OM HEN

Jag blev tillfrågad att vara med i Debatt angående ”HEN”. Det hade jag gärna varit då ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Men jag är ju här och tacka vet jag det.

Jag tycker att man få ha vilka idéer och påhitt som helst, men att utöva dem på sina barn är inte annat än vulgärt. Att skapa en slags ideologi och sedan praktisera den på sitt barn som några slags försöksdjur borde knappt vara okej. Jag menar man får inte misshandla sina barn fysiskt men uppenbarligen psykiskt. Jag tror att vi behöver vara två kön för att ett ha ett fungerande samhälle. Jag tror inte på någon slags homogenisering eller vad det är som ska uppnås för att bli jämlika. Vi är som ett tvåkomponentslim. Dubbelt så starka med olika styrkor om vi gör det på rätt sätt.

Jag upplever ideologin som en slags missnöje och besvikelse som senare blivit en anledning. Som i efterhand har utvecklats till en slags ideologi, som sedan ska appliceras på barn. Kolla på Gröna Vågen-kidsen det är inte många som tyckte att livet var så toppen och enkelt i just den vågen så här i efterhand. Det här känns som samma sak. Som sagt ha gärna åsikter och värderingar och idéer åt alla håll och kanter med genomför dom. Men inte med barnen som ursäkt, de har inte gjort någonting och skiter nog i både snopp, snippa blått eller rosa. Ge dem valmöjligheter istället för omöjligheter.

 1. Herregud, vilket absurt ordkrig! Sent kommer jag in i debatten och tror inte jag kommer ändra någons personliga åsikt med mitt inlägg, men det har jag heller inte för avsikt att göra. Jag kan bara inte förstå hur man kan vara av uppfattningen att användandet av ordet ”hen” skulle bidra till ökad jämställdhet! Jämställdhet handlar väl knappast om att avveckla könen? Det faktum att vi är två olika kön är ju liksom förutsättningen för vår existens. Vi är biologiskt olika och att använda ordet ”hen” ändrar inte på det. Jämställdhet handlar väl istället om lika behandling etc, oavsett kön? Är det inte där vi då borde lägga krutet istället för att slösa energi på en fånig ordvalsdebatt? Att åstadkomma skillnad när det gäller könsstereotypa värderingar är ett oändligt mycket större arbete än att införa ett könsneutralt pronomen i svenska språket!

  Och kära lady Dahmer, du blandar ihop begreppen. Det verkar vara en smula naivt att tro att all genusmedvetenhet ligger i ett pronomen. Och jo, genus är en ideologi. Naturvetenskap är inte det.

 2. Anitha- inse att du helt enkelt är för obildad för att föra dessa resonemang. vad är det som är så himla FARLIGT och HOTANDE med ett neutralt ord? Jämför t ex med vårt svenska ord syskon. Tycker du det är lika hemskt? I många andra länder finns inte ett neutralt ord för syskon utan man säger tex brothers and sisters. Syskon känns ju rätt smidigt att ta till i jämförelse och det är ingen som anklagar någon förälder för att utöva några vulgära experiment bara för att könet inte betonas. De är syskon helt enkelt, who cares vilket kön de har. Om man måste betona det av någon anledning så säger man bröder eller döttrar. Förstår du nu? Det är samma sak med ordet hen! Det är inte FARLIGT. Du behöver inte vara så RÄDD.

 3. Att kalla sit barn för hen är lika sjukt som att kalla det för lilla prinsessan. Ett påtvingat fack som barnet måste finna sig i att tillhöra. Hen är ett fack där könet inte får avslöjas.

 4. ”Hen” är ju valmöjligheten till hon och han. Ett till alternativ för dem som inte är en hon eller han. Ge människor valet bara.
  Dessutom är det praktiskt.

 5. Varför är det så svårt att googla ordet hen är om man inte vet?
  Det är ett könsneutral pronomen som tex ”denne”.

  Ingen behöver använda det om man inte vill, precis som med alla andra ord i svenska språket. Vill jag säga dojjor istället för skor så får jag det. Hen underlättar bara när man inte vet könet på den tilltalade. Jag själv använder mig dock inte av ordet, mest för att det inte sitter inpräntat i mitt språkbruk så jag tänker inte ens på att använda det. Har använt det någon gång kanske. Men jag behöver inte heller göra det, inte ni heller, men jag ser fördelarna i ordet. (Sen så använder jag inte heller ”denne” regelbundet.)

  Varför jaga upp sig så mycket för ett ord?

  Sen ni som inte vill börja kalla era barn för ”hen”, vem fan kallar sina barn för hon/han vid tilltal? Jag brukar kalla de jag känner för deras tilltalsnamn.

  Inte heller genus eller genus pedagogik handlar om det ni skriver om. Det är det sociala könet och könsroller och deras påverkan som det handlar om. Inte att sudda ut alla könsorgan i en Etch A Sketch.

  Jag förstår inte varför folk envisas med att se oss som varandras motsatser, så är det inte, det är mer skillnad inom könen. Vi är individer och ”kvinnligt” och ”manligt” är egentligen bara humbug som bara begränsar. Det är bla sånt som gör att speciellt ungdomar blir mobbade, de som inte passar in i föreställningen om ”hur man ska vara för att vara kvinna/man”. Alla är riktiga kvinnor och män oavsett hur de är och ALLA olika typer ska vara tillåtna.

