Hur ser kvällarna ut hos er? Frågar åt en kompis.

Läggningarna är ju mer eller mindre mysiga, mest beroende på dagsformen hos den vuxna som får hedersuppdraget och de två barnen i hushållet som fontanellen har vuxit ihop på.

Oftast är det jag som styr upp det med Mira, Morris och John Blund medan Johan sitter och guppar Kasper på pilatesbollen.

På plussidan: både Mira och Morris gillar att vi läser nuförtiden (kommer att återkomma med boktips!) En lång period var Morris mer intresserad av att göra konfetti av boken än att lyssna till sin mors ljuva stämma. Och det har ju funnits stunder då läsningen blivit lätt tålamodsprövande.

Och de stunderna återkommer. Eller ja, det är kanske inte bara läsningen som prövar tålamodet utan läggningsprocedden i sin helhet.

Ni vet i PowerPoint när man infogar en figur för just en process? Ofta pilformade sekvenser där saker sker i en given ordning för att nå någon form av önskat tillstånd?

Så går det aldrig till hemma hos oss. Skulle man rita upp vår ”process” skulle den se ut som något en treåring rafsat ner med en trubbig krita.

Men grejen är att det i världen där jag bor FINNS en tydlig process. Men den delas inte riktigt av Mira och Morris.

Såhär ser det ut i min värld:

Vi kommer överens om att det är läggdags

Vi går och borstar tänderna

Vi kissar

Vi byter om till pyjamas

Vi dricker vatten

Vi väljer en bok

Vi lägger oss i sängen och läser

Vi kliar lite på ryggarna och säger urgulliga saker som ”godnatt mina älskade små galningar”

Vi somnar

För Mira och Morris del ser det mer ut som följer:

Vi kommer överens om att det är läggdags

Morris ändrar sig och försöker förhandla

Misslyckad förhandling leder till plan b – Morris springer och gömmer sig

Mira börjar byta om till nya kläder

Morris inleder sen ett viktigt byggprojekt

Jag påminner om överenskommelsen för döva öron

Morris föreslår att vi ska äta glass

Jag föreslår att vi borstar tänderna istället

Morris rasar

Mira hjular

Jag säger myndigt att vi nu ska borsta tänderna och får med barnen till badrummet

Morris föreslår att vi ska bada

Jag föreslår att vi gör det dagen därpå

Morris rasar

Mira försöker gå ner i spagat

Jag säger myndigt att vi nu ska borsta tänderna och börjar hjälpa Mira med tandborstningen

Morris rasar över att jag tog Mira först

Jag föreslår att Morris kissar under tiden

Morris sätter sig och kissar (!!!!)

Mira försöker gå ner i spagat

Jag ber Mira kissa

Mira ska visa ett trick

Morris vill också göra ett trick medan jag borstar tänderna i överkäken

Mira kissar

Jag ber Mira klä av sig

Mira hjular

Jag stånkar

Mira klär av sig

Jag tar fram en blöja och pyjamas

till Morris

Morris vill inte ha pyjamas

Jag lägger undan pyjamasen

Morris vill ha pyjamas…

..men inte pyjamasen jag har tagit fram

Jag frustar

Morris går storsint med på mitt pyjamasval

Vi dricker inte vatten

JAG väljer en (väldigt kort) bok

Mira leker med en fjording

Jag säger att vi ska gå till sovrummet

Mira lägger sig i sängen

Morris lägger sig i sängen

Mira och Morris börjar brottas

Jag särar på dem

Mira hittar inte sin filt

Morris vill ha välling

Jag imploderar

Jag hittar Miras filt

Morris glömmer bort vällingen

Jag börjar läsa

Morris avbryter vid varannan stavelse

Mira vill ha vatten

Jag vill ha en svinstark grogg

Morris måste bajsa

Jag försöker avleda men who am I kidding

Morris går och bajsar och jag följer med för att torka i och med att Johan sitter på pilatesbollen

Vi lägger oss i sängen och jag läser klart fort som satan

Morris vill ha vatten

Jag pulveriseras

Jag kliar dem lite på ryggarna och säger saker som ”nu måste ni faktiskt sova”

Morris somnar

Jag somnar

Mira somnar

Jag vaknar och går ut och fortsätter med barn numero tres

Jag och Johan nickar mot varandra i någon form av samförstånd kring att vår tid kommer åter

Kasper somnar

Jag somnar

Och med det säger jag godnatt.

