Så fixar du gardinerna!

Här har jag satt ihop min egen lilla gardinguide på hur man bäst fixar till gardiner på skenor i taket på ett ett billigt & enkelt sätt.

sovrum_gardiner_i-taket

Vårt sovrum

 • Tänk på att gardinerna ska gå från vägg till vägg. En vägg som är ca 3 m. kräver ofta den dubbla gardinlängden, iom att den veckas om man vill ha gardin på båda sidor om ett fönster, vilket jag tycker är snyggast.
 • Den tunna ska sitta inners, den är ett insynsskydd men som släpper igenom ljus.
 • Den yttre är den som gärna får ha färg eller struktur, och vara mörkläggande.
 • En normalbred våd på ca 110-140 cm täcker alltså inte en hel sida utan man får sätta två eller fler på varje sida.
 • Totalt här har vi 2 vita (en på varje sida), och 4 beiga (två på varje sida).
 •  Det är den här vita gardinen, från Mimou/Ellos, som vi har här i färgen vit. Den här är liknande och funkar också fint!
 • Det som är bra med den är att den är längre än normalt. Dvs 295 cm bred. Annars är en normal våd ca 140 cm bred. Det är därför vi bara behöver en på varje sida.
 • Längden här från början är 290 vilket annars är svårt att hitta. Tänk på att ”normalhöjd” i ett rum är ca 245-250 cm högt. Mät först!
 • Vi har 250 i höjd i vårt rum, så jag har lagt upp gardinerna. Jag tycker att det är superviktigt att de går exakt med golvet, som ni ser på bilden. De får isf hellre vara någon cm för långa än för korta.
 • Tänk på att du inte behöver sy upp en gardin, man kan använda strykband som funkar minst lika bra, speciellt på en tunn gardin.
 • Använd gärna gardiner i tunn bomull, det som kallas voile-gardin, i stället för en i linne, det ger en mycket lyxigare känsla.
 • Den beiga gardinen är den här, Mikaela veckbandslängd/Ellos, som också är mörkläggande.

gardinskenor-i-taket

 • Vi har beställt våra gardinskenor från en gardinaffär. Jag tycker många av de billiga man kan köpa på andra ställen har fula och märkliga upphängningar som ska skruvas med fästen.
 • Dessa klickar man i ”sockerbitar” som man fäster i tak, eller vägg. Vi har dem i taket. Som gör dem lätta att klicka i och ur på ett enkelt sätt, om man behöver sätta i fler öglor eller ta bort osv. plus att gardinen ofta löper finare och lättare.
 • Tänk på att en gardinskena enkelt kan kapas och man kan också förlänga dem med ett tillbehör som man sätter mellan två stycken för en skarv. På så vis har vi återanvänt alla stänger från vår gamla lägenhet för att passa i huset.
 • Gardinskenorna ska löpa parallellt från vägg till vägg, sluta inte efter fönstret. Den längst in ska ha det vita/tunnaste tyget och den yttre det mörkläggande.
 • Sätt den innersta skenan ca 15-20 cm från vägg, tänk på om ni har element bakom osv. Nästa skena bör sitta ca 10 cm från den andra för att tygen ska kunna löpa fritt från varandra och ut från väggen.

finger-krokar-till-gardiner

 • Använd fingerkrokar, (ej nålkrokar), det blir absolut snyggast.
 • Tänk på att detta enbart passar gardiner som heter veckband, eller multifunktionsgardiner.
 • Fingerkrokarna kan vara 2-3-4 fingrar beroende på hur man gillar vecken.
 • Jag gillar att sätta så få veck som möjligt, då drar gardinen ihop sig minst och man kan på så vis dra ut den till maxlängd.
 • Ju fler och skarpare veck du gör, ju kortare blir gardinen.
 • Tänk på att kroken (se på bilden) ska ha böjen på mitten, inte högst upp. Tar man de krokarna med krok/böj högst upp ”halkar gardinen ned” under skenan och hamnar inte dikt an med taket vilket den absolut ska!
 • Fingerkrokar finns att köpa lite över allt, jag har bla köpt på både gardinaffär, Åhléns (finns ej online) tror tom att Ikea har.

