Är det taskigt mot barnet att byta förskola?

Nu tar vi paus från (det viktiga) ångestpratet för en liten stund, ni får en check up kring det i morgon. Nu måste vi nämligen helt oväntat klämma in ett snack om FÖRSKOLOR.

Ni var ju med i hela vevan när vi fick förskoleplats till B i januari. Vi bor i ett område i Stockholm är det är väldigt högt tryck på förskolorna och man får i regel räkna med att inte få en plats där man sökt. När vi fick en plats 15-20 minuters promenad bort tyckte jag liksom att det var nära jämfört med vad jag förväntat mig… Inskolningen har gått bra, B har hamnat i en (i Stockholmsmått mätt) liten barngrupp på 10 ungar och har inte visat några tecken på att han inte tycker att det är rätt kul att vara där på dagarna. Inga sömnstörningar, inga märkliga beteendeändringar. Han är samma trygga person som förut bara det att han pratar mycket mer svenska i stället för bebiska, och dessutom har ett gäng kompisar vars namn han rabblar upp X antal gånger varje dag.

MEN. Men. I dag fick vi meddelande om att vi fått en ny förskoleplats, en av de vi sökt. Som ligger löjligt nära vårt hem. Betygen från föräldraenkäten är helt okej, men de har en betydligt mindre gård än förskolan vi har nu, och enligt mina beräkningar bör de vara minst 15 barn i varje grupp.

IMG_2736

Nu är frågan – ska man ta den nya platsen och vinna lämnings- och hämtningstid, samt ge B möjligheten att hitta nya vänner som bor i närområdet där han förhoppningsvis kommer börja i skolan sen. ELLER är det att leka med ödet och hans mående att flytta honom från det ställe vi nu skolat in honom på, där han får gå i en lyxigt liten grupp? Jag tycker verkligen att för- och nackdelarna väger rätt lika tungt och att det här är sååå svårt. Det underlättar ju inte heller att man har typ fem minuter på sig att bestämma, hehe. Har nån av er varit i en liknande sits? Hur tänkte ni då?

IMG_2863

Nu ska jag lägga mig och vila en stund innan mina godingar kommer hem. <3

 1. Det är okej att byta! Viktigt att underlätta för sig själv i vardagen + tror verkligen det finns en förtjänst i att ha förskolepolare som bor i samma område som en själv.

  1. PLUS S bytte förskola när hon var 2 år och 3 månader och hon minns inget av sin första, varken pedagoger eller kompisar.

   Däremot så fick hon sin bästis David från dag ett på nya föris och de har hänkat i snart två år nu. I och med att de bor i närheten så är det superkul att ba kunna springa in i varandra i lekparken eller mötas på bussen.

 2. Gud vad svårt! har inte själv barn (än), men är förskollärare och vill bara lyfta fram betydelsen av små barngrupper och en avdelning där barnet trivs! Finns inte någonting bättre än att känna att som förskollärare hinna se varje barn under dagen och verkligen ha tid för alla! inte för att jag säger att de inte kommer se lilla Bo på den andra förskolan, vill bara framhålla att om man väl hittar en bra avdelning med bra pedagoger som man har förtroende för och en liten barngrupp så är det guuld värt! Vet dock att det finns mycket fördelar med närheten till den andra förskolan/framtida kompisar för Bo.

 3. Åh intressant! Vi står inför samma, men min son är lite äldre än B, han är snart 2.5. Men vi byter av ett par anledningar, bl.a. att vi flyttat så vi spar en dryg timme varje dag. Om det bara var pga avståndet tror jag inte att jag skulle ha bytt, men ring den nya och be att få hälsa på, fråga massa frågor och ta det därifrån. Jag har fått två extra dagar på mig att fundera, men vi kan inte hälsa på förrän samma dag som jag måste svara. Sjukt svårt, är mest bara nojig över ifall det blir sämre, min kotte trivs väldigt bra på nuvarande stället…

 4. Jag skulle av egen erfarenhet inte byta. Vi fick plats på en förskola väldigt nära oss som såg bra ut men det visade sig sen att vi inte trivdes. Då spelade det ingen roll att det var nära. Vi bytte då till en förskola betydligt längre bort. För mig känns det mycket lättare att trivas med förskolan men ta sig längre än att inte känna sig trygg med förskolan. Nu kan det ju vara så att den förskolan närmare er är lika bra. Men guld tycker jag att ni hittat en förskola där ni trivs 🙂

