En riktig sörja

Jag är på väg mot Nyhetsmorgon där jag ska medverka 08.15. Näst sista analysen innan valet är avgjort, det blir valvaka hos Aftonbladet ikväll.

Det Jimmie Åkesson sa i Svt:s debatt om att invandrare inte får jobb för att ”de inte är svenskar” och ”de passar inte in i Sverige. Den känslan det gav att höra orden, så tydliga och nakna under bästa sändningstid. Jag hoppas att det gav en massa potentiella SD:are en tankeställare. Det var varken inlindat eller otydligt, det var solklart. Aldrig har han varit så tydlig i sin åsikt om invandrare.

Det här valet är så sjukt. Hur ska folk rösta? Visst att Annie Lööf satte ned foten mot Jimmie Åkesson men hon stöttar ju Ulf Kristersson som Åkesson själv säger ”han låter som en Sverigedemokrat”. Hon stöttar en person som – till skillnad från henne själv – inte tydligt tagit avstånd från Jimmie Åkesson eller SD. Hur han ska göra för att kunna regera har han inte meddelat innan valet vilket är sjukt. Som väljare ska man inte behöva få sig en överraskning efter man har lagt sin röst.

Och på den röda sidan, hur ska folk rösta på Socialdemokraterna som svikit de mest behövande i samhället – barn med funktionsnedsättningar som tagits i från sina LSS-stöd. Familjer går in i väggen för att de inte får stöd att ta hand om sina livshotade barn. Jag förstår att folk markeringsröstar på Vänsterpartiet för att Socialdemokraterna tappat det retoriskt (låter lika SD ibland) och även värdegrundsmässigt – de skulle ju hjälpa de svaga. Men så är ju Vänsterpartiet stöttepelare till Socialdemokraterna så helt oskyldiga är de ju inte. Och vill man inte ha SD vid makten så är Socialdemokraterna en bra taktisk röst. Att taktiskt rösta på ett parti som svikit svaga. Usch måste många känna.

Det måste komma nåt helt annat alternativ inom politiken till nästa val för det här är fan inte hållbart. Vad röstar man på i denna sörja?

 1. Nja Vänsterpartiet har inte haft någon ministerpost i socialdemokraternas regering. Däremot har de vunnit förhandlingar med sossarna men det handlar ju om att Ulla Andersson varit en bra förhandlare och sossarna varit tvungna att lyssna på Vänsterpartiet på grund av det parlamentariska läget. Men ja skulle inte säga att de regerat ihop i regeringsställning.

 2. Hejhej förstår att det är knivigt ,men det stämmer inte att vänsterpartiet regerar med socialdemokraterna dem var inte med i regeringsbildandet denna gång på grund av för olika utfall i för många sakfrågor .Det är miljöpartiet och socialdemokraterna som sitter i regeringen . Sen har dem såklart mandat i riksdagen och ett ansvar precis som alla dem andra riksdagspartier. Detta var inte en övertygelse för att du ska rösta si eller så bara så men ville bara säga det blir rätt fakta ,lycka till idag 🙂

  1. ”Sverige är ett land där medborgaren trycks ned till förmån för den påstått förtryckta gruppen.”

   Ett av många problematiska citat taget från MED:s idéprogram.

 3. Kd- vården, tryggheten, lss, äldrevård. Ebba hörs mycket- men hon har klokt folk med sig. Jakob i Kd vill kämpa mot ensamheten i Sverige, främst bland äldre. Värdegrund. Lars Adaktusson är med där! ”Människan före systemet”.

  1. Ja, tänk om vi kunde förstatliga (inte centralisera) sjukvården och alla assistansutredningar. Då tror jag att vi får förutsättningar för jämlik vård och omsorg ☺ stort plus även för familjers rätt att bestämma själva över exempelvis föräldraförsäkringen 👍

 4. Är nog inne på resonemanget markeringsrösta. de etablerade sk mittpartierna är i sak relativt lika tycker jag efter att ha lyssnat och läst. GÅR dock inte lägga en röst på KD M eftersom de inte vill ge tydligt besked på om de kan tänkas ge SD inflytande. Ett inflytande som riskerar ge efterverkningar för en lång tid framåt. Vill inte ha en regeringsmakt vars huvudinriktning är ett hårdare samhälle. ”Skarpare straff, tuffare tag, skicka tillbaka, individen är starkast själv =sänk skatten och minska på det gemensamma skyddet etc” . Visst, det finns HUR mkt brister och saker att fixa i dagens samhälle men lämnar vi humanismen, ett kollektivt ansvar kring välfärd så är jag rädd för en framtid där vi drar isär, ökar klyftorna mellan de som har jobb, kan betala för sina tjänster etc. en framtid där klimatutmaningen snarare kräver ett styre som förmår driva en politik där lägsta nivån blir högre. Jag själv som tillhör ’övre medelklass’ är livrädd för ökade klyftor. Jag vill ha ett samhälle där vi har ett system som vill jämna ut och åtminstone försöker skapa jämlika utfall och fördelning. Tillväxt och rikedom tror jag inte vi behöver politiker till att fixa. Fe behöver fixa skyddsnät och humanism. Utan det är vi nämligen mer otrygga alla. Även vi som sitter i våra trygga förortsliv med hyfsade inkomster. Lycka till idag svenska folket!

