Vad heter ”hen”?

Vet ni vad? Jjag läste era kommentarer, ja det var ju inte så många som det såg ut i och med att Lady Dahmer upptar 75% av kommentarsfältet. Tycker du ska använda din egen blogg som utrymme för den här typen av diskussion. Men ni som förespråkar ”hen” har ju redan där förlorat det. Ni har köpt de tunna argumenten. ”Mä hallå DET ÄR ETT PRONOMEN INTE en ideologi”.

Nähä inte det. Känns snarare som det för ni berättar hur okunniga alla är som inte har ”förstått”. Ni kan knappt sammanfatta vad det är ni står för på en mening. Ni är redan sektmedlemmar av denna ”pronomen” då. Ni menar att det finns människor som inte vet sin könstillhörighet, det sk. tredje könet. Dvs. en knapp promille av Sveriges befolkning som inte känner sig hemma i sin fysiskt födda könstillhörighet och då ska vi alla andra anpassa oss för att göra det lättare för dem och för oss? Det är en efterkonstruktion av en redan skapad rödvins-tes.
Alltså jag når exempelvis inte upp till överskåpet för jag är kort. Ska inte alla ta bort överskåpen så de är schyssta mot oss korta och alla restauranger borde enbart ha veganmat för att vara snälla mot veganerna. Dessutom finns det finns en massa barn som inte kan simma. Så vi stryker simning helt, så simmar ingen. Det är mest rättvist. Mest homogent.

Jag tror inte en tremånaders eller en fyraåring kan uttrycka att de är en ”hen” ifall inte en förälder har tutat i dem att det är det enda rätta. Snacka om att SKAPA ett problem istället för att förebygga ett. Jag tror vi kommer få en generation förvirrade sängvätare som kommer skriva böcker i vuxen ålder om detta och avsky sina föräldrar. Låt barnen välja dvs. ge dem valmöjligheter när de är stora nog att de kan det, vill de inte vara flicka varsågod att byta till pojke. Det är bara elakt att överlåta egna populistiska värderingar på en liten människa som skiter i sånt här tills någon säger att det är viktigt O N D S K E F U L L T och inte speciellt långsiktigt tänkt. Det är väl inte många Gröna Vågare som håller kvar vid den ”pronomen” haha, och tycker den är applicerbar på dagens strukturer? Visst några tossiga övervintrare men de kan nog räknas på ena handen. Jag tycker det är en intressant debatt men väldigt populistiskt. De där trötta argumenten om blått och rosa. Handen på hjärtat känner ni någon i er generation som har en dotter som bara har söta rosa plagg i garderoben eller en kille som bara har blått? Vilken klyscha.

Om man nu är osäker i sin identitet, riskerar det inte att bli värre med ett tredje alternativ? De säger att jag ska kalla mig hen men jag är fan inte som hen, vårt problem är helt olika. Hen vill jag inte förknippas med.

Visst mammor blir i högsta grad ändå lite förolämpade om man inte ser på deras minsting vilket kön den har om inte kläderna signalerar det. Sluta bli det då och var den framtidsmänniska ni säger att ni är. Visst ni kör på ert hen. Men tänk om det här med hen inte att det är det enda rätta om fem år och det kommer en ny forskningsrapport att pigbacka på om något nytt rön inom genus och hen rivs upp, ska ni haka på det tåget och vad händer med då med era hens?

Snälla zooma ut lite, världen är inte bara några gathörn i ert kvarter. När ni övertygat amerikanen, azerbajdzjanen och afrikanen om detta kom gärna tillbaka. Jag skulle älska att höra er pitch.

OBS! Var inte titelneutraliseringen till för att inte slippa kategorisera? Du-ismen och att lärarinnan blev läraren. Hen krånglar bara till det. Vi var hos doktorn idag, jaha vad sa doktorn, om man inte vet könet. Vad heter du istället för vad heter hen? Det blir ju att som att återinföra kategoriseringen. Blir det inte i alla fall en utpekning om ett tredje kön blir hen? Jag vänder mig starkt mot könsneutrala dagis etc samt hemlighållandet av barns kön för att de/vi ska lära sig att de är en hen. Jag måste väl få stå för mina åsikter om ni står för era inte konstigare än så. Ni är ju på min blogg och argumenterar.

 

 1. Alltså jag använder hen ibland då jag studerar till undersköterska och man skriver texter där det ofta står denna person tex, då är det lättare att skriva hen istället. Tycker det låter trevligare än den/det/denna. Men använder det än så länge som sagt bara i texter där man inte vet könet. Det är så jag använder ordet, allt annat är att över analysera ordets betydelse :-)

 2. Hen används i generella drag, i stället för att skriva hon/han. Det används också för den som vill bli kallad hen eller den man inte vet om det är en kvinna eller man eller där könet bara är ointressant. Förstår inte hur Amanda kan känna sig så hotad i sin könsroll över detta, ingen kallar ju dig för hen om du inte vill det? Du måste vara otroligt osäker på din ”kvinnlighet” om detta är ett så stort problem för dig.

 3. Jag brukar använda ”hen” när jag skriver t.ex. inlämningar (jag är student). Istället för att skriva ”honom eller henne” skriver jag ”hen”. Men om jag vet att det är en kvinnlig fysiker t.ex. skriver jag ”hon/henne”. Jag håller med om att det kan bli förvirrande för barnen att kalla alla ”hen”, eftersom alla har olika biologiska kön. Det kan vara jobbigt när man växer upp och ska hitta sig själv, vem är jag, hur skiljer jag mig från andra personer i min omgivning? Men jag är absolut inte emot att använda ”hen” i rätt sammanhang, dvs när jag inte vet det biologiska könet eller när det är totalt irrelevant. :)

 4. Så när jag befinner mig med en kompis i en stor folkmassa och ser någon jag vill visa för vännen, ska jag då knuffa henne i sidan och skrika; ”kolla på hen!” Varpå min polare undrar vem av alla jag menar…Jag menar, det är ju hen överallt, vilket kön det än är, annars kan man ju urskilja hon eller han i folkröran iallafall… Och hur säger man honom eller henne? Ska jag då säga; ”Kolla HENNE där borta? Då blir det ju den gamla vanliga termen som vi brudar redan har…?Jag fattar ingenting av HEN. Ärligt talat!
  Jag måste vara jordens mest korkade brud (eller vad är jag nu igen???) som inte hänger med i det här kacklet. Hjälp mig!

 5. Jag tycker det ska heta ”hin” istället :-) Närå, men jag blev lite ledsen när du sa att du inte vill anpassa dig till de som behöver stöd.

  För mig är det en självklarhet att omfamna alla som inte passar in i normen, homosexuella, bisexuella, transmänniskor, människor med funktionsnedsättning, svarta, vita, adopterade, etc.

  Jag (som verkligen passar in i normen, tjej, smink, love it!) tycker det är allas ansvar att anpassa samhället till tex människor med funktionsnedsättning. Det är fel att bara de som passar normen ska få njuta av världen. Sen är livet så pass orättvist ändå så därför ser jag gärna att omgivningen anpassas till de som inte passar normen.

 6. såhär enkelt är det:
  kalla kvinnor för hon, kalla män för han. Kalla de som inte känner sig som varken ”hon” eller ”han” för ”hen”.

  känns det verkligen så farligt?

  ps. mycket bra ord att använda i t.ex texter där man pratar om hypotetiska personer. Det blir lätt tröttsamt att skriva ”han eller hon” hela tiden. då passar ”hen” perfekt!

 7. @Marie alla barn har inte lika stöttande och könsrollsdödande föräldrar som dig. De tror inte att allt i detta samhälle ligger för deras fötter. Tänk vad fantastiskt om alla flickor och pojkar fick bli lite förvirrade emellanåt när de överhör ett samtal mellan vuxna som omnämner professorn med hen istället för han. (för ca 5 år sedan fanns det 14% kvinnliga professorer i Sverige så troligen hade föräldrarna sagt han)

  Många föräldrar säger nog att det är okej att bli vad som helst, men i sina vardagliga antaganden lägger de fortfarande han/hon på passande yrken när de inte känner till könet.

  Självfallet är alla ansvariga för sitt eget liv, men varför skulle det faktumet säga att hen är en dålig idé?

 8. Sånt befriande inlägg.

  Om man skäms och ska gömma undan sitt kön, det man är….så är det som att förtrycka sin existens och självkänsla.

  Jag är tjej, jag har min ålder, jag föddes i familjen jag föddes, jag har min längd, jag har mina fysiska fördelar och utmaningar jag inte kan styra över.

  Att hävda att vi måste ha hen för att inte förtryckas är att verkligen ge bensin till ett accepterande.

