Läsarfråga: mammor med ledgångsreumatism?

En läsare hörde av sig och självklart förmedlar vi hennes fråga här:

Hej, 

Skriver till er för att ni alltid brukar ha så kloka läsare som kan peppa och berätta om sina erfarenheter. 

Jag är alltså en 31-årig två-barnsmamma som för en dryg vecka sen fick diagnosen ledgångsreumatism. Hela våren och sommaren har jag haft ont i flera leder bl.a fingrar, knän, fotleder och tår, men ändå kämpat på med vardagspusslet och semestern.

In i det sista hoppades jag att min ledvärk skulle vara ett virus eller något annat övergående, men nu har jag alltså fått en livslång sjukdom på halsen. 

Jag har blivit insatt på metotrexat, men det ska inte ge effekt förrän om 1-2 månader enligt läkaren. Knaprar just nu voltaren i fulldos, men har ändå så ont. 

Jag har en fin man (tack och lov), men känner mig ändå så ensam och slutkörd. 

Finns det någon annan småbarnsmamma där ute som lever med ledgångsreumatism och kan ge mig lite tips/pepp? Kram 

Tack på förhand!

 1. Uma skriver:

  Hej!
  Blir så glad när jag hittar inlägg som dessa då man behöver peppas som mest!
  Jag vid Ledgångs reumatism när jag blev gravid med mitt andra barn för 3 1/2år sen! Det började först i ena foten sen satte det sig i händerna och mina armar kunde värka så mycket kunde knappt lyfta dom över huvudet! Men efter förlossningen konstaterade dom sjukdomen och jag fick sluta amma och direkt börja med metotrexate och kortisonspruta där det var som värst! Idag har jag Metojectpen och Enbrel som jag behöver ta en gång i veckan vilket är väldigt påfrestande😔 Men och andra sidan så ger ju medicinen så bra effekt så man kan leva som vanligt och ta hand om sina barn utan att ha ont vilket jag är glad för! Hoppas att det gett effekt för dig och att du nu mår bättre😊

 2. Jenny skriver:

  Hej! Jag är 36 år och fick reumatism ca 2 månader efter jag fick barn. Eller eg började lederna i fötterna göra ont i början av graviditeten vilket gjorde att jag knappt kunde gå till toaletten på morgonen. Väl på arbetet släppte smärtan och sen tänkte jag inte mer på det.. Men smärtan kom tbx och det med råge, att man kunde få så ont visste jag inte. Jag har enbart 2 leder, en tå och ena handleden så jag ska vara glad. Men innan jag fick tag på medicin (ca 8 mån efter) så värkte det så mkt att jag inte kunde byta blöja i princip. Nu tar jag salozyporin och det funkar hyfsat. Däremot måste jag tänka på min kost och slarvar jag med den så har jag ont direkt nästa dag. Hör av dig om du behöver tips eller råd. Vi mammor med reumatism behöver hålla ihop!
  Kram Jenny

  1. Ulrika skriver:

   Jag letar efter människor i min situation och hittade detta inlägg! Jag fick konstaterat reumatism för ca 1 år sedan och har haft inflammationen i princip alla leder. Har varit elitidrottare och är övertygad om att kosten påverkar. Äter inget socker alla längre men har börjat få tillbaka lite tendenser i fingrar och tår. Vad äter du så du håller inflammationerna borta? Jag har varit motståndare till medecian länge eftersom jag var gravid när det upptäcktes men nu äter jag salazuperin och tar spruta var 14 dag med cimzia. Snälla hjälpa mig ta tillbaka makten över min kropp;)

   1. Nina skriver:

    Hej! Jag är i en liknande situation. Det började värka i armbågarna och förflyttade sig sedan till ena foten och nu fingrarna. Jag har inte fått det konstaterat, alltså ingen diagnos än, men har nu fått Orus retard utskrivet. Jag tror också att kosten kan hjälpa! Jag hoppas på det i alla fall. Hur äter du?

 3. Sarah skriver:

  Hej, jag är 37 år, har en 3 åring, och har ulcerös colit och en reumatism kopplat till det sedan 2001, har varit väldigt dålig under åren som gått, men man gillar läget, lär sig vad som funkar, utgår från det värsta och blir glad när det inte är så illa. Jag brukar vara öppen med min sjukdom och mina skov och krämpor, ingen mening att hålla på och mörka och skämmas. ”Ja, jag tar gärna trappan, jag har skitont i kroppen, jag kommer senare till jobbet idag jag har ont” osv. Folk är väldigt förstående och omtänksamma, och försäkringskassan har jag otippat nog bara gott att säga om. Har varit sjukskriven i flera omgångar, tex hela min graviditet och tiden efter.
  Jag står på metotrexhate och humira och det fungerar bra, får kortisonsprutor några gånger om året. Jag tycker sprutor av metotrexhate är bättre än tabletterna.
  Just att ha barn och ha reumatism tyckte jag det saknades stöd/info runt. Jag hade jätteproblem att hitta barnvagnar som jag kunde fälla ihop tex. Man kan få en del särskilda förmåner, tex avdrag för att man måste ha bil, bidtag för inköp av ny bil, slippa karensdag vid många och korta perioder från jobbet, extra tandvård pga muntorrhet, kolla med din lokala avdelning på reumatikerförbundet.
  Hör av dig om du vill ha kontakt.

 4. Karin skriver:

  Hej! jag är en 22åring med ledgångsreumatism i både stora och små leder, diagnosen fick jag som 17 åring vilket är många år sedan och att med åren har jag lärt mig leva med det på ett helt annat sätt än när jag fick diagnosen. Mängd olika cellgifter, värktabletter och mediciner är avverkade men de ända som vi kan gotta oss i är att utvecklingen går framåt, det kommer hela tiden ny forskning för oss. KÄMPA! <3

 5. Jenny skriver:

  Hej! En till reumatiker här! Har sk juvenil artrit. Fick det som barn, fick inte diagnosen förrän jag var nitton dock. Är nu 35.. Som alla andra skriver, man vänjer sig vid värken typ. Det jag tycker är värst är tröttheten som kommer med sjukdomen. Har haft lite svårt att hitta rätt medicinering men mår nu efter att andra barnet fyllt fem hyfsat bra. Har efter varje graviditet blivit mycket sämre och min läkare förklarade att det kan vara amningshormonerna som triggar igång sjukdomen. Törs därför inte försöka få fler barn även om vi vill eftersom min ork inte ens räcker till de två barn vi har. Min man den som tar hand om det mesta hemma som är tungt. Dammsugningen, disk, matlagning mm. Jag jobbar också deltid pga sjukdomen, jobbar inom vården. Jag måste fortfarande lära mig att hushålla med energin, det är en ständig kamp att inte köra slut på sig själv för att det råkar kännas bra en dag. Ta hand om dig och se till att du får den hjälp du behöver och har rätt till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..