FÖRSTA MÅNADEN MED VÅR BEBIS

forsta-bilden_bb

Hur var förlossningen och var födde du?

Det här är första bilden jag tog på vår nyfödda dotter när vi precis hade kommit till vårt rum. Jag födde på BB Sophia och har även den här gången en mycket bra upplevelse (Nils födde jag på BB Stockholm). En timme va dock allt jag hann vara där, innan hon kom ut. Jag lovar att jag ska återkomma till er med en full förlossningsberättelse.

 

blommor_nyfodd_bebis_rosor

Hur har första tiden varit hemma?

Nils fick komma och träffa oss redan på eftermiddagen samma dag och dagen efter gick vi  hem från BB. Solen sken och det var då nästan 22 grader varmare än idag. Väl hemma vad det lugnt och skönt, familj, kollegor och vänner har varit så otroligt generösa med lyckönskningar och fina presenter, vi tackar återigen för allt! Lyxen att nu har fått vara hemma tillsammans alla fyra i nästan en månad och ta det lugnt över årets mysigaste högtid har verkligen varit speciellt.

 

nyfodd_bebis_frida-fahrman

Och den omtalade sömnen?

Nu i början finns inga rutiner och det struntar jag i, jag vet att det kommer senare och sömnen lika så. Allt går upp å ner, i bra dagar och bra nätter och ibland tvärt om, men var sak har sin tid och den här gången ska jag inte skynda med något eller önska någon annan tid än nuet. Men med Nils fick jag inte sova något alls de 5 första veckorna, och med honom fick jag inte sova längre än 3h i ett sträck för första gången när han var först 7 mån. Man kan ju inte låta bli att jämföra och gör jag det, så är det här betydligt mycket bättre, och jag har inte räknat timmar.

 

Namn_line_fahrman

Ni verkade osäkra på hennes namn, hur blev det sen Line?

Hade Nils blivit en tjej, så hade han blivit en Line. Det namnet hängde kvar och det är det som vi båda gillar mest. Men vi va tvungna att den här gången känna lite på det, var hon en Line? Och visst är hon det, kort och enkelt och med vissa kopplingar till våra familjer. Andra namnet Livia, det var det faktiskt Nils som bestämde, han kallade henne det redan i magen, helt övertygad om att en tjej skulle titta ut med just det namnet, så så fick det bli.

 

pappa_bebis_nyfodd

Hur tar Nils det?

Bättre än förväntat, han är så stolt och väldigt snäll. Han är ju en buse, men henne låter han vara bortsett från många dagliga pussar. Han vill hålla och hjälpa till och det får han. Han söker ibland uppmärksamhet mer än vanligt, men det är fullt förståeligt. Han har accepterat att han har fått världens finaste lillasyster, som är här för att stanna och hon kommer vara hans bästa vän för resten av livet.

 

bebis_babynest

 

Nu har det idag precis gått 1 månad sen den här lilla tjejen kom till världen. Jag kan faktiskt inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig och för oss som familj. Jag kommer alltid vara livet tacksamt och det här är det finaste jag har. Jag har inte hamnat i någon tvåbarnschock, det gjorde jag iofs inte första gången heller, men den här gången känns allt mycket mer naturligt, som om hon alltid funnits hos oss, även om det känns otroligt att det redan har gått en månad och under den tiden har hon redan hunnit fira både jul och ett nytt år!

Jag tänkte köra en kort intervju med mig själv hur den här första månaden med en nyfödd bebis har varit. Och har ni fler frågor, så ställ dem gärna bland kommentarerna så svarar jag.