  Alla föräldrar vill väl ge sitt barn ALLA möjligheter istället för att dela upp saker i två led varav det ena är förbjudet? Så varför är man så emot att man ger barn det bara för att man slänger in ordet genus, könsföreställningar ska inte begränsa barns utveckling. Det tycker då inte jag i varje fall. (eller den svenska skolan)

  ”Förskolan har till uppgift att ”motverka traditionella könsmönster”, enligt gällande läroplan. Skolan ska ”aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter”.”

 6. Seriöst så förstår jag inte varför det är fel att man låter sin unge vara grabbig eller tjejig eller vad man nu har för kön på sina barn. Min son har helt på egen hand hittat ett stort intresse för bilar på egen hand. han har puzzel, böcker som alla mer eller mindre är könsneutrala, men hittade bilar, framförallt på förskolan. Det är inget vi ”tvingat” på honom, kan ju inte tala för förskolan. Men vill han senare leka med dockor, eller som han gör nu, springa runt med barnvagn så låter jag honom göra det. Varför nödvändigheten att ”mörka” att man har olika kön. Sen är jag helt med på att man kan använda hen i situationer när man inte vet könet på i detta fall läkaren. Men rör vi inte till det för våra barn om vi gör det för komplicerat? jag är helt förvirrad bara för denna diskussion

 7. Svenska skolan är på väg i botten, gissa vilket land Sverige ska använda som förebild för att få upp den svenska skolan som ett av de bästa i världen igen? Yepp. Finland. För i Finland rankas ännu bildning högt.

  Bildning är något som behövs. Lady Dahmer talar som en bildad. Hon framför sina argument sakligt och utifrån allmänna premisser och inte grundat i personligt ”tyckande”, även om det hon argumenterar för också faller väl med hennes egna åsikter.

  Jag ser tydligt en skillnad i genusmotståndares argument och genusanhängares. Motståndarna tenderar att framföra personliga påhopp i större grad och framstår som väldigt aggressiva och okunniga/obildade.

  Jag älskar när personer som är okunniga i något ämne vågar ställa frågor och är nyfikna. Jag gör det alltid när jag inte behärskar något ämne. Prova ni med!

 8. Tack Anitha för ditt sunda inlägg..!
  HEN är bara en pseudonym för fega butches..!
  Kom ut ur garderoben ni hermafroditiska grabbfruntimmer..!
  Språket saknar ni makt över..!
  Ja eftersom ni är en försumbar mikroritet..!
  Feminina kvinnor som Anitha och vi andra i majoriteten styr ..!

 9. Tycker de känns som att hen är skapat av kvinnor som känner sig mindre värda än männ. De behöver ett ord som kan höja hon och sänka han. Har aldrig känd mig lägre för att jag är kvinna för jag står för att jag är en hon och kommer aldrig låta mina barn kallas hen. Vi ska form dem till starka individer som vågar stå för sitt kön. För vi har två olika kön. Precis som blommor och djur. Ska ni sluta kalla djuren för hona och hane också? Kanske ta bort ord som ko och tjur eller sugga och galt. Nä, lägg energin på där könsskillnader verkligen är problem i stället. Typ Thailand där tjejer tvingas hora, eller i länder där kvinnan ses som mannens egendom.

  Däremot tänker jag inte tvinga på min dotter rosa glitterklänningar och guldbevingade hästar. Nä, vi ska erbjuda olika leksaker (har aldrig delat upp leksaker i tjej och kill-leksaker) och så får HON välja vad HON vill.

 10. Hjälp, här var det inbördeskring. Medan alla
  tappra genus soldater krigar vidare om hen
  kryper jag ner bredvid mitt barn och kramar
  om henne, så hoppas jag att du Anitha har
  En fantastisk vecka med Penny och Calle
  I Miami!

 11. Johanna: Vad exakt ska lägga av med?

  Nej jag är inte Lady Dahmer. Jag heter Susanne och är en norrlänning som är bosatt i Värmland. Bara att kolla ip.

 12. @Anna: Kan du inte läsa mitt namn? Förstår du inte att det är ett killnamn? Jag är man om det nu var nödvändigt att förtydliga för dig.

  Du använder en väldigt kränkande ton. Väx upp och börja bete dig som en riktigt kvinna istället.

  @Johanna: Vart tog yttrandefriheten vägen?

 13. Maria: Bråkkärring? Jag tycker Lady Dahmer är väldigt saklig och lugn. Varför skulle det vara synd om hennes barn?

  Anna: ”Som jag tidigare sa. Det här handlar om aggressivt folk som bara vill bråka. Nu börjar det hånfulla tugget om att de som inte samtycker är ”okunniga och opålästa” också. Är liksom ingen idé att sänka sig till att prata med sånt folk ens.”

  Okunnig betyder inte att man är dum eller mindre intelligent, det betyder att man helt enkelt inte vet, det är inte automatiskt något hånfullt.

  Om man påstår att en sak är något som det inte är eller att det handlar om något helt annat än vad det egentligen gör så har man inte en annan åsikt eller ett annat synsätt.. man har bara fel. Tex som om man skulle påstå att astrologi handlade om trägårdsarbete.

  Förstår inte varför alla flyger i luften bara för att de får verklig fakta istället för fördomarna och den konstig vandringssägnen som uppkommit.

  ALLA är okunniga angående någonting, ingen kan veta allt om allting. Tycker att folk kan sluta vara så defensiva.

 14. I finskan finns varken ”han” eller ”hon” utan endast ”hän”. Aspraktiskt och i.o.m. detta slipper man den sjukt töntiga debatten om hen. Fattar inte vad folk har för problem med det ordet i Sverige? Som LD skriver så berikar det ju bara språket.

