Hur trappar vi ner amningen?

Lrm export 20180827 092322
Lrm export 20180827 084325
Vinnie är nu drygt 10 månader, snart 11. I oktober fyller han ett helt år och vi har fortfarande inte lyckats klura ut hur vi ska få honom att ta flaskan, äta hela måltider eller sova utan mig som napp.

Jag känner mig helt ärligt ensam i det här. Jag känner mig låst och som satt i en situation som jag inte hittar ut ifrån. Jag har alltid förespråkat att vi ska amma så länge Vinnie vill, att jag njuter och tycker att det är mysigt. Till viss del så tycker jag fortfarande att kvällarna när jag ska lägga honom för natten är mysiga, att kunna ge honom lugn och trygghet med bröstet känns faktiskt fantastiskt! Men de andra tio, femton gångerna per dygn som han vill amma, där känner jag mig bara trött, trött och låst.

Jag har varit ifrån Vinnie vid en handfull tillfällen och då i max 2-3 timmar. Dessa gångerna har jag storhandlat eller gjort något annat nödvändigt, inte bara varit eller gjort någonting för mig, för Emily. Hela min kropp och mitt sinne skriker efter tid själv, tid att bara vara, avsluta tankar, ha händerna fria och känslan av att bara ha mig själv, om så bara för en kväll eller dag. Jag pratar inte om att jag ska iväg på avancerade äventyr, det kan lika väl vara så att jag är hemma själv i huset, bara jag.

Vi har testat flaskan några gånger och i somras tog han den faktiskt vid ett par tillfällen. De hela slutade ändå med att han ammade efter någon timme igen men han tog iaf flaskan i sin mun och sög. Nu när vi testar tuggar han på flaskan och låter den hänga i mungipan, trots att han bör vara hungrig. Jag får flashbacks till när Engla var liten och vill inte truga för mycket med risk för att istället förstöra.

På morgonen har vi fått in en rutin som faktiskt fungerar. Vinnie får en grötpåse (han vägrar annan gröt) och en smörgås med smör och leverpastej för att få extra järn i sig. Sedan fortlöper dagen med amning på förmiddagen när han sover sin första vända, pill med samma mat som jag äter till lunch, någon burk eller liknande pruttas bara ut med munnen. Han pillar i sig en del och verkar gilla smakrik mat. Där efter när det är dags för eftermiddagsvilan så ammar jag honom igen tills han somnar. I mellan målen så ammar vi ibland och ibland får han en banan, smörgås eller gröt igen. Till kvällen blir det ännu än gång med vår mat som han pillar i sig och sen avslutar vi dagen med amning tills han somnar.

Här har vi faktiskt fått en till rutin som fungerar! Jag ammar honom i vår säng och sedan sover han om vi har tur ett par timmar tills jag, nappen, kommer och får honom att somna om. Detta händer oftast några gånger under kvällen och de är bara med bröstet han somnar om. Natten fortlöper med att han sover tätt ihop med mig, ammandes.

Ja ni hör. Han ammar mest och sover inte utan bröstet. Napp har vi försökt med men den vägras. Jag känner mig helt ärligt misslyckade i det här, att vi inte lyckats få bättre rutiner med mat och fått honom att förstå flaskan. Inte bara för min skull utan även för Christians. Att känna sig utanför och ha svårt att kunna hjälpa till när det är extra tufft är givetvis supersvårt.

Jag står villrådig i detta. Jag vet också att jag faktiskt har svårt att bara släppa, säga att nu får det bära eller brista men jag lämnar för en stund. Det känns inte rätt mot varken Christian eller Vinnie. Jag ser framför mig hur V bara skriker och det är kaos. Helt fel såklart men jag kommer inte ifrån tanken utan i alla lägen så blir det ändå så att jag stannar hemma och går missnöjt runt och slänger fram bröstet stup i kvarten. Hur sjutton ska jag ta mig ur detta? Ge mig alla era tips, stora som små!

