Fuskbyggare är vi allihopa

Bild: Nyheter24

Det finns några saker som är beklämmande med programserien Fuskbyggarna, det liksom äter mig för varje gång jag ser det.

Dels är det lite, vilken invandrare ska vi sätta dit denna vecka-feeling. Men det är inte det värsta. Det är rent subjektiva åsikter. Ett par personer pekar ut en tredje och denne konfronteras för de förstnämndas påståenden. En tydlig linje som gör bra teve. Inte vattentätt men rörande dessa personer, tät nog.

Om en person är anklagad eller åtalad för ett brott får medier i vanliga fall inte visa dennes ansikte innan denne är rättsligt dömd. Dels för vittnesuppgifter inte ska påverkas men också just ur det juridiska hänseendet om den åtalade är oskyldig. Varför blurrar man inte ansiktet på fuskbyggaren? I vissa fall har det ju till och med hänt att familjerna har i efterhand visat sig vara ”the bad guy”. Det finns ju någonstans barn inblandade här. Någon som ska behöva viskningar i skolan om att ens förälder är lurendrejare. Man vet liksom inte hela historien, blev den här familjen ett speciellt fall och i så fall varför?

Men här någonstans här i all efterkonstruktion (i så många bemärkelser.) Handlar det inte från början om att de utsatta familjerna hade högre ambitioner än vad den har plånbok till och pressar priser för att få så mycket som möjligt för så lite som möjligt? Då får man tyvärr många gånger vad man betalar för. Alla vill ju tjäna pengar här. Hade man sänkt ambitionerna och tagit lite i taget hade det blivit bättre då? Självklart behöver det inte vara så här i alla situationer och då är det ju inte annat än beklagligt, men när det är det. Där någonstans pengarna, tålamodet och bygglustan tar slut och desperationen tar vid. Där börjar saker och ting gå åt helvete. Man kallar in teve om man blir obönhörd juridiskt, renar sitt samvete och får en syndabock för en från början dålig dumsnål affär och får dessutom hemmet fixat.

Det finns möjligen en grupp som är snäppet dumsnålare. Hemmafixarna. H E R R E G U D! Det Martin Timell lär ut får Arga Snickaren städa upp.

När ska vi sluta ha en sådan övertro på oss själva och när slutar vi leva ett låtsasliv vi inte har täckning för?

 

 1. erik skriver:

  ”han ringer mig på natten”

 2. L. skriver:

  ”Vilken invandrare ska vi sätta dit idag”. Öppna ögonen. Kulturer skiljer sig åt. Min man är snickare och stadens mest oseriösa byggföretag med svart arbetskraft och fiffel har drivits av invandrare. Trist, men sant.

 3. Hanna skriver:

  Det handlar inte om att göra barnen till bättre människor när man jobbar med genus i förskolan utan om att ge alla individer samma möjligheter. Att ha rätten att inte få begränsningar beroende på kön.

 4. Misan skriver:

  Man får visst visa identiteten på en person som står åtalad – ett åtal är en offentlig handling. Vad har du fått det här ifrån och hur vore det om du kollade upp fakta innan du skrev dina ”sanningar”? Jo bättre.

 5. Marie skriver:

  Tänkvärt inlägg. Tyvärr är du helt ute ich cyklar gällande detta: ”Om en person är anklagad eller åtalad för ett brott får medier i vanliga fall inte visa dennes ansikte innan denne är rättsligt dömd. Dels för vittnesuppgifter inte ska påverkas men också just ur det juridiska hänseendet om den åtalade är oskyldig.”

  Vi har yttrande- och tryckfrihet i Sverige, media styrs av etiska regler, de kan du läsa mer om här på Journalistförbundets hemsida: http://www.sjf.se/portal/page?_pageid=53,38437&_dad=portal&_schema=portal

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..