  /Finlandssvensk tjej

 15. Det känns som att allt jag vill säga i den här frågan redan är skrivet nedan, men för mig satte Miranda pricken över i med sin kommentar och jag håller helt med henne och de andra på hen-sidan.

 16. Jag blir sjukt frustrerad. Vad är det ni inte förstår? Varför vill ni skapa en diskussion och ett problem där det inte finns något? Det är väl skitbra med ett neutralt ord som hen, som man kan använda när man helt enkelt inte vet vilket kön personen ifråga har (om man pratar om okänd gärningsman eller vad som helst), så man slipper skriva och säga hon/han vilket iallafall jag tycker är drygt. Och även om vi skulle kalla barn för hen, vad skulle det spela för roll? SKÖNT för ungarna att få bort alla förväntingar som slängs på dem beroende på om de är pojke eller tjej. Och jag tror inte att dom är så efterblivna att dom inte vet om dom har snopp eller snippa bara för att dom inte blir kallade hon och han hela tiden. Glöm aldrig att det är den ENDA skillnaden mellan män och kvinnor. Snopp eller snippa. Allt annat är bara skitsnack av hysteriska bakåtsträvare. Jävla dramaqueens, skärp er nu.

 17. Jag trodde det var ett skämt men nu förstår jag att det inte var det. ”Hen”, vad fasen är det? Jag är absolut feminist i ordets alla meningar men någonstans går gränsen och den går någonstans vid ”hen”.
  Klart man inte är sitt kön- vem har påstått något sådant, men man HAR ju ett kön (de flesta i alla fall). Vad är nästa steg- ta bort alla kvinnors bröst och ge flaska så att både mammor och pappor ska ha samma förutsättningar? Detta känns som ett I-landsproblem. Varför skapa problem som inte finns? Genus handlar ju inte om man är hon eller han, utan hur man behandlar och respekterar varandra. Jag är stolt över att vara en stark och smart kvinna, och inte en ”hen” i världen skulle få ändra på det. Varför inte uppskatta olikheterna hos män och kvinnor istället för att stöpa alla i samma form. Fy, vad tråkigt livet vore om inte olikheter skulle finnas. Jag har en vän som känner sig både som man och som kvinna men inte heller han vill bli kallad ”hen”. Make love not problems!

 18. Jag säger så här: bara för att jag är född med en vagina betyder det inte att jag är en kvinna. Men nu identifierar jag mig som kvinna, men jag ÄR inte en vagina, jag ÄR en person. Alltså omfamnar jag ordet ”hen”. Bara för att jag har en vagina betyder det inte att jag har ett visst intresse eller uttryck.

  Hen omfamnar alla, och vad tusan är det för fel med det ordet egentligen? Jag har aldrig fattat det.

 19. @ Johanna ”….och Finland känns ju verkligen som ett utvecklat och föredömligt land att följa. Wow!”

  Sarkasmen föll platt då du än en gång visar din egen okunnighet. Lär dig lite om ditt östra grannland innan du uttalar dig.

  Läs t.ex. Newsweek, som 2010 utsåg Finland till världens bästa land (http://www.thedailybeast.com/newsweek/2010/08/15/interactive-infographic-of-the-worlds-best-countries.html) – men Newsweek var helt ute och cyklade där antar jag?

  Eller följ helt enkelt med nyheterna (http://svenska.yle.fi/nyheter/ är en bra sajt), t.ex. just nu pågår presidentval som kan vara intressant att följa. Efter tolv år med en kvinnlig president (Tarja Halonen) lyckades tyvärr ingen av de kvinnliga kandidaterna ta sig till andra omgången (om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i första omgången, röstar man en andra omgång mellan de två som fått flest röster), men däremot Pekka Haavisto gick vidare. Haavisto är en erfaren fredsförmedlare med grön, socialliberal politik, som dessutom är öppet homosexuell och lever i registrerat partnerskap med en mycket charmig ecuadoriansk frisör (http://hbl.fi/nyheter/2012-01-26/finland-ar-redo-ett-manligt-presidentpar) = inte utvecklat och föredömligt?

 20. Jag kommer i alla fall att fortsätta prata finska, prata om mitt barn som hän och tycka att det är fint att alla mänskor kan nämnas med samma pronomen.

  Anna tycks inte vara speciellt välinformerad om utvecklingen i Finland. Den enda skillnaden på er och oss är att vi har två inhemska språk.

 21. Hen kan väll inte vara annat än bra för barn, istället för att bli delade i två grupper, pojke flicka, alla är lika värda.

  Du utövar väll dina idéer om vad du tror är bäst på ditt barn, och det gör även föräldrar som vill att deras barn ska få vara mer än ett kön!!

 22. Om du anser att man psykiskt misshandlar sina barn när man benämner barnen som hen så borde hela finska folket anmälas för barnmisshandel. Det är inget konstigt och att använda könsneutralt pronomen, i finland benämns både hon och han som hän.

 23. Fast Anna, varken du eller Anitha eller de som håller med inlägget har förstått vad det handlar om. Om du hade det så hade ni/de bemött debatten med konkreta motargument. Istället för att komma med osanna påståenden.

  Men här har du din chans! Varför är det synd om våra barn? På vilket sätt far de illa? Vad i genusmedvetenheten är det du ställer dig kritisk mot?

