Bajsa rätt

Min pappa tittade förbi idag. Med sig hade han en bok som han räckte över med varm hand. Charmen med tarmen heter boken och precis som det låter handlar den om våra tarmar.

Man kan ju nästan säga att vi brinner för tarmar, iallafall ändtarmar. Precis som bokens författare Giulia Enders, tycker vi att det är på tiden att vi kan prata om våra tarmar och magar och hur de faktiskt påverkar vår tillvaro utan att det ska kännas skämmigt.

Inte helt otippat avhandlas vårt hjärteämne hemorrojder i boken. Jag har inte plöjt denna pageturner från pärm till pärm än, men min pappa hade vänligt petat in ett bokmärke vid den här illustrationen:

 

Det handlar alltså om hur vår sittställning på toaletten påverkar ändtarmens position och hur detta i sin tur påverkar det tryck vi måste utöva för att tja, få ut avfallet, helt enkelt. När vi sitter upprätt och pressar på, trycker vi helt enkelt ut vävnaden. Bättre saker kan man ju ägna sig åt.

I en perfekt värld ska vi nämligen inte behöva trycka alls. Och hela proceduren ska gå på nån minut, max. På den tiden hinner man alltså varken läsa Brott och straff, Dassboken eller knappt ett sms.

Boken påtalar att det är brutala skillnader i förekomst av hemorrojder och liknande i västvärlden versus de delar av världen där man hukar när man gör nummer två. Givetvis finns det andra faktorer som också kan spela in (exempelvis kost och stress), men det är svårt att argumentera emot de anatomiska fördelarna med en hukställning versus vanlig sittställning.

Sen kan det eventuellt vara annorlunda när det kommer till hemorrojder orsakade av hormonell påverkan, som till exempel vid graviditet. Men oavsett anledning till eh..blomstring bör det ju vara av godo att inte wine and dine:a de små sattygen genom onödigt tryck.

Väldigt intressant, tycker jag. Så från och med nu kommer pallen att åka fram när det dags. Det enda jag eventuellt sörjer är att egentiden på toa kommer att minska från 30 minuter till 30 sekunder.

  1. Tack för infon!! Varför pratar vi inte om sånt här? Jag testade med pall och det funkade ju!!

  2. Kolla Skavlan på SVT play och det avsnitt författarinnan medverkar och berättar om ”charmen med tarmen”! Hur intressant som helst å människan bakom, så gullig att man genast vill göra allt rätt bara gör att få hennes gillande!! Underbar tjej!

  3. cc skriver:

    Pall är topp och om man veeeerkligen har problem kan man antingen balansera på huk på toastolen ( fötterna på ringen) eller låna kidsen potta☺Jag kunde inte göra nr 2 på 3 veckor efter första barnet och ja tillslut testar man allt!! Tillslut efter tre microlax ( som stanna kvar

  4. Ja! Intressant! Är ju en sådan ställning man hjälper barnet med vid EC! ❤

  5. Anna skriver:

    Kollade om boken fanns på bibblan där jag bor och det gjorde den, men shit vad förvånad jag blev när jag såg att hela 125 pers har reserverat den! Snacka om tarm-intresse!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..