  Jag är kvinna och är stolt över det. Jag tar de jobb jag vill ha. Gör det som andra kvinnor inte skulle våga ”för det är väl inte kvinnligt” osv. Men oj så befriande det är att SJÄLV inte sätta mina begränsningar, och jag låter heller inte andra göra det heller. Varför skulle jag tillåta dem?

  Jag är en ytterst stolt TJEJ som inte ser min mus eller bröst som ngt hinder att jag kan göra det jag vill, forma mitt liv och drömmar som jag vill, eller få den lön jag vill. Det är ju bara att ta för sig? Skit i vad jag har under kläderna? Så jag också uppfostrat mina döttrar och de är nu starka tonårstjejer som också tar för sig. Både i mål, jobb och självkänsla. Skulle aldrig acceptera att det såg ner på sig själva eller kön. Men har det ngt med ett ord att göra? Nej, det handlar om att lära barnen stolthet och drivkraft!

  Kanske just därför jag kommit så långt kontra dessa feminister som bara sitter och klagar och försöker hitta ett nytt ord i tron att det ska hjälpa folk få trollkonster serverade….?????

  Man måste forma sitt EGET liv. Tufft besked kanske….men så är det. Tyvärr. Men kalla saker hen ni och så kan ni fika och konstatera att ni inte lyckades med ett nytt ord. Det är hur man ser sig själv som förändrar. Inte könet.

 9. ”försök övertyga nån i azerbadjan om det här”

  AZERBADJAN?? Ja det är ju landet man vänder sig till när man vill läsa på om jämställdhet, yttrandefrihet osv. En liten jävla diktatur som folk flyr från? Där kvinnor inte får lämna byn utan sin mans tillstånd? Jo verkligen det bästa exemplet på jämställt demokratiskt samhälle, det man alltid använder som mönster för hur det borde se ut. Inkompetenta jävla människa, du vet inte ens vad det är du skriver om.

  Och ”Hen” handlar om att understryka att okända människor består av två kön och inte ett (mannens) Det har inte med ett 3e kön att göra.

  Jag gillade ”Ninas” svar också, hade gärna se dig försöka ge ett svar på det. Dvs om du inte fortfarande är upptagen av att försöka dra tillbaka det här landet till medeltidens värderingar.

 10. Om nu ”hen” är ”ett enkelt om att slippa betinga olika saker med ett kön”, vilket ju enligt många just bara berikar språket (positivt) och tillför mer rättvisa/jämlikhet osv..

  Då undrar jag vad ni tycker om engelskan ”grandmother/father”. Där finns ju ingen könsskillnad. Bra/dåligt? Ett mindre rikt språk samtidigt mer könsneutralt?

  Det känns som jag än en av de få som ser helt neutralt på detta. ”Hen” berikar språket vilket ju är bra, tveksamt om det verkligen tillför jämlikhet (använder det själv inte). Känns lite överdrivet tycker jag, men jag motsätter mig eller irriterar mig inte heller om man nu vill använda det.

 11. Fast nu handlar det ju knappast om att man ska anpassa sig efter det du så vackert kallar ” Dvs. en knapp promille av Sveriges befolkning som inte känner sig hemma i sin fysiskt födda könstillhörighet ” utan om att man per automatik inte ska förutsätta att allt med makt är manligt.

  Men eftersom du tror att det handlar om en anpassning för människor som inte riktigt vet var de är sexuellt och eftersom du tar illa vid av blotta tanken på att behöva göra en hypotetisk anstränging för deras skull – blir du lika irriterad över att behöva gå på en buss som är nedsänkt på mitten, eller en spårvagn för den delen? De finns ju där för att folk med rörelsenedsättningar, människor som kanske sitter i rullstol, ska ha det lättare att röra sig utanför sitt eget hem?
  Eller ANPASSAR du om det så att det enbart rymmer sig i din verklighetsuppfattning och förutsätter att detta enbart gjorts av hänsyn till mödrar med dyra barnvagnar?

 12. @lina som jag förstått det handlar hen helt enkelt om att slippa betinga olika saker med ett kön. Till exempel slippa betinga yrken, intressen, åsikter och sätt att vara som människa till just ett kön – alltså för att underlätta i tal och skrift så att inte alla pojkar måste bli ingenjörer eller snickare osv.

  Grejen är att hen gör inte underverk, det finns andra sätt, en föregående skrivare bytte medvetet ut kvinnonamn mot mansnamn och vice versa när hon(/hen?) läste sagor, men hen är en hjälp.

  Därför ställer jag mig helt oförstående till hur man kan attackera hen så hårt och skoningslöst, dessutom utan att beröra den riktiga debatten som handlar om könsroller och inte ett pronomen.

 13. Åhhh, tack! Äntligen en människa med vettiga åsikter om ämnet. Genus håller på att ta över hela samhället och påverkas oavsett om man vill eller inte. Jag är så otroligt less på denna diskussion och är av den åsikten att jag anser att detta genusperspektiv nästan börjar bli diskriminerande? Allt tjat om hen, könsneutrala färger och att flickor inte ska bära rosa har ballat ur.

  Själv anser jag att detta gått till överdrift när det nästintill blivit norm att tjejer ska bära blått och grönt och pojkar mer än gärna ska springa runt i rosa stövlar och lila tröjor. Det har blivit en kamp mellan föräldrarna och barnets egna vilja verkar ha glömts bort. Varför inte bara låta ungen få bestämma själv vilken färg på kläderna de vill ha? Vilka leksaker de vill ha? osv.

  Jag tycker det är hemskt att föräldrarna envisas med hen och hemlighetshåller barnets kön. Det är föräldrarnas vilja och jag anser att de missbrukar sin rätt då de inte har någon aning om vad barnet själv kommer tycka om detta. Jag hejar på dig Anitha!

 14. Lina! Jag kan och har gjort det om och om igen! Är det nåt du undrar över så hjälper jag mer än gärna till! Kom till min blogg eller fråga här.

  Kortfattat så handlar det om att ge barn möjligheten att utvecklas utanför snäva könsroller. (men det är ändå svårt att förklara så eftersom att det är bra om man förstår HUR socialiseringsprocessen funkar och varför detta är nåt man måste jobba med aktivt. Så jag får helt enkelt re-directa dig till två inlägg:
  grundkurs i genusmedvetenhet: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/may/en-grundkurs-i-genusmedvetenhet-konsroller.html
  vad är genus: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html

 15. Om nu det är så många som anser sig vara bildade i genus, VARFÖR är det ingen som kan beskriva det i ett par meningar?
  Ingen ironi jag vill gärna veta varför Anithas diskussion anses så otroligt långt borta från ämnet.

  I övrigt verkar ”Hen” (enligt bildade kommentatorer) endast användas ”när man inte vet könet”. Och är det egentligen ett praktiskt problem isåfall?

  Jag ber någon kunnig ödmjukast om en förklaring om vad genus egentligen handlar om och varför anithas diskussion inte hör dit?

 16. Jag skäms över din okunnighet och förmåga att fårstå och ta in andras argument. Dessutom ska alltid Calle ”hjälpa” dig när du trampat i klaveret, denna gång med att förlöjliga och håna an annan människa (inte för att jag tror hon bryr sig men ändå..) och hallå, var det inte du som bölade om näthat förut? Du är själv en av de största mobbarna och dessutom pinsamt obegåvad. Gör internet en tjänst och sluta blogga.

 17. Alltså jag vet ju ingenting om dig men har du haft problem i skolan eller så tidigare i ditt liv? För du verkar uppenbarligen ha problem med att förstå. Seriöst, du har inte fattat någonting om vad genus överhudtaget handlar om. Ändå kan du spy galla över det!

  I vårt grannand Finland har man ett ord för både man/kvinna, du menar alltså att alla finska barn mår dåligt och tar skada av det? Jag tror faktiskt du spelar dum för att få uppmärksamhet och för att folk ska läsa din blogg.

 18. Men SKÄMS på er ”vuxna” människor!!!!

  Ni hoppar på Lady Dahmer, och precis som vanligt så är det hon som anklagas för att vara respektlös och stridslysten – trots att det är just hon som håller sig saklig och ödmjuk, medan ni andra hoppar på och går till personangrepp. Men det är väl så.. när argumentet tryter så måste man ta till med andra medel. Ungefär som i lågstadiet.

  Har ni ingen som helst insikt?

 19. Tack ”Athena” so skrev kommentar. HUR kan man lägga tid pa nagot sa konstruerat och oväsentligt? Att tro att det pa nagot sätt ska hjälpa förtryckta kvinnor t.ex. i Dubai etc. att man i Sverige inte säger vad ens barn har för kön……. Nej, lägg energi pa väsentliga saker och lat barnen utvecklas utan tvang.