 

 1. Så fin hon är, grattis!
  Jag är jätte intresserad av att få veta vart du har köpt, täcke, kudde och babynestet ifrån? Det ser ju super mjukt och skönt ut. Kram

 2. Tack snälla Frida för dina varma ord och ditt peppande. 🙂 Det lyser igenom i din blogg att du är en sympatisk, omtänksam, klok, rolig, ödmjuk och härlig människa! <3

 3. Har du testat att var precis så här ärlig mot de i din omgivning? Har du visat att du är arg och ledsen? Jag hörde nyligen att Svenskar är ett av jordens mest ensamma folk. Varför? När det finns så många människor som skulle kunna finnas där och stötta varandra. Jag tror att vi är dåliga på hur vi ska förhålla oss till människor som har det jobbigt, tex missfall, cancer, psykiska sjukdomar. Det är sorgligt för jag tror att du behöver ha människor omkring dig som lyssna och hålla om dig. Ge inte upp hoppet!

  1. Charlotte: jag och min make tog ditt råd igår då vi träffade ett par vänner som har 4 barn där alla blivit till på första försöket. De tyckte det var tråkigt för oss, men berättade att de precis blivit gravida igen. 5:e barnet som gick på första försöket…Det var så komiskt att jag bara kunde skratta och man får se det ironiska i det hela. Snart hoppas jag det är vår tur! 🙂 Tack ändå för råd!

   1. Starkt å bra att ni gjorde det! Å för vissa är det bara så, å de kommer heller aldrig kunna förstå. Men snarare än vad ni tror, så möter ni både en å flera i samma sits som er, som kan både känna med er å förstå er. Det lovar jag. Tack för att jag har så fina läsare som er som hjälper å stöttar varandra =)

 4. Skulle du tänka dig fler barn själv har man ju fyra barn därför är jag nyfiken om fler vill ha flera än två

 5. Vad fint skriver Frida, jag väntar mitt första barn om sju veckor och tar gärna emot tips på ex om hur man ska klara av förlossningen eller något annat som du vill dela med dig av som kan vara bra att känna till för en snart nybliven mamma.
  Grattis till dig!

  1. Grattis va härligt!! Åh va svårt, listan skulle kunna göras lång =) Men gällande förlossningen, så skulle jag försöka vara så öppen som möjligt inför den, det går liksom inte att planera eller föreställa sig, men det går bra å det är faktiskt en helt unik å härlig upplevelse som man faktiskt har tillsammans som par. lika så tiden efteråt, där jag är nu, njut av den för den kommer aldrig igen.

 6. Jag läste din kommentar och kände så igen mig i den oro du beskrev! Själv var jag en sjusovare av rang och förstod inte hur jag skulle kunna klara mig på mindre än 8-9 timmars sammanhängande sömn…
  Nu har jag två barn på 5 månader och nästan 3 år- och jag är faktiskt facinerad över hur kroppen och psyket hanterar tuffa dagar och perioder med lite eller ingen sömn.
  En klarar det! Det sker så stora förändringar med en när en får barn att en liksom bara hänger med och anpassar sig!
  Men var inte rädd för att be om hjälp och avlastning när det behövs. Ett annat tips är att faktiskt ta det lugnt med besökare och utflykter i början! Det är mer påfrestande än en kan tro att ta emot gäster precis i början

 7. Hej Frida!

  Stort grattis till din andra ängel!

  Jag väntar mitt första barn i juni och jag undrar om du har tips på några böcker som har hjälpt dig med mat, rutiner och vardagslivet överlag?

  Tack på förhand!

  1. hej å tack! Å va kul å grattis måste jag ju säga, helt underbart!
   Tyvärr inga böcker, det finns inte mycket tid för läsning numera dessvärre. Hur jag har fått ihop det har mer handlat om min egen intuition, men Bvc har varit bra, å det är bra att fråga vänner och familj som har barn, det har nog varit min bästa ”källa”.

 8. Precis som Sara skriver så ”känner man dig” bara genom bloggen, men efter att ha följt dig i 10 år eller mer så känns du nära 🙂 mycket är för hur du blandar mode, inredning, och personliga händelser, tankar och drömmar. Att du även tar dig tid och faktiskt svara på kommentarer ger oerhört mycket för oss som följer dig 🙂

  Än en gång stort grattis till den nya tillskottet till familjen och förstår att ni alla fyra njuter av denna nya tid. <3

  Det jag undrar är hur du gjorde för inte bli bitter och ta avstånd från omgivningen när det inte går som man önskar med syskonförsök?

