Alla. I. Familjen. Har. Ätit. Samma. Typ. Av. Maträtt.

Ikväll hände något hyfsat världsunikt vid vårt middagsbord. Det var inte köttbullar vs ungsbakad torsk. Det var en ljuvlig stund av samstämmighet.

Samtliga fyra familjemedlemmar tog alltså mat från en och samma gryta. Genimodern (alltså jag) drog mig till minnes att Mira sen ett par dagar, från ingenstans, har börjat prata om kokosmjölk.

Vill flickebarnet ha kokosmjölk, ska hon få kokosmjölk tänkte jag resolut innan jag stövlade iväg till Ica och fyllde barnvagnen till bredden med allsköns saker som man bara hittar på Ica Kvantum Bea. Utöver kokosmjölken samsades ullunderställ till såväl far som son, guldstrumpbyxor till flickebarnet, halländskt bondbröd till den ömma modern, kaustiksoda och häftmassa till hushållet plus en miljard andra saker.

Hur som helst. Så, kvällen till ära fick de små barnen vara med vid matlagningen och det gick sådär på grund av flaxiga armrörelser, tjafs om vem som skulle salta och nära-bränn-upplevelser orsakade av matfettet i stekpannan. Men på det hela taget, ett helt okej matprojekt, mor och barn emellan.

Kycklingfilé, två burkar kokosmjölk och EN påse panengcurrypulver och en massa skurna potatisar toppade med jordnötter. Barnen fick provsmaka och godkände sitt eget hafsstorverk varpå grytan åkte fram på bordet.

Och alla åt.

Alltså alla.

Morpan spillde förvisso ut 65% av tallriksinnehållet fördelat på sig själv + bord + golv och Mira åt kanske 9% kyckling, 15% sås och resten potatis, MEN ÄNDÅ! VARDAGSSEGER!

Imorrn blir det lätthalstrade pilgrimsmusslor med fänkålsreduktion och blåmögelostterrin.

Eller så åker vi hit.

FullSizeRender (4)

Har ni grymma hela-familjen-äter-rätter – var en god medborgare och medmänniska och dela med er! 

 1. På sommaren ; en pastasallad med allt gott ni kan komma på. Vi har ost, majs,ärtor,korvar,tomater och allt annat vi har hemma. Servera i plastglas så blir d lite roligare att äta.

  I veckan gjorde vi maten tillsammans. Hemmagjorda hamburgare med brunsås och kokt potatis. 3åringen och 4åringen hjälpte till.
  Köttfärs mixat med riven lök, ketchup, riven vitlök,grädde, tomatpure, salt ,peppar och chilipulver. Låt kidsen va me och gojsa ihop allt och sen rulla bollar å sen platta ut dom innan stekning. Efter varje full stekpanna häller man över stekspade till i en kastrull och kokar med grädde så blir d super sås.

 2. Vår korvblandning och vår fläskfiléblandning går hem hos alla som smakat dem, stora som små 🙂
  Våra barn vill äta dessa rätter + tacos eller korv & spagetti varje dag 😇

  Korvblandning:

  2-3 olika sorters grillkorv (brukar ta en/två med smak och en helt vanlig ”barnvänlig” som jag skär i olika former så jag lätt kan sortera ut åt barnen om vi tar väldigt stark korv som nr 2&3)
  Grädde ca 5dl
  1 Köttbuljong
  Lite soya
  2 msk syltlök
  1msk cornichon(?) mini-saltgurkor

  Stek korven, i med allt annat & när buljongen smält är det klart 👍🏼

  Servera med ris (för extra lycka hos vissa barn, släng på lite svartvinbörsgele)

  Fläskfiléblandning:

  Fläskfilé strimlad/hackad
  1 Köttbuljong
  5dl Grädde
  Ca 2msk senapsfrö
  Ca 1/2dl senap
  Ca 1-1.5msk dragon
  Lite soya

  Stek köttet, krydda med salt och peppar, men inte så det blir starkt..blanda ihop allt annat, låt koka upp.

