Sova hela natten

Sista två veckorna har det tagit bortåt en timme att natta Penny, Hon är på ett jävulskt humör och skriker hysteriskt. Tidigare har vi aldrig haft problem med själva insomningen däremot att hon vaknat på nätterna ett par gånger och jag får svårt att somna om.

Vi kände att det började bli dags och jag gav boken Sova hela Natten av Anna Wahlgren till Calle i måndags. Han läste och läste, hummade och läste. Sedan förberedde han Penny inför natten och gick in och la henne.

Jag har hört av vänner att det kan bli en ren mardrömsvecka när man börjar tillämpa det här. Men efter en kvart kom han ut och det var knäpptyst i sovrummet. Jag trodde inte mina öron. Sedan har det funkat hur bra som helst.

Vi ger henne lite ersättning och lägger henne vid åtta på kvällen. På mage.

Väcker henne vid 23.00 då är hon så disig då så hon fattar nog inte att hon är vaken. Ger henne Godnattvälling. Då lägger vi henne på rygg.

Vid sextiden på morgonen har hon själv vänt sig till magläge och vill komma över till vår säng.

Vid 07.40 vaknar hon och jag och vi går upp runt åtta.

Tidigare har hon själv fått somna in dagtid men nu lägger vi henne aktivt. Efter frukost (lägger vi), efter lunch (lägger vi) och innan middagen självsomnar hon oftast. Så hon får ca 15 timmars sömn per dygn som boken rekommenderar.

Det känns som vi fick tillbaka våra kvällar. Man blir ju helt slut av en skrikfest så då är det ju bara att kasta in handduken själv. Penny blir dessutom en lite lyckligare bebis som orkar mera när hon är utvilad. Såklart!

Just det hur funkar det i era hem?

Hos oss tar jag nätterna, Calle vaknar inte om hon skriker till så jag har liksom lagt ner att försöka verka obrydd tills han vaknar och när vi båda är vakna är ju båda sura. Så jag tar hellre nätterna. Jag är inte lika sömnkänslig som honom. Han ger mig ju värsta frukosten och tar en helgmorgon. För mig räcker det. Jag har alltid varit ganska morgonpiggt lagd men kvällstrött. hur gör ni?

 1. Rebecka skriver:

  Jag har en dotter på 5 månader som hade varit vaken 24 timmar om dygnet om vi inte hjälpt henne att sova. Hon kryper redan och hade hon kunnat hade hon klättrat på väggarna. Har man en unge som klarar av att ta sig den sömn de behöver så är det fantastiskt, och somnar de i famnen eller i soffan så är det bara att gratulera – jag önskar att det kunde vara så för alla!

  Anna Wahlgren är min stora förebild och jag önskar från djupet av mitt hjärta att jag hade haft självdisciplin nog att genomföra kuren, varje dag är som det ser ut nu en kamp mot klockan för att hjälpa henne att få den sömn hon behöver och slippa ha en unge som konstant är övertrött och kämpar mot sömnen. Barnaboken är oavsett man använder sig av kuren eller ej en fantastisk vägledning och Anna är en underbar människa som vill barnens bästa.
  Fantastiskt att ni använder er av sova hela natten (även om jag också känner att ni skulle våga skippa nattmålet, hon klarar sig alldeles säkert utan det), heja heja!

 2. (skrev kommentaren där på min iphone efter ett par drinkar. Känner att jag måste vara lite tydligare. hähäh).

  När jag säger att föräldrar är dåliga på att lita till sig själv och barnets signaler så tänker jag främst på den här osäkerheten man har som förstagångsförälder. Man är ju så angelägen om att göra rätt, om att vara en bra mamma och den där gnagande känslan gör sig påmind hela tiden. STändigt dåligt samvete.

  Barnet skriker och man vet kanske inte varför. (jag visste inte det iallafall) och DEN känslan kan få en att tro att man är en dålig mamma (”jag borde ju veta vad mitt barn vill ha hela tiden”) Barnet kanske inte sover hela natten och så får man höra från de som vet att de ska det (fast egentligen så är det helt normalt att de vaknar flera gånger per natt) och då tänker man kanske att det är nåt fel på just mitt barn…. osv. Känner du igen de tankarna? Den här oron att man kanske inte vet vad man sysslar med. Och så kommer det ett gäng ”experter” som kanske Anna W som har femtio egna barn och hundra års erfarenhet och som säger med myndig stämma att SÅ HÄR SKA DET VARA.

  Då är det inte så konstigt att man tvivlar på sig själv till slut. Och DET blir jag upprörd över. Som du säger så är jag som mamma expert på MITT barn. Däremot så kanske jag inte vet vad barn behöver alla gånger. Det är helt ok att lyssna på andra som vet, för det är ju en viktig grund, men jag tror fler mammor (och pappor så klart) behöver lita på att de kan. Känns det fel så lyssna på det.

  typ. Med det sagt, igen, jag syftar inte på dig utan talar generellt. Det gör jag för övrigt för det mesta när jag mästrar runt. Jag försöker sällan vara personlig och håller mig hellre till sakfrågan.

  mvh
  Natashja

  (grattis förresten!)

 3. Anitha!

  Jag kan vara ganska mästrande emellanåt ja. Det erkänner jag. Men jag ber om ursäkt om det verkade som att jag misstror dit föräldaskap. Det gör jag inte. Du verkar trygg.

  Däremot så håller jag inte med om att alla föräldrar vet bäst. Tvärtom. Barn kommer inte med en manual. Väldigt många föräldrar är dåliga på att tolka sina barns signaler och framförallt din egen förmåga att vara förälder. Man sätter sin tillit till sk. ”experter” som vet bättre och förstår mer och dt gör att man lätt kan följa råd som går emot ens instinkter. Det står t. o.m i instruktionerna man får om 5mm. (att man ska ignorera instinkten att ta upp och trösta)

  Marie! Jag har FULL koll på shn då jag läst biken samt följt AW i hennes forum ett par år. Metoden är vansinnig och uppmanar till vanvård och ignorering.

 4. Antalet fall av plötslig spädbarnsdöd har ökat. Sedan början av 90-talet har antalet fall minskat, men under de senaste fyra åren har alltså kurvan vänt igen och pekar kraftigt uppåt. Nästan dubbelt så många spädbarn har dött 2010 jämfört med för fyra år sedan.
  Erfarna barnläkare oroas av de nya siffrorna.
  2006 kom det ut allmänna råd från socialstyrelsen om hur barnen ska sova och det är det som ändrat trenden från att så många barn dog i början på 90-talet till att det har sjunkit så mycket är att spädbarn numera råds att sova på rygg.
  Plötslig spådbarnsdöd är en fruktansvärd tragedi och allt måste göras för att undvika det. Låt alltid spädbarnet sova på rygg. Avstå från att röka. Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig.

 5. Jessica skriver:

  Varför väcker ni henne för att äta? ska man göra så? har från BVC fått höra att de ska få sova om de sover och vaknar om de är hungriga. Har en son på snart 5 månader som alltid sovit hela nätter, från 20-07 och var jätteorolig för detta med mat men de ska som sagt få sova om de somnat.

  Vi övar lite på att Milo ska somna på egen hand, är han mätt och nöjd går det bra. vad går Anna Wahlgrens metod ut på?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..