Danmark, baby!

Jag har länge tänkt att jag skulle vilja göra något själv med Mira, att dundra iväg nån natt och bara hänga, hon och jag. Och det har vi alltså gjort nu, i vårt stökiga, stolliga och alldeles underbara grannland.

Jag älskar Danmark. Och detta baserat enbart på att jag har varit i Köpenhamn ett par gånger och härjat runt. Med risk för att låta cheesy som satan känner jag mig nästan lite mer dansk än svensk – jag älskar att det är lite mer ruffigt och mindre tillrättalagt, mer stök och mindre ordning, lite mer skjuta-från-höften, helt enkelt. Och dessutom är allt så snyggt.

Så, nu dök tillfället upp att haka på en pressresa till Danmark med Mira som resesällskap – taggade till tänderna båda två dundrade vi ut till Bromma för att hoppa på ett flyg till Århus.

Tillsammans med ett gäng andra bloggare hade vi ett fullspäckat schema att se fram emot.

Vi inledde med att checka in på Comwell Hotell och redan här hade Mira varit nöjd med hela trippen. Och jag med för den delen, heh. Det känns som att det inte kan misslyckas med designen i Danmark?

Vi bodde i ett sånt här rum och om det inte framgår med all önskvärd tydlighet var USP:en enligt Mira det lagom utmanande hoppavståndet mellan fönsterbräda och säng.

comwell-hotell

Här är startposition intagen:

IMG_2833

Dagen rasslade på och vi besökte Den Gamle By vilket i sig var otroligt gulligt, lite som Skansens gamla kvarter. Mira fick dock syn på en häst + vagn vilket såklart orsakade drama när vi inte kunde ta oss en tur. Lite krishantering senare och möjligen ett desperat löfte om en glass, hade vi repat oss och styrde stegen mot ARoS Art Museum.

IMG_2718

Och ja, ni fattar ju. Ett konstmuseum i Århus med regnbågspanorama på taket. INTE EN DUM IDÉ.

IMG_2741
IMG_2759
IMG_2785

IMG_2800

Dagen avslutades med pizza på Århus Streetfood. Mira och jag gick lite vilse på vägen dit men den där pizzan hade varit värd en omväg kring hela norra hemisfären. Ni ser den pizzabiten längst ner på tallriken? Den bruna som kanske inte ser ut som det mest aptitretande i hela världen. DET VAR DET MEST APTITRETANDE I HELA VÄRLDEN! Av den genialiska anledningen att de hade förgyllt den lilla gudomliga degrutan med tryffel. Jag har – på allvar och heder och samvete – aldrig ätit en godare pizza. Och detta såklart på ett ruskigt coolt ställe som hade fått vilken hipster som helst att instagramma så fingrarna blödde.

IMG_2805
IMG_2821

Mätta och mycket belåtna tågade vi sen tillbaka till hotellet. Mira fick på vägen önska fritt vad hon allra helst skulle vilja göra. Svaret blev ”att äta chips och kakor mysa i sängen” så sagt och gjort – vi kröp ner med ett Pringlesrör och en Bragoförpackning och mös som om det inte fanns någon morgondag. Sen blev det 3-4 turer upp och ner i hissen till ett våningsplan där man kunde hämta kaffe och varm choklad, något som gladde såväl mor som dotter näst intill lika mycket som den numera legendariska tryffelpizzan.

IMG_2830

På den andra dagen dundrade vi iväg till Randers Regnskov där vi med lätthet spenderade en halvdag. Jag blev Mom of the Year när jag lät mig omslingras av denna läckerbit:

IMG_2878
IMG_2882

Otroligt välarrangerat ställe med fantastiska miljöer. Det enda vi bangade på var fladdermusgrottan. Jag hade inte kunnat bete mig representativt där, tror jag. Hade inte direkt varit något stöd för Mira pga sjukt obehagligt med mini-Batmen som flaxar långt innanför ens comfort zone. Men i övrigt härjade vi runt och var till och med inne i ett rum där ormar låg fritt och stora fjärilar flög runt. Mira är ju inte stormförtjust i flygfän så jag blev klart impad över hennes mod. I gåvoshoppen snöade hon lite otippat in på en kakadua som fick följa med hem som ett minne. Morris fick en haj av förklarliga skäl.

IMG_2908

Här fanns ingen tid att spilla så vi dundrade vidare till Ree Safari Park.

IMG_2959

IMG_2928

Här ser ni hur en riktig safari…person ser ut. Jag och Crocodile Dundee, liksom.

IMG_2940

Mira var dock lite mer hardcore och satt i bakluckan. Eller ja, det heter nog inte bakluckan på en safarijeep, men ja. Där bak iallafall.

IMG_2947

Och det går ju typ inte att misslyckas med en utflykt när man mixar djur och barn. Dessutom när danskarna får till det så sjukt bra, både vad gäller att skapa en genuin och samtidigt tillgänglig känsla. Hatten av för en fantastisk dag!

Kvällen och natten spenderades sedan på Ebeltoft Strand, denna lilla semesterpärla som välkomnade oss med dessa vyer:

IMG_2962
IMG_3046
IMG_3034
IMG_3020
IMG_2992
IMG_2991
IMG_2990
IMG_2988
IMG_2967
IMG_3061
IMG_3058
IMG_3062

Sista rycket, dag 3 – Djurs Sommerland! Det bästa av två världar – nöjespark OCH vattenland. Mira och jag kom dock fram till att vi skulle fokusera på nöjesparksdelen bland annat pga badkruka till mor, dessutom gravid och inte superupplagd för ruscher i diverse vattenkanor.

Jag blev försedd med en skrinda så att jag slapp släpa på allt lösöre och bland det första vi ser är cirka 2 miljoner studsmattor. Och om det är något som är på Miras topp-3-lista över bra saker i världen, så är det studsmattor. Alltså var vi i paradiset. Mor parkerade sin uppluckrade ändalykt på en bänk och Mira hoppade med sån intensitet att jag blev skeninkontinent.

IMG_3112

IMG_3083

Och paradiset slutade ju inte där. Förstå lyckan när vi nådde nöjesparkens Western-del……..

IMG_3094

Denna sadel satt Mira på säkert ett dussin gånger, ett dussin minuter varje gång.

IMG_3102
IMG_3106

Sen vaskade vi allt guld i hela Djursland under säkert 45 minuter.


IMG_3117
IMG_3119

Egenkomponerad glass fick avrunda vistelsen innan det var dags att hoppa på ett plan hem till Svedala igen.

IMG_3121

Men Danmark, Danmark. Vilken treat du bjöd oss på! Jag är helt förbluffad över det otroliga utbud som fanns, dessutom inom en hyfsat liten radie? Och då var vi inte ens på stränderna i Århus som enligt säkra källor (alltså Agneta på Visit Denmark) ska vara rätt så fantastiska.

Och en gemensam grej för samtliga ställen vi besökte är att de kändes så genuint gemytliga, vilket inte alls är en självklarhet för nöjesparker och liknande, som inte sällan känns som kommersiella karuseller med konstant trängsel och bök och stök.

Innerligt imponerad och överraskad över vad vårt sydvästliga grannland kunde bjussa på under dagarna tre. Skulle lätt – LÄTT – åka tillbaka och har börjat lobba lite på hemmaplan för en returresa nästa sommar.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..