Mer Belinda.

Jag och Sara, hen-experten från podden har satt ihop en lista över varför vi tyckte illa om Belinda-programmet, det var ju nån av er läsare som undrade varför. Här kommer den. Väldigt komprimerad:

Kommentarer till fittstim- min kamp
-programmet inleds med en presentation av Belinda Olsson som liten då hon va tjock och lite utanför. Att hon senare då blev feminist presenteras som en bekräftelse på att feminister inte representerar rådande skönhetsideal. Vad har det med saken att göra?

-programmet har en ton av att förlöjliga de personer som intervjuas och Belinda himlar titt som tätt med ögonen. Programmet vinklas så att känsliga frågor och åsikter som tas upp framställs som helt udda och knäppa. 

-det förtäckta våldtäktshotet när kvinnorna slänger överdelen i badhuset kommenteras icke!

-Hen förlöjligas återigen! (Om du lyssnar på Poddy-Lo-avsnittet om Hen förstår du fort att en del av hen-ordet är att det finns personer i vårt samhälle som inte känner sig hemma i ”hon” eller ”han”, ska vi då vägra kalla dessa personer det dom känner sig hemma i? Förutom att det funkar bra som ett neutralt och praktiskt ord)

-Belinda ska be Ulf om ”ursäkt”! Belinda ifrågasätter sin tidigare feministiska kamp

-Bekräftar det folk vill höra. Och spär på bilden av feminister som rabiata och extrema

-olyckligt att det sänds nu när (extrem) högervindar blåser starka.
Citerar Gudrun ”feminism handlar inte enbart om kvinnors rättigheter. Det handlar om att kämpa mot rasism, homofobi och för jämlikhet!”

Och hon missar verkligen att se saker i ett större perspektiv. Hon utgår från sig själv som vit heterosexuell medelklasskvinna. Hon borde ifrågasätta de privilegier hon automatiskt får av samhället i och med den positionen.

Alltså detta är bara en reflektion som sagt. Alla borde se programmet och efterföljande debatt själva.

Kram och tack, Sara! Jag bjuder på middag!

 1. Håller helt med dig, Kitty! Jag blev så uppgiven när jag såg programmet, eftersom att känslan jag fick var att ingen längre vill kalla sig feminist idag. Feminismen handlar om att vilja uppnå jämställdhet mellan könen och att se att det finns en maktstruktur i samhället där män är previlegade. Därför är det så tragiskt att programmet spär på bilden av att feminismen är splittrad. Självklart kommer människor att kämpa för olika saker när det kommer till jämställdhet – eftersom att vi alla är olika, har olika referensramar och därigenom tycker att olika saker är olika mycket viktiga att kämpa för! Gemensamt är dock att alla kämpar för feminismen – för att uppnå ett jämställt samhälle.

 2. Att jag tycker det är så roligt att skriva kommentarer med andra namn på andras bloggar, istället för att inse mitt kassa beteende…

  Vad säger det om mig?

 3. Tack för förklaringen. Jag håller med dig samtidigt som jag tyckte det fanns en del poänger i programmet. Alla kvinnor borde vilja kalla sig feminister i mina ögon.

 4. ”Hon utgår från sig själv som vit heterosexuell medelklasskvinna. Hon borde ifrågasätta de privilegier hon automatiskt får av samhället i och med den positionen.”

  Det var något nytt, eller inte för oss som ser verkligheten, enligt er annars är det ju vita medelålders män som är privilegierade, och kvinnor som är förtryckta. Nu fick vi alltså svart på vitt att det är kvinnor som är privilegierade.

  1. Det var skönt att jag hade fel i tolkningen att du var dum i huvudet, man fick annars lätt den uppfattningen.

   Ser ju att du känner till hur förtryckt du är, och hur ondskefull PK och sådana feminister och grejer är ute efter dig.

 5. Jag tyckte jättemycket om programmet. Det handlar ju till stor del om Belinda, programmet heter ju ”min kamp”. och därav utgår hon ifrån sig själv. Dessutom är poängen med programmet att ifrågasätta feminismen och sätta den på prov. När hon himlar med ögonen mot rabiata feminister så ifrågasätter hon samtidigt sin egen reaktion och säger att hon känner sig gammalmodig. Jag gillar Belinda!

 6. Ja, det blev väldigt mycket komik över programmet och en del frågor gick man in bara ytligt på och en del struntade man i helt. Jag reagerade också när han på badhuset pratade på hur männen följde efter kvinnorna och att situationer blev hotfulla. DET hade man absolut kunnat gå in mer på, men nu bara hängde det där som ett…. ”ja, det är som vanligt då.”

 7. Hen??? Alla är en han eller hon utom räkorna som är hermafroditer. Det har alltid varit så och kommer förmodligen att vara så länge ännu. Min dotter=hon, min son=han. Enkel reguladetri.

     1. Jag brukar veta namnet på den läkare jag skall gå till, det hör väl till att ta reda på, tycker jag.

  1. Nej, vet du vad, Alla är faktiskt inte en solklar hon eller han. Det finns faktiskt de som har både livmoder och testiklar, i klar minoritet visserligen, men finns gör de! Vad tycker du vi skall göra åt det? Utrota dem? Operera om dem? Frysa ut och ignorera dem? Kalla dem den eller det? Eller, gud förbjude, hen?

   1. ”Hen” handlar faktiskt inte om dem, är det bara de med två biologiska identiteter som går på ”hendagis” och där föräldrarna inte vet om de har en son eller dotter? Det tror inte jag i alla fall. Den och det är väl OK, varför inte?

  2. Är det inte lite jobbigt att anstränga sig så infernaliskt för att missförstå ett ord och dess användningsområden?

   1. Nej, för det finns inget användningsområde. Han eller hon, inga missförstånd, hur tydligt som helst. Om föräldrarna inte ens vet, då är det bara…..sorgligt. Jag är en feminin kvinna som älskar maskulina män. Inget fel i det, hoppas jag? Skulle min man rota i min sminkväska vore det bye bye. Men jag är trygg i förvissningen att det skulle han aldrig göra.

   2. Det är ju bara någon människa som skriver kommentarer med olika namn för *störa*, Den människan har tydligen inte något bättre för sig idag…

 8. Vilken jäkla bra lista! Jag blev också irriterad över hur Belinda redan liksom skapat sig en åsikt, redan när hon startar programmet. Hon verkar tycka att exempelvis toppless-situationen i badhuset är helt befängt då hon på ett löjligt sätt ska ”prova” att ta av sig behån och himlar med ögonen och på det sätt förlöjligar kvinnors rätt att kunna få visa sig som de vill! Håller även med om att det var sjukt att hon inte tog upp att man kanske ska göra något åt männen som blir knäppa så fort de ser nakna bröst! Det är även synd att hon har en sådan skev bild av den ”typiska” feministen. Jag menar kom igen! Tack för grym blogg och grymt intressanta ämnen! KRAM /Mari

  1. Sandrachris igen menar du förstår jag, du måste komma ihåg att använda rätt namn nästa gång! Du gör syftningsfel, illa för trovärdigheten.

   Instämmer med kittys inlägg ovan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..