Till Tessan och alla andra som behöver

När jag tänker på hur Tessan har det just nu med dygnet-runt-amning, skrik och noll vila, är det dags att köra en tröstfavorit i repris. Blå timmen blues, från 2012:

Blå timmen blues

När Malte bara var några veckor gammal brukade jag ha en obehagskänsla i kroppen så här dags på dygnet. När klockan började närma sig nio och han ännu vaknade varannan timme, dygnet runt, så kändes inte kvällarna som nedvarvning. Snarare som uppladdning inför nattskiftet.

Jag minns hur jag satt stilla i soffan och matade honom (flaska, jag kunde aldrig amma) och glodde ut i nattmörkret. Jag minns radions röda digitala sifferpinnar och att det alltid lyste i samma fönster mittemot. I ett fönster var det helljus från 60-watt i en kristallkrona klockan 03 på morgonen och i ett annat lyste en toppig adventsljusstake fast det var augusti. Varje natt.

Jag tänkte att där kanske det satt andra nattmatande föräldrar som inte visste om det var jul eller sommar. Och så tänkte jag att vi måste vara världens bästa vittnen till brott, för vi är fanimej vakna jämt.

Men jag minns allra starkast hur liten jag kände mig. I mörkret satt vi, jag och min lille pyjamasklädde korv till son, och det var så stort och så omtumlande att vara vaken så mycket, så ofta. Jag lyssnade till hans andetag och hans andetag var det enda som var viktigt. Jag kände där och då hur självklart det skulle vara att ge mitt liv för honom. Och det gäller givetvis än.

Men en sak vill jag säga. På natten blir alla tankar större. Det onda gör ondare och det mörka är mörkare. Det du tänker där i soffan behöver inte vara sant. Men du kommer att fixa det här. Du kommer att greja det. För att du kan.

Kom ihåg det ikväll.

Läs hela inlägget och kommentarerna här.

 1. M skriver:

  Denna texten hjälper så mycket just nu. För var det något jag inte kunde föreställa mig innan vår älskade son kom till världen, så var det hur det egentligen känns att vara vaken såhär dygnet runt. Hur nätternas mörker omsluter en, känslan av att bara sitta uppe och vänta på att morgonen ska komma. Att varje amning tänka ”ett steg närmare att solen går upp och världen kommer igång igen”. Ensamheten och mörkret som blev ännu värre nu av vintertiden.

  Också när morgonen kommer känslan av att dagen ändå inte riktigt kommer igång. Innan gick jag upp, fixade mig, cyklade till jobb, tränade etc. Nu kommer jag inte längre än till soffan. Sitter här i timme efter timme, osminkad, enormt trött och i fläckiga mjukiskläder. Ändå så oändligt mycket bättre än natten, för jag märker att staden är livfull utanför och det kommer in ljus från fönstren.

 2. Hanna skriver:

  Å vad skönt det var att läsa detta. Sitter och ammar på natten, känner mig ensam och undrat var det är för fel på mig som får ångest när kvällen närmar sig. Endast tanken på att det blir bättre och bättre tröstar. Tack.

 3. Chica skriver:

  Vakar. Minsta är 8 veckor. Det är så tufft att vara föräldraledig. Så ensam, så ofta. Ensammast på natten. Tänker på alla andra vakare. Och mina äldre släktingar, som gick igenom allt jag går igenom under svårare omständigheter, utan vatten inne, utan el, utan telefon.

 4. Men åh, utan att jag visste det så behövde jag läsa just det där. Tårarna sprutar här och jag känner mig mycket mindre ensam. Nätterna är som en annan värld, en värld där tankar och känslor skenar. Detta ihop med kronisk trötthet blir så dåligt. Men det går ju över, tids nog.

  1. Sassa skriver:

   Du är inte ensam! Och det går över ❤ Ta dag för dag, det är bästa rådet jag kan ge. Så småningom blir det mer dag och mindre natt!

 5. Sassa skriver:

  Wow, du lyckas verkligen fånga de där känslorna i ord. Så himla mitt i prick. Med nummer två minns jag att jag tänkte ”Men varför gör jag detta igen!?”. Mörkret var verkligen kompakt kolsvart. Men bara på nätterna kom de tankarna. Nu är 2:an 1 år och jag kan tänka tanken på en 3:a. Så lustigt hur kropp & knopp egentligen fungerar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..