OM HEN

Jag blev tillfrågad att vara med i Debatt angående ”HEN”. Det hade jag gärna varit då ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Men jag är ju här och tacka vet jag det.

Jag tycker att man få ha vilka idéer och påhitt som helst, men att utöva dem på sina barn är inte annat än vulgärt. Att skapa en slags ideologi och sedan praktisera den på sitt barn som några slags försöksdjur borde knappt vara okej. Jag menar man får inte misshandla sina barn fysiskt men uppenbarligen psykiskt. Jag tror att vi behöver vara två kön för att ett ha ett fungerande samhälle. Jag tror inte på någon slags homogenisering eller vad det är som ska uppnås för att bli jämlika. Vi är som ett tvåkomponentslim. Dubbelt så starka med olika styrkor om vi gör det på rätt sätt.

Jag upplever ideologin som en slags missnöje och besvikelse som senare blivit en anledning. Som i efterhand har utvecklats till en slags ideologi, som sedan ska appliceras på barn. Kolla på Gröna Vågen-kidsen det är inte många som tyckte att livet var så toppen och enkelt i just den vågen så här i efterhand. Det här känns som samma sak. Som sagt ha gärna åsikter och värderingar och idéer åt alla håll och kanter med genomför dom. Men inte med barnen som ursäkt, de har inte gjort någonting och skiter nog i både snopp, snippa blått eller rosa. Ge dem valmöjligheter istället för omöjligheter.

 1. Maria skriver:

  Herregud, vilket absurt ordkrig! Sent kommer jag in i debatten och tror inte jag kommer ändra någons personliga åsikt med mitt inlägg, men det har jag heller inte för avsikt att göra. Jag kan bara inte förstå hur man kan vara av uppfattningen att användandet av ordet ”hen” skulle bidra till ökad jämställdhet! Jämställdhet handlar väl knappast om att avveckla könen? Det faktum att vi är två olika kön är ju liksom förutsättningen för vår existens. Vi är biologiskt olika och att använda ordet ”hen” ändrar inte på det. Jämställdhet handlar väl istället om lika behandling etc, oavsett kön? Är det inte där vi då borde lägga krutet istället för att slösa energi på en fånig ordvalsdebatt? Att åstadkomma skillnad när det gäller könsstereotypa värderingar är ett oändligt mycket större arbete än att införa ett könsneutralt pronomen i svenska språket!

  Och kära lady Dahmer, du blandar ihop begreppen. Det verkar vara en smula naivt att tro att all genusmedvetenhet ligger i ett pronomen. Och jo, genus är en ideologi. Naturvetenskap är inte det.

 2. Sofia; hört talas om siblings? ;-) Ett samlingsord för brothers and sisters på engelska.

 3. Sofia skriver:

  Anitha- inse att du helt enkelt är för obildad för att föra dessa resonemang. vad är det som är så himla FARLIGT och HOTANDE med ett neutralt ord? Jämför t ex med vårt svenska ord syskon. Tycker du det är lika hemskt? I många andra länder finns inte ett neutralt ord för syskon utan man säger tex brothers and sisters. Syskon känns ju rätt smidigt att ta till i jämförelse och det är ingen som anklagar någon förälder för att utöva några vulgära experiment bara för att könet inte betonas. De är syskon helt enkelt, who cares vilket kön de har. Om man måste betona det av någon anledning så säger man bröder eller döttrar. Förstår du nu? Det är samma sak med ordet hen! Det är inte FARLIGT. Du behöver inte vara så RÄDD.

 4. Syrran skriver:

  Att kalla sit barn för hen är lika sjukt som att kalla det för lilla prinsessan. Ett påtvingat fack som barnet måste finna sig i att tillhöra. Hen är ett fack där könet inte får avslöjas.

 5. Malin skriver:

  Amen och Halleljulja! Håller med dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..