 5. Åh! Er föris låter jättelyxig!!
  Vår unge som är typ exakt lika gammal som B o skolades oxå in på en föris i Januari. Det var inte vårt förstahandsval men ligger typ 3 min hemmifrån.
  Ja, det är praktisk men… pruttliten gård och totalt 65 barn går på förskolan. Vårt barns avdelning är till ytan mkt liten och jag tror att gruppen består av 13 barn. De är ute (om vi har tur) 3 tillfällen i veckan o då i ca 45 min på dem här pruttlilla gården som 65 barn får turas om att var på (därav de begränsade utetillfällena). Endast en i personalen är utbildad förskolelärare. Vi står i kö till en annan förskola, ca 15min promenad bort, där de är ute varje dag, har en stor fin gård o tätare m utbildad personal.
  Så ring o kolla med den andra nära, be att få komma o titta, om den verkar lika bra så är det ju bara o byta!

 6. gå dit och titta! be om att kanske få hälsa på en dag, se om ni trivs. jobbar på en förskola och vi har 14 barn i varje grupp, men är som en liten familj. däremot vet jag att andra avdelningar har det kämpigt pga olika anledningar. så prova på en dag (om det går) och byt isåfall efter det!

 7. Boka in ett besök på den nya förskolan och gå på magkänslan! Men en barngrupp på 10 småbarn låter ju helt fantastiskt! I min kommun där jag jobbar som förskollärare har vi 15 småbarn som standard på småbarnsavdelning men nu är det extrem platsbrist så alla förskolor måste ta in extra barn till 16-17 i småbarnsgrupper och 23-24 istället för 21 på syskonavdelning. Men som sagt, gå på magkänslan efter att ni har hälsat på. I det långa loppet kommer Bo glömma sin första förskola om ni byter, men det kanske visar sig vara värt den lite längre promenaden om ni är nöjda med förskolan? Vi fick inte heller plats på förstahandsvalet och har ca 35 minuters promenad för att lämna, tar typ 10 min på cykeln. Men vi kanske behåller platsen framöver om vi är nöjda och trivs.

 8. Om möjligt besök den nya förskolan! Det är riskigt att byta utan att bilda sig en uppfattning först, speciellt när ni trivs med er nuvarande förskola.

 9. Bor på landet med 1,5 mil till närmaste förskola (som tack och lov är fantastisk), så 20 min promenad låter nära i mina öron 🙂 men jag skulle nog stanna där jag var om det var så bra! Tänk inte på framtida skola nu, det är 5,5 år tills dess, kanske fler barn och ganska troligt att ni flyttar… Här och nu är det enda man har och känner till, håll fast vid det som funkar! <3

 10. Jag tycker personligen inte att ni ska byta. Tänk om det skulle vara sämre på den nya förskolan? Är det tiden ni vill åt för hämtning och lämning? Även om B skulle byta förskola och bli kompis med dom i ert närområde så kanske DOM flyttar till hus eller liknande ändå? Det kan man ju inte påverka någonting. En liten barngrupp tror jag är superbra, för mig hade det vägt tyngre än att ha närmre till förskolan. Speciellt eftersom förskolan han går på nu verkar bra =)

 11. Mitt tips är att vänta med att byta förskola tills han ändå ska byta till en avdelning med större barn. Då är det ändå nya pedagoger och barn och det bytet kommer ni ju inte ifrån. Det bytet brukar ske kring 3-4 års ålder och då har han gott om tid att lära känns blivande skolkompisar. När de är så små som Bo så är det guld värt med tryggheten han känner där han är nu! När de är lite större så är de ju inte lika känsliga för lite större barngrupper (detta är min erfarenhet, har två förskolebarn och har bytt förskola ett par ggr).

  Lycka till!

