Vår trädgård 2.0.

LRM_EXPORT_20190602_220925
LRM_EXPORT_20190602_220825
LRM_EXPORT_20190602_220736
LRM_EXPORT_20190602_221114
Så här ser det nu ut i delen av vår trädgård där vårt växthus snart ska landa! Det är så häftigt att se hur en trädgård förändrar utseende med ganska enkla medel. Vår trädgård har fått en mycket mysigare och mer ombonad känsla med den här lilla oasen med grusad yta, pallar med snittblommor och ja snart ett växthus!

Så hur kom vi fram till just den här lösningen? Som mycket med mig skedde detta på ren impuls och jag råkade visst nämna får våra hantverkare som hålla på med utbyggnaden att det vore fint om man grävde upp, grusade och satte ett växthus på tomten. Sagt och gjort! Människor som tar mig på orden alltså, läskigt men helt underbart också! Jag måste dock lära mig att hålla vissa utsvävningar för mig själv, haha. Det kan lätt springa iväg prismässigt annars. Min man har lärt sig det här draget hos mig för fler år sedan men ibland är det samma sak där, jag nämner något lite i förbifarten och vips är ett nytt projekt fött! Lite som pergolan som han och min svåger byggt i helgen.

LRM_EXPORT_20190602_221515
LRM_EXPORT_20190602_221604
LRM_EXPORT_20190602_221349
Dagen innan grävaren var bokad sprang jag runt ute i regnet med en sprayburk och målade upp snea sträck i gräset. Jag hade en bild av hur jag ville ha växthuset men till slut blev det på ett helt annat sätt och träd fick fällas för att kunna matcha in allt. När grävaren var på plats grävde han ett stort hål för växthuset, en ram runt som ska fyllas med jord och sedan grus. Jag vill kunna gå runt växthuset på grusad yta och ha växter runt hela huset. Jag ser fram för mig vinranka, stockrosor, någon buskros och såklart en och annan klematis eller kaprifol! Jag var på vippen att börja redan i helgen med hejdade mig när min kontakt på Classicum avrådde mig om jag inte ville gräva upp allt när växthuset skulle monteras. Kändes lite väl avancerat även för min smak.

På baksidan av huset mot syrenen har jag satt två låga pallar med smultron och jordgubbar för barnen att gå och plocka av i sommar. Jag tänker att det kommer bli så mysigt att gå ut ur sidodörren, barfota i gruset och plocka in en skål med jordgubbar att sen sitta och äta en ljummen sommarkväll. Så här tänker jag alltid, jag spelar upp små filmer i mitt huvud för att få en känsla. Är det bara jag? Drömmer så det nästan sprutar ur öronen på mig!

LRM_EXPORT_20190602_221830
LRM_EXPORT_20190602_221657
LRM_EXPORT_20190602_221242
Mitt i den grusade delen står ett gammalt fläderträd som skapar en vacker inramning och bryter av det hårda gruset. Jag älskar att plantera saker rakt i grus och jag tror att jag säkerligen kommer plantera ner något mer fram över. Lite snopen blev jag allt när grävaren sa ”det där ska bort va?” och pekade på trädet. Jösses, jag höll på att få hjärtstop!

När vi pratar grus så valde jag helt vanlig standard gårdsgrus. Inget fancy alls, billigt, fint och precis lagom hårt under barfota sommarfötter. Även här har jag visualiserat mig hur vi trippar runt här mellan Dahlior, Rosenskära, Zinnia och Blomstermorot barfota. Hur vi plockar in små buketter och dricker vin i solsängarna för att sedan flytta in i växthuset när myggen gjort sig påminda.

Pallarna som står på gruset har jag och min vän Ida byggt och målat själva. Inspirerade av min trädgårdsguru Krickelin förstås! Det är en enkel konstruktion och måtten är anpassade efter innehållet. I den vänstra har jag satt sockerärtor, mangold, koriander och Champagne rabarber. Hur härligt? I de som står bredvid till vänster är det uteslutande dahlior med några frösådda  Zinnia i mellan. I den största pallen som står på tvären är det enbart frösådda blommor. Det är Dahlior, Rosenskära, Zinnia, Blomstermorot och Sommar aster. Jag tror med säkerhet att jag satt allt på tok för tight men det får bli ett senare problem! Jag går ut varje kväll och tittar till alla mina små bebisar och sr hur det sakta växter sig större och starkare.

Det som sakans nu är såklart växthuset som heter Helios Victorian Mur Special från Classicum på ca 20 kvm. Det är verkligen en djungel av vackra växthus ute på marknaden men jag föll pladask för detta i vitt med en putsad mur. Det kommer passa fint ihop med vårt faluröda hus. Vi valde att ta i storleksmässigt då vi vill kunna använda huset som en umgängesdel, en förlängning av huset. Vi kommer inreda för mysigt häng, växter och umgänge. Vi valde att ha två dörrar, en dubbel på långsidan och en enkel på kortsidan då denna leder rakt ner mellan vår 8 bärbuskar. Till nästan sommar kommer jag göra om detta till en köksträdgård, hur härligt? Men det får vänta eftersom vi ska ha ett bröllop här i sommar.

Vidares så saknas det kantsten, ett par gångar i gräset och säkerligen en miljon andra saker. Vi ska också plantera buskar längst sidan av växthuset för en fin inramning. Har ni några relaterade frågor så ställ dem nedan så svarar jag direkt i kommentarerna!

 1. Petra skriver:

  Ser helt magiskt ut! Ös på med trädgårdinlägg, ger så mycket inspiration!✨

 2. Lovisa skriver:

  Kan du snälla ge tips på hur man kan fixa, dona, inreda, pyssla hemma och till och med renovera med barn. Har en 3 åring och en 3 månaders och bara fixa blommor under helgen var stress! Gör du det mesta själv på dagarna? Anlitar folk? Vad gör du själv och vad tar du hjälp till? Barnvakt?

  Har så mycket idéer till mitt hem men tänker att det kommer sluta u skilsmässa 😂

  1. Emsloo skriver:

   Åh förra året var i vi i precis samma läge med en 6 månaders som ammade konstant och en trotsig 4 åring. Förra året hann vi INGENTING. Jag planterade inte en blomma, hann knappt städa och körde samma tvätt minst 4 gånger för att jag glömde hänga. Och det var helt okej! Jag stressade upp mig precis som du, hade så mycket planer, tankar och idéer men jag hann inte. Det kom till en punkt då jag faktiskt mådde riktigt dåligt över detta. Mitt tips till dig är att låta den här tiden vara. Det som hinns med hinns med, det andra kan vänta. I år har jag mer tid, Vinnie har precis börjat förskolan vilket ger mig tid att jobba lite ostört några timmar. I år har jag liksom slagit ihop förra året alla idéer med årets nya och det har blivit extremt mycket! Vi tar sällan barnvakt för att fixa hemma utan det blir att jag eller min man kan jobba på hemma medans den andra är med barnen. Vad gäller vår utbyggnad så har vi tagit in hjälp, även för att fixa underarbetet för denna plats i trädgården. Finns det möjlighet för dig att ta barnvakt en lördag för att då lite egentid och göra något du mår bra av som att fixa hemma så gör det! Man ska inte vara rädd för att be om hjälp tycker jag <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..