BÄSTA FLÄDERSAFTEN

fladerblommor

plocka_flader

recept_fladerblomssaft

citroner_fladerblommor__saft

 

Varje sommar sen jag var liten har min mamma gjort fläderblomssaft. När jag blev äldre tog jag över saftverkstan och i år gjorde vi den tillsammans. Vi gav oss ut på fläderblomsjakt på Hallandsåsen, med ett par extra långa armar som hjälp. Med oss hem fick vi ett par fina klasar i korgen och nu ska saften stå ett par dagar innan den är färdig.

För mig är fläderblomssaft den bästa sommarsaften! Och ett tips! Frys in den, antingen i burkar eller i iskuber, som man sen blandar med vatten, så håller den lägre och blir kall och god på en gång.

Här kommer det enkla receptet:

Ca 30 stora blomklasar

3 citroner

1,5 l vatten

1,5 l strösocker

50 g citronsyra

Skiva citronerna och lägg i blomklasarna i en stor hink/bunke. Koka upp vattnet och blanda i socker och citronsyra. Häll det varma vattnet över blommorna. Täck med ett lock och låt det stå i 3 dagar, och rör om då och då. Sen silar man upp den färdiga saften.

 1. Katja skriver:

  Marmeladbonus!
  Av de överblivna citronerna kan man göra flädermarmelad!

  Plocka bort så mycket små blommor du orkar och gör sedan så här (saxat från tasteline från ett recept med samma citron- och blommängder som Frida angivit):
  När man silat av saften så finns en massa goda citroner mm kvar. Skär citronskivorna smått eller mixa dem. Koka dem sedan i 1 dl flädersaft och 1 dl socker utan lock i 10 min tills marmeladen tjocknar.

  Fyll i små glasburkar. Marmeladen är lite besk till smaken men är jätte god och frisk. Liknar lite den köpta Robertssons marmeladen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..