Rotavaccin – ja eller nej?

Jag är överlag positivt inställd till vaccinationer men nu känner jag viss osäkerhet inför Kaspers rota-vaccination.

Detta beror enkom på att jag har fått höra att bebisar som redan har stökiga kolikmagar kan reagera väldigt starkt på vaccinet. Barnmorskan som Kasper har fått akupunktur av vittnar om föräldrar som kommer tillbaka med sina kolikisar, sju resor värre efter vaccinet, än innan.

Och jag pallar inte det. Inte mer skrik i det här hushållet.

Morris fick vaccinet och jag minns inte hur han reagerade. När Mira var så liten erbjöds inte rotavaccinet på BVC så hon har inte blivit vaccinerad mot viruset.

Har vi några skrikmagbarnsföräldrar som kan delge sina erfarenheter av vaccinet och efterföljande reaktioner?

Skrik-triggers är ej efterfrågade. Mr Klister har skrikit nog för en livstid.

 1. Xenia skriver:

  Ang. uppskjutning av vaccin: ”En något ökad risk för tarminvagination har observerats under den första månaden efter rotavirusvaccination, och framför allt den första veckan efter första dosen, som ges från och med 6 veckors ålder. Risken för naturligt förekommande tarminvagination är däremot som störst i senare åldrar, vid 3–11 månader. En senarelagd vaccination skulle alltså innebära att två riskperioder kommer samtidigt. Därför är det viktigt att respektera de angivna tidsgränserna för vaccindoserna.” Ovanstående text är saxad från Folkhälsomyndighetens hemsida. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/rotavirus/mer-om-rotavirusvaccin/

  Och angående infektionskänslig farfar (från samma sida):
  ”Virusutsöndring efter vaccination
  För båda rotavirusvaccinerna observerades i några studier att en del barn utsöndrar vaccinvirus i avföringen. Virusutsöndringen är störst från omkring sju dagar efter första dosen, och är inte förknippat med sjukdom. Vaccinvirus kan överföras till icke-immuna anhöriga till den vaccinerade, och kan bidra till att dessa utvecklar immunitet (26). Personer med immunbristtillstånd bör vara försiktiga med hygienen om de byter blöjor på barn som har fått rotavirusvaccin. Vaccination är dock inte kontraindicerat, eftersom det är större risk för att en immunsupprimerad anhörig får rotavirusinfektion från ett ovaccinerat barn än vad risken är att en anhörig med nedsatt immunförsvar blir sjuk av vaccinvirus.”

 2. Eva skriver:

  Nu har vi inte kollikbebisar men andra magproblem som gör att de inte kan bajsa normalt utan hög dos movicom dagligen. De två äldsta har inte blivit vaccinerade då det inte erbjöds och trean tänker vi inte vaccinera. Trean uppvisar redan samma problematik som syskonen och vi vill inte riskera något. Då vi arbetar hårt för att hens mage ska fungera, hittade kollikmassagr på 1177 och inbillar mig att det hjälper.

 3. Maja skriver:

  Från en som hade spädis med rota-virus: TADET!!!!! Även om det knölar lite extra med magen är det ingenting jämfört med om man får viruset. Viruset höll isig en månad hos oss och vi var i flera vändor till barnakuten. 2 månader gammal vägde gossebarnet 4 hg mer än när han föddes.

  När 2:an kom 2015 och bm frågade om jag ville ha vaccinet började jag gråta av lättnad…

 4. Vårt stora barn fick Rota när han var 2 år och var så himla himla dålig! Hela förskolan hade det samtidigt och i princip alla föräldrar med. Hade absolut vaccinerat om jag vetat och har såklart gjort det med lilla. Märkte inget alls å henne men det där är ju så himla olika…

 5. Sanna skriver:

  Hej!
  Inte läst alla svar ovan men tror man kan skjuta på det vaccinet lite. Vet att man i England ger det senare, typ 6 mån, dock kanske ni borde ta det pga sydafrikaresan?

  1. Ja, jag tänkte också att man kunde skjuta nån månad till magen blivit mer stabil? Fast åas kanske rota härjar mest just nu, tänker om MnM drar hem nåt från föris/skolan?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..