Fyra fina böcker till den nyblivna föräldern

Ja, förutom våra böcker, hehe, så finns det ju – nu för tiden – en rad vettiga titlar som kan fungera som stöd och tröst när man är nybliven förälder och helt vilse i pannkakan. Här är några.

Fyra boktips till föräldrar

När jag hade fått Malte 2011 och allt var upp och ner och bak och fram, brukade jag ibland rulla vagn till bibblan och leta efter böcker som på nåt sätt skulle trösta mig lite i gråt- och amningsförsökskaoset.

Men på föräldrahyllan var det glest. Där stod mest mammaböcker skrivna av diverse tv-programledare och snustorra faktaböcker skrivna av den äldre generationens barnmorskor.

Jag kände mig inte hemma nånstans bland dem.

Faktiskt hittade jag mest tröst, just då, i Hanne Kjöllers passivt aggressiva I huvudet på en mamma som faktiskt sa som det var, att det ibland kan vara ett helvete att amma och att man inte måste leva upp till nåt ålderdomligt moderskapsideal med hembakat bröd och självutplåning som mål.

Men sen har det hänt grejer på bokfronten. Här ovan är några böcker jag kan rekommendera för att de varken förskönar eller gör bebislivet svårare, tvärtom.

Hej, hej vardag, seriealbumet av underbara Louise Winblad. Behöver väl knappast nån längre presentation. Åtta stövelbärs av fem. Köp, läs och skratta.

Nödrop från lyckobubblan en sjävbiografisk reportagebok av Johanna Stenius. Johanna kände, precis som jag, inte igen sig i den här kulturen där mammorna frossar i pastellfärgade bebiskläder och går helt bananas i det nya livet – Projekt Mamma.

Den här boken är din kloka, akademiskt utbildade storasyster som dukar fram te och förklarar genom fakta och vittnesmål samt tröstar på samma gång. En bok för folk som kan tänka själva men som bara behöver en kram på vägen.

Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden av Jessica Hjert. Med utgångspunkt från sin egen inte-jättelyckliga tid som nybliven mamma slaktar Jessica normer och trams i denna pärla. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste. Hon beskriver också klockrent hur det är att ha flera barn, att den exakta rättvisan är en utopi.

Här är det de egna upplevelserna och resonerandet om jakten på det perfekt livet som avhandlas, utan att döma. Den här boken känns som den där kompisen man kan bli för full hemma hos, utan att behöva skämmas dagen efter.

Och sååklart, Att växa och upptäcka världen av de Rijt & Plooij. Klassikernas klassiker, mitt mammalivs viktigaste aha-upplevelse. Bebisar genomgår nämligen utvecklingsfaser och dessa beskrivs i denna bok. När, hur och varför.

Boken som fick mig att inse att det är inte mig/maten/magen/spjälsängen/blöjan/vädret det är fel på, bebisar låter när de utvecklas.

Finns numera också som app, även om boken ger betydligt mer information om vad det egentligen är som händer under bebisens första år.

Vi får en del frågor om var man kan köpa vår första bok Hormoner & Hemorrojder – sanningen om småbarnslivet. Den är slut i lager och förlaget hälsar att de inte kommer att göra något nytryck om det inte fullkomligen väller in beställningar. Så om alla ni där ute bara spammar bokhandlarna nu så kan den kanske göra comeback snart. 🙂

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..