Historiebajsarna – vi kollar blöjan i backspegeln

I samarbete med Libero

1977, året då Sofia föddes, hade Star Wars premiär och Ulf Brunnberg gjorde en reklamfilm för smör. Kungen åkte Vasaloppet och vi fick fem lagstadgade semesterveckor. Elvis dog men vad gjorde det när det fanns artister som Sven-Eric Mörtsjö?

Soffan på pottan

Sofia och femton nyanser av brunt.

Soffans föräldrar klädde henne ofta i gröna och bruna plyschoveraller och vällingen dracks ur en glasflaska (som nu är modern igen!).

När Tessan äntrade världen i november 1980 var färgskalan ungefär densamma. Dessutom hade Tjörnbron rasat och filmen Sällskapsresan haft premiär. Till fest åt man Flygande Jakob och ville man förlusta sig kulturellt kunde man gå till Gröna Lund och se showen ”Snubbelgökarna” med Eva Rydberg.

Tessan på beachen

Tessan ägde beachen redan då.

Men allt var inte elände. Engångsblöjor hade vi faktiskt. Den första ”allt-i-ett-blöjan” med liknande knäppning som dagens, lanserades vid den här tiden och därmed slapp våra föräldrar böka med plastsnibbar och utanpåbyxor som gällt dittills.

Den nya blöjan fästes framifrån och bak, vilket kan förklara att Sofias pappa alltid vänder Harpans blöja bak och fram när han byter nu för tiden.

Före 1988 fanns inte de så kallade superabsorbenterna, blöjorna som kan suga upp typ 100 gånger sin egen vikt. Att ha blöja på den här tiden kändes alltså förmodligen som att vandra runt med en nedpissad Tempurmadrass mellan benen. Men det har vi i så fall förträngt.

Så, nä, allt var inte bättre förr.

Nu har Libero släppt sin nya superblöja – Touch. Dagens kids slipper alltså madrassen och har möjlighet att skrota runt i denna ”mjuk som en favorit-tshirt-blöja”.

De skulle bara veta hur bra de har det.

Minns du hur blöjorna såg ut när du var liten?

 1. Tack för förklaringen till att min mamma lyckas sätta på blöjan på min son bak o fram. Har faktiskt undrat varför 🙂

 2. Fast jo, i det här fallet så var det bättre förr! Mindre sopberg pga engångsblöjor och barn som blev torra mkt fortare. Läs gärna den här http://www.aftonbladet.se/debatt/article18834701.ab

  Vi har ECat sedan barnet var 6 mån, dagtorr vid 18 mån och helt torr när hen var 20 mån.

 3. Louise skriver:

  Vi använder tygblöjor nu! Finns superbra moderna varianter som känns mjuka och suger upp allt superbra (har snöat in på g Diapers – nätta och fina färger :)). Helt klart skönare än sopberg 🙂

 4. Hanna skriver:

  Är föds i början på 90-talet med föräldrar som tyckte tygblöja va awesome. Lär ju ha känts ungefär som en nedkissad tempurmadrass. Efteråt har de konstaterat att vi barn blev blöjfria sjukt tidigt. Lär ju varit mardrömmen så känns inte så konstigt…

 5. Jag hade tygblöjor! Minns inte detta dock men har fått det återberättat. hade tänkt använda dem till mitt barn nu men vi fick inte med oss dem sist. Synd, hade gärna provat!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..