  Jag och min make misslyckades med försök nr 10 och absolut inget händer. Det är så oerhört jobbigt och jag gråter och är rädd det aldrig kommer att bli något syskon till vår dotter. Jag känner mig så misslyckad varje gång jag ser eller möter någon som är gravid och känner mig så ensam i denna situation då alla verkar få barn nr 2 fortare än nr 1.

  Önskar dig och din familj en trevlig helg 🙂

  1. Tack snälla för att du själv delar med mig, bara det är stort i sig tycker jag, att man vågar dela med sig av sin sorg och sina brister. För det ÄR jobbigt, och det går inte att inte bli bitter å ledsen ibland, det har jag varit många gånger och jag tror att man i perioder måste får bara det. Bara vara ledsen över sin sorg. Det handlar inte om att man är missundsam som du säger, man önskar såklart andra väl, utan nått annat, snarare om att det känns så orättvist å längtan som är stark och gör ont. Låt den göra det, jag hoppas verkligen att det vänder för er med, så länge man orkar fortsätta försöka så hoppas jag och vill tro att det förr eller senare gör det. Jag håller alla tummar, å tack för fina ord till mig, tack!

 9. Hon är så himla fin! Jag blir kär i alla bilder på henne : ) Tänk att Nils är storebror!
  Jag har ingen fråga. Tycker bara du är så klok som lever i nuet! Varje barn är en gåva och ni har fått gå igenom mycket för att vara där ni är. <3 Jag önskar er all Lycka!

 10. Hej och stort grattis!!
  Jag väntar just nu mitt andra barn, BF i slutet av februari och vi har en son som snart är 2,5 år. Väldigt glad och förväntansfull!
  Med sonen fungerade inte amningen och det har varit en stor sorg för mig. Vill verkligen att det ska funka med nästa barn.
  Hur har amningsstarten gått för er?

  1. Tack å grattis va kul för er med!
   hehe ja det här med amning, kanske får bli ett helt inlägg om det?! För det är en helt egen grej i sig, å rätt komplext och komplicerat tycker jag.
   Samma för mig, jag kunde inte heller amma Nils då han föddes med kort tungband, det förstörde hela amningen. Å inte förrän långt senare förstod jag hur gärna jag ville amma. Den här gången har jag gett mig sjutton på det ska funkar, för jag VILL att det ska funka. Det går sådär…eller det funkar bättre, men jag tycker att det är jobbigt, bröst som krånlar, hon går inte upp i vikt osv. Men jag fortsätter att kämpa på å hoppas att det ger sig med tiden.
   Men den här gången har jag inte varit rädd att ta hjälp, första gången trodde jag att amning va ngt naturligt å att det kom av sig själv. Men nu har jag insett att för vissa gör det kanske det men för många inte, det är något som både jag å mitt barn måste lära oss. Så nu tar jag hjälp av både bb, bvc, mvc å vänner allt vad jag kan.

 11. Jeg er nysgerrig omkring udtalen af navnet 🙂 I Danmark udtaler vi næsten altid ‘e’ til sidst i navne, men jeg har bemærket, at det ikke er tilfældet på svensk. Hvordan udtaler I Lines navn? Med eller uden ‘e’?

  Tillykke med jeres dejlige datter!

 12. Hej och grattis hon är så fin! Fick också en dotter för två veckor sedan och vi kämpar lite med viktuppgången. Så lätt att bli stressad av viktkurvorna och att prestera resultat så jag undrar hur du hanterat det med din lilla tjej?? Läste något om att hon också tagit lite tid på sig att gå upp? Jag tycker det är då lätt att känna att man inte räcker till eftersom det ska vara min huvuduppgift just nu att mata och få henne att växa. Ännu mer frustrerande när jag tycker att hon äter bra och amningen fungerar och hon är en pigg och glad tjej. Tacksam för din reflektion kring detta ämne med vikt eftersom det var något som jag inte hittar så mycket diskussion om. Mest om amningen vara eller icke vara.