 5. Enhet kanske? Inte hunnit läsa igenom allt men de är helt klart uppstickare. Vill man ge barnen en röst så är ju Kd eller C ett alt. Vänstersidan (inkl S) vill ju i princip tvångskvotera mestadelen f-dagar samt sänka intaget till förskolan till under året. 50-60 h ”arbetsvecka” för barnen i för stora barngrupper och stökig miljö är ert sista våra framtidsbärare behöver. Så mkt ger dom för barnens rätt till en god anknytning de första levnadsåren med sina föräldrar och en fortsatt stabil mental hälsa. Förskolan och barnen är verkligen en grupp som är bortglömd. Och värre blir det om deras politik får fortsätta splittra familjer för statens skull att styra ända ner på individnivå för att de inte tror på att vuxna föräldrar är barns bästa och gör så gott de kan.

 6. Om du inte redan följer- kika på Väljarskolans inlägg (insta) om just det här med taktikröstning och att rösta för ngt ist för emot ngt.
  Det hjälpte mig mycket! Hitta mina hjärtefrågor och sedan rösta för det parti som driver dem bäst, baserat på forskning och fakta.
  Så jag röstar med hjärtat❤️🧡💛💚💙💜

 7. Medel till bra skola, vård och pensioner som det går att leva på fattas. Varför skattemedlen inte har räckt till är en annan fråga.

 8. Beslut om avslag på ansökningar om insatser enligt LSS fattas av kommunerna som i många fall har ett borgerligt styre. Det tycks inte människor förstå. Beslut från FK är ju en annan sak.

  1. Myndighetsutövare utgår från förarbeten, aktuell lagstiftning och praxis i sitt beslutsfattande. Politiker har inte rätt att lägga sig i enskilda ärenden, vare sig på kommunal- landstings- eller riksnivå. Det är våra folkvalda politiker som stiftar lagarna och domstolarna som tolkar lagarna är skilda från den lagstiftande makten och gör sina oberoende tolkningar, utifrån lagstiftarens tanke (propositionen). Kommunpolitiker kan inte komma och säga åt oss handläggare att göra avslag. Det får vi bara göra om det finns lagligt stöd för det. Och då gäller ju faktiskt likhetsprincipen. Vi får inte gynna medborgare heller utan att ha stöd i lag för det.

  2. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att det bästa är att staten utreder och beviljar såväl assistansersättning enligt sfb, som enligt 9 § 2. LSS, för att få en så enhetlig och rättvis bedömning som möjligt ☺

 9. ””””invandrare inte får jobb för att ”de inte är svenskar” och ”de passar inte in i Sverige. Den känslan det gav att höra orden, så tydliga och nakna under bästa sändningstid. Jag hoppas att det gav en massa potentiella SD:are en tankeställare. ””””

  Jag fick ingen tankeställare konstaterar bara att det är fakta o inget annat.

  1. Instämmer. Man kan ju undra också vad de alternativa förklaringarna är till att invandrare inte får jobb. Är det för att de är outbildade? Dumma i huvet? Ointresserade? Våldsamma? Nåt måste det bero på att utlandsfödda invandrare är så kraftigt överrepresenterade i arbetslöshets-statestiken. Sverige är ett främlingsfientligt land och det gäller inte minst våra arbetsgivare. Bra att åtminstone en politiker fattat det och vågar säga det även om det är provocerande. Däremot ska vi inte hjälpa invandrare bli mer svenska som han också sa. Vi ska hjälpa våra arbetsgivare att se mer till kvalifikation och kompetens och mindre till identitet på de som söker jobb.

 10. Jag röstar på Vänsterpartiet och bär med mig något Obama sa i sitt tal i Illinois häromdagen ”Det kanske inte blir perfektion men det blir bättre”

  Oavsett, låt oss hoppas på att SD gör ett katastrof val! Och om inte, får vi kämpa ännu hårdare för medmänskligheten.

 11. Alla som anser att övriga partier inte ska samarbeta med SD (som är Sveriges sötrsta parti). Jag har svårt att förstå hur ni kan försvara det odemokratiska tänkandet? VI ska ha demokrati, (det tror jag de flesta är överens om) MEN vi ska utesluta det parti som blir 3e störst? Var är demokratin i det? Oavsett vad man anser om partiet i sig. Antingen har vi en demokrati och då är det väljarna som bestämmer (sen får man tycka vad man vill om vem som har rätt/fel) eller så slopar vi demokratin. Om partierna hade tagit diskussionerna med SD tror jag inte de hade gått fram så hårt som de lyckas göra.