 20. Helt underbart. Jag ler mig genom din text och småskrattar åt kommentarerna. Morgonnöje! ;-)
  Älskar liknelsen med att du är kort och jag kan bara hålla med dig. Ibland får jag en känlsa av att de argaste ”rödstrumporna” hatar sitt eget kön och tar varenda liten ”smart” grej och blåser upp den till orimliga proportioner samtidigt som det egentligen- vid en närmare granskning inte är så smart….
  Det må väl vaa bättre att berätta sagor om
  Prinsessor som räddar prinsar än att kalla sitt barn för hen. För det finns ju (minst) två kön hur vi än vänder och vrider oss och det violinens könet är ett faktum som påverkar oss. Men naturligtvis inte så att den ena r mer lämpad att städa, misshandla, tjäna mer: det är sociala konstruktioner. De försvinner inte för att man blundar för olikheter.

 21. Läs om genus innan du uttalar dig, och jag menar då inte att låta som en präktkärring som kan så mycket mer än dig – jag menar bara att om ämnet intresserar dig så ta reda på vad det faktiskt handlar om. Inga krav att du ska börja säga hen för det. Då kan du förstå det som bland annat Lady Dahmer skriver om och förstår säkert mer vad det faktiskt innebär, för det du skrev i inlägget har faktiskt ingenting överhuvudtaget med genus och ”hen” att göra, jag lovar. Om ämnet upprör dig, ta reda på det ordentligt! Och när du verkligen läst och tagit till dig vad det på riktigt innebär och förstår det ”tänket” så tycker jag absolut att det är helt okej att fortsätta stå för din åsikt om du fortfarande tycker likadant. Men när du faktiskt pratar om något som du inte vet vad det gäller… så blir det skevt.

  Tänk dig motsatt situation, visst blir du frustrerad och uppgiven när du Vet hur en situation ligger till, oavsett om folk kan tycka olika om saken, och någon som inte är påläst ständigt missförstår dig totalt? Förstår du vad jag menar?

  Inta inte försvarsposition i diskussioner, uppmuntra det! Låt folk tycka utan att kriga för hårt och trycka ner andra för att de tycker olika. Intressera och förstå den du tycker annorlunda som, och Sen avgör om du fortfarande håller med. Läs! Ta reda på!

  Gillar dig anitha, ta inte för hårt när andra tycker olika.

 22. Jag säger ofta ”den” om människor… Även om jag vet könet på den jag pratar om. vet inte varför men det käns naturligt även om det inte är språkligt okej kanske. Typ ”Och sen kom det en tant och knackade på dörren och frågade efter mormor” säger kanske ungen, och jag replikerar ”Jaha, vad sa den till mormor då?”, typ… Fast det säger jag ibland även till vuxna, om typ en ny kollega börjat på jobbet ”Den här nya, verkar den bra eller?” till en jobbarkompis. Eller typ ”Såg en kille på stan idag som såg ut precis som Steve Jobs fast ung, den stog och sparkade på en lyktstolpe utanför Ica”. Ja du fattar. Tror förresten detta med ”den” har letat in sig i min hjärna genom Festa Mysa Maila-bloggen och Dödscool-bloggen (kanske också Tommie X?), där de jämt använder ”och den ba” ”sen blev den asarg och” etc etc. Tycker ‘den’ ligger bättre i munnen än ‘hen’. Vissa kanske invänder att kalla en person ”den” känns lite som att reducera den till en sak eller ett objekt liksom, men jag tycker ‘den’ är kanon. ”den människan” liksom. ”. En människa är ju ett ‘den’. ”Den [människan] blev jätteglad när den såg hunden” tex. Fram för mer ‘den’ i vardagen!

 23. Jag har en vild och galen tanke!! Kan det inte vara så att det biologiskt är skillnad på kvinnor och män, vilket skapar sociala skillnader.. Som sagt bara en vild och galen tanke.. Om min sons dagisfröken kommer att envisas att kalla honom för Hen, kommer han att byta dagis! Låt barn vara barn!

 24. @Karin: Du har missuppfattade det hela. hen handlar inte om att kalla din syster som är en flicka för hen för att hon är ”pojkig” i sitt beteende. Hen kan användas om du vill för att istället skriva hon eller han. Man kan också använda ordet – människan-
  T.ex: Hur skall hen förhålla sig till en situation där hen blir utfryst. Eller: Hur skall människan förhålla sig till en situation där människan blir utfryst. Hen är bara ett begrepp att använda som allmänt uttryck ist för att säga han. eller hon. Man behöver inte benämna könet eftersom det berör båda könen.
  Om vi skall utgå från att mannen är normen skulle det låta så här: Hur skall människan förhålla sig till en situation där han blir utfryst. Om vi utgår från att kvinnan är normen skrives det: Hur skall människan förhålla sig till en situation där hon blir utfryst.

  Om jag föds till kvinna förväntas det att jag skall kunna laga mat, städa, tvätta, ta hand om barn per automatik(men det är också det enda en kvinna kan enligt vissa)- vilket jag som tjej inte alls kan. Det är något jag lär mig! Tjejer kan väll göra så mycket mer än hushålls-sysslor? Dock tjänar jag inte pengar på det.

 25. Jag pluggar till förskollärare och blir ständigt påmind om varför hen är ett oerhört bra komplement till han och hon. Pedagoger, oavsett om vi befinner oss på förskolan eller grundskolan, har ett mycket viktigt uppdrag och det är bland annat att motverka traditionella könsmönster.

  Om du är så avig mot detta här och nu … hur skall du då göra när ditt barn börjar förskolan och skolan?

 26. Hej Anitha! Har läst din blogg i omgångar men oftast klarar jag inte av att läsa dina inlägg om genus. Läser själv till förskollärare för tillfället där vi tar del av forskning och litteratur om genus och den hegemoniska diskursen som finns i samhället. Det vill säga att det finns ett biologiskt kön men sedan finns det även det könet som är socialt konstruerat.. Önskar så mycket att du kunde få ta del av en föreläsning eller åtminstone forskning om genus så du får en djupare bild av detta.. Mejla mig gärna så kan jag tipsa dig om bra och balanserad sådan!

  Läser ju som sagt själv till förskollärare och är ute på praktik och jobbar lite själv i barngrupp, du skulle bli chockad själv om du såg hur rosa de flesta flickorna är och blå pojkar är. Bara gå in i en klädaffär och titta på utbudet som finns. Eller i leksaksaffären! Barn i 4 års ålder är väldigt medvetna om vad som är kvinnligt och manligt.
  Exempelvis är en intervjustudie genomförd på barn i förskoleåldern där barnen svarade att det är pappa som kommer hem med blommor till mamma, eller att det är mamma som lagar maten hemma även om pappan ALDRIG köpt blommor till fru i det hemmet! Eller om det normalt sett i den familjen är så att pappan lagar maten mest! Barn vet att det är normen bland annat från media och litteratur..

  Hälsningar Sara

 27. Håller fullständigt med dig Anitha!
  Skulle aldrig kalla ngn av mina fem barn för en hen..

  Varför ska man sträva efter könsneutralt??

  Kommer ihåg att jag älskade att vara flicka när jag var liten, min syrra däremot lekte bara med killar och hatade kjol och klänning. Då slapp hon ha det, men hade för den skull inget behov att kallas för en hen.

  Nej, tror att det finns en mening att vi föds till män och kvinnor (pojke flicka)

  Låt barnen vara det dom är utan att krångla till deras tillvaro!

 28. Anitha, jag har flera gånger kommenterat och varit oense med dig. Men jag är helt med dig när det gäller denna diskussion. ORKA hitta på ett helt nytt ord för ett problem som knappt existerar. Hur många gånger i en vanlig människas liv hamnar man i situationen där man har behovet att använda HEN?

 29. @Tess Förstår hur du tänker men varför skulle hen vara bättre än han/hon? Om man inte vill säga antingen han eller hon för att man är ”rädd” för att säga fel avslöjar hen just den rädslan och det är tydligt att man inte kan utlösa könet från de ledtrådar som finns. Och det är ingen big deal. Man måste inte se direkt om det är en pojke eller flicka. Om man är känslig för det får man väl sätta en namnskylt på ungen. Men det känns oerhört krystat att uppfinna ett nytt pronomen och sedan med en dåres envishet hänvisa till ett språk där ett liknande pronomen har funnits sen urminnes tider och alltså inte införts som någon bricka i ett genusspel.