  1. åhh grattis till dig med, va kul! å underbart =)
   Ja, det är lätt att bli det. Först, kolla så att det tex inte bror på kort tungband? det hade vi på Nils. hade ingen aning om det, vi kollade inte förrän efter 5v. å ingen annan heller, då va allt med amning osv helt förstört.
   Den här gången vet jag att det inte är det utan att hon går upp å inte ner, bara långsamt å jag får pröva mig fram. Det är viktigt att ha en bra kontakt på bvc som man känner sig trygg med. Jag matar på, men vi får även ge lite ersättning för att det ska vända. Jag har hellre en nöjd å glad tjej än en missnöjd, ledsen och orolig, oavsett var maten kommer ifrån. Men om amning å allt funkar, så kommer vikten oxå att vända, 2 veckor är ingen tid alls, vår lilla tjej har tex inte vänt på 1 månad, men så länge hon växer å ser ut att må bra så försöker jag att inte oroa mig å fästa mig vid vikten. lycka till!

 13. Hej Frida. I juli får vi vårt första barn, och jag längtar som bara den. Men jag är orolig för det här med sömnen när bebisen är nyfödd.. Klarar man att sköta vardagen som vanligt när man sovit så lite? Även fast man inte jobbar så finns det ju saker man måste klara av (handla, träffa familj och vänner, städa, laga mat osv). Jag är så beroende av sömn, får jag inte 7-8 timmar per natt känner jag mig som en zombie. Hur tacklar du sömnbristen?

  1. grattis, va underbart! hehe va inte det, för det löser sig, konstigt nog. Hormonerna å graviditeten programerar liksom om en =). När bebisen är nyfödd är det faktiskt inte så farligt, de sover mkt å det finns tid att vila. Jag tyckte faktiskt att det blev värre sen, from ca 6 mån till 1,5h år. Då blev det inte mkt sömn =)
   Å om jag utgår från mig själv, som jobbar 40%, har en vild 3 åring, en nyfödd, handlar, lagar mat, städar osv. å det går!! Så man står ut, ibland har man bara sämre dagar å perioder, å se till att ibland få vara lite själv å även kanske ”sova ikapp” lite sömn senare när du kan.

 14. Åh grattis till dig! Så fint att läsa det du skriver och så härligt att allt blev så bra till slut! Line är det sötaste jag sett!

 15. Hej Frida, STORT STORT GRATTIS till dig och familjen. Line är magiskt fin. Det är så roligt att följa dig på den här resan och även om man inte känner dig mer än genom bloggen så är i alla fall jag genuint glad för dig och din fina familj. Du skriver så fint om allt och ditt motto att hela tiden vara i nuet är något jag försöker eftersträva också i mitt liv och med min familj. Ser så fram emot en tvåa men just nu njuter jag här och nu av vår lilla tjej som är 1 år. All lycka till er och tack för att du tittar in och ger oss uppdateringar, det uppskattas enormt. Stor kram

 16. Det är så fint att få läsa om din tacksamhet till livet och familjen, det är så enkelt att ta sådana saker för givet. All lycka till er!

 17. Hon är underbar och det är så fint att läsa hur du uppskattar allt du har. Låter som att ni har haft en jättebra start. Kram

 18. Så fint du skriver. Varmt grattis och njut av de små godingarna:-) Mina killar har blivit 12 och 15. Njuter varje dag av att vara mamma. Mycket pussar och varma kramar är det fortfarande! Just nu är vi på skidsemester och det är såå kul att göra saker ihop!

 19. Stort varmt grattis! Som ni har kämpat för detta. Och så underbart att vara tillsammans alla fyra så länge.

  Allt gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..