  Servera med ris (även här fungerar svartvinbärsgele, men behövs sällan)

  För er som har jättekräsna barn, gillar de sylt av något slag, så låt barnen prova i princip alla rätter med sylt på. Jag själv åt INGENTING utom korv/pannkaka & smörgås när jag var liten. Sen hittade jag lingonsylt!! Helt plötsligt kunde jag äta samma mat som alla andra, jag dränkte alla grytor/wookgrytor osv i sylt 😇 Helt plötsligt så fick jag i mig allt utom rotmos, brunsås & soppor. Soppor & brunsås äter jag inte än idag pga lukten..men jag äter och helt ärligt, jag har kastat ut sylten 🎉

 3. Haha, precis detta hände oss igår för första gången! 😀👐✌
  Det funkade pga av att sexåringen var med och kryddade tacofärsen (för starkt med köpekryddor…) och tvååringen rycktes med av bara farten, men åt bara med den gröna provsmakningsskeden!

 4. Torsk in i ugnen m bara smör i botten och salt & vitpeppar på. Kokt potatis, broccoli och kokt ägg. Flytande smör direkt ur förpackningen på potatis & fisk, elegant på tallriken. Plus Skagenröra till de som vill ha.

  Korvgryta m potatis, morötter och purjolök, buljong & lite tomatpuré

  Skålar man får plocka vad man vill från. Pasta, keso, pesto, tomat, rödlök & kyckling. Grillad kyckling man plockar isär om man inte vill laga.

  Solna falukorv (supertips!) med vad som helst.

  Thaimat (hämtmat)

 5. Hos oss äter samtliga familjemedlemmar pasta carbonara, pannkakor, korv med bröd, hemgjorda nuggets är en hit. Numera även samtliga oftast av tacos och bombay curry. Och allt som man kan ha ölkorv i…. 😛

 6. Jo. Hehe. Nu vill jag ju inte skryta (jo) eller glänsa (jo), men vi äter Alltid Samma Mat! Nu är vi visserligen bara tre som samsas hittills jag, sambon och Morris (5år) den fjärde arvsmassannär nämligen bara 8 månader. Nu kommer egentligen skrytet. Det är nämligen så att pappan här hemma är kock, konditor och bagare! På riktigt! Så är hemma äts det färsbiffar, kyckling, och lax i alla dess former. Allt lagas från grunden (förlåt🙈) och vi äter bara hembakt bröd. Förlåt för denna skryttext. Jag har det GÖTT

  1. Eller hur! Skryt på! 😁 Vi hade det sjukt lätt och vårt barn åt alltallt och fick så mycket ”oooo” av omgivning när hon njutningsfullt tuggade i sig grönsaker och ”vuxenmat”.
   Sen blev hon tre. 🙄

 7. Tonfisksås på tomatsås och pasta de vuxna kryddar med extra chiliflakes. Dessutom snabbt!
  Spagettisallad med lax i ugn (egentligen nudlar men det tycker inte sonen om så vi säger spagetti…)

 8. Vår lite fuskiga (smarta) lösning är buffé.
  Egentligen är det väl rester men hur kul låter det.
  Bortsett från de blandade rester som finns kanske vi steker lite ägg eller tinar någon slatt av tidigare middag från frysen eller ställer fram burkmat.
  All mat i massor av byttor mitt på bordet. själva plockandet ger en viss matro. Funkar bara om man inte försöker detaljstyra vad alla väljer dock. ”du får välja preciiiis vad du vill från minst tre olika skålar” funkar och garanterar någon slags variation. Typ.
  Nå man blir av med rester iaf!

 9. Kycklingenchiladas! Finstrimlad kyckling alt. kycklingfärs, bryn detta, tillsätt hackad lök och lite vitlök. Blanda i en burk krossade tomater, lite buljong, salt och peppar. Smaka av med en skvätt grädde eller crème fraiche för att runda av smaken. Jag lägger i lite kokta kidneybönor också, det gillar minstingen. Lägg röran på tortillabröd och rulla ihop i ugnsfast form, strössla riven ost över – gratinera i ugnen 10-15 min. (Modifierat recept från ica-appen).

 10. Något oväntat älskar alla i familjen stuvad spenat! Så det är vanligt förekommande middagsmat hos oss, kokt potatis, stuvad spenat och kokt ägg, då slevar de små i sig! Vem kunde tro det liksom :S

 11. Haha, i vår familj äter samtliga om detta serveras: pyttipanna, potatisbullar med bacon och lingonsylt, fiskpinnar och ärtor, kycklingnuggets, korv, pannkakor, tacos. Riktigt gourmetkäk! Mer fryst helfabrikat åt folket!