 30. @Soffan Det är jättebra att du din omgivning inte märker något kvinnoförakt – det är rent av fantastiskt. Jag kan bara prata för mina egna erfarenheter och där är det så som jag beskriver – och det är det jag vill ändra på.

  Det är också så att kvinnliga/manliga intressen finns och att de kvinnliga nedvärderas (även av kvinnor) och det är det jag vill ändra.

  Du verkar hålla med mig om att det inte borde finnas varken förakt eller intressen knutna till kön – det enda vi är oeniga om är att du anser att det inte finns längre, men i min omgivning finns det tyvärr.

  Med ovannämnda sagt, varför vill du inte förunna och stötta andra så att de kan få en omgivning lika liberal som din?

  Jag håller fullständigt med dig om att utseende inte borde fokuseras på alls.

 31. Förklaring i en enda mening: Hen är ett bra ord att använda då man inte vet kön på människa eller djur.

  Enkelt! För en del är kön uppenbarligen viktigt och om man då inte vill ”göra fel” så kan man istället fråga: Hur gammal är hen? Sedan får man av föräldern veta kön. Vad är det som är fel med det?

 32. @Filip Jag vet inte riktigt vad du vill att jag ska säga om det faktum att du bär på någon form av kvinnoförakt? Att jag tycker synd om dig? Alla som inte bor under en sten torde ha insett att det inte finns typiskt kvinnliga och manliga intressen längre; där har gränserna absolut suddats ut. Du idiotförklarar dig själv genom att säga så.

  Pojkar får absolut ha långt hår (tycker det är fint överlag med långt hår) och tiara. När jag säger att man inte ska fokusera på utseendet menar jag just det – sluta fokusera på utseendet.

  @Lärare Ja?

 33. @johanna

  Osäker på vad du menar. Jag ser varken mig eller Anitha som kaxiga. Men att i en blogg skriva sådant som man vet får starka reaktioner =modigt. Gör själv ingen beräkning på hur många som kommer hålla med mig när jag uttrycker mig. Ovikigt om jag är majoritet eller minoritet i sammanhanget.

  För övrigt är det rätt otrevligt ton i detta kommentars-fält, man blir inte sugen på att hänga kvar direkt.

 34. ja, handen på hjärtat anitha. jag jobbar på förskola och det finns väldigt många flickor som har uteslutande rosa och gulligull och pojkar som har lekvänligare ”tuffa”, blå-grå-grön-svart outfit.

  man får verkligen anstränga sig för att inte behandla dessa barn olika just pga det. och jag lovar, det är faktiskt ganska svårt!

 35. @ Sofia L

  Du är modig du också som vågar ha en åsikt. Här kan du ju lätt vara kaxig när ALLA Sveriges FÅ genusanhängare är samlade i kör. Ute i världen utgör ni tack och lov endast en piss i Mississippi.

 36. Lady Dahmer är så aggressiv, bråkig och obehaglig. Hon bara sprutar ur sig kommentarer och hänvisar alltid till att de som inte samtycker är obildade och ”totalt har missuppfattat saken”. Det är faktiskt bäst hon håller sig på sin egen blogg för där är säkert alla rörande eniga. Hahaha.

 37. Det går inte att förstå vad du skriver i dina inlägg, eller vad din poäng är. Att man inte kan formulera vad man som feminist/genus-medveten vill tycker jag inte stämmer. Så oerhört enkelt att förklara. Begränsa inte individen till ett kön. Punkt. Utan att fördöma eller förolämpa dig så vill jag ändå hävda att du är fruktansvärt okunnig inom detta område. Och du verkar så arrogant när du inte vill lära dig mer. Man blir jättefrustrerad av att läsa hur du resonerar. Dock är man fri att ha sin egen åsikt och du är modig som uttrycker den.

 38. DU ÄR UNDERBAR ANITHA!! fortsätt skriva och tycka och debatera. jag tycker det är sunda friska åsikter, och det behövs idagens samhälle!

 39. Soffan – som man kan jag upplysa dig om att de flesta män ser ner på kvinnor och kvinnliga egenskaper, intressen osv. Inklusive mig själv får jag tyvärr erkänna.

  Problemet med tiaran och det långa håret är väl att just många inte påpekar att det finns andra kvaliteter som är viktigare.

  Och hade det varit något problem om en kille hade haft långt hår och tiara? Varför isåfall?

 40. Här kommer en skräll:
  Det finns fler än två kön!

  Vissa personer UPPLEVER sig inte vara vare sig kvinnor eller män, eller har ens ett behov av att tillhöra något av dem.

  Vissa personer har BIOLOGISKT sett annan kromosomuppsättning än de klassiska XX och XY.

 41. Soffan:

  I läroplanen står det ordagrant att ”förskolan skall motverka traditionella könsmönster”.

  Sorry!

 42. Jag står på din sida Anitha. Det är dessutom hysteriskt roligt att se Dahmer och hennes lärjungar ”diskutera”. De går in i en diskussion enbart för att tala om för andra att de har fel och att de ska lära sig att tänka rätt. En normal människa diskuterar för att utmana sina egna åsikter, inte bara motpartens.

  Angående läroplanen förresten, självklart ska pojkar och flickor behandlas lika i klassrummet och få lära sig att alla är lika mycket värda oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning osv. men att män och kvinnor är lika mycket värda behöver inte betyda att man suddar ut gränserna mellan könen. Jag håller med om att man inte bör fokusera på utseendet på varken pojkar eller flickor eftersom det leder till ätstörningar och gud vet vad, men jag ser inget fel i att en flicka har långt hår och tiara (eller whatever) så länge föräldrarna är tydliga med att det finns andra kvaliteter som är viktigare. Sen finns det mer eller mindre söta barn, vi är programmerade att tycka att vissa ansiktsdrag är sötare än andra, men det kan man hålla käft om.

  Jag förstår ärligt talat inte vad ni lever i för värld där kvinnor behandlas som mindre värda och mindre vetande. Är det kanske klassamhället som bör bekämpas? Visst ligger kvinnor fortfarande efter när det gäller lön, men fokusera på det då! Ingen kvinna kommer att få högre lön bara för att en arg skara har infört pronomet ”hen”.

 43. I finskan finns varken ”han” eller ”hon” utan endast ”hän”. Aspraktiskt och i.o.m. detta slipper man den sjukt töntiga debatten om hen. Fattar inte vad folk har för problem med det ordet i Sverige? Som LD skriver så berikar det ju bara språket och är ett bra alternativ till både han och hon av flera olika anledningar.

  Och att Finland skulle vara ociviliserat? PÖH! Vi gör annat än att bada bastu och dricka koskenkorva. Faktiskt.

  /Finlandssvensk tjej

 44. Anitha, det här med att föräldrar prackar på barnen sina egna tankar och idéer – det är väl praxis – det är väl så alla gör? Du lär väl ditt barn det du tror på? (medvetet eller omedvetet såklart)

  Kön påverkar hur andra människor uppfattar oss. (”flickor är si och pojkar är så”) T.ex så talar vi mer med flickor, använder fler ord och mjukare tonläge samt ger dem mer komplimanger för utseendet och mer kramar och leenden, medan pojkar får mer skäll, tydligare order samt uppmuntras att vara högljudda, ta för sig och vara tuffa. Flickor uppfostras att vara duktiga, empatiska, omvårdande och uppoffrande medan pojkar fostras att vara starka, ambitiösa, tuffa och känslomässigt otillgängliga. (quote lady dahmer)

  Av egna erfarenheter stämmer ovanstående till punkt och pricka.

  Håller inte alla med om detta? Skrivet svart på vitt – är det okej att flickor inte får vara starka? Är det okej att pojkar blir tilltalade på detta sätt ( ”…medan pojkar får mer skäll, tydligare order samt uppmuntras att vara högljudda, ta för sig och vara tuffa”) när de är tre år gamla?

  /Filip

 45. Hej,
  orkar inte läsa alla kommentarer, så kanske upprepar lite nu.
  Så här har jag resonerat om min egen dotter: Jag har inget emot om andra ser att hon är en tjej och vill inte på något sätt låtsas som att hon är ngt annat än tjej. Dock tycker jag det känns som ett problem om hon får uppfattningen att hon förväntas vara på vissa vis bara för att hon är tjej. Därför försöker jag att undvika att kategorisera hennes kompisar på dagis efter kön, och kallar dom istället för just kompisar/kompis. Jag brukar också ibland byta kön på karaktärer i barnböcker när jag läser eftersom de ofta är så förbannat enkelspåriga (killar busiga/tjejer försiktiga – särskilt de lite äldre) – kallar exvis Vilda Bebin för ”hon” istället för ”han” (dock inte ”hen” :) ).