 24. men anna, tror du att hela regeringen och skolverket är bakom flötet också? det finns en anledning till att vi enligt läroplanen SKA arbeta med genus! är det synd om mina barn för att jag vill ge dem möjligheten att växa upp i en värld där andra (barn, vuxna, media, förskola osv)dikterar villkoren för hur dom sk bete sig och leva sina liv? dom ska få välja själva!!! och kunna leva jämställt med sin partner (inte lätt om men blivit ”könad” från start. och ständigt hört att poliser, läkare etc är HAN och sjuksköterskor, förskollarare är HON, rent slentrianmässigt under hela uppväxten. det är undantagsfall där någon väljer att säga hen om sitt barn. skulle inte jag göra för absolut är det en viss skllnad på att ha en snopp eller snippa :) dock förstår jag varför vissa väljer att göra så då det är så förbannat svårt att inte bemöta de olika könen helt olika!

 25. Som jag tidigare sa. Det här handlar om aggressivt folk som bara vill bråka. Nu börjar det hånfulla tugget om att de som inte samtycker är ”okunniga och opålästa” också. Är liksom ingen idé att sänka sig till att prata med sånt folk ens.

 26. Ger vi verkligen barn valmöjligheter om vi envisas med att dela upp dom i pojke och flicka. Vi kan ju inte blunda för att med våra kön kommer också förväntningar om hur vi ska bete oss och vad vi ska tycka om.

  Det skär i mitt hjärta när jag tänker på att mitt barn och andras barn kan bli mobbade och utstötta om dom inte kan leva upp till de förväntningar som finns för dom. Att mitt barn kan ses som bråkstake bara för att han har snopp och att han inte kommer få visa känslor och gråta för det är inte manligt.

 27. Sofie:
  Varken jag eller Anitha har missuppfattat ett endaste dyft. Vi förstår EXAKT vad det handlar om och ffa VILKEN typ av människor som tjatar runt med det här. Stackars era arma barn säger jag bara, och jag menar det verkligen.

  Ta och läs på lite själv du för dina barns skull åtminstone.

 28. anna! det handlar inte om åsikter, det handlar om fakta och logik! hon har helt enkelt missuppfattat vad det handlar om. dessutom skriver jag att ja inte betvivlar hennes intelligens ett endaste dugg. det är därför jag blir så förvånad när hon inte förstår!

 29. Japanska, turkiska, finska har inget genus i språket. (Finska har väl just ”hen” för han/henne dessutom). Finns det något tecken på att människorna som talar detta språk är progressiva i genusavseende? Är barnen i dessa kulturer mer fria att växa upp utan förutbestämda könsroller?

 30. I teorin är genusvetenskap så himla simpel! Hur kan du Anitha bara avfärda det gång på gång när du har så tappra läsare som hela tiden gör det så lätt för dig? Ja självklart skiter kidsen i snopp&snippa/blått&rosa, men det är vi vuxna som prompt ska sätta in dom i sina fack redan från start. Vi är människor, olika individer, är inte det att ha ett fungerande samhälle? Att säga att tjejer är si och killar är så, är som att tex säga att indier är si (”ja men det är medfött att alla indier älskar curry”) och asiater är så (”alla från Asien älskar ris”). Sen kan jag tycka att i praktiken är genus svårare, men inte för den sakens skull oviktig. Om vi ska komma till ett så jämnställt samhälle som bara möjligt så är det en god start att börja med barnen? Fattar inte dessa korkade kommentarer om att ”ja men Gud, typiskt Sverige att hålla på å va så jävla PK”. Men hallå, tackar fan för det.

 31. Sofi:
  varför tror du inte att Anitha är påläst och har bildat sig en uppfattning i den här frågan? Den som underskattar andras intelligens är den som är den dumme. Säger faktiskt mest om din intelligens det där Sofi att förutsätta att alla som har en annan åsikt bara behöver lära sig och fatta lite mer. Tråkig världen skulle vara också om alla tyckte lika.

 32. hen är faktiskt ett utmärkt ord eftersom man ofta automatiskt förutsätter att det är en man man talar om (djur, läkare, polis whatever alltid mannen först förutom tex sjuksköterska, förskollärare då förutsätts förstås att det är en kvinna..) hen är ju då helt perfekt att använda då man inte vet könet för att komma bort från dessa förutfattade meningar som är så djupt rotade!

 33. Åh, jag vill ha en cool liten pojke som jag uppfostrar till att bli en riktig karlakarl! Han ska få leka med pistoler och bilar så mycket han bara vill. Och sedan hoppas jag att mitt andra barn blir en liten söt flicka som jag kan klä i rosafärgade prinsesskläder. Vill kunna sminka henne, fläta hennes hår och lära henne att posera fint på bild. LÄNGTAR! Och jag ska uppfostra min coola, starka son att alltid ställa upp för sin lillasyster och förvara henne om det behövs! ;) PUSS!

 34. snälla anitha, LÄS ordentligt vad tex lady dahmer skriver! ta till dig fakta! det handlar inte om åsikter eller att barnen ska vara försöksdjur. läs LD:s blogg noga, läs böcker, tidningar, forskningsrapporter. snälla jag blir så oerhört frustrerad av denna okunskap så jag vet knappt vart jag ska ta vägen.

  ta av dig själv, och resten av er familj skygglapparna eller antiinställningen eller vad det kan vara och försök vara lite vidsynt och intelligent (för det betvivlar jag inte ett endaste dugg att du är egentligen). LYCKA TILL!!!!

 35. Johanna: Ditt svar ”….och Finland känns ju verkligen som ett utvecklat och föredömligt land att följa.” visar att du inte fattar poängen riktigt. I exemplet om Finland handlar det om det finska SPRÅKET och inget annat. Finland har ord som liknar ”hen” och dess betydelse.