 12. Hej! Kanske inte har att göra med förskola, men nästan. Detta var när jag var 12 år. Jag gick på en skola, flyttade 12 km bort där jag egentligen tillhörde en annan skola men valde (jag valde, fick bestämma själv!) att gå kvar. Åkte buss varje dag och hade kvar mina gamla kompisar. Ångrar dock lite idag (är 23 idag) att jag inte bytte när jag ser tillbaka på det. Det var sällan någon som ville följa med mig hem eftersom jag bodde ”långt borta”, fick alltid vara hos kompisarna istället. Mina föräldrar hade inte heller koll på vilka mina kompisar var, vilka föräldrarna var osv. Vilket jag kan tycka är lite tråkigt, när man hör sambon och hans mamma prata om hans gamla klasskompisar och där hon visste vilka föräldrarna var osv. 🙂 kram!

 13. OM tankarna att byta är starka tycker jag att ni ska ringa dit, redan imorgon, och be om ett besök. Hur är magkänslan när ni är där? Om den är överväldigande bra ska ni kanske byta, MEN en så liten barngrupp som B har är sjukt ovanligt i Sthlm och betyder så enormt mycket för trivsel, inlärning, stressnivåer etc. Det faktum att han verkar trivas så bra tycker jag också skulle vara värt promenaden.
  Planera inte för skolan nu. Det kan hända massor i livet innan dess!

 14. Det är ju enligt mig sjukt mycket viktigare att ha en förskola där man trivs än att ha en riktigt nära, kompisar som bor nära är ju såklart bra men inget livsnödvändigt när man går i förskolan. Och kompisar kommer han ju få in förskoleklass ändå. Men med det sagt, hälsa på på den nya förskolan typ nu nu nu, får ni en bra magkänsla så är det troligtvis bra och då skulle jag tackat ja till den nya platsen i alla fall 🙂

 15. Det finns ju fördelar med att ha en bit att gå – vardagsmotion! Så himla viktigt att även våra små får gå och röra sig varje dag, gärna ute. Så att ta en promenad tycker jag bara är bra. Stor gård är ju också att föredra. Och kompisar i närområdet? Bor visserligen i Norrland men 15-20 min är väl nära? Och i sommar kan ni cykla!

 16. vi bytte åt Cornelia då hon hade gått ett år eftersom vi fick plats på fsk i området. DÅ gjorde vi det pga närhet och finare gård etc, NU skulle jag gjort det in a heartbeat pga alla kompisar i närheten som hon fått. De följer med hem efter fsk, hon hämtas av deras föräldrar, vi går på bio eller styr upp gemensamma aktiviteter på dagar då fsk är stängd etc. Toppen med kompisar i samma område.

 17. Jag skulle byta! Vi har varit i samma situation och bytt. Det var jobbigt första tiden och barnet längtade tillbaka (då 2,5). Men nu inför skolstart känns det toppen att känna barn i närområdet och hen älskar nya föris!

 18. åh svårt! Vi var i en liknande situation då vi fick plats på en förskola 15 minuter bort, Där Liv, min dotter skolades in och trivdes. Efter några månader fick vi en plats på den förskola vi sökt som likt er låg 2 minuter bort! Vi valde att byta. Mycket av den anledningen att Liv var hemma från förskolan under hela sommaren (juni-augusti) och att det kändes som att vi ändå skulle få börja om lite med inskloningen även på den gamla förskolan. Att endast ha två minuter för lämning och hämtning är väldigt skönt och gör rätt stor skillnad i vardagen. Vi var också och hälsade på på den nya förskolan och kände att den var lite mer uppstyrd och ja känslan var lite bättre, även om den första också var bra på många sätt, så gav den nya ett ännu mer positivt intryck. Jag ångrar inte att vi byea och då Liv bara var 1,5 när vi bytte så vet jag inte hur mycket hon minns av den första, inget hon talar om iaf.

 19. Åh, skulle inte byta! Inte för att byte i sig är negativt, men om ni trivs med den förskolan ni har och den ju också är nära (15 minuters promenad ÄR nära!) skulle jag inte ta risken. Små grupper är guld värt, tänker att jag mycket hellre har mitt barn på en förskola med liten grupp i säg 7 timmar, än 6,5 timme i en större grupp. Med det sagt – vi bytte förskola när vår dotter var 2,5 år pga flytt och det gick hur lätt som helst. Då var hon ju redan inkörd i förskolekonceptet så det var mycket lättare än den första inskolningen. Så det blir nog bra vad ni än väljer, gå på magkänslan!

