En ettårsfas kommer sällan ensam

Tillvaron här på Sockenvägen i Enskede kan sammanfattas i följande:

 • Ettårsfas
 • Tandsprickning
 • Ryssförkylning
 • Feber
 • Separationsproblematik
 • Annalkande vattkoppor

Den observanta kan nog urskilja att samtliga punkter rör de mindre i hushållet, i synnerhet den allra minsta. Mig veterligen har varken jag eller Johan någon nämnvärd tandsprickning eller dramatisk ettårsfas.

Men, vi blir ju lite ofrivillligt indragna i den här soppan som ovanstående punkter orsakar, dessutom elegant synkroniserat.

Vi är rörande överens om att vi aldrig pressats såhär hårt på sömnfronten. Nätterna är…äh, don’t get me started. Morris sover i typ kvartsintervall innan det ålas, grinas, bökas, vrålas, gås upp i brygga och sitts upp. Repertoaren på anti-sömntricks är imponerande bred och vi i publiken till detta improvisationsdrama (alltså jag och Johan) tvingas interagera med Mr Drama vid varje show. Så vi bär, ammar, hyssjar, vyssjar, guppar, gungar och svär oss igenom nätterna.

Och det har pågått i ett par veckor nu, trots att vi har försökt förklara för vår arvsmassa att hans show faktiskt inte är uppskattad av någon. Inte ens av hans mamma som försöker på det med blida ögon.

Så det här med att sluta amma har ju inte gått så värst bra. Eller: det har gått käpprätt åt helskotta. Jag har inte ens gjort ett halvhjärtat försök. Det är sämre tajming än en nerbajsad blöja på precis overallsmunderad unge. Ettårsfas, skifte i föräldraledighet och brutalförkylning gör att pattarna åker fram nätterna igenom. För husfriden, liksom. Och för att göra övergången lite mildare för Morris. Även fast de 50% av gångerna inte hjälper, men ändå. 50% är ändå 50% framgång.

Så, den här helgen ägnar vi åt basal överlevnad.
Fokusområden: sömn, mat, kaffe och kramar. Och jordnötssmör, min nya förälskelse.

This too shall pass.

PS1. Imorrn fyller Morris 1 år! Hurra osv. Han ska bland annat få ett stolpiller Alvedon i present. Jag har i ett års tid haft för avsikt att skriva min förlossningsberättelse innan the B-day. Ambitionen finns kvar.

PS2. Ni glömmer väl inte att peppra instagram och facebook med bilder på era mammamagar idag? Det är Mamatummy Day! #mammamage #mamatummy

 

 1. Precis så här är våra kvällar o nätter just nu med vår 8månaders lilla tjej. Tandsprickning, stort utvecklingssprong, förkylningshelvete… Hade också tänkt sluta amma, men icke. Brösten är mina bästa tillgångar just nu. Tur att man vet att det går över. Nån dag. Gärna idag.

 2. Ni har säkert redan provat men… 😉 man får ju ge Alvedon även i smärtlindrande syfte. Ge det på natten så att både ni och han får sova ♡

 3. Oombedda råd är ni säkert trötta på men vill ändå skriva:Stryk flytande alvedon på tandköttet, hjälpte sonen lite när han var i samma sits 🙁
  Och är det tandsprickning så sa vår bvc sköterska att de ska suga så lite som möjligt då tandköttet får jobba så mycket vid just fen rörelsen vilket gör att det gör ännu ondare.. När jag läser texten inser jag vilket värdelöst tips det var då du säger att amningen funkar 50% av gångerna och 1/2 av gångerna är bättre än inga gånger!
  ”Det går över”-mantrat är bästa vägen.
  Kämpa kämpa kämpa!

 4. Vår yngsta fyllde ett för tre veckor sedan och var/är i precis samma fas. Puh! Äldsta sov också så i samma ålder så vi försöker påminna varandra om att det går över men det är jäääävligt segt! Vi tar varannan natt med sömnmarodören som nu plötsligt sover bäst i sittdelen av vagnen. Fair enough liksom, vad du än vill, vi är bara glada att något tillslut funkade bättre än inte alla.

  Om ett år kommer vi typ skratta åt detta ❤️

 5. Hej! Jag tänker spontant öroninflammation men kan såklart ha fel… Men om han har feber och tandsprickning och vägrar att ligga ner så kan det mycket väl vara det. Det gör ont för dom att ligga ner pga ökat tryck. Så beter sig iaf min son på ett år när han får öroninflammation.

  1. Samma här. Vår äldsta hade sk. ”tysta” öroninflammationer också som just bara visade sig som plötsligt stökiga nätter. När vi äntligen kom till en specialist blev det snabbt rör i öronen och sedan dess inga som helst problem. Värt att kolla upp för alla med småttingar men kruxet är att VC ibland missar det, ofta måste man till en specialist som har bättre utrustning. Just det där att det gjorde ont att ligga ner och att barnet sov bättre i bilbarnstolen i bilen där det var upprätt läge fick oss att fatta misstankar. Kan såklart vara bara tänderna också men som en tanke..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..