Så bygger du in Ikeas paxgarderober – DYI platsbyggt

 

Här är väggen riven mellan de båda rummen, vårt sovrum & Nils sovrum.

Här är alla väggar spacklade & allt ska byggas upp igen.

Så här ser det ut från andra hållet, dvs från Nils rum mot vårt sovrum.

Väggen byggs upp igen, med reglar och isolering (här från Nils rum).

De nya IKEA-garderoberna monterade och på plats.

Så här såg det ut med garderoberna i gästrummet (en 100 cm & en 50 cm)

Så här får man alltså regla upp som ramar runt om. Som man därefter sätter gips på.

Nästan helt klart i gästrummet, inredningen på plats men inte dörrar, lister osv.

Grundjobbet klart – Här är väggen målad & likaså dörrarna.

Det färdiga resultatet med beslagen på plats!

 

 

Här kommer ett långt men om jag förstått det rätt, efterlängtat blogginlägg om hur vi själva har platsbyggt in Ikeas garderober Pax.

Vi kan ta det från början. Då fanns gamla inbyggda 50-tals garderober. Jag gillar dem, men de var tunna som papper och höll på att rasa sönder, så vi fick riva ner dem. Speciellt väggen mellan vårt sovrum och det som är Nils rum. Jag har tyvärr ingen förebild, men halva garderoben var på ”vår sida” och den andra på ”Nils sida”. Vi bestämde oss för att riva hela, och göra en full garderobsvägg enbart till vårt sovrum. Det finns andra förvaringsmöjligheter i Nils rum.

Vi började med att riva allt. Det gjorde vi själva. Därefter skulle väggen byggas upp igen, reglas och isoleras, tätas mot golv och tak. Det gjorde våra byggare. Men hade gått att fixa själva om vi haft tiden.

Därefter köpte vi Ikeas garderober Pax i ljus ekfanér. 3 st stommar med måtten 100 cm. Med inredning till, som jag tyvärr inte har någon bra bild på. Vi har iaf valt dem i glas, som ger en superlyxig och fin känsla men bytt ut klädstängerna till krom och ej Ikeas vita. Samma till gästrummet.

När stommarna väl var på plats så får man regla runt dem och bygga som en ram. Jag har tyvärr ingen bild från vårt sovrum, men vi har gjort nästan likadant till gästrummet, så där kan ni se hur man reglar upp.

Efter det sätter man upp gipsskivor i reglarna. Här behöver man vara två, och vi fick även en hel del hjälp från Hampus pappa som tur var. Det tar tid, det är en del pill, fix och sågning. Så hyfsat händig bör man vara och ha rätt verktyg för att underlätta också.

Därefter börjar fixet, det ska spacklas, alla hål och skarvar, flera gånger, därefter slipas. Sen sätta akryl och foga de skarvar som krävs.

När allt är slätt, spacklat, klart och inbyggt så kan man börja grundmåla. Därefter målning, för oss blev det 3 gånger, med väggfärgen.

Vi har gjort samma sak på dörrarna, som också är Ikeas vanliga släta vita. Vi har grundmålat dem och därefter målat dem med samma färg som på väggarna. De är rollade med tunn skummgummiroller 3 lager.

Avslutningsvis, handtagen som är de samma som vi har i köket. Ljust läder med mässing, som kommer från Ballingslöv.

Har ni frågor – ställ dem! Så ska jag göra mitt bästa för att svara. Hoppas ni fått inspiration och kanske vågar ge er på det här hemma själva. Det tar tid, men det blir också väldigt fint!


 

 1. Så snyggt! Precis så funderar vi på att göra i vårt sovrum. Tack gör inspiration! Jag undrar vad det är för kulör/färgkod på väggarna? Mvh Jennifer

  1. tack! Den heter Complexion och kommer från Jotun lady.

 2. Sara skriver:

  Hej! Jag undrar vart den bruna byrån kommer ifrån?

 3. Johanna skriver:

  Superfint! Verkligen bra jobbat 🙂
  Vad är det för din helteckningsmatta ni har i gästrummet?

  1. Tack! Det är en måttbeställd från Kvm2 i Sthlm.

 4. Evelina skriver:

  Hej Frida!
  Jag är nyfiken på var bordslampan nu har på byrån i sovrummet kommer ifrån? Tack för superinspirerande inlägg! Vi planerar också en inbyggt pax-garderob i vårt nya hus.

  1. Kul! Den kommer från Ellos, är något år gammal, men tror den sålde slut rätt fort tyvärr.

 5. Sanna skriver:

  Tack för att du delar med dig!
  Älskar sånna här inlägg!!! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..