”Varje mamma bör bli sedd och bemött på ett bra sätt”

I samarbete med Libero

Hon har lotsat mängder av födande kvinnor genom deras förlossningar. Nu använder hon den erfarenheten i sitt jobb som Liberos alldeles egen barnmorska. Carolina Gäbel är den som skriver till Liberoklubbens medlemmar och är den trygga rådgivaren i forumet på Libero.se.

Carolina Gäbel

Hur går ditt arbete som barnmorska på Libero till?
– Jag är mycket ute och träffar föräldrar, barn och personal på BB, förlossning, barnavdelningar på olika sjukhus, samt på mödra- och barnavårdscentraler runt om i Sverige.

– Där snappar jag upp allt möjligt som till exempel hur föräldrar upplever sin graviditet och sitt föräldraskap till vilka utmaningar personalen har och vad vi kan göra för att hjälpa dem.

– Jag arbetar jättemycket med information på Libero.se och i Liberoklubben. Vi ska erbjuda information och kunskap som är relevant, intressant och korrekt.

Hur stöttar man en blivande förälder bäst online?
– Vi försöker göra Libero.se till ett bra och tryggt ställe att hänga på där man känner att man får stöd och pepp av andra gravida och föräldrar och där man hittar all den information som man kan tänkas leta efter. Därför har vi ett forum, information om graviditetsutveckling, möjlighet att skapa din egen tidslinje, poängshop, kampanjer, produktinformation till mängder med bra artiklar, filmer och mycket annat.

Varför ges det så lite information om urinläckage, knipövningar med mera, innan mamman går hem från BB?
– Jag vet faktiskt inte om jag håller med om det. Jag tror däremot att på grund av de allt kortare vårdtiderna får man väldigt mycket information på ganska kort tid. Det blir lite korvstoppning plus att man ska återhämta sig efter förlossningen och bli redo att gå hem.

– Men man kan säkert förbättra informationen ytterligare och dessutom tala om vikten av denna information på efterkontrollen. Det är också viktigt att vi pratar om det i andra sammanhang så det inte blir något skamfyllt eller tabubelagt.

Varför brukar man inte lära ut flaskmatning på BB?
– För att det allra vanligaste är att man ammar sitt barn från början. Det finns olika anledningar till att en mamma inte ammar: hon kanske inte vill eller kan amma av en eller annan anledning och då utgår man ifrån det när barnet ska matas och stöttar mamman i det sättet hon vill eller kan ge sitt barn mat. Man avgör alltså från fall till fall och lär ut flaskmatning där det behövs.

– Det viktiga tycker jag är att varje mamma blir sedd och bemött på ett bra sätt utifrån sina beslut och förutsättningar, utan att vi som personal lägger någon värdering i det.

Hur hjälper man föräldrar så att båda känner sig inkluderade och engagerade i graviditeten?
– Nyckeln till detta tror jag är att prata om det väntade barnet och graviditeten. Det är viktigt att man delar med sig av sina egna tankar och föreställningar och att man är delaktig.

– Även om det är den gravida kvinnan som bär barnet i sin kropp så kan den andra föräldern vara en stor del av graviditeten redan från början. Det är så klart väldigt olika hur man själv känner och hur man gör detta, det finns ingen färdig manual som passar alla.

Hur vet man att man knutit an med sitt barn? Hur känns det?
– Anknytningen sker successivt där starka känslomässiga band utvecklas. Känslan är individuell och kan vara svår att sätta ord på, men kan beskrivas som kravlös kärlek och omsorg om sitt lilla barn.

Om man är orolig över anknytningen, vad har du för råd?
– Först och främst ska man ta kontakt med sin BVC-sköterska. På BVC finns även psykolog som man kan prata med. Det viktiga är att i tid söka hjälp om något inte känns bra och att ta emot hjälp, för det finns.

Hur knyter man an bäst med ett barn som är adopterat?
– Det viktigt att man har mycket tid tillsammans. Barnet kan komma från en miljö där det inte blivit sett eller omhändertaget och inte heller fått möjlighet att utveckla en tillitsfull anknytning till en annan människa. Därför är det viktigt att alltid finnas tillgänglig. Det innebär inte att man behöver isolera sig med barnet, tvärtom kan det vara bra att träffa mor- och farföräldrar, kusiner och så vidare, men att man alltid ser till att barnet är tryggt och att man som förälder inte är långt borta.

– Barnvakt kan vara bra att vänta med, likaså att introducera nya lekkamrater innan man vet att barnet är tryggt och nära sina föräldrar och eventuella syskon först.

Hur tycker du som barnmorska att man bör förbereda sig inför att få barn, både biologiskt eller genom adoption?
– Jag tycker det är viktigt att man känner att man verkligen vill och är redo att bli förälder och att man är i en relation där man delar den känslan med sin partner. Det kan vara svårt att förbereda sig då man inte riktigt kan veta vad det innebär att få barn och bli förälder, dessutom är det ju en av få saker som vi inte exakt kan planera in i våra liv. Men det är ju det som också är så fantastiskt med föräldraskapet!


Carolina Gäbel
Ålder: 39.
Familj: Man och två barn (storasyster och lillebror).
När jag inte är barnmorska online brukar jag: Hänga med familjen, vännerna, träna och jag älskar att åka skidor!
Mina bästa och peppigaste tips för en bra start i bebislivet: Njut och ta det väldigt lugnt, det finns inget mysigare än en bebis som bara ligger still och snusar på ens bröst. Planera inte in så mycket utan försök (om ni är två) att vara lediga tillsammans. Den här första tiden kommer aldrig igen.

Liberoklubben hittar ni här

  1. Hm, förstår inte vad hon menar med sista svaret? Är det viktigaste att man är i en relation? Eller att om man är i en relation att man tänker precis likadant och delar samma känsla? Hur ofta händer det? Jag tror, efter egen erfarenhet, att man kan bli en precis lika bra mamma och kan förberade sig på föräldraskapet även utan en relation. Tyvärr verkar det som de flesta barnmorskor har den här typen av slentrianmässiga svar och syn där tvåsamhet är det som garanterar lycka.

  2. anna skriver:

    Och där på slutet kom det… njuuut!!! ?

    1. Ve skriver:

      Tack för ett bra, informativt inlägg. Nu har jag inte lidit så mycket just pga problem efter förlossningar men det finns ju andra typer av underlivsproblem… Som du skriver – lite mer fokus på kvinnohälsa skulle inte skada.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..