 20. Hej! Vi hamnade i en nästan identisk sits när vårt barn var i B:s ålder. Hade så dåligt samvete för att ”riva upp” henne från det som blivit tryggt och bra. Men vi valde att byta och det gick SÅ bra. Behövdes knappt nån inskolning, hon kunde det där nu och anpassade sig på några dagar bara. Det är en grymt skön känsla att ha så nära (och vår förskola är i övrigt också toppen, annars är det ju inte värt det). Alla barn är ju olika osv osv men på det du beskriver låter det som att det skulle gå toppen även för Bo att byta.
  Lycka till och tack för en fantastisk blogg!

 21. Verkligen svårt! Vi har en kille som är lite yngre än er Bo och han går på en förskola 5 min promenad från oss. Vi tycker inte att den är superbra och gården är miniliten…. Vi letar efter nåt bättre och resonerar så att det viktigaste är att den känns bra med barngruppen och pedagogerna. Om det känns sådär spelar det ingen roll att det är nära. Nu blir det svårare för er för ni vet inte vad ni får om ni byter. Men jaaa…tycker ni det är toppen där han är nu skulle jag tänkt efter både en o två gånger innan jag bytte.

 22. Åh, vad svårt. Man vet vad man har, men aldrig vad man får.. Jag skulle inte byta efter din beskrivning. Är ni säkra redan nu på var B kommer att gå i skolan, att ni kommer bo kvar, att han får plats där etc? I annat fall ser jag enbart fördelar med den fina förskolan han går på nu och där han har funnit sig tillrätta och känner sig trygg. Stanna kvar, är mitt råd. Kram!

 23. Nej, det är inte taskigt. Att få logistiken att fungera i vardagen är så viktig och tänk på allt roligt ni kan göra på tiden ni sparar varje dag. Däremot finns det ingen garanti att den nya förskolan är bättre än den gamla. (Vi bytte närmare när dottern var två år o vi just skulle gå bår pojke. Hade så mycket kval eftersom den gamla förskolan var så bra. Sen hörde vi att de tre nästa pedagogerna hade slutat några veckor efter oss. Och den nya förskolan är super så allt blev bra!!!!)

 24. Jag skulle aldrig ha bytt just pga av att inskolning för ett barn och omställning att börja förskolan är ganska stor. Inte menat att han har farit illa av det eller visar otrygghet men jag skulle se det som ett gott tecken att han trivs på förskolan, att han funnit sig i sin nya primärmiljö för vardagarna och verkligen värna om det. Bara att barngruppen är större på andra förskolan skriker nej i mina öron. Å nu med ”Hoten” om att barngrupperna kommer bli ännu större…
  Hade det handlat om en halvtimmes skillnad enkel väg mellan förskolorna som skulle sno massa tid från tid med familjen kanske jag hade övervägt det men när det endast handlar om ca 10-15 min så ser jag inte fördelen med det. Små barngrupper, bra utemiljö etc är verkligen inget att förringa enligt mig och min erfarenhet av att jobba på förskola.

  Lycka till 🙂

 25. Jag skulle bytt om det får vardagen att fungera bättre. Ja, det är jätteviktigt att barnet trivs men finns inget som talar emot att det skulle det? Byter du så blir det lättare att skaffa vänner i närheten, mer tid i vardagen (mer ork=gladare), kan lämna kanske en kortare stund utan att det tar en timme. Tror inte man ska göra det krångligare än man tror utan att ens veta vad det bästa är.. Klart man vill sitt barn det bästa men ibland tror jag det även är viktigt att göra det bekvämt för en själv. Att Bo skulle skadas av byte tror jag är högst osannolikt. Han får ju dessutom säkert en timme kortare tid på föris (mer tid med er) just pga ingen promenadtid.

