Bo litet med bebis, svårigheter och planer på fler barn – svar på era frågor

Nu kör vi ett till race med svar på era frågor, som en liten uppladdning inför en spännande vecka. Vi pratar mer om helgen imorgon! 🙂

ANNICKA FRÅGAR: Hej, och tack för en fin och genuin blogg – en av de få som finns! 🙂 Jag och sambon har börjat gå i bebis-tankar, vilket är helt fantastiskt såklart! Vi bor i en tvåa nu, och jag skulle jättegärna vilja höra lite tankar och tips om hur det funkade att bo i en 2a med bebis för er (för om jag minns rätt var det väl en 2a ni bodde i innan?). 🙂 Fick ni plats med spjälsängen i ert rum? Hade ni egen tvättmaskin eller tvättade ni i tvättstuga? Hade ni skötbord, och tyckte ni att det behövdes ha? Ja, helt enkelt alla tips och råd du orkar med att skriva! 🙂 Kram!

SVAR: Tack snälla! <3 <3 Vad spännande med bebisplanering! Jag tyckte inte att det var några problem att bo i en tvåa med en bebis. Första året rör de ju inte runt så mycket prylar, och behöver inga större ytor. Vi hade skötbord på badkaret och spjälsängen i sovrummet, och det funkade prima! Det blir ju vad man gör det till. 🙂 Det som fick oss att flytta var att vi hade ett såå litet kök, så när B sov i sovrummet hade vi liksom bara vardagsrummet att vara i, och då kunde det kännas lite instängt ibland. Både i den lägenhet och vår nuvarande använder vi oss av tvättstugan, och det tycker jag har gått super! Vi hade faktiskt till och med en tvättmaskin i vår nuvarande lägenhet som vi tog bort eftersom det kändes mest ekonomiskt och praktiskt att använda tvättstugan ändå. Där finns ju liksom torktumlare och torkskåp så vi slipper ha en massa sånt hängandes i lägenheten, vi slipper riskerna en tvättmaskin innebär och får mer plats i badrummet. 😉 Kram!

En gammal rundtur från vår förra lägenhet, en tvåa på 51 kvadrat i Hammarbyhöjden! Där bodde vi fram till att B blev 10 månader. 🙂

HELENA FRÅGAR: Vilken ålder tycker du hittills har varit enklast respektive svårast att tackla gällande B och varför? Har du tips på vad man kan göra eller absolut bör undvika att göra tillsammans med en ettåring i aktivitetsväg? Kommer det upp fler middagsrecept snaaart? Älskar dina recept! Tack ❤

SVAR: Oj! Jag tycker att alla perioder har haft sina svårigheter, och positiva grejer samtidigt. I början minns jag att jag tyckte att det var såå svårt att veta hur mycket jag skulle aktivera honom, och hur jag skulle hantera mig själv när han började skrika. Nu tänker jag inte alls på sånt, utan funderar mer på hur jag ska tackla en tvåårings humörsvängningar och hur Martin och jag ska teama ihop oss kring gränser… Överlag har det varit både roligare OCH svårare att vara förälder, än vad jag trodde innan!

Vad gäller aktiviteter att undvika skulle jag säga att du ska gå helt på din egen känsla och vilja! En ettåring bryr sig ju egentligen inte så mycket om vad som görs utan är detsamma var man än är – så gå efter vad du själv vill och orkar med. 🙂 Bebisen är glad så länge hen är med dig!

Och middagstips kommer! Jag lovar! Har bara varit ”lite” mosig i huvudet i och med nya jobbet… Men det kommer! <3

josefin-knave

En bild från när B var mini och vi hängde på Öppna förskolan med Vanja och Iggy! På den tiden var nog öppnishänget mer för min skull än minins, han var ju så liten. Men att föräldern ska få rasta sig själv och träffa folk är också en bra anledning tycker jag!

