Hur ser kvällarna ut hos er? Frågar åt en kompis.

Läggningarna är ju mer eller mindre mysiga, mest beroende på dagsformen hos den vuxna som får hedersuppdraget och de två barnen i hushållet som fontanellen har vuxit ihop på.

Oftast är det jag som styr upp det med Mira, Morris och John Blund medan Johan sitter och guppar Kasper på pilatesbollen.

På plussidan: både Mira och Morris gillar att vi läser nuförtiden (kommer att återkomma med boktips!) En lång period var Morris mer intresserad av att göra konfetti av boken än att lyssna till sin mors ljuva stämma. Och det har ju funnits stunder då läsningen blivit lätt tålamodsprövande.

Och de stunderna återkommer. Eller ja, det är kanske inte bara läsningen som prövar tålamodet utan läggningsprocedden i sin helhet.

Ni vet i PowerPoint när man infogar en figur för just en process? Ofta pilformade sekvenser där saker sker i en given ordning för att nå någon form av önskat tillstånd?

Så går det aldrig till hemma hos oss. Skulle man rita upp vår ”process” skulle den se ut som något en treåring rafsat ner med en trubbig krita.

Men grejen är att det i världen där jag bor FINNS en tydlig process. Men den delas inte riktigt av Mira och Morris.

Såhär ser det ut i min värld:

Vi kommer överens om att det är läggdags

Vi går och borstar tänderna

Vi kissar

Vi byter om till pyjamas

Vi dricker vatten

Vi väljer en bok

Vi lägger oss i sängen och läser

Vi kliar lite på ryggarna och säger urgulliga saker som ”godnatt mina älskade små galningar”

Vi somnar

För Mira och Morris del ser det mer ut som följer:

Vi kommer överens om att det är läggdags

Morris ändrar sig och försöker förhandla

Misslyckad förhandling leder till plan b – Morris springer och gömmer sig

Mira börjar byta om till nya kläder

Morris inleder sen ett viktigt byggprojekt

Jag påminner om överenskommelsen för döva öron

Morris föreslår att vi ska äta glass

Jag föreslår att vi borstar tänderna istället

Morris rasar

Mira hjular

Jag säger myndigt att vi nu ska borsta tänderna och får med barnen till badrummet

Morris föreslår att vi ska bada

Jag föreslår att vi gör det dagen därpå

Morris rasar

Mira försöker gå ner i spagat

Jag säger myndigt att vi nu ska borsta tänderna och börjar hjälpa Mira med tandborstningen

Morris rasar över att jag tog Mira först

Jag föreslår att Morris kissar under tiden

Morris sätter sig och kissar (!!!!)

Mira försöker gå ner i spagat

Jag ber Mira kissa

Mira ska visa ett trick

Morris vill också göra ett trick medan jag borstar tänderna i överkäken

Mira kissar

Jag ber Mira klä av sig

Mira hjular

Jag stånkar

Mira klär av sig

Jag tar fram en blöja och pyjamas

till Morris

Morris vill inte ha pyjamas

Jag lägger undan pyjamasen

Morris vill ha pyjamas…

..men inte pyjamasen jag har tagit fram

Jag frustar

Morris går storsint med på mitt pyjamasval

Vi dricker inte vatten

JAG väljer en (väldigt kort) bok

Mira leker med en fjording

Jag säger att vi ska gå till sovrummet

Mira lägger sig i sängen

Morris lägger sig i sängen

Mira och Morris börjar brottas

Jag särar på dem

Mira hittar inte sin filt

Morris vill ha välling

Jag imploderar

Jag hittar Miras filt

Morris glömmer bort vällingen

Jag börjar läsa

Morris avbryter vid varannan stavelse

Mira vill ha vatten

Jag vill ha en svinstark grogg

Morris måste bajsa

Jag försöker avleda men who am I kidding

Morris går och bajsar och jag följer med för att torka i och med att Johan sitter på pilatesbollen

Vi lägger oss i sängen och jag läser klart fort som satan

Morris vill ha vatten

Jag pulveriseras

Jag kliar dem lite på ryggarna och säger saker som ”nu måste ni faktiskt sova”

Morris somnar

Jag somnar

Mira somnar

Jag vaknar och går ut och fortsätter med barn numero tres

Jag och Johan nickar mot varandra i någon form av samförstånd kring att vår tid kommer åter

Kasper somnar

Jag somnar

Och med det säger jag godnatt.