  Hen är alltså inte mycket mer än en del av språket, och just ordet ”hen” är väl ett jättebra och användbart ord? Jag skrev t.ex. en skoluppgift häromdagen där jag skulle sammanfatta en ofantlig mängd författare från 1900-talet, och att skriva ”honom/henne” eller ”han/hon” hela tiden såg rörigt ut. I en sådan situation är hen utmärkt, tycker jag. I de stycken där jag skrev om författare utan att jag behövde specificera mig på vem det var (alltså om det var en kvinna eller man) passade ordet hen in, och jag slapp skriva ”honom/henne” ideligen.

 36. Men hur mycket projicerar inte du på din dotter när du redan nu bestämt vad hon älskar och tycker om? Calle har redan uttryckt att det bästa han vet är tjejiga flickor och kläder och rum är prinsessigt och sockersött.
  Vi människor måste ta förändring och utveckling i långsamt takt, vi måste hinna med. Själv är jag kluven till hur jag ska hantera könandet när jag själv får barn. Är världen redo för att min son bär spets? Hur ska min dotter hantera att jag vägrar henne strumpbyxor?

  Dock så tycker jag det mest vulgära (ditt ordval) är de här eviga förväntningarna vi har på våra barn bara pga deras kön. Och att patriarkatet är en produkt av könsroller ser jag mycket allvarligt på.

 37. Julia, nu är det ju inte så att det bara är vissa människor som har förväntningar utifrån kön (eller klass eller sexualitet eller etnicitet eller vad det nu må vara) utan det är nåt vi ALLA har. Du, jag, Anitha. Alla. Och vi bemöter ALLA varandra utifrån dessa. Du, jag, Anitha. Alla.

  Visst är målet att alla frigör sig från könsfördomar (och andra fördomar) men tills dess så växer våra barn upp i den HÄR världen med dess krav och förväntningar som i sin tur påverkar deras utveckling. Visste du att barn i glada färger får fler leenden från omgivningen? Tror du att det kan påverka barnet?

 38. Johanna, ja hen är ett komplement och ska användas när man inte vet könstillhörighet eller när den är irrelevant eller när könet helt enkelt vill hållas hemligt. (t.ex om man pratar om någon, men inte vill avslöja för mkt om vem det kan vara)

  Varför ska jag säga ”hon eller han” när jag kan säga hen? Det går alldeles utmärkt att säga ”människa med snippa” istället för kvinna också. Men visst är det skönt att ha specifika ord?

  Sen så är jag personligen för ett neutralt pronomen som ersätter hon och han. Men det är min personliga åsikt, inte syftet med hen. (I andra länder så har man neutrala pronomen t.ex f Finland. Funkar alldeles utmärkt.)

 39. @ lady dahmer

  Så när ska hen användas som ett KOMPLEMENT? Menar du egentligen inte att man bör skrota två korrekta pronomen (hon/han) och ersätta dem med ett könsneutralt hen? Helt i genus anda…. Du argumenterar inte på ett ärligt och uppriktigt sätt i detta. Säg som det är och stå för det istället för att krångla till det med att du har syften om att ”utveckla språket” osv. Det går lika fort och bra att säga och skriva hon/han om läkaren man ännu inte vet könet på.

 40. Lady Dahmer! Tack. Mina ord fastnar för tycker det här är så självklart så vet inte vad mer jag ska skriva. Tack för att du är klok i diskussionen som egentligen inte kommer någon vart. Den går ett steg framåt och sen ett fem steg tillbaks när nån frågar. ”På viket sätt är det utvecklande för språket att ersätta hon/han med hen?”

 41. Jag har en teori:

  Det finns människor som till sin läggning är väldigt aggressiva och bråkiga. För att kunna utöva det så skaffar man sig ”legitima” skäl som att bli djurrättsaktivist, genuskämpe eller till och med starta krig och utöva terrorism i ”guds namn”. Till syvende och sist handlar det mer om aggressivitet än om saken i sig. Tragiskt att blanda in sina barn som ett vapen. Det borde förbjudas!

  Det är ju bara att titta på vissa här som kommenterar med en skrämmande frenesi och emfas. Huvudet på skaft minsann…. Hihi.

 42. Du missförstod mig uppenbarligen. Jag menar att problemen inte sitter i kläderna, de sitter i huvudet på inskränkt folk. Det är de som ska jobba med deras sätt att se på könsnormer etc.

 43. Johanna, eftersom att hen är ytterligare ett pronomen. Tycker du inte att exempelvis synonymer är utvecklande? Eller nödvändiga? ”Äh vi har redan ett ord för flicka, vi behöver inga fler!” (förkasta tjej, tös, brud, kvinna osv)

  Hen har en funktion som hon och han inte kan ersätta. Både i tal och text. Varför detta mostånd? Vad är du rädd för? Du behöver ju inte använda ordet lika lite som du behöver använda andra ord du inte trivs med. Men varför motsätta sig existensen av det?

 44. Lady Dahmer, men att ”straffa” de flickor som leker runt i prinsessklänningar är väl knappast rätt väg att gå? Som du tidigare skrev så finns genus inskrivet i läroplanen, och det är så rätt! Vi måste alla bli mer medvetna om de här problemen, och det måste vi bli vare sig flickor har på sig rosa klänningar eller inte.

