MEN VAD I HELVETE?!

Ryssarna har skickat en osmaklig julhälsning. Detta kan vara den mest sinnessjuka reklamfilm jag har sett. Stört, skevt och obehagligt på så många plan.

Snubblade just över detta klipp på Dagens Media som alltså är en reklamfilm för Credit Moscow som i juletid ska påminna oss om vad som är viktigt här i livet.

credit-moscow

I fokus står en iskall karriärmamma som försummar sin dotter för att hon istället har fullt fokus på pengar och prestationer. Dottern önskar mer än något annat en närvarande mamma denna jul. Denna önskan snappar tomten upp och känner sig manad att uppfylla. På det mest bisarra tänkbara jävla vis.

Det som händer sen är alltså att en bister man som ska föreställa tomten rövar bort mamman, för henne genom skog, träsk och berg fast i ett rep. Mamman är såklart livrädd och blir mer och mer sliten längs med färden, och när kniven halas fram (WTF) får filmen en sorts vändpunkt.

Alltså jag vet knappt vad jag ska säga. Budskapet är det egentligen inget fel på: Vi som bank kan förse dig med pengar, men glöm ändå inte vad som är allra viktigast för dig under julhelgen, nämligen dina nära och kära. Bra så.

Men HUR kan man komma fram till att det här var ett bra sätt att paketera budskapet på? Har kreatörerna fått synkroniserad hjärnmask? Eller är de bara ett misogynt jävla pack som råkar jobba ihop och har skrockat ihop denna soppa?

Jag är helt med på att utmana stereotyper. Men att porträttera en känslokall, karriäristmamma som försummar sitt barn – WHY??? Det är inte direkt ett utbrett samhällsproblem – tvärtom. På väldigt många håll i världen har kvinnor knappt möjlighet att återgå till jobb efter att de har fått barn. Om de ens har haft ett jobb till att börja med.

Att filmen dessutom produceras för en rysk bank gör det hela så jävla mycket värre. De kloka orden ”It’s time to think about the things that matter” avslutar filmen. Detta i ett land där var tredje kvinna har varit utsatt för våld. Där en kvinna var 40:de sekund dödas av en familjemedlem. VAR FYRTIONDE SEKUND!

DÄR har ni något att bry er om. Snabbt som satan, innan fler liv går till spillo.

Behöver verkligen vi mammor den här uppläxningen såhär inför jul? Eller någonsin, för den delen? Behöver vi ytterligare ett unket budskap som säger att vi rimligtvis bör straffas (AV EN FÖRBANNAD JÄVLA TOMTE) för att vi inte lever upp till bilden av Den Goda Modern?

Den här filmen är en sorglig jävla gåta. Var är pappan förresten? Dör tomten eller får han bara hjärtflimmer där längs färden efter att han frihetsberövat och plågat kvinnan? Hoppas han får kronisk analinkontinens, den jäveln.

  1. Li skriver:

    Så många frågor! Varför kan tomten inte prata? Hur kan ha ha så mkt tid att släpa någon genom vildmarken? Har han inte fullt upp såhär års? Var kom dottern ifrån på slutet? Hur ska de ta sig hem? Tomten verkar ju vara en no show efter sin infarkt är. Haha….

  2. Emma skriver:

    Men, men, gahh! Snacka om att späda på med dåligt samvete! I höstas blev vår son sjuk och vi var en del på sjukhus. Självklart lade jag och min man jobbet åt sidan men efter ett tag, när sonen frisknar till, så behövde vi jobba igen. För pengar etc. När jag då råkade yttra att det var lite tugnt på jobbet för att jag varit borta mycket så fick jag en riktig örfil tillbaka. ”det enda som är viktigt är väl att han är frisk??” ja, jo, alltså, såklart!! Men ibland snurrar livet på, också. Äsch, vet inte vad jag vill säga mer än att alla kämpar på så gott de kan, det utgår iaf jag ifrån! Peppa hellre än dåligt samvete.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..