lines-rum

Lines sovrum

 • Line har samma typ av gardinskenor, upphängning med fingerkrokar, och två olika gardiner som löper framför och bakom varandra.
 • Hon har den här ljusgrå gardinen i bomull, som lite ser ut som linne. Dessa har jag också lagt upp till rätt längd. Dessa är dock ej mörkläggande.
 • Sen är det samma vita tunna gardiner som i vårt sovrum.
 • Jag gillar gardiner som går ton i ton med väggen ist för att bryta av. Det ger en mer harmonisk känsla i rummet.

gardiner-pa-skena

 

Jag vet att det är en gardindjungel där ute, det är inte lätt att varken hitta rätt eller veta hur man ska göra. Så jag förstår verkligen att ni ofta frågar om just gardiner.

Men jag har ju gjort det här ett par gånger och lärt mig på vad som både blivit, rätt, fel, snyggt, dyrt eller relativt billigt. Nu har jag därför satt i hop ett inlägg (ungefär det längsta någonsin) här hur ni kan gå till väga i steg för steg med ett par tips på vägen att tänka på för att få en snygg gardinupphängning hemma.

Vi har gjort samma typ av uppsättning i alla våra sovrum samt gästrum och hade likadant i vår förra lägenhet. Och prioritera gardinerna, det gör verkligen skillnad!

Kolla runt online, har du måtten på höjden i taket, så är det ganska lätt. Kolla tex. in alla dessa multifunktionsgardiner från Jotex – alla dessa funkar som ovan på skenor! De är så lyxiga i bla sammet, och jag har sett flera av dem i verkligheten, de är om ännu finare faktiskt.

Plus att visst är det snyggt med uppsydda gardiner, men det blir ofta väldigt dyrt. Om ni följer stegen ovan, så får ni skulle jag säga, exakt samma snygga känsla men till ett mycket bättre pris. Tro mig, jag har testat båda hehe.

Å klarar jag att göra det här själv, så grejar ni det med!

 

 1. Jag är sömmerska och jag intresera att jobba hos är jag har udbilning och ganska bra erfarenheter min tel, 0761650764
  Med vänliga hälsningar
  Mehri

 2. Hej Frida!
  Jag har tittat på ditt inlägg och uppskattar det väldigt mycket, tydligt och klart! Jag har nyligen flyttat in i en hörnlägenhet på bottenvåning. Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Jag har fönster åt två väderstreck, dels mot utegården och dels mot gången mellan husen. Jag älskar hotellgardiner men jag har svårt för att föreställa mig hur det skulle se ut i lägenheten då det finns tre fönster i olika storlekar mot gången mellan husen. Fönstren sträcker sig ända till köksskåpen. Fönstren och dörren mot utegården täcker i princip hela korta väggen. Där kan jag föreställa mig ha hotellgardiner men det är långsidan som komplicerar det hela. Har du några tips?

  Mvh
  Anna

 3. Hej! Vi har planerat att sätta upp mörkläggningsgardiner i två rum hemma hos oss och har samma problem med bredden. Ditt inlägg kom med all info vi behöver, tack! Har googlat och specialbredd verkar skitdyrt så det verkar väldigt smidigt att istället sätta upp två gardiner på vardera sida, men då kommer vi till den stora frågan. Hur får du det att se snyggt ut när ni drar igen gardinerna? Har ni sätt ihop de två delarna på vardera sidor på något sätt? Vi vill inte ha mer än ett glapp. Tack återigen!

 4. Hej Frida,
  Tusen tack för bra inlägg. Har precis flyttat in i hus med ett stort vardagsrum. Vardagsrummet har på en sida 2 stora fönster, och vi tänkte sätta upp vita linnegardiner över hela sidan. Problemet är att väggytan till vänster om fönstren som ska täckas med gardin är av en bredd, bredden mellan fönstren en annan och väggen till höger om fönstren en tredje bredd 🙈🙈
  Hur löser man detta på bästa sätt? Justerar man bredden på våderna? På så vis blir gardinerna veckade på samma sätt över hela väggen, MEN det blir ett jädra jobb. Hur hade du gjort?
  Stort tack på förhand
  Kristina