 12. Snygg kombo klädesmässigt!
  Jag la min röst på Liberalerna. Jag har tidigare röstat på moderaterna men kände att vägen partiet tagit inte är för mig, men den röd/gröna/rosa sidan kommer jag aldrig rösta på för jag känner inte att jag står för det dom säger. Enligt mig så låter mycket av deras (socialdemokraterna) prat bra i teorin men som de nu visat, partiet som ska stödja alla, så sviker de ju mer. Vad är viktigast, ge studenter nån hundralapp i månaden samt höja barnbidraget och därmed dra in allt LSS stöd? Nej där går gränsen. Trots att jag är student och glad över nån hundring extra, samt att barnbidraget till sonen kan sparas på kontot eller användas till något behövligt så står jag hellre över det. Tycker dock inte om tänket överhuvudtaget att man ska leva på bidrag. Folk ska jobba, med vettiga löner så att man kan klara sig. Därför röstar jag som framtida lärare på liberalerna. Tack vare det partiet så känner jag mig säker att min son kommer få en bättre skolgång och att jag som lärare kommer kunna försörja både mig själv och min son, precis som det borde vara. Jag betalar gärna skatt, men det ska gå till rätt saker såsom bra gratis sjukvård till alla, barnen ska det värnas om med gratis glasögon, medicin, tandvård etc. så att alla får samma chans i starten av livet. Men framförallt så tycker jag att man ska tänka om inom sjukvården. Prioritera förlossning, undersköterskornas löner, värdesätt att man stannar på samma arbetsplats i 30 år för att man trivs på jobbet och är duktig på det. Dit borde skattepengarna gå och det verkar ingen politiker göra något åt eller prioritera konstigt nog.

 13. Detta inlägg skrev jag på fb efter den debatten:

  Jimmie Åkesson hade rätt igår. Han hade rätt när han sa att invandrare inte får jobb i Sverige. Därför att de inte anses passa in. Jobbannonser säger ofta att även om arbetsspråket är engelska så måste man ändå kunna svenska för att ”passa in i fikarummet”. Utlänningar undanbedes.

  Detta är en av anledningarna till varför Michael och jag inte har kunnat flytta tillbaka till Sverige. För han kan inte få jobb. För han är en utlänning. En svart utlänning dessutom. ”Men han är ju en högutbildad amerikan, han kan säkert få jobb”. Jo, visst. Efter ett år av arbetslöshet i Norge litar vi inte längre på det. Ett år av arbetsansökningar utan att höra tillbaka. Hopp och förtvivlan. Till en punkt där han till och med ansökte om städjobb bara för att få in en fot, men inte ens fick komma till intervju för ”man måste kunna prata flytande norska”. Inte hålla på att lära sig. Flytande. Vi fick lämna Norge. Innan vi gjorde det la Michael ut en ny profil på en jobbsite. Han ändrade sitt namn och profilbild till en vit man med norskt namn. Han ändrade också sin erfarenhet till norska högskolor. Han sökte fortfarande bara jobb där arbetsspråket var engelska, men plötsligt fick han svar och erbjudanden om intervjuer.

  Senare försökte vi flytta tillbaka till Sverige igen. Michael sökte jobb igen. Fortfarande inga svar.

  Nu är vi i Danmark, för skolorna är inte lika hopplösa som arbetsgivarna. Än. Han pluggar. Och söker extrajobb. Det har bara gått två månader än, så vi hoppas fortfarande. Men han har inte fått något.

  Vi drömmer om att stanna i skandinavien när han har pluggat färdigt om två år. Antingen Sverige eller Danmark. Om han får jobb. Med en skandinavisk universitetsutbildning (hans andra magister) är vi försiktiskt optimistiska.

  Om vi vill flytta till Sverige måste Michael ha jobb först och få ett arbetsbaserat uppehållstillstånd. Vi är gifta. Om vi vill använda det som skäl till uppehåll så är det familjeåterförening som gäller. Och vi vet ju vilken het politisk potatis den är. På grund av all negativitet runt familjeåterförening skulle jag få flytta till Sverige först och etablera mig med jobb och bostad. Michael skulle få åka tillbaka till USA och vänta. Väntetiden var ca 1½ år sist jag kollade.

  Detta är vad främlingsfientlighet och restriktiv invandringspolitik har gjort mot oss. Vi är ändå lyckligt lottade som har andra alternativ öppna för oss. Men tänk på detta när du ondgör dig över invandrare som inte ens kan prata svenska. Det är min man du pratar om.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..