Little mr Sunshine önskar er alla en underbar helg!!!

 1. Alltsa jag inser ju att vi har sjukt lätta nattningar i jämförelse. Men vi har banne mig kämpat för att komma dit också. Nu följer de ungefär ditt dröm scenario, men fortfarande lite ofrivillig ‘kurra gömma’ innan bokläsningen som gör mig på så dåligt humör, fortfarande lite ‘gömma boken-för-det-är -så-kul’, och fortfarande mycket: ‘kan-du-klia-mig-på-ryggen’. Men vi har ju kört samma rutiner sen de var i princip 6 månader sa vi har aldrig stannat kvar för att de ska somna – de har fått lära sig det själv (och det var inte helt lätt för någon av oss).

  Men stressen på morgnarna tycker jag är värre – det här med att upprepa SAMMA sak 10 ggr – saker som borde vara självklara för en 8-och 5-åring, som att hämta egen-valda kläder (annars väljer monster-mamman mouhaha – hon som faktiskt kan färgkoordinera, åh hemska tanke), ta fram skolväskorna, hämta vantar etc. och slutligen, ta på sig ytterkläderna. Av någon anledning är det ALLTID någon livsviktig teckning som ska avslutas precis då när jag står med alla väskor på axlarna, redo att gå ut för att inte komma för sent.

  Säger bara LOVE & PEACE till alla föräldrar som orkar med alla dessa utmaningar (morgon, kväll, natt, helg, semester, allt).

 2. Har 2 barn 9+7 år. Tjejen som är nio har alltid strulat – sen hon föddes princip – medan pojken bara följt drömscenariot. Vi har samma rutin för båda och gör likadant men resultatet är helt olika! Att lyssna på saga (Spotify) och få tillåtelse att få tända lampan och rita eller läsa en stund med det absoluta kravet att inte kliva upp ur sängen tycker jag funkar hjälpligt men åker vi bort är det supersvårt igen!!

 3. Barnet somnar själv. Efter saga. Säger godnatt och lämnar rummet. Däremot tycker jag morgnarna är jobbiga. Jag vet att det funkar att han klär sig innan frukost. Men jag genomför det ju inte. Glömmer det varje dag. Skulle kanske funka att pappan tog varannan morgon. Men nej det genomför jag inte heller. Pappan städar köket och jag ska se till att barnet är rent och prydligt. Efter frukost är det tidsbrist och jag tjatar tjatar tjatar hotar hotar hotar barnet sölar sölar sölar och gnäller gnäller gnäller och jag blir konflikträdd, vill inte störa grannarna med skrik, och jättegrinig. Hämta tycker jag inte heller är roligt. Och när hämtningen blir fel är det ju jättekämpigt att ha en mysig eftermiddag tillsammans eftersom jag bara känner mig sur. Läggningarna är inget problem. Helgerna är inget problem. Men morgnarna och hämtningarna.

 4. 18.30 borsta tänder, gnäll o gråt, vi går upp,nu är dom glada igen. 4 åringen går in på sitt rum o byter om till pyjamas, väntar på mig, 3 åringen går in o vägrar pyjamas så där bråkar Jag inte, 3 åringen lägger sig i sängen med snutte o gosedjur, jag pussar godnatt och går ut. Sen samma med 4 åringen. Allt Klart till kl 19. Dom somnar 19.10. ALLTID läggning samma tid, alltid samma procedur, 3åringen vill först o sedan 4 åringen

 5. mina barn är så små. 2 år är älsta och den minsta 9månader.. har det superenkelt just nu……… Bävar dock inför när båda börjar prata och ska få sina viljor igenom. Tror dock stenhårt på rutiner. så vi arbetar som så att det är samma ritual varje kväll och det funkar än så länge( båda sover innan 20.00) ganska supertråkigt är det och många vänner tycker vi är tråkiga som ”knoppar” redan vid sju,, men vi klarar inte av att äventyra det som funkar då det enligt mig inte finns något värre än långdragna nattningar, de väcker djävulen i den snällaste själ ju.