  1. Hej!

   Tack snälla. Hm svårt, kan inte helt visualisera hur det ser ut.
   Men spontant så tänker jag skippa allt vad gardinstänger heter.
   Satsa på en lång skena över hela rummet.
   Det är inte våderna som avgör hur det ser ut, utan just väggen.
   Du kan utgå ifrån att alla när alla våder är utdragna, så ska de kunna täcka hela väggen från en sida till den andra.
   Kanske krävs det 4 st eller fler? Försök välj en så bred våd som du hittar, brukar bli snyggast tex. 250.
   Sen kan man anpassa måttet/veckningen något efter det. Beroende på hur du fäster krokarna.
   Därefter får du täcka ytan på väggen med det antal våder som krävs. Så det blir kanske 2 våder in mot ena sidan väggen, 1 på mitten och 3 el tom 3 st på andra sidan. Om du förstår!?
   Så det behöver alltså inte vara jämt fördelade över väggen tycker jag. Utan viktigast är som sagt att de täcker väggen och att man kan täcka hela väggen när alla är utdragna.
   Hoppas att detta hjälpte något!

   //Frida

  1. Hej,

   jag köpte dem i en gardinaffär. men den har tyvärr stängt ner nu.
   Men jag tror liknande finns på åhlens tex. eller ev. byggvaruhus.

  1. Den har jag beställt från en gardinaffär. Men du kan köpa dem nästan var som helst, där gardiner säljs. Bara det är skenor som det går att löpa ögglor i. Tror kirsh har ngt liknande som finns tex. på åhlens.

 5. Hej Frida! Tack för den här superbra och kompletta inlägg. Vi flyttade exakt för en månad sedan till den fina och ljusa botten våning lägenhet. Din inlägg hjälpte mig att äntligen bestämma att hur ska jag fixa gardiner i vardagsrummet.
  Men jag är lite osäker för sovrum. De är mot gatan och har bredda fönsterbräda. Jag vill något som vara synskydd samt jag vill ha lite inredningsdetaljer på fönsterbräda (typ vas, lampa,..). Har du några tips?

 6. Tack för en superguide! Jag undrar bara vilken gardin det är från Mimou, då länken inte funkar?
  Ha det gott!

 7. Hej Frida! Jag har återkommit vid flera tillfällen till detta inlägg när jag nu äntligen håller på att få upp gardiner i vårt hus! Det har verkligen varit till stor hjälp! Jag har en fråga angående de gråa gardinerna i Lines rum. När man kommer vidare i länken till gardinen så står det att det är en gardin med öljetter. Vet du vad som menas med? Funkar det ändå att gardinerna sitter på en skena i taket? Hoppas du förstår vad jag menar! Mvh Lina

 8. Hej Frida! Jag har återkommit vid flera tillfällen till detta inlägg när jag nu äntligen håller på att få upp gardiner i vårt hus! Det har verkligen varit till stor hjälp! Jag har en fråga angående de gråa gardinerna i Lines rum. När man kommer vidare i länken till gardinen så står det att det är en gardin med öljetter. Vet du vad som menas med? Funkar det ändå att gardinerna sitter på en skena i taket? Hoppas du förstår vad jag menar! Mvh Lina

  1. Va kul, så roligt att få höra när mina tips hjälper!
   Hm, du ska inte komma till en gardin med öljetter. Det funkar inte på en skena. Det ska vara veckbandsgardiner. Tror de heter Calypso. Öljetter, är gardiner med ringar/hål i, dvs där du trär igenom en stång – detta ska du då inte köpa.
   Men jag ser nu att det står öljetter på den gardinen, – vet inte varför, för det är ingen gardin med det, utan en veckbandsgardin. I min mening, kan inte en gardin ha både och.

 9. Hej Frida!
  Står precis inför flytt och detta var precis vad jag behövde.
  Två frågor:
  1. Vilka vita gardiner är det på bild 2 – kan du skicka en länk?
  2. Hur många fingerkrokar använder då på en längd och med vilket mellanrum.

  Åter igen. Stort tack.

