Banta offentligt.

Jag skulle somna men märkte att jag inte riktigt får nån ro innan jag får ur mig något jag tänkt på idag:

Alltså, jag fattar inte en grej: varför måste alla som ska banta göra det offentligt? Med ”före-och efterbilder”, tydliga foton av eventuella valkar och kilon och siffror?  Är det status att klara det? Betyder det kontroll? Vet inte alla vi det här laget hur många där ute som mår dåligt över sina kroppar? Som har eller har haft ätstörningsproblematik? Och vet inte alla hur jäkla triggande det kan vara om någon, kanske tom någon du beundrar och/eller ser upp till, visar upp sin ”kroppsresa”? Hur kan någon ha missat?

Jag har ju reagerat mot detta förr och precis som då förstår jag absolut att det finns människor som vill banta, ”få tillbaks sin kropp”, ”gå ner extrakilona”, ”träna sig i form” eller nåt annat liknande. Och såklart ska folk få göra det dom själva vill med sina kroppar. (som inte är farligt.) Men det blir svårare och svårare att veta vem som vill vad. Tom när det gäller en själv. Hur vet jag vad jag själv egentligen vill? Och varför? Hela samhället säger ju ständigt till oss vad vi bör tänka, tycka och göra om vi inte ser ut som typ…Tilde De Paula, Marie Serneholt, nån Hollywoodperson eller liknande. Det måste ju vara omöjligt för oss som lever i vår verklighet att veta vad som är hönan och ägget, men jag gissar ändå och tror att dom flesta faktiskt vill bli smalare för att passa in idealet. Tanken på att bli ”snyggare”, att få komplimanger och uppmärksamhet, kunna köpa vissa kläder i vissa storlekar etc, det går inte att bena ut exakt vad som är ”din egen vilja” mitt i allt det där. Om jag var ensam på jorden skulle jag nog inte komma på att banta, liksom. 

Hur som helst: om jag nån gång vill bli mindre i kroppsvolym av en eller annan anledning så skulle jag aldrig göra det offentligt. Varken här, på sociala medier eller ens hemma. (Iaf inte så länge några barn var vakna.) Vi alla har viss makt, någon eller några som beundrar och följer oss. En liten unge eller miljontals följare, det spelar ingen roll. Det vi måste fråga oss är vad vi vill göra med den makten och det inflytandet. Hur vill du påverka?Godnatt igen.

 1. håller med. men kommer det inte något bra med det enligt dig?
  visst att det blir en kroppshets men så blir det väl inte för alla individer?

  jag såg en före efter bild på en för två år sen, vikten hade minskats och ett hälsosamt leverne hade vunnits. jag bar då på ca 30 kg övervikt. jag såg bilden och blev inspererad och tänkte kan den personen göra det kanske jag kan? o där började min resa och lever nu 30 kg lättare och har förlängt mitt liv genom detta, ger mitt barn bättre matvanor än om jag hade varit kvar med min övervikt. jag orkar vara med mitt barn och leka och springa. mitt barn har fått en mamma i några fler år än han kanske fått annars. Det anser jag är posetivt. att jag fått ett längre liv och att jag orkar leka med mitt barn nu.

 2. Tack! Du sätter precis ord på det jag tänkt. Alla offentligt bantade kvinnor. Från kändisar i tidningar till kollegorna i lunchrummet. Klart det påverkar oss andra och sedan nästa generation. Jag håller just nu på att försöka gå ner i vikt. Av hälsoskäl. Har alltid varit rund, men nu gått upp mer och märker det på hälsan. Vill bli piggare och orka mer + slippa köpa nya större kläder. Kommer inte att bli smal, men mindre tjock. Och min bantning håller jag definitivt före mig själv. Mina barn ska inte märka nåt. Jag äter som vanligt när jag är med dom och pratar ALDRIG om vikt.

 3. Bra skrivet!
  Känns som det är en ständig kamp att stå emot alla tråkiga värderingar från samhället om vikten. Synd att man inte kan lägga energin på annat…
  Det är väl bara att försöka kämpa på ändå antar jag! ?

 4. Jag haller helt med ditt inlagg. ”Är det status att klara det? Betyder det kontroll?” Svar: Ja och aterigen JA! Tyvarr ar det ganska sjalvklart att det innebar status att vara ”iform” eller ”fit” i dagens samhalle (det ar utsidan som raknas) vilket gor att jag forstar att manga vill visa sin bantningsresa offentligt. Jag tror inte sa manga sist och slutligen tanker efter hur deras bilder eller blogg inlagg pa sociala medier kommer att paverka andra, manga skriver val framst for underhallnings syfte.

