Att få grisa loss

Via

På en gata på vägen hem från föris bildas det alltid en speciell, djup vattenpöl vid regn. En Gangesbrun, väl tilltagen pool av regnvatten, lera, avgaser och råttskit (förmodligen, då det står kommunala råttfällor alldeles intill den), som bara ligger där och hägrar.

För denna häxkittel av smuts har en sällsynt dragningskraft på barnen, har jag märkt. Efter årens regnoväder har vi nu, sen Malte började i föris, tvärnitat vid denna sevärdhet och dessutom hoppat i den.

I hällregn, i blåst, under regnbågen, i snöglopp, har jag stått bredvid och väntat på att han ska tröttna. Om vi inte haft bråttom till något, förstås. Men oftast har jag inte hjärta att slita honom från buset, hur äckligt än vattnet må vara.

Malte hoppar i leran

Lycka! Obs, pölen på bilden är en annan än den i texten.

Jag tänker nämligen på hur lack jag själv blev som barn när jag inte fick smutsa ner mig. Jag ville ju inget hellre än att leka gris och rulla mig i tjock, fet lervälling när mina päron tog sig för pannan, förmanade och såg framför sig mina sandstela kläder som själva körsbäret på tvättberget.

Nu kan jag ju förstå dem.

Men en grej har jag noterat, när jag stått där offshore bredvid förisvattenpölen: det är mest föräldrar till döttrar som bromsat sina barn när dessa frestats att hoppa jämfota i härligheten. (Detta är bara en iakttagelse som egentligen inte behöver säga ett jota om någonting.) Men lite intressant är det allt.

Malte i regnet

Det här inlägget är ju skrivet i samarbete med Via, som så klart gillar att vi tvättar. Men jag tycker ändå att det här stycket nedan är så fint och bra beskrivet, för kladdandet och geggandet är ju en del av någonting större:

”Att tvätta kläder är inte det roligaste med att ha en familj. Ibland känns tvättkorgen bottenlös! Men varje gång vi tvättar våra barns kläder hjälper vi dem att gå utomhus igen – rena, smarta och förberedda för att ta sig an världen. Och varje gång de kommer hem med smuts och fläckar vet du att de kommer hem med nya erfarenheter.” Från Via.se

Det här ska jag hålla i minnet varje gång, typ varje dag, jag själv kommer hem med fläckar på kläderna. Det är inte fläckar, det är nya erfarenheter.

Tvätthög

Jahapp…

 

 

  1. … eller som en liten tjej upplyste sin mamma när hon påpekade att hon hade en fläck på kläderna: ”Det är inte en fläck, det är bara en annan färg.” Ett av de överlägset bästa svar jag hört 😀

  2. Samma filosofi här! När för hundan ska man få hoppa i vattenpölar om inte när man är barn?? Det är ju faktiskt bara att tvätta… Som de sa på förskolan till oss ”Ett smutsigt barn är ett glatt barn!”

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..