 12. Mina barn äter i princip allt…Lättare att räkna upp vad de inte äter men en favorit är frittata med bacon, majs, ost, babyspenat och tomat 🙂
  Andra extremt populära rätter är
  Pulldpork
  Pulldbeef
  Pulledchicken
  Dessa tre rätter går alltid hem och är ruggigt lätta att laga 🙂 alla pulled varianter innehåller passerade tomater som kryddats olika ibland med tex spicemasters tacomix. Efter några timmar i ugnen sönderdelas köttet och smetana blandas i för extra krämighet. Till serveras tex tacobröd, hamburgerbröd, massa grönsaker, ugnsrostade rotfrukter, mos osv.

 13. Pasta Genovese (pasta med pesto). Något otippad eftersom det är grönt och med kryddor och nötter i. ‘Jag gillar inte krydda/sås/grönt’ osv. Men faktum är att både 3,5 och 1,5-åringen äter det med glädje. Koka pasta, ta en halv burk pesto, blanda och servera. Man kan förstås göra egen pesto men…ja, ni fattar. Min panikmat när det gäller att få maten på bordet fort som f.

 14. Denna magiska kokosmjölk! Situationen är samma här, det är pastakillen vs mackmumsaren. Det enda de båda äter och jublar över är 1) kyckling i kokosmjölk a la hål-i-väggen-haket Tam Nak Thai i Malmö: kyckling, ananas i bitar, kokosmjölk och röd currypasta, eller nummer 2) (ta stora trumpeten nu!) hemmagjord ärtsoppa på gröna ärtor, alltså basicly gröna ärtor och vatten (och rödlök om jag lyckas mixa den i tillräckligt små atomer).

  All övrig mat innebär skyttegravar, steltbombare laddade med oigenkännliga oätligheter och allmänt kaos.

 15. Hej å hå.
  Mitt barn totalvägrar mat som har blandats, sås eller grytor.
  Så när jag gör någon gryta så när jag har hackat upp grönsakerna så lägger jag det på hennes tallrik innan jag har lagt i grytan. Alltså råa.

  Eller om jag brukar servera allt i olika skålar. Alla får ta vad de vill ha. Tacomodellen om ni förstår.

  Sås får absolut inte röra maten. Det måste vara mellanrum mellan allt på tallriken.

  Jag var exakt likadan själv. Maten skulle vara så torr som möjligt. Jag älskade som barn att äta knäckebröd utan något på. Samma med barnet nu.

 16. Jag lovar: böngryta. Är kass på veggomat men av någon anledning funkar detta enkla (med en 5 och en 3-åring): i med creme fraiche, vitlök, grönsaksbuljong, soja och vanlig curry i en kastrull, låt puttra 5 minuter. I med svarta bönor och ev en skvätt sambal oelek. Ris till detta. Och nu finessen: skålar med strimlad paprika, strimlad purjo, russin, kokos (japp!) och jordnötter vid sidan av. Ljuvliga smaker ihop och kidsen får plocka tillbehör själva. Succé.

 17. Åhhh så härligt, det finns hopp altså 😀. Kan inte komma på en enda maträtt som hela familjen äter. Skulle möjligtvis vara strips… men det kan väl knappast klassas som maträtt.

 18. Gjorde vego-carbonara efter recept på javligtgott.se. Storbarnet, aka lök- och såsskeptikern, fullkomligt skyfflade in och sa ”åh vad gott det här var mamma, kan vi äta det här nån mer gång?” och lillbarnet älskar ju såsig mat så den rätten åker upp på repertoaren. Hade dock inte parmesan utan vanlig överbliven påsost från fredagens tacos.

 19. Bryn strimlad kyckling, släng i en påse fajitakrydda eller vanlig tacokrydda och sedan en burk kokosmjölk/kokosgrädde. Låt kycklingen puttra i såsen tills den är genomstekt. Servera med ris. Enkelt, snabbt och ALLA i familjen äter!!! Äts ofta i vår familj.

 20. Känner igen detta med att alla inte äter samma mat 🙄. Oftast så innebär middagen gnäll och tjat men slänger jag fram en vegetarisk lasagne äter alla med god aptit 😊!

 21. Vi gör en korvgryta. Ibland på falukorv ibland på kycklingkorv. Två creme fraiche tomat basilika. Ett eller två äpplen. Stek och rör i creme fraichen. Funkar med couscos eller pasta. Så snabb. Och godast tycker jag och kidsen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..