Nytt avsnitt!

HEN! Ordet vi älskar och hatar. Äntligen reder vi ut begreppen kring ordet som alltid slår kommentar-rekord i Kittys blogg, med vår gäst, hen-experten Sara All. Dessutom, Kitty förstör hotellsängen, och Per börjar gilla Halloween.

Länk till Sara All och Frida Gustafssons examensarbete Hen! Är inte det en sådan där feministisk grej…?”.

Och, vi har en fin tävling också, som vi kör en extra vecka iom att vi knappt haft nåt wi-fi: Tillsammans med Petra från babyland, som lyssnade på förrförra avsnittet om att resa med kids, och insåg hur mycket vi gillade det här sjukt smarta priset, vår absolut bästa reseunderlättande pryl. Vi berättar hur du tävlar i förra podden, det om Las Vegas och vårt bröllop. Ingen svår tävling!

Ladda ner avsnittet från iTunes här!

Nu ska jag brinna helvetesdöden av barnskriks-stress. Hejdå!

 1. Jag känner mig inte bekväm med att använda ordet hen då jag pratar även fast jag tycker det är ett ord som kan vara bra att använda ibland t.ex. då man pratar om olika yrken i allmänhet. Jag har dock börjat använda hen då jag skriver arbeten till skolan osv för just då man inte vet könet är det mycket smidigare att skriva hen än att skriva han/hon eller att antingen välja han eller hon eller använda den.

 2. Att hen väcker starka reaktioner är det ingen tvekan om och det blir tydligt i kommentarerna här. Som jag sa i podden så tror de flesta att det handlar om att ta bort och på sätt och vis tvinga på barnen något de inte valt själva. Det måste förstås en gång för alla att det handlar om att lägga till, erbjuda fler sätt att vara och identifiera sig på. Och då är hen ett alldeles jäkla fantastiskt ord att använda. Det som inte kom fram så tydligt i avsnittet var HUR starka våra förväntningar är på flickor och pojkar. Det är djupt rotat och det problematiska blir då att traditionella könsroller förstärks. Och så ser det tyvär ut. Att då förskolan strävar efter att skapa en miljö där barnen kan och vågar testa, leka, skapa osv oavsett kön och där ordet hen ingår just för att skapa dessa förutsättningar för alla barn.

 3. Ni kan inte lägga upp de två senaste tillsammans?
  Jag lyckades aldrig hitta dem nämligen så jag har inte hört än. :S

 4. Jag har två barn. Min stora är en flicka som jag försökt att klä i både tjej och killkläder och hon har aldrig direkt brytt sig om det hon har på sig. Skönt tycker jag. Min lille, en pojke, har fått ärva lite av syrrans kläder, men det är ju lite svårare tycker jag att ha tjejkläder till honom. Till exempel så har han fått hennes gamla vinterjacka. Den är mörkblå med rosa, gröna och turkosa hjärtan på. En dag när vi hämtade syrran på dagis kom en flicka på fyra år fram och frågade vad hon hette. Jag sa då att HAN hette ….. Är det en pojke frågar hon då. Ja, svarade jag. Men han har ju hjärtan på sin jacka, svarar flickan då! :-O
  Jag blev väldigt förvånad över att hon/han normer redan förekommer för så små barn. Läskigt!
  Jag kommer fortsätta att klä båda mina barn i kläder som är sköna oavsett om det är en biltröja till stora tösen eller en jacka med hjärtan på lillkillen!

  Tack för en bra blogg.

 5. Jag är en feminin hon, min dotter är en feminin hon
  Min karl är en maskulin han, min son är en maskulin han
  …och tråkigt vore det annars… Hen, nja, räkor är visst hermafroditer, och skaldjur gillar jag.

   1. Hej Lolle, jag missförstår inte ett dugg. Det finns hon eller han och jag har svårt att se när det inte skulle vara viktigt att veta vilket. Jag hade aldrig klätt min son i rosa, han hade förresten protesterat vilt. Min dotter hade bekväma lekkläder men ofta i pastellfärger för att hon var en liten tjej. Jag misstänker att pk föräldrar tvingar på sina pojkar rosa och dockor för att det är så ”genustänkt”. Och varför, undrar jag, man har alltid kunnat se skillnad på flickor och pojkar så varför har det blivit så hemskt helt plötsligt?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..