Hur går en sterilisering till?

Hehehe, man kan ju tro att denna blogg ibland är ett preventivmedel i sig men icke. Här om dagen dök frågan om kvinnlig sterilisering upp bland kommentarerna. Nån av er som har erfarenhet?

Hur går en sterilisering till?

Ni som gjort detta, berätta! Hur gick det till? Hur kändes det efteråt? Frihet? Nån som ångrat sig?

PS: tack för alla underbart informativa och roliga kommentarer till NC-inlägget här om dagen! Ni är som värsta bästa tjejgänget ju. Tack!

 1. Lotta skriver:

  Jag steriliserade mig för drygt 2 år sedan med metoden Essure. Det bästa jag har gjort. Otroligt enkelt, inte haft några besvär efteråt. Det enda skulle möjligen vara att jag har fått lite mer mens efter men det kan det vara värt.

 2. Sara skriver:

  Jag steriliserade mig när jag var 30 år, har två barn och kände mig nöjd med det. Operationen gick till som så att jag var vaken, fick bedövning i den mängd jag kände behövdes. Läkaren förde in två spiraler i äggledarna, spiralerna irriterar äggledarna så att ärrvävnad bildas och de växer igen. Gjorde ingreppet vid 8 på morgonen och var hemma på eftermiddagen. Hade rejält ont de första timmarna efter ingreppet, ungefär som värkar men det gick över med värktabletter. Tar ca 3-4 månader har jag för mig, sen är det kontroll hos läkaren för att se att äggledarna växt igen som de ska. Går inte att ångra men man kan göra IVF om man absolut skulle vilja ha fler barn. Jag kan känna att jag ibland vacklar i beslutet och borde ha väntat lite men oftast känns det väldigt bra.

 3. Malin skriver:

  Har inte steriliserat mig men använder Mirena spiral och är väldigt nöjd, kan sitta 5 år i taget och har haft i nu 11 år (alltså tredje spiralen). Jag får ingen mens med den. Det är dock olika från person till person. Jag kan få lite blödning 1-2 ggr/år men det är normalt. Jag bor inte i Sverige, så jag vet tyvärr inte vilka alternativ som finns. Jag är 41.

 4. Jag skulle vilja att min man gjorde det, men ska jag vara ärlig tror jag att han är rädd för att hans lust och vårt sexliv ska bli förändrat. Har ni någon erfarenhet av det, eller kunskap, eller andra tips? Jag håller helt med alla er som tycker att det är mannen som ska göra ingreppet.

  1. Sofia skriver:

   Min make gjorde en vasektomi (sterilisering) för flera år sedan. Det har snarast gjort vårt sexliv ännu bättre! För min man var det inget komplicerat beslut, jag kan inte använda preventivmedel med hormoner och kopparspiral var inte aktuell så han gjorde det för att vi skulle kunna få ett bättre sexliv utan kondom. Min gynkekolog rekommenderade att mannen steriliserar sig istället för kvinnan då det är ett mindre ingrepp på mannen än vad det är på kvinnan.

   1. Petra skriver:

    Med risk för att outa mig som världens idiot men om mannen steriliserar sig kommer det fortfarande sperma då? 😜

    1. Sofia skriver:

     Ha ha ha jag hade också den funderingen när maken skulle köra vasektomi. Inte spermier men vätska kommer! Frågade maken vad det är som kommer som sa att det är sädesledarvätska men utan spermier.

     1. Karin skriver:

      Hehe.. Min vän beskrev det som kommer vid orgasm efter vasektomi för ”prostatakladd” vilket inte låter så hemskt romantiskt men är sant 😂

  1. Anna skriver:

   Vi har fyra barn, ska absolut inte ha fler, men min man var ändå lite velig, sköt i ca ett år på beslutet. Tror männen kan få allmän ”kastrationsångest” med oro för sexlivet, hur kroppen funkar efteråt mm. Jag har gjort klart att de kroppsliga uppoffringar jag gjort för att vi ska få barn resp slippa få barn vida överstiger en liten knipsning, som inte innebär några större risker. Så han fick informera sig om hur det funkar, och efter det var han inte tveksam längre. Allt ska fungera precis som innan efter, enda skillnaden är att de små simmarna inte följer med ut. Nu har min man bokat tid! Jag tror sexlivet blir bättre när vi kan köra på helt fritt utan att tänka på barn

 5. Karin skriver:

  Jag har också gjort det, på läkarens inrådan då jag inte får bli gravid någon mer gång eftersom livmodern sprack vid senaste förlossningen. Känns väldigt bra att inte behöva oroa sig för risken att bli gravid. Ingen ånger här eftersom jag har tre barn <3 och är så glad, nöjd och tacksam för dem!

  Ingreppet var lugnt och något emotionellt eftersom det var ganska kort inpå katastrofsnittet.

  En läkare går innan operationen igenom vad det innebär, jag sövdes och opererades med titthålsoperation, äggledarna är klippta/brända. Är 37 år nu. Kan rekommendera det, men bara om man är helt, helt säker…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..