  Sen är det också ett (besläktat) problem att många egenskaper som betecknas som ”tjejiga” också betecknas som dålig/mesiga/fåniga. Om man kan komma ifrån det tror jag många tjejer skulle slippa plågas av så förbannat dålig självkänsla (för tyvärr visar ju många studier att just detta plågar tjejer i mycket större utsträckning än killar)

 46. hahaha vad man kan skratta över ”hen”…Håller med dig Anitha…det kommer finnas en hel del förvirrade vuxna i framtiden som kommer inte veta om de är kvinna eller man. Istället ska man lära sina barn att de kan bli vad som helst här i livet vare sig de bär rosa eller blå,är flickor eller pojkar. Själv ser jag inga nackdelar att vara snygg och tränad kvinna,med långa målade naglar,sminkat och i åt sittande kläder. För när jag går in på möte med mina manliga kollegor(ingenjörer) så respekterar de mig för vad jag KAN och inte för hur jag ser ut. De respekterar mina beslut utifrån profession. JAG KAN OCH JAG SYNS. Och alla ni bitterfi**** ordna först jämställdhet i egna hem. Gå ut och tjäna mer pengar än era män.Låt era män stanna hem med barnen innan ni fuc**r up era barn och deras framtid genom att kalla de ”hen”.

 47. Jag använder inte ordet hen. Men jag är helt med på noterna om VARFÖR folk gör det och håller med om anledningen till det också.
  Alla tycker inte lika om allt och det är bra. Men för att kunna öppna käften om saker och ting så kanske man ska läsa på lite om saker och ting. Och om du hade läst i ämnet så hade du också förstått att det inte endast handlar om blått och rosa, DET är fantamig en klyscha att tänka så.

 48. ‘Mimsan’ skrev: ‘Bortsett från att du inte fattar nånting av hela genusdebatten älskar jag att du likställer kontinenten Afrika med enskilda länder! Du framstår som en riktigt smart tjej med huvudet på skaft!’
  Minsan, jag reagerade också över det. Rasistiskt stötande, enligt min åsikt.

 49. Maja: Om man sminkar sig för att det är naturligt att vilja vara vacker, varför gör då inte män (i de flesta moderna kulturer) inte det? De hade ju också blivit vackrare av smink?

 50. Jag jobbar inom skolan, där ska vi aktivt jobba emot traditionella könsmönster samtidigt som vi jobbar aktivt med det heterogena klassrummet. Vi ska med andra ord jobba så att barns individuella personligheter får komma fram, där deras situation får plats(personlighet, familj, etnicitet osv). Där tjejintressen och killintressen får mindre plats till förmån för individuella intressen. Men de barn som identifierar sig med sitt kön ska absolut få göra det, men normen/fokus ska inte vara att barnen grupperas efter sitt kön.

  Nu är frågan; Jag jobbar inom skolan, jag läser din blogg efter att ha läst Lady Dahmer och argumenterar för det jag tror och om jag inte tror på det så måste jag ändå jobba mot det enligt alla styrdokument som finns inom skolan. Är jag en tjej eller en kille?

  Genom att läsa min text, får varje individuell läsare en bild i huvudet av vem jag är. Så är det och det kommer aldrig ändras, människan strävar alltid efter att förstå sin omgivning och kategorisering är en del för att skapa förståelse av just sin omgivning. Det är här ”hen” kommer in. Alla människor är inte den person de ser att vara, det finns tjejer som är väldigt utåtriktade men som möter motstånd på grund av det och det finns killar som inte uppskattar att behöva vara tjejers beskyddare bara för att de bär en snopp, simple as that. Det finns killar/barn som gillar rosa men där de inte får det för att föräldrarna inte klarar av tanken att deras son ska ha rosa (seen it) och tjejer/barn har en egen sminklåda vid fyra års ålder (smink är helt okej) och har full koll på att hår på kroppen är äckligt (seen it too). Dessa barn påverkas genom sina föräldrar, och denna situation påverkar andra barn och deras familjer.

  ”Hen” är egentligen bara en del av en livsstil som uppmuntrar det heterogena som betyder olika, fokus ligger genom ”hen” på individen/personen och inte könet barnet har. En individs personlighet är individuell inte könad. Alla måste få välja vad som känns rätt, så måste även dessa ”Genustanter” men samtidigt måste alla som könar sina barn förstå att de i längden påverkar barn som inte tillhör familjen eller familjens vänner lika mycket på gott och ont!

 51. Jag tycker inte att vi ska åberopa att göra folket könsförvirrat. Om alla ska vara bi så dör vårt släkte ut. För det är det vi pratar om va? Att göra gränsen mellan man och kvinna så otydlig att där inte finns några naturliga regler.

  I hysterin att göra världen så könsneutral och naturlig som möjligt så tar vi bort det naturliga.

  Och nej, kosmetik är inte naturligt. Men det är naturligt att vilja vara vacker, inte sant? Och därav sminkar sig så många. Punkt.

 52. Lady Dahmer och gänget behöver sättas i hårt arbete. De har för mycket tid att fundera, konstruera problem och bråka. Se så schas och ut och grovjobba nu! Arbete leder till en sund själ i en sund kropp så sätt fart nu genustanter. Ni är i skriande behov av det.

 53. Som många har skrivit innan verkar du ju helt ha missuppfattat poängen med ”hen”. Tänk dig i text (till exempel en uppsats eller dylikt) och istället för att behöva skriva ”han eller hon” så skriver man ”hen”, mycket bättre! I lagtext står det ”han” i princip överallt vilket skulle kunna bytas ut mot ”hen” och då mena båda könen. Det handlar absolut inte om att vi ska gå runt och kalla alla för ”hen” trots att vi vet könet.

 54. @ Sickan: Det handlar inte om åsikter. Det handlar om okunskap och oviljan att ta till sig en problematik. Som någon även påpekat finns det mängder av forskning och studier som visar att genus är viktigt för en framtida förändring. Det är inte bra som det är idag.
  Anitha frågar om jag känner någon som enbart klär sin dotter i rosa och sonen i blått. Hon skrattar åt detta och förnekar helt att det förekommer.

  Majoriteten av föräldrarna i min närhet (eller människor för den delen som yttrar sig om manligt och kvinnligt) har en föreställning om att pojkar är bråkiga och tuffa och flickor lugna och duktiga. Överallt ser jag dessa tjejer som uppmuntras för sitt utseende och gullas ner till fluffiga bakelser och killar som leker med låtsasvapen. För mig handlar begreppet ”hen” om att tona ner könandet. Jag använder det inte själv men jag älskar att det finns och väcker debatt.

  Det går inte en dag utan att jag påminns om att jag är tjej. Jag har mindre rätt att ta plats på min arbetsplats. Det ställs långt mycket högre krav på mig än mina manliga kollegor. Jag kan se tydliga strukturer i min relation med min sambo, som är uppvuxen i en familj med typiska könsroller. Jag är förbannat trött på att inte leva upp till de krav som samhället förväntar av mig utseendemässigt. Jag mådde dålig större delen av mina tonår när jag hamnade i puberteten och inte var smal och söt längre. Jag har kämpat med ätstörningar och ångest över hur jag ser ut för att mitt utseende alltid har påpekats och uppmuntrats. Jag hatar att jag inte är så där pysslig och kreativ som tjejer ska vara, att jag inte kan inreda ett snyggt hem eller lägga en perfekt ögonskugga. Jag känner mig okvinnlig för att jag är kort och otillräcklig för att jag inte kan leva upp till allas förväntningar.
  Om jag fick ändra på en enda sak skulle det vara just det. Jag skulle plocka bort alla förväntningar och krav som ställts på mig enda sedan den dagen jag föddes.
  Förväntningar och krav bara för att jag har snippa.

 55. Det har alltid funkat ypperligt utan ordet HEN. Vissa människor skapar problem av ingenting.

  Jag spyr på den här debatten.

  Jag kommer aldrig någonsin att ta hittepå-ordet HEN i min mun.

 56. Tja.

  Jag är inte särskilt insatt i hela grejen kring ”hen”. Men när jag läser ditt blogginlägg känns det väldigt hatiskt. Folk kan väl få använda hen om de vill? Ser inget sektiskt med det. Tanken är ju tvärtom god, vad jag förstått, könsneutralitet, att inte sätta en kategori på någon, utan att låta den bara vara: det vill säga en människa.

  Och snälla du, innan du uttalar dig så hårt, läs Genusvetenskap. En termin på Södertörn, det är det värt. Det är inte för inte det finns en utbildning i ämnet.

 57. Hade Gröna Vågen verkligen nya pronomen? Det har jag aldrig hört om. Eller kan det kanske vara så att Anitha inte kan sin grammatik och därför inte vet vad ett pronomen är?

