Byta förskola?

forskola 1

Vi har ju pratat en himla massa om det här med vår förskola. B går på en förskola som vi inte valt alls, utan där vi fick en garantiplats eftersom det var helt smockat där vi bor. Det visade sig dock att vi hade riktigt tur, för B stortrivs på förskolan. Det är en stor gård, han kommer överens med pedagogerna, de är utomhus mycket och barngruppen är så himla fin och vänskaplig. Dessutom är de bara 10 barn i gruppen! Det enda minuset är att vi bor en bit därifrån, 15-20 minuters promenad eller typ allt som allt 10-15 minuters resväg kommunalt.

I våras tackade vi, efter mycket om och men, nej när vi till slut blivit erbjudna en förskoleplats alldeles i närheten. Vi hade fortfarande kvar ett val på listan, som vi hade bättre känsla för, så vi la helt enkelt beslutet lite på is. Men, nu börjar vår köplats ticka sig allt närmre en placering på den där sista förskolan, och för att ha lite mer kött på benen när dagen väl kommer då vi blir erbjudna något var jag på visning på förskolan i morse.

Det är ju så svårt det här! Förskolan hade en jättefin gård, fräscha lokaler, ligger 1,5 minut från oss och helt vanligt vettigt tänk kring det mesta. Dock var de 34 barn i barngrupperna. Visst för att de delar upp sig ibland, men de hänger fortfarande i samma lokaler och min magkänsla säger att det ändå mindre stress och mer trygghet med mindre grupp, även om lokalen är mindre.. Speciellt när vi nu VET att just den grupp B går i i dagsläget är så mysig och fin.

Just nu säger magkänslan att vi kanske får skrota det där med att byta förskola, eller åtminstone skjuta fram det tills han ändå ska byta avdelning vid 3 års ålder. Vem vet, då kanske vi inte ens bor i samma område längre och måste byta ändå?

forskola 2

Nej, nåt som i alla fall är säkert är att jag inte kommer kunna tänka ut något vettigt kring detta just nu. Min hjärna skriker ”TACK FÖR IDAG DATORN” och min mage skriker ”MIDDAG”. Nu ska jag hem till mina killar!

 1. Jag brukar inte kommentera men följer dig o dina sociala medier flitigt. Vill bara säga att du ska värna om att bo går på en förskola där de kan erbjuda en sån liten barngrupp. Jag jobbar själv på förskola där barngrupper är väldigt stora,även bland de i bo:s ålder. Även om man kan göra ett bra jobb i stora barngrupper så finns de inte av naturliga skäl att ge alla den uppmärksamhet o trygghet alla behöver eftersom personalen inte alltid räcker till. Men du är klok så litar på att du fattar ett bra beslut 🙂

 2. Hej! 15-20 min promenad är ganska mycket, men varför cyklar ni inte? Vore det inte smidigt att slippa gå och bara cykla, det är ju snabbare?

  Hälsningar från en finska läsare :))

 3. Det där är jättesvårt och det finns ju massa variabler att ta hänsyn till. Men vi bytte från en förskola som vi precis som ni fått utan att ha önskat plats där. Men vår son trivdes ypperligt med barnen och pedagogerna från dag ett, vi kunde nästan ha skippat inskolningen. När han gått där i drygt ett år bytte vi förskola på grund av flytt. Och vår trygga förskole-älskande son byttes helt ut. Han grät och var hysterisk vid nästan varje lämning i månader. Nu, ytterligare ett år senare, går det bra, men hade vi inte bytt på grund av flytt så jag hade det att skylla på plus tänka att det ändå var positivt i längden att bo i hus nära släkt vet jag inte vad jag hade tagit mig till under den tiden. Så mitt råd är att ha honom kvar där han trivs och är trygg, speciellt om ni inte vet säkert om ni kommer bo kvar, för då måste ni ju kanske byta ändå.

 4. Jag hade personligen nog inte bytt. huvudsaken är att barnet trivs, att det är bra pedagoger och man som förälder känner sig trygg att lämna barnet på förskolan. Den andra förskolan är säkert också toppen men om han nu trivs och har hamnat i en så bra och mysig grupp så varför byta? Vi har inte heller supernära till förskolan vår dotter går på utan kör bil dit (typ 5 min alternativt 20 min promenad) men för oss är det värt det eftersom hon trivs så himla bra och det är en så bra förskola. Hade såklart varit smidigt men 1,5 minut men jag tror inte det är bra att låta tiden styra.
  Många väljer förskolor ENBART för att de ligger närmst, och för vår familj är inte det det viktigaste!
  Hoppas ni kommer fram till en lösning som funkar för er!

 5. Hej,
  Vi är i exakt i samma sits men vår förskola ligger 15-20 min bilkörning enkelväg från oss, promenad är inte att tänka på. Mitt enda råd till er att det bara är ni själva som vet bäst. Det finns säkert hundratals historier om byten som är lyckade och lika många där byten är mindre lyckade.
  Vi har valt att inte chansa och ställt in oss på att vi får åka denna sväng kommande åren och när beslutet väl är fattat är hälften av det jobbiga borta.
  Lycka till med ert val!

 6. Hejsan! Mina söner går hos en dagmamma som också ligger en bit bort och åt fel håll för att åka till jobbet. Det är lite meckigt men när jag lämnar dem och båda kastar sig i famnen på dagmamman eller när de inte vill gå hem för att de har så roligt med sina kompisar, då vet jag att det är rätt och värt besväret. Så gå på magkänsla, lönar sig i längden tänker jag! Har förresten skaffat en elcykel och cykelvagn så nu fungerar även logistiken rätt bra, har även cykelsits på cykeln så jag kan skjutsa lillen när stora killen lär sig cykla.

