Såhär packar du inför semestern med småbarn

Klart att ni ska ut och kuska land och rike runt, er lilla klan. Här kommer några väl beprövade tips för att misslyckas med packningen!

En inledande tumregel: tänk att talesättet ”ju fler, desto roligare” gör sig gällande även här. Många, svårburna kollin med diverse saker i gör resan till ett ändlöst överrasknings- och frustrationsmoment.

 1. Börja med att packa till barnen. Packa först rimligt utifrån vad resmålet torde bjuda på. Lägg sedan till 50-70% av befintlig packning ”utifall att man vet ju faktiskt aldrig”. Kanske blir barnen synkroniserat åksjuka (ändå sannolikt) eller utvecklar en akut känslighet mot vissa material och/eller färger (mindre sannolikt MEN MAN VET ALDRIG), eller så kan vädret oväntat slå om och bjuda på temperaturväxlingar på +/- 30 grader (kan ha hänt). Försök sen stänga väskorna. Inse sen att det inte går. Scanna av packningen likt en effektiv, men möjligen felprogrammerad robot och plocka ut en kategori som kan packas i en annan väska. Exempelvis badkläder. Rafsa fram badkläderna ur väskan och inse att volymen minskat med 0,3%. Eliminera något godtyckligt, kanske en tjocktröja, och stäng sedan väskorna genom att bruka övervåld.
 2. Packa din egen väska enligt samma princip som ovan, med skillnaden här att flera ombyten motiveras av barnorsakat kladd (kan man ens packa nog för detta?), svett (semester med barn är ju när allt kommer omkring ofta som en utdragen Iron Man), ditt eget spill och de nu välbekanta temperaturväxlingarna som motiverar såväl vindjacka, regnjacka, tjocktrojör, parkas, dunväst med mera. Vid misslyckade stängningsförsök av väska, tillämpa samma princip som ovan: plocka bort en kategori som med fördel går att kombinera med överskottet från barnens väska. Badkläder – check, men kanske gör du en avstickare genom att istället plocka ut en jacka. Stäng sedan väskan med det våld som situationen kräver.
 3. Nu tar du fram ett nytt….bärdon, det kan vara en tygpåse, Ikeakasse, träningsbag eller vad du i stunden anser lämpligt. Packa de överblivna badkläderna däri. Fortsätt inom samma tema och släng ner puffar, simglasögon och EN handduk. Resterande handdukar får alltså bo någon annanstans, tillsammans med något passande (eller inte så värst passande).
 4. Kom på att du har glömt att packa underkläder och strumpor till dig själv. Dra dig till minnes kampen du förde för att få igen väskjäveln och hur du lovade dig själv att inte öppna väskan om inte nöden ABSOLUT krävde det. Lägg dessa istället i en hög någonstans och gör en mental notering att de ska packas i en väska där de sannolikt inte borde ligga, till exempel bland barnens gosedjur, eller vem vet, de kanske hamnar bland skorna också.
 5. Sängkläderna tar du fram en träningsbag till som i teorin borde passa perfekt. Till dess att du inser hur kosmiskt skrymmande omanglade sängkläder är. Använd all din kraft och tyngd till att pressa ner textilierna i bagen och toppa med en av de handdukar som inte fick plats i badväskan.
 6. Be barnen plocka ihop några utvalda leksaker som de får packa i sina små Kånken-ryggor. Försök förklara för 3-åringen att den största plasttraktorn dessvärre inte får plats i den underdimensionerade ryggsäcken, ej heller hans plötsligt intensivt älskade favoritstol. Medla/trösta/avled och föreslå en klart mer kompakt och utrymmeseffektiv version av Spiderman och ett par fyrhjulingar och motorcyklar. Sexåringens väska, till bredden fylld av en miljard hästar, kan komma att klara sig med en intakt dragkedja, annars eliminerar du någon ponny i smyg.
 7. Hinn tänka att det börjar arta sig innan du kommer på att du inte har packat regnkläder till barnen eller regnskydd till vagnen. Eller skor till någon i familjen. Skrynkla ut en blå Ikea-kasse och fyll den med regnmateriel och skor. Och de två sista handdukarna som inte fick plats i vare sig badväskan eller sängklädesväskan. Släng dina underkläder och strumpor där i också. Och solskyddet som inte fick plats i necessären…
 8. …alltså den necessär som du inte heller packat ner än på grund av att du inte borstat tänderna än och har planerat att packa ner eltandborsten efter att du putsat gaddarna. Samma necessär som förutom solskyddet, inte heller inrymmer hårborsten och torrschampot.
 9. Plocka fram ytterligare något som går att fylla, det kan vara en hink eller en förbannad jävla korg. Kasta, lite passivt aggressivt, ner necessärer, borste, torrschampo och den häst du tidigare smygeliminerat men som den orimligt observanta 6-åringen noterat och DEFINITIVT ska ha med på resan, nu även med en ponnykompis och två små miniträns som förmodligen kommer att vara bortslarvade inom 24 timmar. Glöm inte bort de två iPadsen. Och laddare. Och kepsarna. Och boken du sett fram emot att läsa men som kommer att förbli oöppnad. Och bettskenan. Och vattenflaskorna. Och sköldkörtelmedicinen. Och våtservetterna. Och blöjorna. Och tjocktröjan och jackan som inte fick plats i de ordinarie väskorna. Och slutligen ditt eget förstånd.
 10. Så, nu är ni redo att njuta av semestern. Förutsatt att packningen får plats i bilen.

IMG_3857

Den turnerande cirkusen, här på Kolmården. Observera att inte alla kollin är med på bilden. Observera också att gallervagnarna i bakgrunden INTE tillhör vårt ekipage, även fast det hade kunnat vara så. 