 58. Vad fan betyder det här?

  ”Var inte titelneutraliseringen till för att inte slippa kategorisera?”

  O b e g r i p l i g t.

 59. Ja, Anitha vågar sticka ut hakan i denna genus/hen/femnist-debatten. Och?! Hon tycker som hon gör, det är sanning för henne. Ni tycker som ni tycker, och det är sanning för er. Alla kan inte tycka lika. Jag har också läst genus”vetenskap”, som jag inte alls uppfattade som någon vetenskap – tvärtom – politisk påprackning.

 60. Vet du vad ett pronomen är, Anitha?

  Uppmanar dig att läsa en bok om genusvetenskap innan du uttalar dig så tvärsäkert.

 61. Men va fan? Du förstår ju fortfarande inte.

  Poängen med ”hen” är inte att ersätta han och hon. Ingen kallar sina barn för hen.. så varför är det så du förklarar det i ditt inlägg? Det stämmer inte.

  Hen är ett praktiskt ord när man inte vet könet, tycker jag. T.ex. i texter istället för att skriva han/hon eller h*n. Jag är ännu inte riktigt bekväm med att använda det i tal, men jag ser inget fel med det heller.

  Tror du att hela den finska befolkningen är fucked up då eftersom att det där heter ”hän” och inget annat? Är de könsförvirrade hela bunten då menar du?

  Jösses.

  (Och by the way, om det finns gränser för hur mycket folk får skriva i ditt kommentatorsfält så får du väl klargöra det från första början. Jag misstänker att det inte hade låtit likadant om Lady Dahmer höll med dig.)

 62. Ja, ha en egen åsikt. I Debatt frågades publiken om de hade några invändningar på ”hen”, Det hade ingen. Löjligt påfund med ett tredje kön, när det inte ens finns. I biologisk mening.

 63. Bortsett från att du inte fattar nånting av hela genusdebatten älskar jag att du likställer kontinenten Afrika med enskilda länder!

  Du framstår som en riktigt smart tjej med huvudet på skaft!

 64. Men då tar vi bort BIsexualitet också, vi har ju redan två bra alternativ, varför ska vi utvecklas och ta fram ett tredje? IQ fiskmås, vad mer kan man säga om Anithas argumentation…

 65. Jag SPYR över allt som har med genus-SKIT att göra, SPYR! Vad heter hen, om man nu är så jävla osäker kan man väll fråga??? Är det en flicka eller pojke?

  Har UNGEN SNOPP ELLER SNIPPA. HEN!?

  Är det så jävla fult och säga Vad heter den, eller varför inte vad heter SÖTNOSEN.

  Imorrn trycker jag upp nya t-shirts till mina småttingar. Jag är FLICKA resp. Jag är POJKE. Eller nej förresten: Jag har SNOPP / Jag har SNIPPA.

 66. Hahaha, vilken sörja! Vet du vad ett pronomen är?

  Det är uppenbart att du är livrädd för att på riktigt läsa, tänka och ta in det som skrivs om genus. Självklart jättejobbigt att behöva inse det nu, i 30-årsåldern, när man redan ”bestämt” sin personlighet, sina åsikter och sina livsval. Att då fatta att man är en produkt av en könsmaktsordning är inte särskilt kul, det förstår jag. Men tro mig, du kommer att vinna på att öppna ögonen, och i synnerhet Pennys liv kommer att bli så mycket friare och mindre ångestfyllt.

 67. Caroline:

  Varför skulle man säga hen till barn som man vet är hon eller han?!
  DET ÄR JU INTE DET SOM ÄR POÄNGEN!

  Hen används när man INTE VET könet! Som jag när jag träffar fru Schulman och hennes nyfödde/a första gången.

  ”Vad heter HEN?” frågar jag.

  ”HON heter Penny!” svarar fru Schulman.

  ”Vad glad HON verkar!” svarar jag.

 68. Hej Anitha,
  Nej jag är verkligen inte någon HEN fantast, och håller med om att det luktar lite sekt om hela den grejen men… jag tycker att du är väldigt generaliserande när du argumenterar. Generaliserande och inte särskilt påläst. Du borde också höja blicken för i grund och botten handlar väl inte detta om man gillar rosa eller blått när man blir vuxen. Det handlar inte heller om man vill bära klackar eller ha läppstift. Det handlar om att kvinnor och män faktiskt behandlas olika. Penny kommer kanske att tjäna mindre än William och det är kanske det lilla, hon kommer kanske inte få lika bra sjukvård eller får inte det där jobbet hon vill just för att hon är tjej och ser inte svensk ut eller så kanske hon får det för vi är ju ändå långt framme när det gäller jämlikhet och likabehandling. Och varför ska vi egentligen komma överens med afghanerna eller afrikanerna? I så fall kan vi ju istället bara lämna över till killarna, stympa våra tjejer och anse oss ha rätten att mörda frugan som återigen var korkad nog att föda en värdelös tjej.
  Nej du Anitha, låt de som orkar kämpa och engagera sig fortsätta med det ( även om de uppfinner ett tredje kön för att skapa opinion) för det kommer Penny dra nytta av i framtiden. Och ingen kommer väl att tvinga dig att kalla dina barn HEN och klä dom i brunt så varför blir du så hotad här?

 69. Anitha, du har missförstått ”hen” lika kapitbalt som du har missförstått HELA genusdebatten. Tills du läser på vad det egentligen handlar om och bildar dig en åsikt utefter det så är det helt omöjligt att diskutera detta med dig. Du VILL bara missförstå för att stärka dina egen uppfattning!

  ”Du skriver ”Övertygat amerikanen, azerbajdzjanen och afrikanen” om hen, men vad är det för jämförelse? Då kan vi även ta upp mänskliga rättigheter, lika lön osv med dessa länder.

  Läs på och återkom!

 70. Ordet ”hen” har väl uppkommit för att underlätta så man ska slippa behöva säga eller skriva han/hon hela tiden. Det handlar väl inte om att barn ska gå runt och kalla sig hen?
  Eller är det jag som fått det om bakfoten?

 71. Alltså.

  Om jag träffar dej och Penny och jag inte vet om Penny är en pojke eller flicka… är det då så hemskt om jag frågar ”vad heter hen?” istället för ”vad heter han eller hon?”.

  Jag fattar inte problemet!

 72. Du skriver: ”Låt barnen välja dvs. ge dem valmöjligheter när de är stora nog att de kan det, vill de inte vara flicka varsågod att byta till pojke. Det är bara elakt att överlåta egna populistiska värderingar på en liten människa som skiter i sånt här tills någon säger att det är viktigt O N D S K E F U L L T och inte speciellt långsiktigt tänkt.”

  -exakt Anitha. Låt barnen välja själva, ge dem fritt utrymme genom att INTE pressa in dem i en könsmall under förskoletiden!

  Dryg ton du har, det här ser ju ut att barka samma väg som förra bloggen iom den nivå du väljer här…

 73. Verkligen otrevligt inlägg, man kan väl argumentera för en åsikt utan att raljera? Och folk har väl rätt att diskutera i kommentarsfältet även om det inte är deras egen blogg? Tex Lady Dahmer. Är det inte det som är poägen? En livlig och spretig diskussion är väl av godo, även fast inte alla håller med dig? Tror du måste öva lite på att till dig åsikter även bortom det som förenar, annars fastnar man lätt i ett väldigt icke-nyanserat perspektiv

 74. Anitha, du skriver att du har läst kommentarerna till det förra inlägget men jag tror dig inte. Jag läste de nämligen precis och det är helt omöjligt att du kan få ut det där från dem. Är du öht läskunnig frågar jag mig… Många av dem har ju sakliga argument som du inte förstår eller vägrar argumentera mot? Och jag förstår verkligen inte vartifrån du har fått alla påhitt som du skriver om i det här inlägget… märkligt. Om du vill debattera ämnet genus får du faktiskt hålla dig till sakliga argument samt LYSSNA på andras argument. Sluta med dessa dumma påhitt!

 75. Konstig diskussion. Jag bor i Finland och talar två språk; svenska och finska. Som det tidigare nämnts så använder finskan ”hän” i stället för han/hon. I talspråk talar man dessutom om ”se”, dvs. ”den”. Men jag har då aldrig upplevt att jag skulle ha saknat detta pronomen i svenskan. Och jag kan inte heller tro att det är någon skillnad på genusfronten mellan de finska barn som talar finska eller de som talar svenska.

  Herregud, det är bara ett ord, jag håller med Anitha – zooma ut!