  Det var bara mina tankar! Lycka till. Vad du än gör bli det nog bra! Kram

 26. Jag tycker ni ska byta! Jag har inte barn själv eller så, men jag har typ upplevt det som B blir att uppleva om ni har honom kvar på förskolan som ligger längre bort. När jag var liten gick jag på en jättebra förskola, med en fin grupp och sånt, men som låg ganska långt från min hemby. Förskolan låg nära min mammas jobb, inne i vår närmaste stad, och det var det + då att den var så bra som gjorde att jag gick där. Jag tyckte om att gå där, men jag var den enda i gruppen som inte bodde i själva staden. När de andra i gruppen skulle börja skolan så hade de fått besök till förskolan av sina kommande klasslärare, från skolan de tillsammans skulle börja i. Jag fick inga såna inskolningsgrejer till skolan jag började i, skolan i min hemby. Det beror säkert på att den skolan generellt var rätt kaosig då, t ex hade min klasslärare nyss tagit STUDENTEN (!????!!?) för att de hade snabbt behövt hitta en vikarie eller vad det nu var.
  Jag kände ingen när jag började skolan, förutom typ nån babykompis som jag inte kom ihåg, och jag tror det gjorde skolstarten och hela den grejen ganska jobbig för mig, jag blev liksom osäker. Skolstart är ju jobbigt och nervöst i sig, men det var väldigt jobbigt att liksom ALLT var nytt, de hade saker (småsaker, typ sånger) som alla förutom jag kunde och fattade och hängde med på, jag upplevde det som jobbigt. Jag tror därför det är bra om Bo får gå i förskola i ert närområde, där han kan skaffa polare som han sedan har med sig i framtiden!

  Men oavsett vilket val ni gör kommer det bli bra. Det har ju blivit folk av mig också liksom, nu har jag övervunnit min blygsamhet!

 27. Jag skulle byta. Jag har mitt barn på en förskola väldigt nära vårt hem, ca 5 minuter ifrån och det är GULD värt. Vår minsta fick också en plats där nu och jag är så glad över det. Även om det för henne kommer ta 30 min att gå dit ? Men tar såklart vagnen med henne dit och 3 åringen brukar cykla eller åka sin motorcykel när vädret tillåter ??
  Jag tycker det är skönt att veta att båda barnen kommer ha kompisar i närområdet där vi bor och sedan kommer gå i samma skola osv. Min stora har tom många av sina föris polare i samma hus som oss och runt om hela gården, och på eftermiddagarna eller på helgerna när man går ut och leker i parkerna mellan husen så ropar alla barnen varandras namn och kommer och kramas och leker med varandra. Kram ?

 28. Åh så klurigt! Jag tänker dock att närhet hem är väldigt värt (om inte nuvarande fsk ligger typ precis bredvid den som lämnars arbetsplats), det ger ju möjlighet till ca 40 min kortare dagar? Eller 40 min mer effektiv arbetstid för den delen.. 40 minuter mindre ”administration”. Per dag. Nästan 3,5 timmar i veckan!
  Kolla också om planen är att Bos nuvarande grupp verkligen ska vara så liten, så ni inte luras av det. Min brors barns grupp var på 8 barn när han började, men nu 6 mån senare är de 13 då de skolat in en massa nya barn.

 29. Som förskollärare och mamma skulle jag aldrig byta från en väl fungerande förskola och liten barngrupp. Det är för mycket att riskera kring barnets mående. Det blir ju som sagt var byte så småningom när barnen börjar skola ändå. Men som alla andra som skriver, så kan man bara utgå från sig själv och sitt egna barn. Svårt att råda någon annan. Lycka till! /Karolina

 30. Jag, med erfarenhet av nu större barn, skulle byta (om den nya förskolan verkar bra förstås). Mina barn är som sagt äldre nu, 6 och 8, och det är oslagbart för dem med alla kompisar de har i närområdet. De kan ta sällskap till skolan, enkelt leka hemma och deras allra bästa vänner är de som de lärde känna i 1-års åldern på förskolan. Och det är ju alltid ett plus att förenkla vardagspusslet lite. Lycka till hur det än blir i slutändan.

 31. Är också förskollärare och mamma (nu låter jag som den där reklamen ) Att ha en liten barngrupp är få förunnat och gör enorm skillnad för barnens vardag. 5 barn till gör mycket för verksamheten om det inte betyder att det är 1 eller 2 extra pedagoger i den barngruppen? I en liten barngrupp kan barnen få sina behov tillgodosedda på ett helt annat sätt, de blir sedda och hörda. Om personalen ser till att ta tillvara på förutsättningarna vill säga. Många andra skriver också att mycket kan hända med barn som flyttar eller tillkommer. Kommer de alltid ha en liten barngrupp på förskolan? Ibland kan det tillkomma barn och då blir det ju ändå en stor barngrupp + den längre restiden. Men tryggheten kommer först och skola är i framtiden än så länge. Vi bytte till en mindre förskola med mindre barn för vår dotter som gått 1 år på sin gamla. Blev kanonbra och vi är jättenöjda med beslutet!