 7. oj nej jag hade inte bytt av den enkla anledningen att det är så mycket barn i den andra förskolans grupp. Det är inte möjligt att se till alla de barnens behov. Jag hade kanske övervägt att byta om de flesta av de barnen kommer att följas åt och gå i samma skola senare. Men inte på grund av att den förskolan ligger närmare hemmet.

 8. Hej! Vet inte om jag har nåt konkret råd till dig men tänkte bara berätta hur vi har tänkt, kanske kan det hjälpa dig lite i ert beslut! Vi fick inte heller nåt av våra val utan en garantiplats långt borta. Närmare bestämt tar det 40 minuter med buss, och sen ska man till jobbet, och sen upprepa pendlandet vid hämtning (vi bor i Gröndal och förskolan ligger en bit från Telefonplan). Dock ÄLSKAR vi förskolan, trots att det är många barn (15 i vår killes grupp) så är de så duktiga på att dela upp och vår lilla kille älskar att vara där och känns jättetrygg. Men nu har vi fått plats på ett ställe en minut från oss och i augusti börjar han där. Så här resonerade vi:
  1. Stora barngrupper kan kännas dåligt men är det en bra förskola så behöver det inte bli otryggt. Personalen är oftast sjukt proffsig!
  2. Vi tänkte att det var bra att han har ett långt sommarlov innan han börjar på nya stället, förhoppningvis saknar han inte det gamla stället så mycket då utan har hunnit glömma lite. Mindre separationsångest alltså (för honom, själv kommer jag nog gråta:))
  3. Jämfört med oss har ni ju inte så jättelångt, men jag förstår att ni vill ha närmare. Vi resonerade så att hur bra han än trivs på nuvarande ställe så känner vi att tiden det tar åka och hämta å lämna lägger vi hellre på att kunna hämta tidigare och alltså få mer tid med vår son.
  4. När han blir äldre kommer han förhoppningsvis få kompisar på förskolan och då är det ju kul att de bor i närheten så man kan leka även efter förskolan och springa hem till varandra!
  Lycka till med ert beslut, jag tror det blir bra hur ni än gör, man får gills läget och Bo verkar vara en trygg kille så det kommer gå toppen hur det än blir!

 9. Kommer ni bo kvar i samma område när barnen börjar skolan? I sådana fall hade jag nog övervägt byte av förskola (förutsatt att det inte är samma skolområde för båda förskolorna). Annars hade jag personligen nog inte bytt så länge barnet trivs, kanske försiktigt tänkande men utifrån att ni vet vad ni har (och gillar) men inte vad ni får…

  Jag hade också sett till att prata med några föräldrar till barn som går på förskolan ni funderar att byta till – vad tycker dom, hur upplever de storleken på barngrupperna, vad är bra och mindre bra. Kan ge dig en bild av hur verksamheten uppfattas av barn och föräldrar (även om det är individuellt såklart).

 10. Våran dotter är någon månad yngre än Bo och vi har tagit beslutet att byta förskola till en som ligger närmare. Vi trivs jättebra med förskolan vi har idag, personalen är verkligen jättehärliga och engagerade. Det enda minuset är omsättningen på personalen, det har på vårat första halvår kommit och gått en hel del personal. .
  Hon är i grunden ett väldigt tryggt barn och jag oroar mig en del över hur det kommer att funka för oss. Men vi är trygga i att vi gör valet att byta förskola, för skulle ”våra” favvo pedagoger sluta så skulle vi bli irriterade att vi stannade.

 11. Självklart ett dilemma, men jag hade valt små barngrupper före allt annat. 15-20 minuters promenad är ju dessutom en bra anledning för att få röra på sig varje dag. Utöver det kommer ni säkert att slippa åtminstone några av oändligt många VAB-dagar (som blir fler ju större barngrupper man har). Lycka till oavsett vad ni väljer!

 12. Min erfarenhet är att man vet vad man har. Vi hade också supertur med förskola. Det gjorde att vi i ett år åkte från Söder till Vasastan. Det funkade bra. Man fick ha med mellis på bussen och sjunga många sånger för att hålla barnet vaket, men vi kände att det var värt det. Senare flyttade vi från stan och hade vi 50 min till föris men det var bara under 5 månader. Så bytte vi och det blev inte alls bra. Han som hade älskat förskolan grät varenda morgon. Det blev ett till byte och då blev det fantastiskt. Ofta vt magkänslan bäst…

 13. I mina öron är 34 VÄLDIGT många barn. På mitt jobb har vi 13 barn mellan 1 och 3 år och jag tycker nog att det är i överkant, men sedan spelar såklart personalstyrkan och lokalerna roll. Det är aldrig fel att stanna i något som är bra för barnet. Vad jag har förstått är han ju dessutom förtjust i tunnelbanan, med tanke på resvägen 😉

  1. Haha, japp, det finns nog ingen som intresserar sig så mycket för tunnelbanor som han gör just nu.. 😉

 14. När jag var liten hade vi 15 minuters promenad till förskolan, kan inte minnas att jag tyckte att det var besvärligt 🙂 Om ni dessutom trivs med förskolan kan det vara värt att stanna, så slipper er son ryckas ifrån en trygghet, även om han säkert kan finna en ny på en annan förskola.

  34 barn låter mycket, ser ett myller framför mig. Förskolan jag jobbar på har 13 barn på sin småbarnsavdelning, vilket jag tycker är i överkant. När vi är ute på gården tillsammans med de äldre barnen blir det just ett myller, inte särskilt kvalitativa stunder i den pedagogiska verksamheten. Sedan beror det givetvis också på personalstyrkan, lokalerna och individerna i barngruppen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..