#sminkfritt

Min härliga, kloka och alltid fina kollega Anna Brolin har uppmärksammat utseendehetsen i TV i sin podd. Nu har Aftonbladet hakat på och vill dra igång kampanjen #sminkfritt. Tidigare idag ville de att jag skulle skicka osminkade bilder på mig själv (vilket jag inte tycker är så dramatisk, på den här bloggen bla är man ju ingen galadrottning på bilderna direkt). De skickade också några frågor.  Jag svarade.

Eftersom jag skrev mycket längre än någon kvällstidning någonsin brukar publicera så får ni mina tankar här också. Jag tycker nämligen inte att smink eller sminkfritt är det som verkligen betyder något i kampen för en jämställd värld.  Och är det inte på tiden att sluta analysera kvinnor och deras utseende över huvud taget?
ps. Jag skickade före och efter bilder också. De där jag förvandlas till  man. Jag kommer att bli glad och förvånad om de publiceras. Hehe.
Skickat: den 9 oktober 2013 12:56
Till: Jenny Strömstedt
Ämne: Frågor
Hur viktigt är det att visa upp den här välpolerade fasaden i tv-rutan? Varför visa man upp den sidan – och för vem?
Vi visar upp en välpolerad fasad i rutan för att de som tittar på TV vill ha det. Det finns fortfarande en kommersiell kraft i drömmen om ett annat, snyggare liv. En annan estetik. Jag tycker att det ligger en slags dubbelbestraffning i kampanjer som den ni nu genomför. Avsminkade bilder på kändisar, paparazzibilder på ”DEN SANNA BILDEN AV” säljer lösnummer, eg tidningarna tjänar pengar på det ( även om ni har ett vällovligt syfte).
Den kommersiella kraften ligger i den tämligen banala men högst mänskliga driften att få känna sig lite bättre själv.  ”Vad ful hon är på riktigt!”. Samtidigt är det samma människor som sätter sig framför mailen, Facebook osv och skickar riktiga hatmail den dagen då vi framträder och på minsta sätt avviker från tv-normen. Lex Karin Adelsköld. Om människor på allvar inte ville ha en fixad illusion på film och tv så skulle marknadskrafterna anpassa sig till det. Sedan är det självklart ett självförsörjande system där någon måste inleda förändringen. Men att det är de redan utsatta kvinnorna som ÄNNU EN GÅNG ska underordna sig andras tyckande och spekulationer om hur fula, hur gamla, hur rödfnasiga de EGENTLIGEN ÄR. Det tycker jag är skit. Kvinnan är redan uppspikad för granskning inifrån och ut på ett sätt som männen inte är och aldrig kommer att bli.
Gå på mediecheferna istället. De som finansierar filmerna och tv-serierna, bestämmer vem som ska sälja en tidning på framsidan och vilken typ av kvinna som får glittra på en gala. Ställ dem till svars för hur de väljer. Vad är det som gäller i rutan? Yta eller innehåll. Får kvinnor utrymme att gå på djupet, att agera snarare än att dekorera UTAN att hjärna måste kompenseras med en passande urringning?
Tittarna är vana vid att se er fixade – kan det påverka dig när du ska svänga ner på ICA och köpa mjölk?
Nej, det skiter jag fullkomligt i. Jag har aldrig tävlat på snyggastlistan och har inga planer på att börja.
Anna Brolin menar att tv-profiler har möjlighet att förändra idealet – håller du med? På vilket sätt?
Jag respekterar hennes inställning och jag har i mitt tidigare liv argumenterat likadant. Självklart kan vi påverka och det tycker jag redan att jag gör genom att ständigt debattera dessa frågor. Men det är lite för enkelt. Jag tycker till och med att smink är en demokratisk rättighet. Även medelmåttiga blekfisar som undertecknad som inte ser så värst ut till vardags kan plötsligt få lite mer färg och glans. Och vore det inte ännu roligare om vi klädde ut oss ännu mer. Sminkade galnare, knäppare, roligare. Det är inte läppstiftet som är det största problemet i världens skruvade kvinnosyn, det är den snåla kvinnoroll som vi har tilldelats.
Avsluta gärna med en uppmuntrande slutknorr för alla tjejer/kvinnor som ser upp till er! (alltså hybrisfråga, denna uppmuntran går även ut till dem som struntar högaktningsfullt i mig:-)
Titta ut på världen istället för inåt i telefonens kameralins. Det finns massor med roliga saker att lära sig, platser att upptäcka, människor att möta tillsammans med din fantastiska funktionsdugliga kropp. Med eller utan smink spelar verkligen ingen roll.
ps. Ursäkta den konstiga formateringen. Mitt bloggverktyg har gått bananas.
  1. Klart feminister ska få vara snygga, eller fula =) ( osminkade =) Du är så klok Jenny, först trodde du bara var snygg =) Du borde engagera dig politiskt =) Tack för en blogg med SUBSTANS….

  2. Du är så klok Jenny, tyvärr tror jag ditt svar blir bortvalt eller bortredigerat så att budskapet går förlorat. Än en gång så tänker du verkligen till och sätter huvudet på spiken. Jag är också så hjärtligt trött på denna utseendefixering- och press som vi kvinnor utsätts för. Röt ifrån på min stackars man när vi slötittade en stund på damfotbollsmatchen och en av spelarnas utseende fick honom att utbrista -Oj, vilken snygging! -Det är irrelevant i sammanhanget hur hon ser ut, röt jag. För inte sitter vi kvinnor och beundrar högljutt sportande mäns utseende. Inte lika ofta iaf. Och det känns så värdelöst att alltid framhäva & komplimentera hur en tjej ser ut för det är ingen egenskap som i längden hjälper henne framåt. Låt oss istället peppa varann för mod, klokskap & styrka.

    ps: Ibland blir jag också så hjärtligt trött på mig själv för att jag hela tiden dömer andra kvinnor efter utseende. Det är liksom inprgrammerat..

    1. Tack alla för era kommentarer! Jag hoppas att yta en dag ska vara en ickefråga. Det är dock långt dit men under tiden kan vi fortsätta att gilla oss själva, oavsett vem som är på omslaget på de glansiga tidningarna.

  3. Jag gillar dig, du är ganska bra på att förklara och inte så mycket dravvel! Du har en bra plattform att utgå på och du är väldigt rolig och modig, jag gapskrattar många gånger!

  4. Därför var det befriande att se Loreen när hon hade sminkat två vita streck på sig och folk tisslade och tassade; hur fan ser hon ut., Själv tyckte jag det bara var befriande och härligt. Starkt.

  5. Tack. Jag tycker också att det blir en felvinkling i kvinnofrågan att återigen fokusera på utseendet. Min rätt borde väl vara att se ut som jag vill?! Med smink eller utan. Mitt val. Det finns långt viktigare debatter att dra. Tack för att du sätter ord på det jag själv skulle vilja säga.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..