 1. Mitt tillägg: glöm bort dina egna underkläder så du tvingas köpa helt nya på valfri shoppinggalleria på väg till semesterorten, billigt? Nej! Nödvändigt? Dessvärre!

  Annars KOPIA av vår nyligen gjorda packning inför TVÅ (ja du läste rätt 2!) nätter i tält plus besök på kolmården 😉

 2. Skrattade högt… dock ej av igenkänning för egen del men av alla barnfamiljer vi möter med denna galna packning! 1 vecka charter och folk har med suga halva bohaget 😄
  Slår aldrig fel oavsett om vi åker tåg, båt, flyg eller bara träffar på folk som tar bilen någonstans.
  Vi har 1 (ja, 1 enda) hyfsat stor väska oavsett 2 eller 4 veckor iväg + att kidsen får ha varsin ryggsäck med. That’s it!

  1. Hur gamla är dina barn och vart brukar ni åka? Vi har en 2-åring och en 4-åring och åker vi till Norrland i två veckor (även om det är mitt i sommaren) så måste vi ju liksom ha gummistövlar, skalkläder och fleeceställ med oss till alla. PLUS sommarkläder med sandaler och hela kittet. Om vi nu tänker oss kunna vara utomhus alltså. Nu i år i juli var det först 6-7 grader och ösregn i tre dygn, sedan 15-18 grader och sista dagarna strålande sol och +25. Dvs tre årstider på 10 dagar (allt utom snö typ). Hur packar man för det i en enda väska och två små barnryggsäckar? 🤔🤔

   1. Sent svar, skyller på semester 😆

    Vår store kille är 11 år och den lille 4,5 år.
    Och resorna går all over. Har rest tokmycket sedan barnen föddes och har väl pga tidigare backpackingliv fått vissa skills gällande packning.
    Och oftast packar ju folk helt galet mycket i onödan.
    Speciellt leksaker och strunt till kidsen. Reser man så finns det ju oftast så mycket att se, göra och uppleva att man inte måste släpa med ”underhållning”… visst, en iPad, några böcker är ju fine (särskilt på långflyg a 20 tim) men tonvis med leksaker, 3 kg pysselsaker, etc?!

    Visst, lite trängre var det i väskan när man hade med välling men vi räknade ut ganska exakt mängd (nu har iofs våra alltid bara druckit 1 gång/dygn och ganska lite) och har alltid klarat oss.
    Och blöjor, nappar, våtservetter, etc finns ju att köpa överallt om man behöver fylla på.

    1. Vi kom precis hem från några veckor i makens hemland och det har varit allt ifrån regn, storm och runt 10-15 grader till sol, värme och 35 grader så behövde många ombyten. Dessutom tränar alla så hade med 4 par träningskor (äldsta sonen har 42 i strl så inga små skor 🙈) förutom vanliga sneakers, sandaler, flip flops. Sen viss träningsutrustning och träningskläder på det. Och handdukar samt filt till badet.
     Och 1 väska till alla samt varsin liten ryggsäck till kidsen räckte.
     Kan ärligt säga att vi hade kläder med hem som ej blivit använda 😄

 3. Amen syster! 😂

  Resväskorna med ombyten för tredagars camping ligger nästintill orörda. Vädret blev bättre än vi trott så alla extra byxor och extra tjocktröjor vi tagit med kunde varit hemma. Synd om minsting dock som fick med sig för små byxor för att jag tog fel på storleken…

  …just det. Minsting tyckte duplo var jättebra att ta med sig plus minst tre barbiedockor. Ett otal böcker. Nästa gång blir det nog minikånken här med! 😂

 4. Åh, kan någon hjälpa mig? På Instagramkontot var det några som rekommenderade Stadiums tygväskor att packa i. Men jag kan inte hitta några sådana på Stadiums hemsida. Och jag har inte Instagram så jag kan fråga där. Vet någon här vilken väska som menas?
  The North Facebook duffel bag rekommenderades också. Någon som har erfarenhet av dem? Funkar de verkligen bra som ryggsäck fullpackade? Vore ju tjusigt med en färg för varje familjemedlem annars….

 5. Japp. Så är det, oavsett om vi ska till Spanien två veckor eller till sommarstugan över helgen. Sist glömde vi lillebrors packning med kläder. ALLA kläder. De enda paltorna han hade var de han åkte i. Mmm, då var semestermyset låååååångt borta….

 6. Gud ja. Jag packar för båtsemester med två barn varav en ettåring som just lärt sig äta med sked och därför är indränkt i mat efter varje måltid. Det blir typ fem ombyten om dagen. Hoppas på bra väder så att hon kan äta naken, annars sjunker båten av all packning.

 7. Herregud. Jag skrattade högt och var tvungen att högläsa för min man som undrade vad jag skrattade åt. Vi skrattade båda så vi grät. Exakt kopia av vår packning inför semestern, förutom att vi dessutom skulle ha in en vagn, ett gigantiskt tält och allt annat som hör en tältsemester till i bilen.

 8. Man kan inte äga för många Ikea kassar som smårbarnsfamilj! Total igenkänning på alla punkter!

 9. Så jäkla roligt skrivet, och även helt korrekt. Ibland blir man så trött av tanken på att packa inför en ”weekend” i Tornedalen hos svärisarna att man inte åker alls!

 10. Tips, oombett visserligen;
  Gör en packningslista i datorn. Spara den. Skriv ut inför varje resa och bocka av allt ni packar ner. Det sparar tid och stress om man vet att tänkandet liksom redan är gjort och det bara är det mekaniska packandet kvar.

 11. Kan.inte.sluta.skratta 🙂 Och Tack – på väg hem för att (panik)packa för västkustsemestern!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..