstar jag som framtida lärare på liberalerna. Tack vare det partiet så känner jag mig säker att min son kommer få en bättre skolgång och att jag som lärare kommer kunna försörja både mig själv och min son, precis som det borde vara. Jag betalar gärna skatt, men det ska gå till rätt saker såsom bra gratis sjukvård till alla, barnen ska det värnas om med gratis glasögon, medicin, tandvård etc. så att alla får samma chans i starten av livet. Men framförallt så tycker jag att man ska tänka om inom sjukvården. Prioritera förlossning, undersköterskornas löner, värdesätt att man stannar på samma arbetsplats i 30 år för att man trivs på jobbet och är duktig på det. Dit borde skattepengarna gå och det verkar ingen politiker göra något åt eller prioritera konstigt nog.

 3. Alla som anser att övriga partier inte ska samarbeta med SD (som är Sveriges sötrsta parti). Jag har svårt att förstå hur ni kan försvara det odemokratiska tänkandet? VI ska ha demokrati, (det tror jag de flesta är överens om) MEN vi ska utesluta det parti som blir 3e störst? Var är demokratin i det? Oavsett vad man anser om partiet i sig. Antingen har vi en demokrati och då är det väljarna som bestämmer (sen får man tycka vad man vill om vem som har rätt/fel) eller så slopar vi demokratin. Om partierna hade tagit diskussionerna med SD tror jag inte de hade gått fram så hårt som de lyckas göra.

 4. Isabel skriver:

  Jag röstar på Vänsterpartiet och bär med mig något Obama sa i sitt tal i Illinois häromdagen ”Det kanske inte blir perfektion men det blir bättre”

  Oavsett, låt oss hoppas på att SD gör ett katastrof val! Och om inte, får vi kämpa ännu hårdare för medmänskligheten.

 5. ””””invandrare inte får jobb för att ”de inte är svenskar” och ”de passar inte in i Sverige. Den känslan det gav att höra orden, så tydliga och nakna under bästa sändningstid. Jag hoppas att det gav en massa potentiella SD:are en tankeställare. ””””

  Jag fick ingen tankeställare konstaterar bara att det är fakta o inget annat.

  1. wigwag skriver:

   Instämmer. Man kan ju undra också vad de alternativa förklaringarna är till att invandrare inte får jobb. Är det för att de är outbildade? Dumma i huvet? Ointresserade? Våldsamma? Nåt måste det bero på att utlandsfödda invandrare är så kraftigt överrepresenterade i arbetslöshets-statestiken. Sverige är ett främlingsfientligt land och det gäller inte minst våra arbetsgivare. Bra att åtminstone en politiker fattat det och vågar säga det även om det är provocerande. Däremot ska vi inte hjälpa invandrare bli mer svenska som han också sa. Vi ska hjälpa våra arbetsgivare att se mer till kvalifikation och kompetens och mindre till identitet på de som söker jobb.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..