  Jag haller dock med dig helt, vi bor alla fraga oss sjalva: ”Hur vill du påverka?” Varje blogg eller instagram account kommer att paverka andra, vi valjer sjalva om vi vill paverka andra pa ett negativt eller positivt satt. 🙂

 5. Tack fina Kitty för att du satte ord på precis det jag oxå tycker. Jag skrev själv ett uppmärksammat blogginlägg om något liknande nyligen och ända sedan jag efter mitt första barn fick veta att några av mina vänner mått dåligt när de läst mina blogginlägg om hur snabbt jag tappade mina graviditetskilon osv känner jag att nu får det räcka. Varför måste vi stöta och blöta och hela tiden hävda oss med hur duktiga vi är och visa upp våra magar hit och dit. De lite småpluffsiga är usch och fy och så vill man inte vara medan de trimmade och enligt rådande ideal snygga är grymma och bra. Jag orkar inte med detta och vill inte bidra till denna sjuka hets. Att ta hand om sig, äta rätt och träna är superbra men varför måste det hela tiden visas upp i form av dåligt och bra. Kram på dig du grymma kvinna! Må den här världens sjuka ideal försvinna.

 6. Jätteklokt inlägg Kitty! Men Läckberg ärlig bara en sån person. Allt ska ”vädras” på IG. Blogg mm. Annars klarar hon sig inte tydligen. Det är ett stort bekräftelsebehov hon har, men skamligt när hon har en stor tjej. Vad ger hon för signaler till sina barn? Tänker oxå på bloggens namn stjärnfamiljen? Hade det inte varit för Christina Melin, hade det inte funnits någon?

 7. Håller med hundra procent. Och när det dessutom är redan smala kvinnor som ska ojja sig över extrakilon som de måste gå ner ”FÖR ATT BLI STARKA OBS OBS FÖR DET HANDLAR INTE OM VIKT AAAAAAALLS” (yeah right) så känner jag mig bara så jävla uppgiven.

  Min dotter på 8 år har lärt sig läsa. Snart kommer hon kunna läsa framsidor av tidningarna och löpsedlar där detta jävla skit samt ”smal-mat”, ”smal-tips” osv trycks upp i våra ansikten. Vad kommer det göra med hennes självbild samt hur hon ser på andras kroppar?

  1. Håller jag inte alls med om Evelina. Fettföraktet är enormt och leder till diskriminering bl a så det är inte det minsta fördomsfullt att anta att de flesta vill vara smala.

  2. Blir också så extremt frustrerad och sorgsen. Obs lägger ingen skuld på någon kvinna dock, det är fan patriarkatets fel alltihop. Ej ironisk, menar det. Det är svårt att värja sig mot förväntningar/krav på hur vi bör se ut.

  3. Fettföraktet är enormt ja! Man ser bara vissa kroppar i media mm. Men att vara smal duger inte heller. Blev mobbad hela min skolgång, från första klass upp till 9.de klass för att jag var för smal, att jag var anorextisk (vilket jag inte ens visste vad de var då). Dom tog på mina armar, min mage, hela min kropp och skrek om hur smaaaal jag var. Hur äckligt det/jag var för att jag var smal. Kanske hade dom lärt sig av föräldrarna att ”för smal” inte var bra, att det var något sjukt och äckligt. Vart får annars 7 åringar det ifrån? Dom som var tjocka i klassen lät man bli som tur var. Mat älskade jag, godsaker med. Och åt alltid med god aptit. Men då jag inte gick upp till något dugligt för dom andra Ledde det till att jag började hetsäta och tryckte i mig massa skit för att försöka gå upp. Nu är jag för ”tjock” istället enligt omgivningen och får väldigt ofta frågan om jag är gravid för att min mage ser gravid ut, fast jag i övriga kroppen är smal. Ingen kropp tycks duga. Är ett jävla skit. Alla kroppar ska vara bra.

 8. Vem är dömande nu? Låt folk göra som de vill. Man vet väl vad varför man vill något. Låt inte media ha så stor påverkan på er. Om ingen brydde sig så skulle de tappa sin makt.

  1. Att man påverkas av den kultur man lever i är fullkomligt rimligt. Människan är bra på att anpassa sig av evolutionära orsaker. Så det där att man vet varför man gör något ska du inte alls vara så säker på. Det är ingen tillfällighet att folk i allmänhet inte går omkring i hatt eller huckle i Sverige. Vad tror du att det beror på? Att alla bara valde bort det medvetet och utan påverkan från omgivningen? Och att problematisera ett fenomen behöver inte innebära att man dömer enskilda individer.

