Måste man tjata sig till en förskoleplats?

Även om det är EN ANING isolerande att vara hemma dygnet runt med en krasslig plutt har vi det rätt mysigt, jag och min lille skapelse. Massa gos och gulliga lekar. Det är ju som att man på nåt sätt verkligen ställer in sig på att, nej, nu är ungen sjuk så jag kan lika bra ge upp att göra nåt annat att ta hand om honom – och då blir det ju rätt lugnt och behagligt. Eller ja, man kan ju såklart ifrågasätta huruvida det är behagligt att sitta på en pinnstol size minimal och bli tvångsmatad med tepåsar, men det är kulan man får ta ibland.

Det här blir ju verkligen en kontrast till det som komma skall. Föööörskoooolan. Tror jag i alla fall? Vi har ju januari som garantimånad men har fortfarande inte hört ett jota om var vi skulle kunna hamna (jag har skrivit om vår förskolesituation tidigare här, om det skulle vara så att du känner dig förvirrad och undrar vad jag yrar om). Mitt kontrollbehov hungrar efter mer information, ja. Speciellt eftersom ALLA jag pratar med säger att jag måste ringaringaringa till stadsdelskontoret alternativt förskolechefer och TJATA för att de ska lägga oss högre i prioriteringen. Kan det verkligen funka så…? Det känns väl inte alls rättvist? Varför finns då kön? Så oklart alltihop… Jag hoppas att vi får veta snart i alla fall så att jag slipper tvinga mig själv att ta reda på om tjatet är the way to go.

 

  
 I januari förra året såg vi ut såhär. Tiden alltså!! Så länge sen men ändå alldeles nyss.

 1. Ja jag fattar då inte alls hur kön funkar. Vi har haft extrem tur. Ena dagen låg vi på plats 104, två dagar senare blev vi erbjudna plats på just den förskolan. Min svåger har genom tjat-metoden fått in sin son två dagar/vecka på en förskola (de bor dock inte i Sthlm). Håller tummarna för er!!

 2. Kön är ett mysterium! Men va inte orolig för plats vi fick reda på vår plats veckan innan dottern skulle börja (va i januari för två år sedan) sedan är det ju tråkigt att det kan bli en helt annan förskola än de man valt…har också hört om ”tjatmetoden” dock har jag inte provat själv!

 3. Hej! Tänkte bara ge dig lite (lite som sagt) lugnande besked. Vi hade December som garantimånad, men garantimånad kan betyda en månad+ -, dvs du kan få en plats i november eller sista december. Oss ringde de dagen innan vår son kunde börja! Det kändes ju lite sådär, man vill ju gärna vara lite mer förberedd. Det blev även på en fröskola som vi inte alls valt, lite för långt bort, men vad gör man, det är jättehögt tryck på alla förskolor. Men det fick gå, och än så länge trivs han jättebra! Vi står kvar i kön på de som vi vill ha, som ligger närmare hem, och hoppas på plats där till efter sommaren.

  Det där med att tjata funkade förut, men inte nu när alla förskolor är med i det allmänna kö-systemet, det är nämligen inte förskolorna själva som sköter vem som ska tas in etc, utan kommunen. Om ni står i kö så kommer ni få en plats, och om januari är er garantimånad så ska ni få platsen senast i februari. Men jag skulle ändå ringa och höra med dem (alltså inte för att tjata), med oss var de väldigt hjälpsamma! Lycka till med allt!

  /Stina

 4. Både jag och mina syskon fick först gå på en förskola som låg längre bort. För att sedan få plats på en som låg närmare när vi var äldre. Det var så mycket barn i söderort att det inte alltid fanns plats där man önskade! 🙂

 5. Så spännande med förskola, hoppas ni får veta snart och att ni får en förskola relativt nära boendet.
  Vår tjej är född samma år och månad som er B och började förskola i mitten på nov. Vi fick ett andrahandsalternativ men står kvar i kö på det vi hoppas på längre fram. (de sa på kommunen att vi tidigast får plats på förstahandsalternativet i aug!) Vi ringde och frågade på kommunen hur det såg ut och vilken plats vi låg på. Det kan du ju göra, så får du veta ungefär när och var B får plats. 🙂 Lycka till!

 6. Gissar att ni bor i Hägersten/Liljeholmen?! Det är kris vad gäller förskoleplatser där, känner till fler som är i samma situation som ni. Vet faktiskt inte om det lönar sig att tjata, vore mycket tråkigt om så var fallet. Tror att det är så pass många som ringer och tjatar så det borde inte kunna göra någon skillnad.

 7. Vi bor i samma trakt, kan bara önska er lycka till. Det har varit trångt om förskoleplatser länge i stadsdelen, vi fick inget av våra 5 val när vår äldsta skulle börja för 7 1/2 år sedan. Men det blev bra ändå. Det ordnar sig säkert snart för er på ett eller annat sätt. Tråkigt nog är det lika besvärligt med skolor, framförhållningen och planeringen är obefintlig :-(. Inget ni behöver bekymra er för på ett tag, dock.

 8. Har hört av min bästis som bor i Årsta att dem trakterna har sjukt dåligt med platser då statsplaneringen ej hängt med. Det byggs ju nya förskolor i detta nu.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..