 6. Har en 3 åring och en bäbis, så bara ett barn att natta på det traditionella sättet. I vår familj är vi långsamma. En läggning tar minst en timme och innefattar:
  Banan med mjölk framför TV. Timer!
  Toalett (ofta med tidning, tar en stund)
  Borsta och smörja med diverse.
  Läsa i sängen där en sedan ligger kvar tills barnet somnar. Det tar mellan 10-60 minuter.. Med pappan eller barnvakter klättrar barnet omkring i sängen och uppe på den vuxne, med mig ligger han ganska still men snickesnackar.
  Vi kör varannan kväll (med reservation för min ammning av bäbis). Barnen ska såsmåningom dela rum så då hoppas vi det funkar att söva båda samtidigt… Ingen aning om hur det ska gå till!

 7. Vi har också haft smidiga läggningar men ett tips är att ta tandborstningen och på med pyjamasen direkt efter kvällsmaten och innan barnprogrammen. Med hotet om att det inte blir något barnprogram brukar det gå ganska snabbt 😄

 8. Jag anser att våra nattningar går väldigt smidigt!! Alla tre barnen (6,4, snart 2 år) somnar ju innan mig.

  Vi börjar med att borsta tänderna, läser ibland saga i soffan, eller tar ett bad. Sedan får barnen gå och lägga sig i sina sängar (två yngsta delar rum) och lyssna på ljudsaga tills de somnar. Sen att de springer iväg, kissar på golvet (yngsta), bråkar om tandborstningen, ligger i en hög på golvet och hoppar i soffan under den här processen det har visst blivit så mycket vardag att jag inte ens reflekterar över det längre.

  De två yngsta somnar ganska så fort (ibland), men inte äldsta. Han har aldrig varit ett barn som vill sova tidigt. För ett år sedan sprang han upp från sängen hela kvällen, men nu ligger han kvar och läser lego-kataloger i en timme eller två. Men han är nöjd med det.

 9. Gud blir helt deppig (avundsjuk, bitter osv) av detta kommentarsfält idag 🙁
  Min son somnar iofs ganska lätt när vi väl kommit till sängen, men att ta sig dit är ju en rejäl språngmarsch och förhandling. Likaså att få på ytterkläderna när vi ska till förskolan. Hjälper ju inte att han är 3 år och snabb som en vessla och jag är gravid i vecka 34 och inte… så vesslig av mig.

  1. Hahaha! Håller med, det är mest VÄGEN till sängen som är eh..krokig. Tänker att mina kids nog har svårt att hålla fokus, är väldigt impulsstyrda och 6-åringen är överlag väldigt disträ nu. Det kommer alltid saker emellan som fångar deras intresse i synnerhet som alternativet (att gå och lägga sig) är så mycket tråkigare. Och som gravid är det ju inte direkt mer lätthanterligt, heh. KÄMPA! <3

 10. Kan rekommendera boken ”Kaninen som så gärna ville somna”. Köpte den först när E var 3 år. Då funkade den ett par gånger men sedan ville hon absolut inte läsa den mer (genomskådad…). Så då har den legat på paus. Men nu när hon är 6 och lillebror 3 så fick de plötsligt för sig att jag skulle läsa den en kväll för några veckor sedan. Båda somnade på typ 5 minuter. Sedan dess har jag läst ”vanliga” böcker först (de får välja en var) och sedan kör jag ”Kaninen”. Visserligen knorrar 6-åringen nästan varje kväll men jag säger att hon får välja: antingen släcker vi bara direkt eller så kör vi kaninen. Och jag tror att de båda tycker det är rätt mysigt att somna medan jag läser. (Vilket a l d r i g har hänt med andra böcker!). Sedan vi började med detta tror jag att de var sin gång har varit vakna hela boken, annars somnar de in i lugn och ro… <3 Får se hur länge det håller, hehe…

 11. Finns det ngt på tv som de gillar båda två en stund? Typ Astrid Lindgren? Och när de sitter där så tar ni på pyjamasen och borstar tänderna framför tv:n.