 32. Vi har vår dotter (snart 2) på en avdelning med 16 barn, det är en rätt stressig avdelning. Det är 3 pedagoger och de är fantastiska, så dottern trivs jättebra men jag vet också om att de inte har lika mycket tid till alla barnen och det är en rätt stressig miljö. Den ligger däremot precis över gatan vilket är lyx men det underlättar för oss, dottern bryr sig såklart inte om avståndet. Nu skulle jag däremot inte flytta henne eftersom hon kommit in i gruppen och tyr sig till fröknarna men hade vi fått chansen innan även längre bort hade vi nog tagit det om det var en mindre grupp (nu när vi ser att det spelar roll). Men alla barn är ju olika och alla har olika förutsättningar så man får bara gå på vad som är bäst för familjen och kanske efter magkänsla.

 33. Min första fråga när det står att det 10 barn i barngruppen är : på hur många pedagoger? Är det 10 barn på 2 pedagoger så är 15 barn på 3 pedagoger lika många men med fördelen att det inte är lika sårbart vid sjukdomar eller planering för pedagogerna. Alltså: om en barngrupp är 10 på 2 ped. Så blir det rent krasst ofta en ped kvar i barngrupp vid möten, planering, reflektion, sjukdom där man inte får vikarie och liknande.
  Så jag tänker att välj inte från barngruppsstorlekar i första hand, gå på magkänsla och fråga om studiebesök!

 34. Vad har hänt med din Youtubekanal? Har du lagt ner den? 🙁 Eller bara tagit en paus kanske? Saknar den i alla fall!

  1. Den ligger varken nere eller är på paus! 🙂 får du inte upp nya klipp? Senaste kom i lördags och i morgon kommer en ny!

 35. Jag skulle nog också ha ringt till förskolan för att be om ett besök. Kanske känns det helt fel på den förskolan, eller superbra!

  Jag jobbar inom förskolan och 10 barn på en avdelning är verkligen ovanligt, så det hade jag inte bytat ut i första taget. Sen angående föräldraenkäter, ett tips är att inte lägga för mycket vikt vid dessa. Svarsfrekvensen varierar mycket och varje förälder svarar på enkäten utifrån sina förväntningar på förskolan så det är ju inte alltid enkäterna ger förskolan en rättvis bild. Är det många föräldrar som har låga förväntningar kanske de ger toppbetyg till en medelmåttig förskola och föräldrar med väldigt höga förväntningat kanske ger medelmåttigt betyg till en toppenförskola. Tror ett besök ger en mer rättvis bild! Lycka till vad ni än väljer 🙂

 36. Jag som bor på landet tycker att en prommenad på 20 min inte är mkt alls om man trivs med förskolan! Har ni tiden så tycker jag att grabben kan gå kvar!

 37. Jag har inga barn, och vet inte hur jag själv hade agerat i frågan. DOCK har jag varit med om liknande sak själv (som liten). Gick på ett mindre dagis fram till jag var 4-ish och bytte då till ett närmare hemmet. Sedan blev det helt nya kompisar ändå när jag skulle börja skolan pga massa fixande i kommunen. Vill mest bara säga att DET BLIR BRA <3 hur ni än gör. Som barn är man otroligt anpassningsbar (generellt) och med tanke på hur bra det gått på första dagiset skulle det säkert gått kanon om ni byter. MEN om ni har kvar honom så lovar jag att han ändå kommer få massa med nya kompisar när han väl börjar skolan, även om han inte lekt med dom på dagis. Kram!

