I annonssamarbete med NORGES SJöMATSRåD

Ja du får äta lax som gravid!

Ingen blir så less som vi på alla dessa myter som omger graviditet och föräldraskap. Här avlivar vi myten om att man inte ska käka lax som gravid och bjuder även in till sushiprovning den 20 september!

Några av de mest seglivade mammamyterna genom tiderna:

Tam-ta-tam, *trumvirvel*

1. – ÅH, DU ÄR GRAVID? NU KOMMER GLOWET!

Alltså, nej, det gör det dessvärre inte. Vi vet verkligen inte var detta kommer ifrån. Det gör inte några av våra vänner, bekanta, grannar, tremänningar eller övriga medmänniskor heller. Denna myternas myt har blåst oss alla. Så till vida man inte känner sig glowig med pigmentfläckar, vätskeansamlingar och värkande fogar.

2. – NEEEJ, (*DRAR FÖRFÄRAT EFTER ANDAN*) DU FÅR INTE ÄTA SUSHI!

Så många gånger som vi, gravida med våra första barn (2010/2011), stod på sushiställen och trånade efter lax men trodde att man inte ska äta det som gravid. Att denna aprikosrosa, smöriga och soyaindränkta dröm skulle väljas bort till förmån för de ”gravidvänliga alternativen”: omelett, avokado och tofu. Okej, tack hej. Kalla oss trångsynta, men i vår värld sätter vi likhetstecken mellan sushi och lax. Redan på BB fick våra män dundra iväg och köpa med sig riktig sushi till patienthotellet.

Tre år senare blev Tessan gravid med Morris (2013/2014) och blev upplyst på MVC att det minsann inte var någon fara med att äta sushi efter nya rön och rapporter. SÅ MÅNGA FÖRSAKADE SUSHIBITAR UNDER FÖREGÅENDE GRAVIDITET! Som det slank ner nigiris och makis i den växande magen därefter.

I samarbete med Norsk Sjömat och Sushi Yama

En klassisk win-win när laxen utöver den ljuvliga smaken är alldeles fullpackad med omega 3-fettsyror, D-vitamin och andra härligheter. Se fakta lite längre ner.

3. – HMM, DU SER LITE SLITEN UT. DÅ VÄNTAR DU EN TJEJ!

En flickbebis sägs alltså stjäla moderns skönhet under graviditeten. Vi refererar här till punkt 1 på denna lista och menar på att det inte är könet på bebisen i magen som sabbar kvinnans prakt och fägring. Det är däremot en ziljon andra saker.

4. – HAR DU HALSBRÄNNA BLIR DET EN HÅRIG BEBIS!

Herregud. Det gick åt mängder av halsbrännemedicin under våra graviditeter. Efter förlossningen när fick vi upp våra avkommor på bröstet var det ju inga kalufser att tala (eller instagramma) om. Mira, i dag 6 år, hade på sin höjd en klassisk kokosnötfrilla, det vill säga ett kluster av fjun samlat på hjässan. I övrigt samma behåring som Homer Simpson.

5. –INGA JORDNÖTTER ELLER JORDGUBBAR! BEBISEN KAN UTVECKLA ALLERGI!

Många är de utläggningar om hur foster som exponeras för spår av gubbar och nötter minsann kan utveckla allergier. Men det är fel, fel, fel. Det är snarare så att en allsidig kost hos den gravida kvinnan kan motverka allergier, visar den senaste forskningen. Så fortsätt att äta med ro och frid i sinnet.

Angående laxen är det nu följande som gäller:

 • Livsmedelsverket säger: färsk, rå odlad lax är trygg och nyttig mat även för gravida.
 • Laxen som odlas i Norges klara och kalla vatten är säker och hälsosam mat för gravida. Norge har ett omfattande kontrollsystem för att garantera att maten från havet är säker att äta. Myndigheternas övervakningsprogram visar att konsumenter tryggt kan äta odlad lax.
 • nästan all lax som säljs i Sverige är norskodlad.

Därför har Norges sjömatsråd och restaurangkedjan Sushi Yama tagit fram en ny meny med fokus på smarrig norskodlad lax för gravida!

Och den vill de och mama nu bjuda dig på. Kom på sushiprovning i Stockholm den 20 september! Mer info och anmälan hittar du här. Är du gravid och sugen på sushi kom och testa denna!

I samarbete med Norsk Sjömat och Sushi Yama

 1. Ulrika skriver:

  Alltså, jag älskar er och alla era texter, även när ni gör samarbeten, men det här är inte er text va? ”Norges klara, kalla vatten”, skulle den prosan ha kommit ur era svettiga fingrar? Ni brukar vara mer öppna med när ni gör reklam för saker, och visa att ni gör det för att ni har egen erfarenhet av att det är bra grejer, men här känns det som att ni sålt reklamplats och då blir den tunna linjen om samarbete överst på sidan just tunn. Låt dem lägga in en annons i stället.

  1. Haha! Just den punktlistan är formulerad sv kunden – ibland ser det ut så i upplägget 🙂 Bra input om annonsmärkningen – det är dock Mamas standardmärkning så det är svårt för oss att påverka.

 2. Jag har alltid gillat er för sund inställning till föräldraskapet. Därför blev jag mycket ledsen när jag så att ni sålt er trovärdighet till dem som aktivt verkar (Jo faktiskt) för att naturliga bestånd inte ska stå i vägen för den nya kassakon till Norge. Ni är uppenbarligen inte informerade om den världsomspännande ekosystemkollaps som har sitt ursprung o vårt västra grannland. Tråkigt att ni basunerar ut deras propaganda. Hoppas det var värt det.

 3. Ulrika skriver:

  Men kallrökt då?

 4. Hej Stina, precis som du skriver har Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer sedan 2012 Idag är det riskfritt och hälsosamt att äta norsk, odlad lax både för mamman och barnet. Läs mer här:

  https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

  Vad gäller etoxikin är det ingen fara. Etoxikin är en antioxidant som adderas till fiskmjölet och som inte innebär någon hälsorisk. Analyser av odlad lax visar att en stor portion lax på ca 300 bidrar med mindre än 15 % av det tillåtna dagliga intaget. Man kan äta ett kilo odlad lax i veckan utan att komma upp i gränsvärdena för miljögifter.

  Mängden miljögift i odlad lax övervakas kontinuerligt av de norska myndigheterna Mattilsynet (norska livsmedelsverket) och Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

  Vidare rekommenderar både norska och svenska livsmedelsverket att äta fisk 2-3 gånger i veckan och gärna fet fisk, som lax, minst hälften av gångerna. Följer man myndigheternas rekommendationer finns ingen risk för människor att få i sig etoxikin över det tillåtna dagliga intaget.

  Mer info hittar du här:
  https://laxfakta.se/lax-och-miljo/etoxikin/

  Vänligen,
  Norges sjömatråd

  1. Stina skriver:

   Tack för mera information!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..