Bloggrace #2: Underbara Clara (Lidström)!

Blogg-gigant, författare, skribent och miljöhjälte. Bor med sin familj på en gård i Västerbotten och kan pyssla ihop ett Fanny & Alexander-mysigt hem av några sidenband, kottar och äppellådor.

Hur underbar är du på en skala från 1 till 10?
– Med risk för att vara fruktansvärt självgod säger jag en sjua. Men alltså. Närvaro av underbarhet betyder inte frånvaro av dåliga sidor. Jag har många, många dåliga sidor. Fråga bara min man…

I vilka situationer/stunder är du mindre underbar?
– När jag är stressad till ett speciellt klockslag. Jag är bra på att planera och styra upp saker som ligger längre fram i tiden men det finns inget som stressar mig mer än klockslag. Har därför byggt bort nästan alla klockslag ur mitt liv. Men så fort jag måste passa typ en buss eller ringa ett samtal ett visst klockslag – då kan jag få en hjärtattack av ilska om jag råkar ut för en motgång av slaget borttappad vante, trilskande unge. Föga sympatiskt personlighetsdrag.

Beskriv din blogg med tre ord.
– Vacker, präktig, lugn. Jag lägger mycket energi på vackra, inspirerande bilder. Jag delger tips på saker som folk tycker är sjukt präktigt typ tygblöjor, småkakor och nykterhet. Och sedan är min blogg ganska lugn. Jag skildrar ju ett liv på landsbyggden och det ÄR ju ett grymt lugnt och skönt liv även om mitt jobb kan vara ganska hetsigt mellan varven.

Hur lyckas du ha det så mysigt hemma (av instagramflödet att döma)?
– Jag tror att det är kombinationen av en inredningsstil full av saker som folk förknippar med en mys-mormor. Och en faibless för att föreviga just mysiga stunder. I kombination med en personlighet som verkligen går all in vad gäller mys. Jag tänder exempelvis stearinljus varje frukost i veckan. Det händer liksom inte att jag tänder ett lysrör i mitt hem när jag lagar mat eller sitter och äter middag med taklampan påslagen. Jag vet att just sådana detaljer säkert provocerar vissa som tycker att det känns tillkämpat och påklistrat. Men jag är ju en rätt så lat människa. Jag prioriterar mysbelysning och god mat framför smulfria golv och städade lådor. Men stökiga lådor och smulfria golv märks inte så mycket utåt.

Vilket instagramfilter skapar bäst #mys?
– Jag är dålig på det där med filter alltså. Jag är otrogen och använder mest en massa olika. Tycker inte myset sitter i filtret utan på vilka vinklar man väljer att fota. Men okejdå – alla varma filter med en aning vinjettering skapar #mys

Vad är det roligaste med att blogga?
– Att jag inte har någon chef eller uppdragsgivare. Skriver jag en krönika ska redaktören säga sitt. Tar jag en bild vill ADn på tidningen ha den från en annan vinkel. Gör jag teve så säger inslagsproducenten åt mig att prata på ett annat vis. Men på bloggen bestämmer jag. Plus att jag har direktkontakt med läsarna vilket är världens roligaste!

Vad tror du är din bloggs framgångsfaktorer?
– Jag tror att kombinationen av mysiga, fina bilder och feminism och arga texter ett vinnande koncept. Jag är en av få toppbloggare som lyfter samhällsfrågor så pass ofta. Jag gillar att röra om i grytan och känner inget behov av att alla ska tycka om mig. Tvärtom kan människor som ogillar mig vara en otrolig sporre!

Du är känd för dina husmorsknep. Om du får välja ett knep som du tycker att alla föräldrar borde känna till, vilket skulle det vara?
– Linoljesåpa. Till allt. Tvätta barnen med, tvätta kläder, ta bort fläckar, skura golv, ta bort rost från metall…tja you name it! Världens bästa produkt.

Hur är du som mamma?
– Glad, trygg, bestämd, svårprovocerad och påhittig. Nästan aldrig arg men när jag blir stressad blir jag JÄTTEARG (se fråga nummer 2).

Du verkar så klok. Har du alltid varit det? Var kommer det ifrån, tror du?
– Att kalla sig själv klok tror jag är högst oklokt men jag har ofta fått höra från människor att jag är ”så förståndig” och det ligger det nog någonting i. Jag har alltid varit lillgammal och tyckt om att hänga med äldre människor. Sedan tror jag att man blir klok när man är med om jobbiga saker. Min mamma fick cancer när jag var sexton och gick bort när jag var tjugoett. Att förlora sin förälder är något de flesta upplever först i medelåldern. Den erfarenheten fick jag med mig redan som tonåring. Det är klart att det påverkar.

Om du kunde sno en egenskap av din man vilken skulle det vara?
– Hans integritet. Jag har också integritet men den måste jag liksom värna om. Jag måste aktivt tänka på att värna mig själv och sätta gränser mot omvärlden eftersom jag lätt blir ”uppäten” av andra människor. Min man har aldrig någonsin behövt värna sin integritet för hans är okränkbar. Folk vågar inte. Ingen kommer så nära.

Och vilken av dina egenskaper skulle du gärna bjussa honom på?
– Ja, men vad sägs om lite planeringsskillz? Han är väldigt oplanerad kring mycket och jag tänker långt i förväg kring det mesta.

Varför tror du att du provocerar somliga?
– Jag provocerar ju olika människor av olika anledningar. När jag skriver något inlägg i kategorin ”Clara ryter ifrån” blir många provocerade – med rätta. Tanken är ju liksom att provocera och få folk att tänka till. Men många blir ju provocerade bara jag fotar av min frukost eller bloggar om en hemmadag. Ibland tänker jag att det handlar om missnöje. Många människor är missnöjda med sina egna liv och då är det sjukt irriterande att läsa om någon som inte verkar vara det.

Sedan tror jag att min brist på creddighet är lite provocerande också. Jag skulle kunna vara hur creddig jag vill – jag KAN liksom koderna och fattar hur man gör. Men jag är helt ointresserad av sådant. Jag har alltid hängt med både ”tuffa gänget” och ”töntiga gänget” i skolan och får jag välja så hänger jag hellre med töntar vilken dag som helst. Jag är stolt över min o-creddighet – den har tjänat mig väl. Jag får jobba med det jag älskar och skrattar hela vägen till banken.

Om du ska ge ut ännu en bok, vilket ämne skulle du vilja skriva om då?
– Nu har jag ju kontrakt på tre böcker som kommer under 2015 och 2016 men som jag inte kan prata om ännu. Men något jag gärna skulle vilja är att skriva en skönlitterär ungdomsbok. Men jag har inte självförtroendet ännu. Måste öva några år till först.

Pest eller kolera. Välj:
– Alltid glömma bort dina pinkoder och lösenord eller alltid glömma bort vad dina barn heter i förnamn?
Alltså jag gör ju allt detta redan. Jag kallar alltid barnen för fel namn och mina pinkoder och lösenord är alltid bortglömda. Jag har alltså både pest och kolera. Plötsligt tycker jag ganska synd om mig själv.

– Använda samma lakan för resten av ditt liv eller använda samma tandborste för resten av ditt liv?
Samma tandborste. Då kan jag tugga ännu mer tuggummi!

Du hittar Underbara Claras blogg här! 

  1. Härlig och intressant intervju! Även fast man följer bloggen ifråga blir det liksom annat med en intervju 🙂

  2. Haha finns det NÅGON som kallar sina barn rätt namn? Med ett barn gick det lättare, nu heter alla i familjen Sixten. Igår hette alla Linus.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..