 1. Anna skriver:

  Hej! Det låter tufft. Mött många mammor i samma sits som du. Han ammar ju väldigt mycket under både dagen och natten så för honom är det en vana och trygghet. Han vet helt enkelt inget annat.. Och får han amma efter varje måltid så behöver han ju inte heller äta så mycket, han vet ju att han kommer bli mätt sen av bröstet. De är ganska smarta de små liven 😉
  Det finns mammor som av olika skäl måste sluta amma pga läkemedel etc och de barnen klarar sig. Man kan vänta ut dem en hel dag och istället bjuda det han tar. Om det är en heldag med bara gröt så klarar han sig på det 🙂
  Vissa barn tar ju inte flaska heller och behöver han det då? Han närmar sig 1 år och borde klara sig på vanlig mat/gröt. Gröten är dessutom järnberikad om man är orolig över järnintaget. Grunden i alla förändringar är att man själv måste vara villig att genomföra dem för det är inte lätt och då ger man lätt upp vid protester. Han kommer garanterat protestera och då får man hitta ett annat sätt att ge trygghet än bröstet. Man kan även tänka att det är för hans skull man gör det. Hans sömn kommer bli bättre när han inte längre kräver bröstet natten igenom och näringsintaget bättre för bröstmjölken innehåller inte längre allt det man behöver när man är 1. Det är du som vet vad som är bäst, det vet inte han. lycka till nu!

 2. Anie skriver:

  Hej! lider med dig, mitt enda råd är (och vet faktiskt inte om det kommer funka men testa?) att sluta använda tutte som tröst… jag brukar t.ex. hålla/krama/gosa/viska när min lilla kille gnäller/gråter. och testa tills du kanske hittar en napp som funkar? jag har bara hittat en enda från NUK som ser lite annorlunda ut i tippen. INGA andra nappar funkar. men jag liksom lärde om honom att man kan få närhet och tröst på alla sätt från mig utom just tutte. en viktig punkt i det är att inte amma till sömns, utan avbryta medan bebis fortfarande är vaken. håll honom vaken när han ammar genom att killa i örat/under fötterna. lycka till!

 3. Mel skriver:

  Tycker absolut inte du ska känna dig misslyckad! Har inga lösningar att ge då jag själv hållit på och trappat ner amningen ett tag nu men sen har dottern kommit in ny fas/ förkyld så det hela slutar med att jag ändå ammar x antal gånger per dag..och på ett sätt är det mysigt och kanske sista gången. På ett annat sätt inte. Dock nöjer hon sig med mat om jag är borta, inga problem då. Har också kunnat gå iväg på läkarbesök, bio och andra grejer och hon tagit flaskan så känslan av att vara låst har jag inte på samma sätt som du. Blev till och med inlagd på sjukhus när hon var fyra månader och då var ju pappan illa tvungen att ta till flaskan. Inser nu att sonen var mycket mer matglad och faktiskt till slut ointresserad av bröstet, slutade vid 9 månader. Ser inga såna tendenser hos dottern som snart är 10 mån och mer ” bröstgalen”. Däremot tycker jag att det funkar bättre om hon sover ensam med pappa ibland och inte känner min doft. Har ingra bra råd att ge förutom att skicka lite pepp! Vet inte själv hur jag ska göra, orkar inte riktigt ta fighten heller just nu..

 4. Annica skriver:

  Min minsta son blir 8 månader och jag kunde sluta amma helt för en vecka sedan. Så skönt! Jag gjorde/gör såhär: gröt morgon, välling kväll (testa att någon annan ger vällingen eftersom han känner mjölklukten, testa även i mugg) och på dagen mat eller fruktpure med lite smörgås. Kanske är din bebis lite ”för” nöjd av amningen så de andra alternativen inte är så lockande? Vänta in hungern. Jag trappade alltså ner amning till enbart nattuppvak och ev sovslurk. Efter några veckor gav vi en flaska ersättning på natten men den behövdes inte sen. Din bebis kommer gilla all spännande mat när han väl får smak för det. Lycka till!

 5. Julia skriver:

  Vi hade samma problem, ingen napp eller flaska accepterades. Fast jag ’tröttnade’ länge innan dig, 6 månader. Hon ville inte ha något i flaska tills vi provade välling, halleluja. Nästa steg var att flytta henne till eget rum, så hon inte skulle känna lukten av mig på natten. Så då fick hon flaska på kvällen med välling (inte den färdiga, men bara pulver accepterades) så fick pappa ta överkom hon vaknade på natten och då fick hon vatten bara. Mycket gråt i ett par nätter, men sen var det gjort. Så sov hon som en stock, 19-7 och gör fortfarande idag 3 år senare! Sen gick resten av sig själv. Började få välling också dagtid så var vi helt färdiga med amning vid 8 månader. Precis som jag ville ha det. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..