  (Fast egentligen är det ju inte bokstavligen ordet hen som Anithas inlägg handlar om, eller hur?)

 76. Som så många redan skrivit: Det handlar om ett enklare ord att använda i sammanhang när man inte vet om personen man talar om är en han eller hon. Istället för att säga eller skriva ”Han eller hon som har gjort det här bör erkänna” kan man säga ”Hen som har gjort det här bör erkänna”. A) Det handlar inte om hur man fostrar sina barn och B) det är inget angrepp på dig eller någon annan.

  Ta’t lugnt och njut av semestern istället.

 77. De här jävla HEN snacket tror och HOPPAS jag dör ut .. typ nu! De är inte hållbart någonstans..
  Alla ni som tror på HEN, ni skapar sånna otroliga problem i era liv. Har ni inget bättre för er?
  yadayadayada.. vet man inte vad männsikan har för kön så är de väl bara att ta reda på de?

  Kan vi inte bara hamna på en nivå i världen där vi accepterar varandra istället?

 78. Vilket otrevligt inlägg, du argumenterar inte, du angriper så desperat som om hela din världsbild stod och föll och det kanske den gör vad vet jag. Vilken dynga i alla fall och otrevlig ton.

 79. Du, Anitha, om vi lägger fram det så här då. Istället för att skriva låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar, kvinnor och män är olika. Vad skulle du säga om man sa: Låt den svarta människorasen vara svarta och låt den vita rasen vara vita, svarta och vita skiljer sig åt och bör betraktas och behandlas olika.

  Fattar du nu eller?

 80. anna, det är ju som ni genus-henmotståndare, alltså de allra flesta (av oss sektmedlemmar, ha ha) har tänkt förut och kanske upplevt som begränsande men sedan läst och lärt och förstått att det finns alternativ. och ett sätt att komma ifrån denna ojämställdhet som bidrar till utseendefixering, våld, löneskillnader, att vara fel för att man är för mesig som kille osv osv. VEM vill ha kvar det?

  genus handlar för guds skull inte om att förbjuda saker eller att man ska vara så lika varandra som möjligt. det handlar om att ha samma möjligheter och förutsättningar! det får man inte bara sådär när omvärlden hela tiden talar om hur en pojke/flicka ska vara. tydligt eller subtilt..

  det är lite svårt att acceptera att inte alla förstår det när det finns så mycket forskning på att genusmedvetenhet är sjukt viktigt för en framtida förändring. eller ni kanske tycker det är bra som det är? vad vet jag..

  jag kan garantera att det inte är synd om sektmedlemmarnas barn iaf. på vilket sätt tror ni att det är farligt/elakt? jag förstår inte.

 81. Asså att du FORTFARANDE inte fattar vad hen handlar om. Eller är du så stolt att du inte kan erkänna att du har fel och saknar kunskap om ämnet?

  Vad menar du med att övertyga amerikaner och afrikaner? Måste hela världen övertygas samtidigt om en idé för att den ska gillas? Eller tycker du att det är lika mysigt med ”könsskillnader” som finns i vissa delar av världen som tar sig uttryck i våld underkastelse? Förklara vad du menar (om du ens vet det själv)!!

  Eller menar du att du är sist i världen med att haka på en allmänt vedertagen åsikt?

  Om jag missuppfattat så är det för att du skriver som att du vore full. Finns ingen struktur alls.

 82. Anitha, då får du skaffa barnflicka för genus är enligt lag inne i läroplanen redan så tidigt som på förskolan, alla nya förskolepedagoger utbildas i ämnet.

 83. Japanska, turkiska, finska har inget genus i språket. (Finska har väl just ”hen” för han/henne dessutom). Finns det något tecken på att människorna som talar detta språk är mer progressiva i genusavseende? Är barnen i dessa kulturer mer fria att växa upp utan förutbestämda könsroller?

 84. @ Johanna, jag håller inte med om att det var dynga. Men som du säger, jag står ju på ”den sidan” så det är kanske inte så konstigt att vi är av olika uppfattning. Fast att kalla det sekt är väl att dra det lite för långt enligt min mening.. :)

  Nu var det ju så att Anitha själv skrev om detta, och jag vill ju anta att när man tar upp ett sånt ämne och har en del besökare så förstår man att det kommer att finnas en hel del personer som intresserar sig för detta och som vill kommentera.. Och om du själv hade läst nåt som du inte hade hållt med om, då kanske även du känner dig manad att kommentera? Du är väl inte bara ute efter att läsa folk med exakt dina åsikter? Jag har kanske fel, och om jag har upprört dig eller nån annan får jag be om ursäkt.

  Men det är ett himla intressant ämne, och diskussion är alltid positivt! Jag tycker att genus är jätteintressant och att det berör alla, men att det vore trevligare utan att folk blir så arga ”hela tiden”.
  På så sätt är Lady Dahmer en av mina absoluta förebilder, för jag tycker att hon är skitduktig på att hålla en god ton i diskussioner. Och det är ju faktiskt så att man kan GILLA folk och vara trevlig, utan att man tycker samma sak, eller hur?

  Sorry för lång (och kanske något osammanhängande) kommentar, jag får väl fila på ett eget inlägg och hålla mig på min egen blogg i framtiden! :)

 85. Brukar du kalla ditt barn ”kom här lilla Flickan”? Om du gör det så har du inget behov av ordet hen.

  Däremot i andra situationer när man pratar om något där man inte vet könet eller det kvittar vilket kön det är så är hen ganska effektivt.

  Det här är ju ett effektivt inlägg att bevisa att man inte har fattat vad det går ut på, vilken del av sandlådan man sitter i och att man kanske ska kolla över sin egna ödmjukhet lite…

 86. Men gud! Du fattar verkligen inte! Jag trodde du var något sånär intelligent men… det kan du ju inte vara.

  Det vore en sak om du kritiserade ex Lady Dahmer för det hon verkligen säger men du har ju inte ens fattat vad hon säger!
  Du svarar lite goddag yxskaft och till råge på allt har DU mage att lägga an en föraktfull ton?!

 87. Hur vore det om Lady Dahmer m.fl kunde ta till sig lite av Anithas åsikter också? jag lovar att ni och era barn skulle tjäna på det. Det kanske är NI som är okunnig och för enögd i den här debatten?! Omöjliga tanke…. :)

 88. Skriv din kommentar här!
  eh. vad handlar ovanstående inlägg om? jag fattar ingenting? att föräldrar kalla sin barn för hen? vilka föräldrar gör det….och alltså ……to be honest….ngn som försökt kalla sitt barn för ngt inte barnet uppskattar så fort barnet är stor nog att få egen vilja ? ;-) eller få på kläder heller för den delen ;-)

  varför skriver man diskussionsinlägg med klara åsikter om man är totalt omförmågen att hantera den debatt som följer….samt sablar ner den som levererat saklig kritik på konstruktivt sätt???

  alltså det känns lite som ngn inte är mogen att ha den här bloggen. tyvärr.

 89. Men LÄSER du inte dina kommentarer? Eller något alls om det du argumenterar om?

  MAN KALLAR INTE SINA EGNA OCH ANDRAS BARN FÖR HEN, OM MAN VET VAD BARNET HAR FÖR KÖN. Man kallar barnet vid namn eller smeknamn.

  Hen används sen när man pratar om någon MAN INTE VET KÖNET PÅ.
  ”Jag var hos doktorn idag”
  ”Jaha, vad sa hen?”

  Eller i en skrift där könet är irrelevant
  ”Patienten uppger att hen inte sover om nätterna”

  DET ÄR INGEN SOM KOMMER BLI FÖRVIRRAD FÖR ATT MAMMA ELLER PAPPA ANVÄNDE ORDET HEN. Hen används istället för ”hon eller han” ”H*N” osv osv osv

  HUR KAN DET VARA SÅ SVÅRT ATT FÖRSTÅ?!
  —————————————————————————

  Hör ni inte själv vad löjeväckande och skrattretande ovanstående låter? ”patienten uppger att hen inte sover om nätterna” :) Jag håller med om att ni behöver zooma ut och skaffa er lite humor och distans!

 90. @ Kristin:

  Många kloka kommentarer?! Eftersom du tillhör genussidan antar jag du syftar på all den dynga som Lady Dahmer skottade ur sig? Jösses man tar sig för pannan… Ha er sekt och onyanserade debatt för er själva. Förslagsvis på Lady Dahmers blogg.

