I annonssamarbete med APOTEKET AB

Hur vet man när astmamedicinen börjar ta slut?

Halvvägs in i februari konstaterar jag att vi har vabbat mer än vi gjorde under hela hösten, och då var ju ändå Harpan freshman på föris och drog hem baciller därefter. Men nu det finns en riktigt smart grej för att underlätta stöket.

Harpan har ju förkylningsastma och jag har kronisk hjärnmask sedan jag blev mamma. Minnet är sämre än hos första generationens miniräknare.

Dessutom är jag nybörjare på astma. Hur vet man när medicinen i inhalatorn är slut till exempel? Eller snarare, är på väg att ta slut? Man vill ju icke stå där i natten med ett kippande barn liksom. Just inhalatorer är det klurigt med eftersom man inte använder dem hela tiden.

Hur som helst blev jag därför på riktigt lättad av att man i Apotekets app enkelt kan se barnens recept och hur många uttag det finns kvar OCH dosering. För på de vikta, klassiska apotektslapparna som sitter på medicinasken har ju doseringstexten nötts bort. Ja, hela asken är borta sen länge för den delen.

 

Hur vet man när astmamedicinen börjar ta slut

 

 

Eftersom (den orange) Flutide Evohaler och (den blå) Airomir, som Harpan har, saknar dosräknare så måste man ta ur cylindern ur hylsan, skaka och provspreja i luften för att veta om den snart är slut. (Tillverkarna, hallååå?!)

Därför är det som sagt grymt att ha den förskrivna doseringen i en app, så att man kan ha lite koll på när det är dags att köpa nya ”Orange och Blå”.

Dessutom har appen en chattfunktion med en farmaceut dygnet runt. En butler, personlig assistent eller bara en ordningsam projektledare utan sirapshjärna i mobilen.

Eller, som vi brukar säga nu för tiden: ”det man inte har i huvudet får man ha i appen”.

Hur vet man att astmasprayen börjar ta slut?

/astmamamman

 

 1. Line skriver:

  Strålande! Tack för alla tips! Min metod är att skriva datum på asken och sen räkna dagar och inhalationer efter det, men det funkar inte så jättebra.

 2. Imosa skriver:

  Vi väger sprayen på en köksvåg 🙂 Inte superexakt, men alltid något.

 3. Anna skriver:

  Ett annat sätt är att som min man gjorde i höstas var att han under hela långa hösten kände sig i så dålig kondition. Han är en amatör-multisportare, är stark som en oxe och orkar nästan hur mycket som helst. Men inte i höstas. Han började fundera på om han började bli gammal (=snart 38 år), det var mest jobbigt att träna och ansträngningsastman tog över varje träningspass trots medicineering. Tills han en dag upptäckte att astmainhalatorn visade rött streck, köpte ny medicin… och nu är han lika hurtig och stark igen. Antagligen hade den varit slut länge, dessutom 1 år gammal!

 4. Mikaela skriver:

  Vi har samma mediciner hemma till sonen och vi fick lära oss att de ska bada 🙂 Ta ut metallbehållaren ur den färgglada hållaren och lägg metallgrejen i vatten. När den står rakt ner ska den vara full och ju ”rakare” den ligger, desto mindre i. Alltså är den tom när den ligger längs med vattnet 🙂 Svårt att förklara redigt känner jag,en jag hoppas du hängde med 🙂 Kram

 5. Johanna skriver:

  Lägg behållaren i vatten, ju mer den flyter desto tommare är den…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..