Min älskade unge, var precis den DU är.

Den vidriga känslan av maktlöshet. Det är nog fanimej den värsta känslan av alla. Att inte kunna skydda sitt barn från allt ont här i världen.

Idag fick jag hem en väldigt ledsen och upprörd unge. Efter mycket fiskande och frågor om VAD som hänt bryter Vilde ihop och berättar. Det han berättar får mitt hjärta att gå i tusen bitar.
I fredags köpte vi nya sommarkläder till honom. Och som vanligt får han i princip välja helt själv. Han hittade ett rosa linne med Hello Kitty på, och lyckan som dök upp i hans ögon var obeskrivlig. Det linnet skulle han bara ha! Och eftersom det är perfekt en varm sommardag tvekade inte jag en sekund att köpa det. Idag invigde han det! Han var så glad när han tog på sig det i morse och sa stolt att han tänkte visa upp det.
Inte en sekund tänkte jag att jag skulle få hem en förkrossad pojke.  Men så var det. Hans linne var inte uppskattat och han hade blivit hånad och skrattad åt.

Ska man seriöst inte våga låta sina barn gå klädda hur de vill idag, 2012? Och hur kan småbarn i 4-5 års ålder ens vara medvetna om såna saker som att kläder skulle ha kön?

Blir orolig och avskyr känslan av att min trollunge hånas när han enbart är sig själv.

Tänker varje dag kämpa för att Vilde ska fortsätta våga vara precis den underbara unge han är. Och tillåta alla andra vara precis den de är.

För älskade unge, du är perfekt precis som DU är. Och ingen ska någonsin få dig att tro något annorlunda. 

  1. Det är galet! jag hade dans grupper med barn i ålder 3-6 år innan. En träning lekte vi under hökens vingar. Under leken kom självklart färgen rosa upp. Jag var den ända som inte gick över till andra sidan. Detta tyckte en 5 årig flicka var förskräckligt! ”Varför har inte du rosa på dig? du är ju flicka!” jag svarade lätt att jag tycker gult är fint, som var den färg jag hade på linnet. Då blev hon nästan upprörd och sa att det spelar ingen roll, du är flicka! och flickor ska ha rosa! eller kanske rött. Jag blev helt ställt och undrade precis som du hur en färg kan vara så viktig? Vem har bestämt dessa näst intill lagar om att tjejer är rosa och pojkar blå? Det skrämmer mig en aning.

  2. mamma skriver:

    Självklart skall alla få ha de kläder & färger man vill. Viktigt att tänka på är att Barn lär sig genom att härma vuxna. Man kanske ska tänka på hur man agera framför sina barn. Barn ser hur sin mamma och pappa beter sig mot varandra och andra och tror då att så ska jag oxå bete mig. Vi vuxna måste fundera på vad vi lär & visar våra barn. Tyvärr handlar detta om mer än färgen på kläderna.

  3. Sofia skriver:

    Jag tycker visst att det är föräldrarnas ansvar? Vem annars är det som lär barnen om vad som är rätt eller fel färg att ha på tröjan? Alltså den uppfattningen kommer ju från någonstans från början eller hur. Jag tycker att många föräldrar är så slappa och tar inte sitt ansvar. Vissa vill kunna håna andra, vissa gillar att mitt i sina tragiska loserliv åtminstone kunna få peka finger åt andra (invandrare, homosexuella, folk som är ”annorlunda”) för att känna sig bättre än stund. De har ingen ansvarskänsla för sina barn, hur inskränkta de kommer bli och hur många dörrar som stängas framför deras näsor. Ett sånt där ointelligent mobbarsamhälle finns det väl ingen som vill ha? Och att skylla på barns ”kognitiva scheman” känns inte som en konstruktiv lösning. Barn kan visst förstå och uppskatta mångfald i den åldern. Som förälder kan och bör man i alla fall, oavsett utvecklingsnivå, uppfostra sina barn kring rätt och fel. Det är alltid FEL att mobba. Att reta någon pga klädval är mobbning!

    Vilde är uppenbarligen en cool kille. trots sina unga år så känner han själv efter i hjärtat vad HAN gillar och inte gillar. Han tar den färgen som han tycker är finast. Inte den färgen som samhället och alla andra runtomkring vill tvinga honom att bära. Du har all rätt att vara stolt över din son. Vi har alla något av lära av honom!

  4. Fy, nu blev jag ledsen, känner så med dig! :/ Tycker det är otroligt trist att man inte ska få gå klädd som man vill, hade en tjej haft en tröja med spiderman på hade ingen reagerat, det är så FEL! Det är vi som vuxna som skapar fördomarna i våra barn, det är så viktigt att tänka efter en extra gång.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..