Bröllopsplanering – hjälp!

I september smäller det alltså och hittills har ”planeringen” sett ut så här:

Bröllopsplanering

Snabba listor nedrafsade på servetter, som sen tappas bort. Jag gillar inte att planera saker men inser att man lär ju tänka till lite om man ska ha en rejäl fest.

Så nu undrar jag, ni som haft borgerlig vigsel inklusive bröllopsfest, vad blev lyckat och vad hade ni gjort annorlunda? 

/Eder tacksamma virrpanna Sofia

 1. Emma skriver:

  Hej! Vi gifte oss borgerligt med ett mindre och enkelt bröllop (för familjen) för sisådär sju år sen. Höll till på ett finfint trädgårdskafé med vigsel i trädgården och middag i fd ladan. Detta är mina bästa tips:
  1: Se till att någon annan ordnar mat/pynt etc. Antingen genom att köra catering + personal som lägger upp, dukar, serverar, plockar osv eller genom att vara på ett ställe där mat och personal ingår. Räckte att vi la över snittarna på våra mammor/syster vilket va stressigt nog för dem (läs psykbryt mindre..) att hinna/orka. Aldrig jag hade tagit på mig sånt själv! Det enda vi fixade va alkoholen + beställde tårtor.
  2. Unna er! Jag sminkade mig själv och gjorde håret själv. Idag hade jag (trots de dyra pengarna så snart det har något med bröllop att göra..), tagit hjälp av proffs för detta. Inte för att det självklart blir så mycket bättre men för att det känns lite lyxigare och man gifter sig (förhoppningsvis…) bara en gång i livet.
  3. Var gärna på ett ställe där det antingen finns övernattningsmöjligheter för gästerna eller är nära nog att ta taxi hem. För vår del va vi på ett sånt ställe att ingetdera var möjligt vilket gjorde att ena halvan av sällskapen fick avstå alkohol..
  4. Anlita en fotograf som är med och dokumenterar före, under och efter vigsel. Måste inte vara något proffs. Vi betalade en bekant som är riktigt duktig hobby-fotograf.
  5. Borgerliga vigslar är ju som bekant ganska ”spartanska”. Väljs ut någon text/sång/er som vigselförrättaren/någon annan kan läsa/sjunga.
  6. Champagne!
  7. Bröllopstårtor är ofta snuskigt dyra. Vi köpte jättegoda moussetårtor från ICA Maxis bageri som vi pyntade själva
  8. Brudbuketten. Bind den själv! La pengar på att be floristen beställa mina favoritrosor och andra favoritblommor. Band själv med sidenband och förvarade i kylen över natten. Blev minst lika fint som proffsbundna för 2,5 tusen..

  Lycka till!

  /Emma

 2. Hanna skriver:

  Vad härligt med bröllop! Vi gifte oss också borgerligt och hade vänner till vänner till familjen som spelade och sjöng.
  Mitt tips är att ha ett värdpar som håller i allt praktiskt under dagen, svara på frågor från gästerna, kan visa var cateringen ska lämna grejer osv. Hyr ni en lokal som ni behöver ”stänga” själva så ska värdparet göra det också. Alltså ta hand om allt som den som i vanliga fall ordnar festen ska göra. Ni ska vara som gäster på ert eget bröllop!
  Toastmaster/Madame som håller i roligheter på festen och serveringspersonal som fixar maten (oavsett om det är proffesionell personal eller grannens 16 åringa son).
  Välj den mat och tårta som ni gillar, om ni inte vill ha speciell bröllopstårta är ett tips att inte säga att det är bröllopstårta som ni beställer. Bröllopstårta är oftast mycket dyrare än vanlig tårta.
  Njut!

 3. Vi körde borgerlig vigsel en fredagförmiddag i mars. Vi hade tänkt ha den inne på ett hotellrum på lokala Stadshotellet. Men vädret var kanon så vi ändrade oss i sista stund och traskade ut istället. Sol och blåst på kajen och sedan lunch på stadshotellet. Min mormor 96 år var vittne och eftersom hon inte skulle kunna vara med på festen så var hon den enda som fick vara med vid vigsel och lunch, förutom våra barn och min mor och far, som behövdes för att hjälpa till med gamla mormor. Det var fint och så värt det, hon gick bort strax efter detta och var så glad över att ha fått uppleva detta. Sedan blev det middag med våra föräldrar och syskon och alla barn på ett slott i Småland. Middag och övernattning för drygt 20 Pers. Väldigt mysigt och helt överkomligt i pris. Saknar väl lite att inte fira alls med våra vänner dock. Jag struntade i fixad frilla och smink och sånt. Det dyraste och mest onödiga var kostymen till mannen. Eftersom han aldrig använder kostym. Min klänning har jag använt massor efteråt. Köpte en Maria westerlind.
  Lycka till med ditt!

 4. Ta hjälp av nära vänner eller släkt, speciellt dagen innan och under bröllopsdagen! I planeringen av vårt bröllop kändes det som allt var under kontroll. Vi hade bokat lokal, catering och beställt alkohol. Allt kändes plätt-lätt. Så då kändes beslutet ganska självklart att ”göra lite saker själv”. Bl.a. pynta och duka lokalen dagen innan, göra egna tårtor – hur svårt kan det va :), köra dit dricka etc.
  Det visade sig tidigt att vi var idioter. Vi reder ju inte sånt i vanliga fall i familjen kaos. Vi kanske skulle tagit hjälp när alkoholen blev försenad och inte hade anlänt…wait for it… dagen innan bröllopet! Vi anade oråd men körde nitiskt efter mantrat vi ska inte stressa för imorgon är den lyckligaste dagen, vi löser det! Idioter ännu en gång 🙂 Stjärnorna stod dock inte i zenit eller kaos så vårt fantastiska toastpar(som gjorde någon form av intervention och tog över) lyckades mirakulöst fixa biffen. När vi satt hålögda av stress åter i hemmet ca 23 kvällen innan bröllopet, när man stressat så mycket att man plötsligt befinner sig i apati, kändes det som att ja, det kan ju iaf inte bli värre imorgon. Tack vare ett super grymt toastpar blev bröllopet och festen helt makalöst bra! Så lång historia men hitta ett fantastiskt toastpar så reder det sig. Ps barnvakt dagen innan och på festen är att föredra – inget höjer ens stress så mycket som en/tre vilda akrobater som har fått vittring på att något stort/minnesvärt är i görningen! Lycka till!

 5. Hanna skriver:

  Just nygift, 1 månad o 1 dag idag! ?
  Förutom alla braiga saker som folk redan har skrivit, så vill jag tipsa om att köra en brunch dagen efter. Vi hade ett litet bröllop (22 gäster), men hann ändå inte prata m alla på bröllopsdagen, så brunchen dagen efter var ett perfekt sätt att återsamlas o prata mer.
  Och! Spara en bit bröllopstårta o en flaska skumpa som bara ni två delar på ensamma dagen efter. Det var rent magiskt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..