Little mr Sunshine önskar er alla en underbar helg!!!

 1. Nina skriver:

  Alltsa jag inser ju att vi har sjukt lätta nattningar i jämförelse. Men vi har banne mig kämpat för att komma dit också. Nu följer de ungefär ditt dröm scenario, men fortfarande lite ofrivillig ‘kurra gömma’ innan bokläsningen som gör mig på så dåligt humör, fortfarande lite ‘gömma boken-för-det-är -så-kul’, och fortfarande mycket: ‘kan-du-klia-mig-på-ryggen’. Men vi har ju kört samma rutiner sen de var i princip 6 månader sa vi har aldrig stannat kvar för att de ska somna – de har fått lära sig det själv (och det var inte helt lätt för någon av oss).

  Men stressen på morgnarna tycker jag är värre – det här med att upprepa SAMMA sak 10 ggr – saker som borde vara självklara för en 8-och 5-åring, som att hämta egen-valda kläder (annars väljer monster-mamman mouhaha – hon som faktiskt kan färgkoordinera, åh hemska tanke), ta fram skolväskorna, hämta vantar etc. och slutligen, ta på sig ytterkläderna. Av någon anledning är det ALLTID någon livsviktig teckning som ska avslutas precis då när jag står med alla väskor på axlarna, redo att gå ut för att inte komma för sent.

  Säger bara LOVE & PEACE till alla föräldrar som orkar med alla dessa utmaningar (morgon, kväll, natt, helg, semester, allt).

 2. Sanna skriver:

  Har 2 barn 9+7 år. Tjejen som är nio har alltid strulat – sen hon föddes princip – medan pojken bara följt drömscenariot. Vi har samma rutin för båda och gör likadant men resultatet är helt olika! Att lyssna på saga (Spotify) och få tillåtelse att få tända lampan och rita eller läsa en stund med det absoluta kravet att inte kliva upp ur sängen tycker jag funkar hjälpligt men åker vi bort är det supersvårt igen!!

 3. Barnet somnar själv. Efter saga. Säger godnatt och lämnar rummet. Däremot tycker jag morgnarna är jobbiga. Jag vet att det funkar att han klär sig innan frukost. Men jag genomför det ju inte. Glömmer det varje dag. Skulle kanske funka att pappan tog varannan morgon. Men nej det genomför jag inte heller. Pappan städar köket och jag ska se till att barnet är rent och prydligt. Efter frukost är det tidsbrist och jag tjatar tjatar tjatar hotar hotar hotar barnet sölar sölar sölar och gnäller gnäller gnäller och jag blir konflikträdd, vill inte störa grannarna med skrik, och jättegrinig. Hämta tycker jag inte heller är roligt. Och när hämtningen blir fel är det ju jättekämpigt att ha en mysig eftermiddag tillsammans eftersom jag bara känner mig sur. Läggningarna är inget problem. Helgerna är inget problem. Men morgnarna och hämtningarna.

 4. Anni skriver:

  18.30 borsta tänder, gnäll o gråt, vi går upp,nu är dom glada igen. 4 åringen går in på sitt rum o byter om till pyjamas, väntar på mig, 3 åringen går in o vägrar pyjamas så där bråkar Jag inte, 3 åringen lägger sig i sängen med snutte o gosedjur, jag pussar godnatt och går ut. Sen samma med 4 åringen. Allt Klart till kl 19. Dom somnar 19.10. ALLTID läggning samma tid, alltid samma procedur, 3åringen vill först o sedan 4 åringen

 5. mina barn är så små. 2 år är älsta och den minsta 9månader.. har det superenkelt just nu……… Bävar dock inför när båda börjar prata och ska få sina viljor igenom. Tror dock stenhårt på rutiner. så vi arbetar som så att det är samma ritual varje kväll och det funkar än så länge( båda sover innan 20.00) ganska supertråkigt är det och många vänner tycker vi är tråkiga som ”knoppar” redan vid sju,, men vi klarar inte av att äventyra det som funkar då det enligt mig inte finns något värre än långdragna nattningar, de väcker djävulen i den snällaste själ ju.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..