Mira ger svar på tal

Mira är….låt oss säga, pratglad. Och smart. Ibland tror vi att vi på allvar ska bli ihjälpratade. Att våra hörselgångar ska kollapsa och sedan resten av kroppen som en följdeffekt. Det är aldrig tyst. Verkligen aldrig. 

När vi vill få en syl i vädret brukar vi be Mira vara tyst en stund så att vi kan växla ett par stressade osammanhängande ord med varandra. Detta krockar ju ofta med att Mira har tänkt berätta en världsnyhet som exempelvis att farmor och farfar har höns eller att en dagiskompis har gått på toaletten själv. 

Sen, när vi har pratat klart förklarar vi att Mira kan fortsätta. Det föranleder ofta en kris då Mira under dessa 6 sekunder som mor och far samtalat har glömt bort vad hon skulle säga. Men hon vet med all säkerhet att det var livsviktigt. Igen.

Häromdagen när vi knallade runt i Wien hade Mira hållit en monolog i säkert 15 minuter. Till slut gick jag och Johan och smågarvade, förbluffade över denna lilla bruds ändå imponerande svada. 

Till slut säger Johan att han vill prata lite vilket mottas med låg entusiasm. 

-Men pappa, du pratar ju HELA TIDEN! säger Mira frustrerat.

-Va? Du har ju pratat sen vi gick från restaurangen, svarar Johan och skrattar. 

-NÄE! Jag har bara pratat en LITEN stund, försvarar sig Mira.

-Näe, börjar Johan men hinner inte längre innan Mira kontrar.

-DU ÄR 39 ÅR SÅ DU HAR PRATAT I 39 ÅR, JAG ÄR BARA 5 ÅR SÅ JAG HAR BARA PRATAT I 5 ÅR. JAG MÅSTE FÅ PRATA FÖR JAG HAR INTE PRATAT SÅ LÄNGE! 

Förstummade över Miras klipska svar kan vi inte annat än garva. För hon har ju helt rätt. Vad är 5 år av prat mot 39? 

Monologen lär alltså fortsätta ett….par år till. 

  1. Ida skriver:

    Åå, vad skönt med igenkänning på högfrekvent pratande barn! Trodde nästan att vår snart sexåriga tjej pratade typ mest i världen. Och att hon var den ende som blev så extremt förnärmad/förbannad av att ”bli avbruten”.

  2. Ve skriver:

    Hahahahaha, ja, det var ett helt magiskt bra svar – klokt, Mira! Känner igen detta eviga babbel… E har en liknande ”sjuka”. Tyvärr har lillebror kommit igång bra med talet även i unga år så nu är det stereo, pust… 😉

  3. EA skriver:

    Åh tack Mira! Nu har jag äntligen fått en ordentlig förklaring, och klockren var den! Min pojk på fyra och ett halvt är som Mira, pratar mer och mer för var dag som går… Pratar han inte, så sjunger han. Sjunger han inte, så nynnar han. Nynnar han inte, så har han en massa olika läten på gång… Det slutar ALDRIG!!! Jag får flera gånger om dagen säga åt honom att vara tyst eftersom det faktiskt gör ont i mina öron. (tystnaden brukar vara i max 30 sekunder) Och han säger också åt mig att det är jag som pratar så mycket. Nu förstår jag äntligen vad han menar!! ?

  4. ? Jag är lik Mira. Mamma blev väääldigt trött för jag hade prat-ochskratt( fniss)maraton ofta. Försöker bli lite bättre på att vara tyst för makens skull. Funkar sådär.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..