S FRÅGAR: Hur gjorde du när du flyttade hemifrån? köpte eller hyrde du? Det verkar nästintill omöjligt att få tag i något för två pers!

SVAR: Jag köpte! Hade aldrig klarat det så tidigt annars! Men, jag vet, det är hemskt att jaga boende i den här stan. :/

flytta hemifrån

I min första lilla lägenhet, precis innan jag skulle börja packa ihop för att flytta därifrån! Det var en supersöt liten etta på Kungsholmen som jag verkligen älskade. 🙂

JOHANNA SVARAR: Vad jobbar Martin med? Hur ser eran vecka ut med tider för jobb o förskola nu när du börjat på ett ”riktigt” jobb? Vill du/ni ha fler barn i framtiden om ni får den chansen (för barn är inte en självklarhet att få)? Hur skulle din absoluta drömdag se ut om du får bestämma hela dagsprogrammet? Älskar både dina mat/bak-tips och boktips så fler av dem skulle vara kul! kram! 🙂

SVAR: Han är informatör/redaktör på en förening. 🙂

Nu hämtar vi varannan dag, och lämnar varannan dag. På torsdagar har vi turen att få hjälp av mina föräldrar som turas om att hämta. Både Martin och jag jobbar heltid, och det hade inte gått om det inte vore för att båda våra arbetsplatser är så tillåtande när det kommer till flextid.

Vi vill verkligen ha fler barn i framtiden!

En drömdag är en ledig dag tillsammans med min familj där alla vaknar på gott humör, äter en smarrig frukost, skrotar lite hemma och sen åker hem till min familj och blir bjudna på en stor och god middag. Mycket familj, mycket ledigt – det gillar jag! 🙂

Stor kram! <3 <3 <3

 

  1. Tänkte på frösta frågan, om att bo i en 2a med barn… Vi bodde i en iofs ganska stor 2a på ca 70 kvadrat tills vår dotter blev två år. Nu bor vi i en 3a och letar hus (vilket tar en evighet).
    Iallafall, det funkade bra med en 2a. Det enda som blev lite knöligt var plats för dotterns grejer. Så vi fick ställa in en extra garderob (tips om man har lite plats är Ikeas pax med 35 cm djup, så hög du får plats med). Och organisera om lite möblering, nya hallmöbel med vägghängda hyllor för skor och göra plats för leksaker i vardagsrummet. Vi har plats för vanligt skötbord i badrummet och använder tvättstugan. Hade varit skönt att kunna tvätta vid behov men samtidigt skönt att all tvätten blir torr och klar på några timmar.
    Så jag tycker inte att man tvunget måste ha en trerummare bara för att man får barn. Sen kan det ju spela stor roll i planlösning, storleken på rum, om det finns hiss etc. Sånt kan ju göra tillvaron enklare eller krångligare. ?

  2. Jag vill också lägga till om att ha bebis i en tvåa! 🙂 Vi har en ettåring nu och har aldrig bott på mer än 53 kvm. Första 6 mån sov vår son i sängen med oss, så någon spjälsäng var det inte frågan om. Nu har han sovit i sin säng i 6 mån, men då får den precis plats om vi har den direkt intill vår säng, så så får det vara. Vi har väldigt liten toalett så första månaderna använde vi en sekretär som skötbord… Hehe alltså vi la en sån skötbordsmadrass på den stora delen. Vi kunde så klart köpt ett stort riktigt skötbord, men det kändes lite trist att ha i vardagsrummet/hallen. I början är det mest saker som inte står framme, men det är lite mer än vad vi ändå trodde. Som ett litet apotek typ, blöjor, servetter, handdukar, kiss-skydd etc som nästan fyller en byrå. Och sen kläder. Leksaker och babygym kunde vi ställa undan rätt lätt. Nu börjar det bli mer leksaker och jag tror att vi kommer behöva fundera över potentiell ny lägenhet närmaste 6-12 mån.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..