  Hos oss funkar det att när vi går och lägger oss släcka vi alla lampor i lägenheten, bara nattlampan i sovrummet är tänd. Då blir det mindre spännande att vara i lägenheten.

 12. Säger att läggdags närmar sig, pyjamasar tas på, tandborstning avklaras och sen säger vi god natt och så somnar kidsen själva inom några minuter.
  Haft samma rutiner med alla kids.
  Får inte helt ensamma kvällar då den äldsta lägger sig samtidigt som oss men det är bara mysigt att han sitter med i soffan eller i köket på kvällarna 😍

 13. Något är ju positivt med att tänka på hur omständiga läggningarna kan vara. Det finns en anledning till att man går runt och känner sig konstant bakfull, man håller inte på att bli dement och det känns ju bra. Plus att man hela tiden är på stående fot och kan räkna på fingrarna när man senaste året satt i soffan och kunde se ett helt avsnitt av något tvprogram på bästa sändningstid.

 14. Meddelar att det strax är sovdags, ställer tiden på ex. 10 minuter (borstar tänderna), när klockan ringer vet de det är dags att sova. Ska försöka få dom att kissa (2 barn). Vi vuxna nattar varsit barn, båda vill att man sitter hos dom tills dom somnar. Ibland tar det tio minuter, ibland 40 minuter. Vi körde ett tag att vi nattar varannan kväll men det tog mkt längre tid eftersom vi fick springa mellan rummen & de var ledsna. Testade ha dom i samma rum ett tag men det blev bara tjafs.

 15. 1. Någon vuxen bestämmer att det är sovdags.
  2. S, 3,5 år, säger att det är mammas tur. Ibland har han rätt och då går vi direkt vidare till steg 3, annars dividerar vi en stund om vems tur det var igår, vems tur det är i morgon och att pappa också är bra.
  3. Vi kissar.
  4. Vi sätter på pyjamasen.
  5. Vi borstar tänderna, tvättar händerna och ansiktet.
  6. Vi pratar lite i sängen om hur dagen har varit. Tills sonen säger ”kan vi läsa nu?”
  7. Vi läser. Flera böcker, minst tre.
  8. Vi släcker. Jag ligger kvar tills han somnar. Om han vill sjunger jag något. När han var mindre kunde det ta lång tid innan han faktiskt somnade men nu tar det oftast typ 5 minuter.

  Vi har alltid gjort lika och alltid tagit varannan kväll.

 16. Tar på pyjamas, lägger 3,5 åringen i hans säng och säger godnatt. Ger 1,5 åringen mjölk i sin säng. Hon somnar. Kvällen startar! 😀

    1. Vi har en hnb baby, hon är nu 3 år. Läggningen tar mindre än en minut. Vi säger godnatt, hon sjunger en sång och somnar alternativt somnar utan sången. Det blir bättre!

     1. Jag har ett 5-årigt high need barn. Nattningarna tar 1,5 timmar. Sedan följer natten, med massor med uppvak och meck. Jag är osmickrande svinavis på er med smidiga nattningar och nätter.

     2. Vi införde superfasta rutiner för både mat och sömn när hon var ca 9 månader och ruckade inte en mm på dem (om vi gjorde det återkom problemen). Dvs vi äter och sover alltid samma klockslag, det var det som behövdes för vår hnb bebis :). Nu när hon är lite större försöker vi ändå hålla ungefär samma tider men vi har också större möjlighet att diskutera med vår duktiga 3-åring.

   1. Vet inte vad HNB betyder? Men vi har ju bara två så vi brukar ta en var. Men när man är ensam går det fint att lägga äldsta först tillsammans med yngsta. Vi bara gör inget annat än att lägga när vi har sagt att det är läggdags. Och samma sak varje dag, alla dagar. Vi har haft skrik och härj med äldsta men ”lärde vad som var dumt” som vi gjorde med första och gjorde inte det med andra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..