 38. Nu har jag inte barn men håller med alla andra som nämner studiebesök. Kommer ni dit kanske det känns helt rätt eller helt fel direkt. Sedan undrar jag hur ni skall använda tiden istället? Är det skönt för er att komma hem snabbare eller är det Bo som tycker det är jobbigt? Tiden med lilla B kommer ju ändå vara den samma. En promenad och lite lek på en lekplats på vägen hem, kommer det bli i vilket fall tror jag. Skillnaden är väl om B är sjuk och inte orkar gå. Men cykel är perfekt alternativ nu i vår tider. Om det finns bra cykelvägar, vet hu Sthlm kan vara där ibland :S . Skolan tycker jag också du skall strunta i. Det är långt kvar och ni kan som många säger flyttat tills dess. Fördelen är dock att även om ni byter kommer han inte minnas sina gamla kompisar när han blir äldre, tyvärr. 🙂

 39. Hej!
  Jag har bott i samma område som ni så jag är lite bekant med förskolorna runtom. Nu går min tjej i skolan så självklart har mycket ändrats sen vi bodde där. Hon gick på två olika förskolor som båda var stoooora, alltid hundra barn när man skulle hämta på gården, total kaos. När vi sedan flyttade så hamnade hon på en liten ganska skruttig förskola MEN med bara 16 barn totalt. Gissa vilken som var bäst? Inte var det den designade jättestora förskolan iaf. Liten barngrupp betyder ALLT tycker jag. De tog sig tid att göra massa utflykter, hade sån enorm sammanhållning och man fick nära kontakt med personalen samt ett barn som stortrivdes. Vi går fortfarande förbi lärarna och kramas ibland. Lycka till!

 40. Tänker att man faktiskt kan vara mer snäll mot sig själv och tillåta sig att följa minsta motståndets lag lite oftare, samt försöka analysera mindre kring alla om och men. I det här fallet – om det innebär smidigare och snabbare hämtningar och lämningar, ja men kör på det då! ❤️

 41. Vi fick precis erbjudande om plats på förskolan som vi ser från vår ytterdörr. 2 min promenad dit, jämfört med ca 20 min till vår nuvarande som vårt barn gått på i 2 år nu.
  Vi tackade nej till den nya förskolan då vi trivs bra på den nuvarande, barnet har kompisar där (som för övrigt också hälften av dom är våra grannar även att den inte är den närmsta förskolan, har ni kollat det? Bo kanske har massa grannbarn som förskolekompisar redan men ni har inte märkt det ännu?) och vi vet inte alls om den som ligger nära är en bättre (ens lika bra?) förskola!
  Supersvårt beslut, gå på magkänslan!

 42. En tanke. Kan storleken på barngruppen plötsligt komma att ändras på den nuvarande förskolan? Hur stora gårdar har barnen att leka på?

 43. Jag jobbar på förskola och ur barnets perspektiv så tror jag att det är bra att få vara på samma ställe (om det är ett bra ställe) för att skapa trygghet för barnet. Det tar ett tag att aklimatisera sig i en ny miljö, med nya kompisar och nya pedagoger. Och en grupp om 10 barn är guld värt på en småbarnsavdelning <3 <3 <3

  Samtidigt ser jag att det kan vara lättare för ett litet barn att komma in i en ny barngrupp jämfört med om hen har hunnit bli runt 2-3 år, då kan det ibland vara lite kämpigare att ta sig in i de sociala strukturerna även om de blir en i gänget efter en tid.

  Av egen erfarenhet på 90-talet så tyckte jag samtidigt att det var SÅ SKÖNT att ha med mig kompisar från förskolan in i förskoleklassen i skolan sen.

  Sedan är allt olika från barn till barn. Så gör var ni tror blir bäst för er älskling!

 44. En sak till, som många ovan skriver om. Att det är kanonbra att ha kompisar som bor nära. Men 20 min till förskolan är ju nära! Visst kan er B leka och ta hem kompisar från den förskolan med, när han blir äldre. Sedan är det ju inte alls säkert att de kompisar som B skaffar sig på den nya förskolan bor kvar eller kommer att gå i samma klass bara för att de går på samma förskola.

 45. Byt!!! Har varit i samma sits. Var dock väldigt mkt mer negativ till den nya närmaste men vi bytte för de skälen du beskriver. Närheten är så jäkla grym! Och de som går där bor i närområdet, tillhör samma skolområde osv. Vet att denna fsk inte alls anses vara lika bra som den andra- men den är helt underbar!!! Tror man inte ska glömma det, att nästan alla är jättebra. Stor el liten gård spelar mindre roll. De hittar på annat. Lycka till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..