Bäst i test: hemorrojdsalvor

Graviditetshemorrojder beror som vi vet på dels hormoner (den gamla klassikern) och dels på att bebisens tyngd ökar trycket mot tarmar och grejer. Då uppstår ofta ett ändtarmsbråck, som för övrigt är världens obehagligaste ord.

En kuriosaparentes: I ett tidigt kapitel i rabiesromanen Cujo av Stephen King är det nån gubbe, ogravid dock, som säger nåt i stil med ”mina hemorrojder kommer att bli stora som golfbollar” etc etc. En textrad som jag tydligen finner oförglömlig.

Och golfbollar vill vi ju undvika så nu har vi alltså testat den alternativa behandlingsmetoden Hemorrite mot rövens Röda Khmerer, och konstaterar följande:

Eftersom metoden går ut på att man dämpar svullnad och smärta med kyla så ska ”enheten” läggas i frysen ett par timmar först. (Det är något som känns väldigt fel med att lägga en hemorrojdbuttplug på kylning bland matvaror, men det där med värdighet har vi ju redan konstaterat att det är något som avdunstar i takt med att magen växer.)

Efter minst två timmar bland köttbullar och Piggelin trycker man alltså upp enheten i röva, liggandes. Det är detta moment som gör att man helst behandlar sig själv när man är ensam hemma, om man nånsin är det. Det vill säga om man inte 1: har ett stort badrum där man låsa och kan lägga sig på golvet under införandet, eller 2: har ett stort hem där ens bättre hälft och nyfikna ungar kan befinna sig på behörigt avstånd, eller 3: är totalt befriad från integritet.

Själva komfortkänslan (som den gamle bilprovaren Christer Glenning skulle ha sagt) med en Hemorrite i stolgången är väl sisådär men vad gör man inte för att slippa ett golfbollsbabianarsel. Dessutom är behandlingstiden bara åtta minuter.

Hjälpte det då? Nja, man måste nog vara flitig med pluggen om man ska komma nån vart med sina… objudna gäster. Och känner du en viss tveksamhet till att tvätta av och frysa in enheten om och om igen så är det nog inget för dig.

Därför ser vår topplista på antihemorrojdmedel fortfarande ut så här:

1. Xyloproct
2. Alcosanal (Det ryktas dock att den ska sluta tillverkas. Vafalls?!)
3. Förebyggande stuff som att äta psylliumfrön och vattenmelon med mera.
4. Hemorrite

Det är med andra ord dags att investera i sin ändtarmsöppning.

 1. Scheriproct är numera oxå receptfri, ett alternativ till xyloproct som varit receptbelagd tidigare.

  1. Vet dock inte om den rekommenderas till gravida.

 2. SL skriver:

  Help! Behöver hjälp från er rutinerade hemorrojdbärare därute! Så här fyra månader efter en slitsam förlossning med en kraftig bristning (say no more) har jag plötsligt upptäckt en rövsvulst av storlek ca 1, 5 cm ”hög” och 3 cm lång. Är det möjligt att detta är en hemorrojd eller mer troligt en dödlig svulst? Vart tusan vänder man sig för att kolla? Någon med liknade erfarenhet? Kram /Stjärtlappen

  1. Ring din vårdcentral! De kan undersöka, behandla och vid behov remittera vidare till kirurg som kan göra mindre ingrepp om det behövs (sällan).

  1. SL2 skriver:

   Hear hear (även utan större bristning). I mitt fall en ”rest” efter en hemorrojd. På min efterkoll sa BM att jag kunde vända mig till VC för att få den ”avsnörd” (euiw..?). Dock inte kommit så långt att boka in detta härliga, värdiga besök än. Så to be continued…

 3. S skriver:

  Ok, nu kan jag vara med o diskutera. Såhär en vecka efter förlossningen o när det känns som jag har en legobit i arslet.
  Är det så att krämen ni talar om (xyloproct) kan få skiten att försvinna? Eller måste man operera bort det?
  Blir det bättre efter ett tag? Som det känns nu kan man ju inte knipa ordentligt eftersom där e nått ivägen (plus att man e helt försvagad i hela området)
  Om jag hade vetat att det skulle bli såhär hade jag nog tagit in snitt i min beräkning.

  1. Man tar Xyloproctsuppar och salva i några dar. Det brukar funka, du behöver säkert inte operera. Prova Xylo först!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..