 45. Jag är utlandssvensk sedan manga ar och följer denna ”genus-debatt” med stort intresse. Att det är en universell diskussion kan man nog ifragasätta; vilket annat land sysslar f.n. med denna diskussion och dessa definitioner? Att det inte alltid är relevant om man är kvinna eller man (pojke/flicka) är säkerligen ofta riktigt. Att för den skull ”radera”ut skillnaden känns väldigt främmande för mig. VAD gör det för skillnad om jag säger ”han” eller ”hon” om mitt nyfödda barn? Vad jag ocksa lagt märke till är att det pushas mycket mer för pojkar att bli ”flickiga” än vice versa. Varför? Jag vet definitivt inte om det är en pojkes ”helt fria vilja” att som 10-aring ga till skolan i klänning. Nagonstans där tror jag att föräldrar eller annan omgivning pa ett eller annat sätt paverkat barnet i en rikt´ning. Är det mer ok? Ett komplext tema som nog inte kan lösas pa de närmaste aren.

 46. Men hallå alla osmarta! HON OCH HAN ÄR PRONOMEN SOM ÄR SPRÅKLIGT KONSTRUERADE.
  Att lägga till ett ytterligare pronomen raderar inte ut könsorgan. De ger bara en möjlighet till större frihet kring identifiering.

 47. Kan inte alla bara läsa vad Lady Dahmer skrev i sin första kommentar så att det inte blir några fler missförstånd om vad som menas med HEN?
  Jag kan i princip hitta felaktigheter i varenda kommentar just nu som håller med Anitha. Dags för upplysning om vad genus handlar om!!

 48. lady dahmer – beundrar ditt lugn och att du orkar fortsatta forklara om och om igen…jag blir bara arg haha.

 49. Det finns en anledning till att sån här fjant och tjafs om hen och genus är begränsat, och så kommer att förbli, till en liten grupp. Det flesta är tack och lov vettigare föräldrar och människor än så.

 50. Jag tror de flesta jobbar mot, i stort sett, samma mål. De flesta vill ha jämställdhet i form av lika värde, men vissa vill även ha starka skillnader mellan könen och vissa vill ha mer könsneutralt. Att säga att det ena eller det andra psykisk misshandel tycker jag är att ta i.

  Är man övertygad om något vill man ju föra över det på sina barn. Kanske fel kanske rätt, men inte konstigt.

  Varför vet alla vad som är bäst för alla andras barn nu för tiden?

 51. Varför ska man säga HEN i exemplet om läkaren? Det är väl ändå en hon eller han du ska träffa?! Ja, just det. Det tar bara en mikrosekund längre tid att säga ”vi får se vad hon/han säger” och är så mycket mer korrekt än hen. Ellerhur?!

 52. Sen så undrar jag varför är det viktigt att framställa män och kvinnor som olika, eller ännu hellre, som varandras motsatser?

  Varför är det så viktigt att upprätthålla den här föreställningen om två sorters människor, olika inte bara till det ytliga kroppsliga utan även så fundamentalt skilda från varandra mentalt, intellektuellt och biologiskt? Män är hårda och tuffa och kvinnor är mjuka och svaga. Män knullar och kvinnor älskar.

  Det här konstanta tjatet om våra olikheter skapar klyftor. Man separerar människor i två grupper; män och kvinnor. För evigt åtskilda. Män är från Mars och kvinnor är från Venus. Två arter.

  Vilket jävla trams egentligen, tycker du inte?

  Människor är olika. Individer är olika. Varför inte tala om det vi har gemensamt istället? Om våra likheter? Det är större skillnader inom könen än mellan dem. Större variationer inom könen än mellan dem. Varför fokusera på den där lilla promillen som egentligen inte säger nånting om vad för slags människor, personer, vi egentligen är?

 53. Skriv din kommentar här!
  Jag håller med dig fullt ut Anitha. Att inte få ha en könsidentifikation som barn är sjukt. Sen ska det absolut inte gå till absurdum. Jag tycker att det är värre att identifiera de små som ”mini-vuxna” och klä dem i vuxenkläder mm. Att de är en tjej eller en kille ska heller inte få stänga några dörrar. Där anser jag att problemet ligger och det är där det man måste jobba på. Tycker verkligen inte att man löser något genom att gör allt könsneutralt. I vilken ålder ska det upphöra? Ska vi vuxna också ta bort våra attribut som är kopplade till vårat kön?

 54. Lisa:
  Vart någonstans har de genusmedvetna skrivit att hen ska användas konsekvent istället för han/hon – oavsett om man vet könet eller ej? Vart någonstans har de skrivit att det inte finns två kön?

  /nyfiken

 55. Egentligen hade ingen behövt kommentera efter Lady Dahmers inlägg; hen är ett pronomen, inte ett tredje kön, eller ens ett samlingsnamn för de kön som finns. Det används i sammanhang där könet hos en person är okänt. Som i exemplet med läkaren. Var det jättesvårt att förstå?

  Det finns förvisso människor som inte vill ”avslöja” sitt barns könstillhörighet och det kan ju vara jättesvårt för folk att förstå, men det har faktiskt väldigt lite med ”hen” att göra. Alltså det finns nog väldigt få människor, om någon överhuvudtaget, som hänvisar till sitt barn som hen.

  Dessutom är det lite naivt att tro att en förälder kan ha åsikter och värderingar (idéer och påhitt) UTAN att utöva dom på sina barn. T.ex klär man ju sina barn i det man tycker är fint, man utövar sin religion inför sina barn, man uttrycker politiska åsikter inför sina barn; hur ska det inte kunna påverka dom? ”Barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör” – det är ju ounvikligt.

 56. Håller med! Detta är maktfullkomligt folk som har NOLL empati för sina barn. De tror de är större än Gud. Nu bojkottar vi att det har skapats två kön liksom och skapar ETT istället för det tycker vi verkar kul. Hädanefter exprimeterar vi med ett HEN . JAJAMENSAN. Jisses vilka toktanter. Snacka om att deras barn kommer att skriva böcker och säga upp kontakten i vuxen ålder.