  Kram

  1. tack!
   1. de vita är de som ligger som länk till dem i inlägget.
   2. Jag vet inte exakt, iom att de är olika breda, men jag vill som sagt inte vecka för mycket, och sätter utan mellanrum, utan i varje med 2 el 4 krok oftast. Det brukar bli ca 20-30 st på en våd om jag inte minns fel, men beror som sagt på bredden på våden.

 10. Hej!
  Vad fint det verkar vara hos er.
  Jag ska måla grått i våra sovrum och undrar vad det är för färg du har i sovrummen?

 11. Jättebra inlägg. Vad är det för bredd på gardinskenan, inte på längden utan från taket till öglan man fäster fingerkrokarna i?

 12. Superbra inlägg.
  Men jag har ett litet problem i barnrummet. Tänkte se om du kan hjälpa mig lite. Fönstret sitter 10 cm från vänstra väggen och sedan är det ca 1,5-2m på högra sidan av fönstret. Jag vet inte hur jag ska göra med gardiner. Rummet är ljustgrått och fönstrena är fina vita med breda fönsterkarmar (lister runt). Hppas du kan kan hjälpa mig 🙂

  1. Tack! Jag förstår precis, vi har lite så i Nils rum, där man inte har två väggar på vardera sida om fönstret, utan bara en. Då har vi gjort exakt lika dant, dvs skenor från vägg till vägg, med en tunn vit bakom, mörkgrå framför, men man skjuter den sen bara åt det ena hållet. Så att man har en gardin med en våd på en sida. Och det gör att man ändå kan dra för för en hel vägg. Så principen är den samma och blir lika fin.

   1. Ok, det blir så mkt mer hembonat med gardiner. Det är inte så att du skulle kunna lägga ut en bild på Nils rum, eller om du har lust att skicka den till mig. Har så svårt att se det framför mig. Och tack för att du tog dig tid för att svara 🙂 Uppskattas verkligen!!

     1. Hej!

      Tack för toppeninlägg! Just gardiner har jag svårt att få till så när renoveringen är klar så kommer här köpas gardiner med hjälp av din guide!

      Jag är också nyfiken på gardin på bara ena sidan. Vårt 60-talahus är byggt så att nästan alla fönster sitter emot en vägg på ena sidan. Vi har alltså bara några millimeter till nästa vägg. Skulle jag också kunna få se en bild på hur ni gjort i Nils rum?

      Off topic – vår yngsta heter också Nils 😊

     2. Men tack, va kul att höra. ja jag har ju gjort samma sak själv många gånger, och insett exakt vad det är jag vill ha. Ah exakt, ska försöka få till en bild på Nils rum inom kort. Har just beställt ett skrivbord till hans rum, så när det är på plats, så kommer bild! ihihh kul!

  1. Tack! Som jag skrev, så har vi köpt dem från en gardinaffär, som i sin tur har en leverantör där man köper måttbeställda skenor. Har ingen som helst aning om märket tyvärr.

   1. Tack för svar. Klickade vidare på länken för den beiga gardinen som är mörkläggande. men på ellos sida står det att den inte passar till fingerkrokar, utan nålkrokar. Trodde det var fingerkrokar du hade?

 13. Alltså detta inlägg, såå bra!! Precis vad jag behövde då vi fortfarande lever gardinlöst efter över ett år i nya huset. Nu vet jag hur jag vill ha det så tack snälla!

 14. Tack, vilket toppen inlägg. Det är verkligen en djungel.
  Mitt lyxproblem är att vi ar så högt i tak att vi behöver gardiner som är minst 350 cm och mörkläggningsrullgardiner som är minst 210 cm. Jag har letat runt och hittat dyra lösningar men skulle gärna hitta något billigare. Har du några tips?

  1. Men tack! Ja exakt så hade vi i vår förra lägenhet med 3.4m.Jag har än så länge inte hittat så långa våder online tyvärr. De ligger oftast på maxlängd på 300. Så den tråkiga nyheten – det är nog så att du får specialbeställa dem. Men, jag skulle nog skippa mörkläggningsrullgardinerna, och satsa på enbart mörkläggningsgardiner – blir både billigare och snyggare.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..