 91. Hej Anitha!

  Jag tycker att du har en konstig inställning till det här med användandet av ordet hen. Det handlar ju inte om att man ska uppfostra sitt barn att tänka på sig själv som en hen? Det handlar om att man inte alltid måste benämna folk efter kön. Men varför så upprörd över att folk vill använda sig av det? Det är väl inget hot mot dig? Och om du nu tar upp detta i ett blogginlägg, varför då bli irriterad över att folk (läs LD) kommenterar? Du visste väl att många är engagerade i detta och kommer att ha kommentarer i ämnet? Dessutom var väl majoriteten av kommentarerna, utifrån vad jag kunde se, både sakliga och långt ifrån otrevliga?

  Tycker du borde tänka om, och inte vara så himla aggresiv och otrevlig i din approach.

 92. Hoppsan. Det var en oväntat tråkig ton min vän. Och inte en vinnande sådan. Amanda hyllar sina kommentatorer idag, men det här?

  Jag ser kloka och välformulerade kommentarer som på intet vis förtjänar din föraktfulla ton, nej här vinner faktiskt Lady Dahmer över mig till sin sida, helt enkelt för att hon argumenterar med respekt.

  Nu hoppas jag DU zoomar ut Anitha, och raderar detta inlägg.

 93. Men LÄSER du inte dina kommentarer? Eller något alls om det du argumenterar om?

  MAN KALLAR INTE SINA EGNA OCH ANDRAS BARN FÖR HEN, OM MAN VET VAD BARNET HAR FÖR KÖN. Man kallar barnet vid namn eller smeknamn.

  Hen används sen när man pratar om någon MAN INTE VET KÖNET PÅ.
  ”Jag var hos doktorn idag”
  ”Jaha, vad sa hen?”

  Eller i en skrift där könet är irrelevant
  ”Patienten uppger att hen inte sover om nätterna”

  DET ÄR INGEN SOM KOMMER BLI FÖRVIRRAD FÖR ATT MAMMA ELLER PAPPA ANVÄNDE ORDET HEN. Hen används istället för ”hon eller han” ”H*N” osv osv osv

  HUR KAN DET VARA SÅ SVÅRT ATT FÖRSTÅ?!

 94. Nej fy vad du framstår som osympatisk och okunnig efter detta inlägg. Tråkigt att du inte kan ta in och bemöte de många kloka kommentarer som kom in från ditt förra inlägg.

 95. Äh. Säger som jag alltid säger om hen: det är inte ett tredje kön, det är till för situationer där kön inte kan/får/är relevant att användas. Ex i (viss) forskning och journalistik.

  Kort och koncist svar va? ;)

 96. Jag såg början på den här diskussionen imorse och följt den för att få lära mig något. Jag vet vart jag står men jag kan inte argumentera för det, jag har inte tillräckligt med kött på benen. Precis som du. Dina resonemang är bara så pinsamt dåliga. Skit i att skriva om saker du inte vet nåt om då? Och helt ärligt, om du skriver ett sånt inlägg så får du väl acceptera att folk diskuterar emot dig?

 97. Skriv din kommentar här!

  Du blir så provocerad över alla som inte tycker som du. Ibland tänker jag att du helst vill att alla som läser din blogg ska stå och jubla åt allt du säger. Åh jag har tröttnat på ditt bekräftelsebehov. Snart är nog bara de som fortsätter applådera dina inlägg kvar här. Vad skönt för dig.

 98. Amen Anitha! Jag håller med dig fullständigt. Jag blir så trött på denna rabiata genusdebatt. Det är inte viktigt vilket kön man tillhör, låt varje person bestämma själv och BLA BLA BLA. För min del tycker jag det är underbart att män och kvinnor ÄR olika, för jag tycker och tror att det ÄR så. Med det sagt betyder det inte att jag tycker att vare sig kvinnor eller män ska betraktas mindre värda åt det ena eller det andra hållet.
  Så ni, militanta genusförespråkare; Låt mig kalla min dotter för en liten docka, klä henne i rosa klänningar och köpa dockor till henne, för jag är ändå övertygad om att vi uppfostrar henne till en intelligent, stark kvinna. Så kan ni klä era pojk-flickor i de färger och kalla dem Hen om ni vill. Jag kommer fortfarande alltid tycka det är konstigt och så får ni tycka detsamma om mig.

 99. Hej Anitha!

  Visst vet du om att det finns ett flertal språk som har könsneutrala pronomina? Bl.a persiska och finska. I persiska finns inget ord för han och hon. Jag betvivlar dock att alla iranier är sängvätare, eller vad tror du? ;)Skriv din kommentar här!

 100. Du är så jävla gryym på att argumentera, creds to u. Det stämmer det du säger, det är psykisk misshandel man utsätter barnet för. Inte för att själva ordet i sig är farligt, utan de som står bakom det kan inte vara nyttiga människor. Varför är det så fel att vara stolt över att vara en hon eller en han? Speciellt i Sverige där kvinnorna är väldigt jämställda. Det är så fel så fel att utöva detta på de stackars barnen. Uppfostran borde handla om balans, egentligen borde allt handla om balans. Allt som pekar bara mot ett håll kan inte vara nyttigt. Detta är alltså för ”bra” för att vara sant. För bra så att det till slut blir dåligt. Det kan inte vara nyttigt för barnen att inte kunna identifiera sig med resten av världen. Jag förstår att den här ”hen” gruppen är ute efter att skapa något bra för barnen, för ingen är ute efter att skada sina barn med meningen. Men det blir så fel ändå, tro mig! Låt barnen själva få välja, tvinga inte in dom i något ni själva tror på. Detta är likadant som när troende bombar sina barns huvud med propaganda om att deras religion är den rätta. Ännu en gång, låt barnen själv få välja! Så som ni nu har valt att tro på ”hen”.

 101. Vad är det som skulle vara så begränsande med att vara född till pojke eller flicka att man måste sudda ut könstillhörigheten för att lyckas och må bra?

 102. nej anitha det verkar som du resonerar som sverigedemokraterna eller nåt. ”män ska vara män och kvinnor vara kvinnor”. hi hi, lite komisk framstår du iaf! eller sorglig. kan inte bestämma mig.

 103. Suck. Okunskap är obehagligt, när man väljer att behandla ett ämne i denna grad.

  Genus handlar i grund och botten om lika bemötande. Inte färg och form. Och vem fan kan vara emot det?

 104. det handlar inte bara om vilka som inte känner sig hemma i sin fysiskt födda könstillhörighet…det handlar om dem som föds med ett kön som inte ser ut som varken en kvinna eller en man, där barnmorskan och föräldrarna och alla inte kan se om det är en tjej eller en kille. De opereras ofta för att man verkligen vill ha ett bestämt kön på sitt barn, men det är inte alltid säkert att det är rätt kön de valde… och ibland finns det inget rätt kön, för de känner sig varken som kille eller tjej hur mycket de än försöker och hoppas.

  Om alla bara kunde acceptera dessa personer, och låta folk kalla sig för han, hon, och även hen om man vill det.

  Menar verkligen inte att det är fel att tjejer har rosa kläder och killar blå, eller om en mamma köper en docka till sin dotter och en bil till sin son och så vidare..

  …bara att debatten om hen går så mycket längre än att handla om sådant.

 105. Jag vet inte, det är riktigt intressant att läsa din blogg så därför kommer jag fortsätta göra det men det är samtidigt väldigt tråkigt att se hur du tänker om dina medmänniskor. Jag upplever dina argument som väldigt tunna och riktigt barnsliga. Du förlöjligar dig själv, dina läsare och de som inte tycker som du gör.
  Sedan förstår jag inte varför inte ”vi” kan anpassa oss efter ”dem”? Oberoende av hur många som identifierar sig som de tredje könet eller vad det nu kan vara. Det handlar ju inte om att en inte får säga han eller hon utan att somliga vill att hen ska bli lika etablerat som han och hon då det skulle förenkla livet för somliga.

 106. Nej, usch vilken trist attityd du har nu Anitha. Jag trodde du ville ha en diskussion eller input från dina läsare, och när du får det så hänvisar du mig till min egen blogg?

  För övrigt vet jag inte hur jag ska bemöta den övriga svadan av felaktigheter och fördomar, så jag får väl tacka för mig.

 107. Anitha, du är säkert en trevlig människa över lag och en så bra mamma till din dotter som du kan. Gott så, alla gör sitt bästa liksom. Men gud, varför måste du ha en så ilsken och otrevlig attityd mot folk som inte tycker som du? Kan det inte vara så att du faktiskt inte är expert på allt och att det finns människor som vet mer än du om något? Kan du inte försöka visa en nyfikenhet istället för att aggressivt avfärda en annans åsikt som ONSKEFULL?

  Detta är din blogg, visst är det så. Men jag ser inget elakt i kommentarerna till tidigare inlägg som motiverar din ton.

  Ha en fortsatt fin semester.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..