  Tjejer som önskar bli poliser blir det även om de fått växa upp som en HON och har så blivit sedan 50-talet. Punkt.

 57. Anitha, du är en förebild därför att du vågar uttrycka dina åsikter. Man vet var man har dig. I Sverige, i synnerhet på landsbygden, råder jantelagen som bl a innefattar att hålla inne med vad man tycker och smälta.

  Jag vet ett par som jobbar med normkritik och som inte ville berätta vilket kön deras nyfödda hade. ”Det är ett barn” sa de.

  Tror inte på att osynliggöra kön, det skapar nog psykiska problem i längden.

 58. Jag blir så ledsen när jag läser detta. Alla dessa argument visar så tydligt hur viktig den här debatten är.

  Anita vad gör dessa begrepp med barn som inte kan identifiera sig med varken ”hon” eller ”han”? Jag förstår inte hur så många kan känna sig så hotade av begreppet ”hen”. Det innebär ju bara en ökad mångfald och möjlighet för barn att kunna utvecklas med fler identifieringsmallar än de som vi vuxna ger dem. Ju fler desto bättre. Intressant är vidare att hen skapar sådan debatt.. Om nu så många skulle vara säkra på att hon och han är det enda rätta, varför ens bli upprörd.

  Hur kan du mena att vi skulle tvinga på våra barn begreppet hen? Men hon och han då? Har dessa begrepp växt på träd? NEJ de är konstruerade, av oss. Dessa om något är påtvingade på våra barn.

 59. skrammande vilken okunskap det finns dar ute… snalla snall, las pa lite, sank garden och var inte sa forbannat radda! ett pronomen som anvands nar man inte vet ngns konstillhorighet – hur kan det vara sa skrammande for er??

 60. Julia, absolut inte! Men problemet är inte hur vi ser ut utan hur vi bemöts. Att män och kvinnor inte är jämställda är ett direkt resultat av detta könande. (könsrollsuppfostran). Flickor och pojkar fostras olika, de upmuntras olika och bemöts olika. Då är det inte konstigt att de senare får olika förutsättningar.

  Kön påverkar de förväntningar människor har på oss (”flickor är si och pojkar är så”) och det i sin tur påverkar hur de bemöter oss. (tex så får flickor mer komplimanger för sitt utseende och mer kramar och leenden, medans pojkar uppmuntras att vara högljudda, ta för sig och vara tuffa)

  När det gäller kläder och färger, så påverkar även dessa hur människor uppfattar oss. (en pojke i söta pastellfärger uppfattas som snäll och mjuk medans en pojke i spindelmannenkläder uppfattas som grabbig och tuff)

  Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget och vår utveckling.

  Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt.

  En flicka i rosa klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans och tröja uppfattas på ett annat. Således får de – tråkigt nog – olika bemötanden. Inget konstigt med det. Men det ger oss olika förutsättningar genom hela livet.

  Som genusmedveten förälder så är man uppmärksam på hur dessa bemötanden påverkar våra barn.

  Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?

 61. Jag funderade på att bemöta ditt väldigt ”okunskaps-osande” inlägg men lät bli när jag såg Lady Dahmers inlägg.

  Kunde. Inte. Sagt. Det. Bättre. Själv.

 62. Någon i kommentarsfältet nedan menar att vi kvinnor ”pyntas i rosa glitter för att förföra män”. Många kvinnor gör sig själva till offer vid diskussioner om genus. Könsneutrala färger och hen är irrelevant. För guds skull, kvinnor och män är olika. MER bröst till kvinnor behöver inte utesluta MER lön till kvinnor. Länge leve kvinnligheten!

 63. Lady Dahmer, jag hoppas du jobbar politiskt. Satt du i regeringen eller åtminstone riksdagen skulle jag känna framtidstro. Du har helt rätt inställning och hör dessutom till det fåtal som kan uttrycka den koncist och med 100% saklighet.

 64. Tack Anitha!! Äntligen någon som vågar vara inte så himla pk. Självklart är vi hon eller han, hur många promille av människorna är det som fysiskt är båda delarna? Det är itne just dem som debatten handlar om och de kan ju få välja själv hur de vill bli tilltalade. Jag är en feminin HON och jag älskar och älskas av en maskulin HAN. Vi kompletterar varandra, som Du skrev det är som två komponenter som blir starkare tillsammans. Att experimentera med små barn är barnmisshandel i allra högsta grad. Om en flicka vill ha rosa prinsessklänning och grabben önskar sig en brandbil. So what, låt dem få vara den de är, kvinnor och män är olika, med olika styrkor och svagheter. Förr, nu och för alltid, och tack och lov för det.

 65. Nu har jag läst övriga kommentarer och jag får tamejfan hjärnblödning. SNälla snälla snälla, hen är ett pronomen som används NÄR MAN INTE VET KÖN ELLER NÄR KÖN ÄR IRRELEVANT tex:

  – jag sa till läkarn idag.
  – jaha vad tror du hen säger om ditt problem?

  Det är ingen som menar att man ska kalla sina barn för hen. (Jag kallar inte mina barn för nåt annat än deras namn eller diverse smeknamn) Och nej, Sverige är verkligen inte det första landet som använder neutrala pronomen. Flera länder har gjort det i en evighet utan att folket blivit förvirrade. Finland t.ex.

