Bloggrace #12: Husligheter!

Maria Soxbo

(Maria, Tilda och Alfred. Foto: Jakob Dahlström/Mama)

Maria Soxbo är kvinnan bakom bloggen och instagramkontot ”Husligheter” där man kan frossa loss i nordisk design och stilfull inredning, det vill säga sånt som inte finns hemma hos oss. Maria brukar skriva om mode och inredning i bland annat Aftonbladet, Elle, Style By, Mama, Family Living och Svenska Dagbladet. Medan vi rostade bröd startade hon magasinet Modette en gång i tiden också.

Välj: fina kläder eller fina möbler?
– Fina möbler. Åtminstone om det är något ni tänkte ge mig i present?

Hur funkar kombon designintresse och tvillingar i 3-årsåldern?
– Det gäller att hänga lamporna högt och satsa på oförstörbara material. Att stå ut med det rangliga, repiga och råfula matbordet från Mio med 13 år på nacken tills faran är över, så att säga. Och att ha tålamod – jag har köpt en (1) designmöbel sen de föddes, ett soffbord från Asplund i marmor. Det fick stå upp-och-ner i åtta månader medan ungarna lärde sig att ställa sig upp, gå och även klättra ner från grejer de klättrat upp på. Triumfen när vi fick vända det rätt alltså…

Har de bara träleksaker i dansk design?
– I wish! De har samma färgglada leksakspyttipanna som alla andra. En tågbana från Biltema, ett ommålat leksakskök från IKEA, mina egna barnböcker från när jag var liten (numera i olika stadier av förfall), en hel farm av gosedjur i syntet och niohundratretti ofullständiga pussel.

Hur mycket tid spenderar du på Hemnet eller Alvhem etcetera?
– Alltså, mindre än man kan tro numera (sa den forne hemnetknarkaren stolt!). Oftast går jag direkt in på de bra mäklarsidorna direkt istället (som om det vore bättre?). Hög återfallsrisk dock. Fråga igen om ett halvår.

Hur mycket tid lägger du på bloggen?
– Ingen aning. Vissa dagar fyra timmar, andra dagar noll minuter. Känner ständigt dåligt samvete och ambitionsfrustration över att jag inte hinner utveckla den som jag skulle önska. Men man har ju ett jobb att sköta också.

Hur ser det ut hemma hos dig?
– Vi bor i en 1930-talsvilla med branta trappor, ett stupande berg på tomten och golv som knarrar högt nog för att väcka vilken sjusovarbebis som helst. Hit tyckte vi det var en bra idé att flytta, från vår praktiska enplansvilla på en stillsam återvändsgränd, när barnen var ett halvår gamla. Vi har också fått renovera badrummet, dränera om, köpa ny spishäll och torktumlare och riva och återställa hela altanen på dessa två år. Men vi älskar detta besvärliga hus, det gör vi! Vill aldrig flytta. Inomhus väntar jag fortfarande på modet att göra fler spikhål i väggarna, det står ett 13 år gammalt rangligt och råfult matbord från Mio i matrummet och det är ofullständiga pussel överallt. Men vi har ett fint, dyrt och inte minst rättvänt soffbord i marmor!

Vilken ölsort kan du bäst identifiera dig med?
– Westmalle Dubbel. Det var ölen som konverterade mig från ölhatare till, ja ölÄLSKARE vore väl att ta i men öltolerant i alla fall, under en spontan intjänade-flygpoängsresa till Brugge för sex år sen. För tveksamma kan jag också rekommendera att bli gravid, eftersom alkoholfri öl är det enda substitut som faktiskt smakar gott.

Hur är du som mamma?
– Ganska chill, till min stora förvåning. Det är för- och nackdelen med att få tvillingar, man hinner inte oroa sig så himla mycket. Och man får liksom inse redan cirka dag två som mamma att ens barn inte dör av att få skrika i tre minuter medan man byter på brorsan. För det finns inte så många alternativ liksom. Man blir också ganska problemlösningsinriktad. Hur bära två tiomånaders, två IKEA-antiloper, en skötväska och en axelremsväska full med glögg från bilen i full snöstorm utan att behöva gå två gånger eller lämna barn ensamma? Jo, det har hänt. Och jag gick bara en vända.

Drömgiget?
– Få intervjua Iris Apfel hemma i hennes hem. Älskar den kvinnan.

Drömligget?
Jon Stewart. Så het kombo av looks and brains. Rolig är han också. Mmm.

Avslöja nästa inredningstrend! Vi är trötta på industri, koppar och marmor.
– Får det vara lite mässing? Makramé? Mer eukalyptusgrön färg på väggarna? Nehej. Jag tror vi kommer att satsa mer på golven framöver. Både snygga, lite udda golvmaterial och roligare mattor. Golvet är den nya fondväggen. Och så tror jag på sammet.

Vilken pryl skulle du rädda först om det brann hemma hos dig?
Datorn, gissar jag. Och barnens ”Bä” och ”Kanin”, för husfridens skull.

 

Pest eller kolera. Skulle du hellre:

Tatuera in hakkors på båda skinkorna,

eller

grovhångla med svärfar?

– Med tanke på att min svärfar är en mycket trevlig och distingerad herre som framför allt inte alls är släkt med min make så tar jag nog alternativ två. Så himla jobbigt att förklara hakkors när man byter om med ungarna på badhuset.

Här hittar du bloggen Husligheter.

  1. Hanna skriver:

    Så sympatisk intervju!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..