 66. Skriv din kommentar här!
  Men herregud Anitha, att använda hen ÄR ju att ge sina barn alla valmöjligheter och inte bara de två kille-blå, tjej-rosa-möjligheten. De människor gör är ju verkligen att föra över sina ideologier på barnen. Om du är kille, så ska du bli så här för såna är killar, om du är tjej så ska du vara så här för såna är tjejer. Snacka om att stöpa alla i samma form och INTE ge barnen valmöjligheter. Snälla, läs på innan du uttalar dig!

 67. Nu så är hen inte en ideologi utan ett pronomen som används när man inte vet könstillhörigheten eller när den är irrelevant. Jag tror det är genus du tänker på nu. (som heller inte är en ideologi)

  ”Ge dem valmöjligheter istället för omöjligheter” säger du och det är ju precis det vi gör när vi anammar ett genusmedvetet föräldraskap.

  Våra barns könstillhörighet försvinner inte bara för att vi låter bli att pracka på dem en snäv könsroll. Jag vågar snarare påstå att det är vulgärt och misshandel att köna sina barn och fostra dem enligt den rådande normen för det är den rådande normen som är experimentet, hjärntvätten. Det är könsrollerna som tvingar barnen att bli något de inte är, skapar förvirring, utanförskap. Sätter etiketter på våra barn och pressar in dem i en roll de inte alltid känner sig hemma i.

  Nej, genusmedvetenhet handlar INTE om att homogenisera eller göra alla lika. Det är NU det är så: två grupper, kvinnor och män utan nån tillstymelse till individualitet. Nej, genusmedvetenhet handlar om att utvidga rollerna. Upplösa könskodade egenskaper. Tillåta och öppna möjligheterna för båda könen. Ge barnen tillgång till ALLA färger och alla plagg. Inte skapa enformighet, utan mångfald.

  Om ALLA människor fick tillgång till ALLA roller så skulle mångfalden och indiviualismen öka, inte minska.

  Slutligen så vill jag komma med ett försiktigt råd; du säger att det här är nåt som intresserar dig. Härligt! Men för guds skull, läs på lite då! Skaffa lite genuskunskap och ta reda på vad det egentligen är du är emot för varje gång du tar upp diskussionen så fullkomligen öser det fram fördomar, feltolkningar och missförstånd.

  mvh
  Natashja

 68. Men så finns det ju faktiskt dom som föds med obestämt kön…när man inte kan avgöra vilket kön det är. Måste man då opereras till just ett bestämt kön, han eller hon? Kan man inte acceptera ett tredje kön då istället, alltså hen?

 69. Hen är bästa påfundet sedan skivat bröd. Att dela in människor i två olika folkslag endast med anledning av att reproduktionsorganen är olika är absurt. Jag skulle vilja säga att ditt argument faller på sig självt – varför ska vi vuxna ta oss friheten att begränsa våra barn på det sätt som görs på många håll idag genom könssegregeringen? Ointelligent, otidsenligt och makabert. Låt barn vara människor först och främst, tids nog kommer de på om de vill vara nippertippor eller karlakarlar eller hör och häpna kanske något mitt emellan de två ytterligheterna. Bort med fokus på kön!!!

 70. Du skriver att man får ha vilka idéer och påhitt som helst, men att utöva dem på sina barn är inte annat än vulgärt.

  Frågan är då vad som räknas som ”idéer och påhitt”. Bara för att vi i hundratals år och massvis av generationer har levt under idén/påhittet att vi är två olika kön som är bra på olika saker, så behöver ju inte det vara bra. Det är ju fortfarande en idé/påhitt, bara det att just den idén har några år på nacken och är allmänt accepterad som ”det naturliga”.

  Jag menar, någonstans har någon hittat på att flickor ska vara ”flickiga” och pojkar ska vara ”pojkiga”. Det finns isolerade folkslag där det faktiskt är precis tvärtom: männen pyntar sig med smycken för att förföra kvinnorna, medan kvinnorna är vad vi skulle kalla manliga. Denna olikhet visar, i mina ögon, att vi kvinnor inte är genetiskt lagda åt rosa och glitter, utan att vi har blivit formade till det. På samma sätt kan de ”manliga” kvinnorna i exemplet ovan ha fått sina personligheter formade under hundratals år.

  Jag tycker att HEN är galet, men vill gärna uppfostra eventuella framtida barn med ett medvetet genusperspektiv i bakgrunden. Dvs uppfostra barnen till människor, inte till flickor respektive pojkar. Många tycker att det är en idé/påhitt, men vad är det som gör att det skulle vara sämre än att uppfostra flickor till väna prinsessor och pojkar till busiga krigare? Jo, generationer av kutym som vi inte riktigt kan försvara eller vet varifrån och varför den uppstod.

 71. Generellt brukar jag inte hålla med dig Anitha men här slog du huvudet på spiken! Jag förstår verkligen inte vad denna HEN-diskussion går ut på.. Jag bor utomlands och tror det finns inget plats på jorden, förutom Sverige, där man har kommit på ett sådant idiotiskt begrepp. VAD är meningen med att göra barn könslösa…?? Antingen föds man som pojke eller så föds man som flicka – båda könen är lika bra.

  Usch, ibland skäms man för att vara svensk….

 72. Som förälder ska jag hjälpa mitt barn att hitta sin identitet. Men om barnet ska benämnas hem, vad tror stackarn då – att det finns han, hon och nåt okänt hen som är lilla annorlunda jag? Förvirande för barnet.

  Hen för alltid mina tankar till höna. Rena skämtet det här. Kanske hen-förespråkarnas föräldrar misslyckats i sin uppfostran.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..