  2. Självklart påverkas vi av den sociala kontext vi lever och verkar i, men problemet när man BARA problematiserar ett fenomen är att social kontext inte förändras av reaktion, utan av aktion.
   Om du är medveten om problemet, ja, men så gör någonting åt det då! Man måste faktiskt inte bry sig, man kan välja alldeles själv om man vill följa idealen eller ej.
   Även om det är svårt att låta bli, så är vi inte av naturen tvingade att följa ideal som vi har konstaterat är problematiska och därför icke önskvärda, varför makten att förändra dem ligger helt i våra händer, eller snarare i våra viljor. De förändras inte av att vi sitter och ojar oss över bantningshysteri och smalhets och silikonbröst samtidigt som vi springer till plastikkliniken, skär ner på måltider, springer milar hit och dit och med alla medel som står oss till buds försöker trycka in oss själva i den mall vi föraktar men som idealet säger att vi ska passa i. De förändras av att vi skapar en ny mall. Vår egen mall.
   Har du problem med idealen, ta dig då en ordentlig funderare nästa gång du står där och vrider dig framför spegeln: Är detta sunt? Är detta vad JAG vill? Om ja, varför, och vad ger det mig? Är det värt det? Vad mår jag bra av? Är social acceptans och status det absolut viktigaste för mitt välmående, eller ska jag börja prioritera annorlunda, tänka annorlunda?
   Vi är inte primitiva djur längre, vi kan kontrollera impulsen som vill ha snabb tillfredsställelse i form av gruppens bekräftelse och beundran. Men det kräver lite mer vilja, lite mindre problematiserande, och att man agerar så som man tror är rätt, inte så som man tror att andra anser är rätt.
   Du måste inte vara ett offer för samhällets skeva ideal, du kan aktivt välja att äga dig själv istället. Faktiskt.

 9. Tror uppvisandet kan vara ett sätt att visa att man inte är ok med hur man ser ut i dagsläget och att man gör något åt det. Liksom ”jag är en work in progress så döm mig inte nu, det här är inte det jag som jag är egentligen jag är inte nöjd med detta”. Vilket är trist såklart. Visst om man vill ta tag i sin kropp på olika vis (även om det är omöjligt att veta avsändaren till den viljan) så är det synd att man måste berätta det för omgivningen istället för att försöka vara nöjd där man är och där man hamnar genom olika tränings- eller matmål för att hjälpa världen och sig att släppa på kroppshetsen och tillåta nöjdhet över utseendet, oavsett hur normativt ok det ter sig eller ej. Går typ inte att slippa att må dåligt över sig dock så detta är inget skuldamde till de som känner ett behov av att vara öppna jag tycker bara allt sådant här är så sjukt tråkigt och tar så mycket plats det ej förtjänar. Även hos mig

 10. I många fall tror jag att det handlar om att man vill ha bekräftelse och stöd när man gör något som säkert kan vara jobbigt och krävande, och på nätet är det ju lätt att hitta folk i samma situation eller med erfarenhet av samma situation, som man kan få förståelse av. Men då kan jag ändå tycka: håll det på nåt slutet forum, typ en stängd facebookgrupp eller nåt! Visa för folk som faktiskt är intresserade, men låt oss andra slippa. Och: väl rutet, Kitty!

 11. Åh va bra Kitty! Verkligen pang på! Du skriver verkligen allt som stämmer in iaf på mig. Jag blir aldrig peppad/glad/positiv till allas före och efter bilder. Jag lär ju inte missa om de går ner en mängd iaf men det är kanske det man är rädd för? Ni ser väl vad jag åstadkommit!! Men vad ska jag känna? Beundran? Jag blir bara ledsen och illa till mods för all vikt och träningshets… tacksam för det du skriver och hoppas det sprids lååångt!!! Kram!

 12. Klokt! Jag tänker att man visar sitt liv i en blogg och då förstår läsarna vad man gillar att göra, så att lyfta en diet eller en träningsperiod känns inte nödvändigt. De som följer ens liv och intressen fattar liksom ändå vad som är viktigt i ens liv.

 13. Men det kan väl också vara en sporre och en morot för en själv om man har gått ut med det i sociala medier? Sen kan man ju inte alltid tänka på hur andra ska må eller känna sig, man kan inte ha det ansvaret på sina axlar. Och som vuxen människa så inser nog de flesta att alla är olika, alla har olika förutsättningar osv. Bara för att t ex Carolina Gynning ser ut som hon gör innebär ju inte det att JAG någonsin kommer kunna se ut så. Låt folk göra som de vill.

  1. Resonerar du likadant med rasism?Vill folk säga n-boll så ska de få göra det utan ifrågasättanden för man kan väl inte tänka på hur andra ska känna sig hela tiden?

  2. Problemet i det här fallet är inte vuxnas förmåga att inse allas olika förutsättningar, utan att bilden av hur man ”ska” se hela tiden reproduceras genom vad vi ser i media i form av bilder, bantningstips och att den som inte följer idealen uttalat eller outtalat är fel.
   Även fast jag är vuxen och förstår mitt värde oavsett om jag har 20 kilos övervikt eller inte så är det jobbigt att hela tiden matas med att jag borde vilja gå ned i vikt, komma i form, bli stark, tappa graviditetskilon. Undertonen i de flesta medier är att smal=bra, och är du inte det så borde du åtminstone försöka bli det så snabbt som möjligt.

   Sen handlar det inte bara om vuxna, som Kitty och Lady Dahmer skriver. De flesta barn lär sig läsa i 7-årsåldern, alltså som väldigt små. Även fast man ” inte alltid kan tänka på hur andra ska må eller känna sig” har vi väl för sjutton ett ansvar att se till att barn får vara barn, och att de får lära sig att deras kroppar är bra som de är genom att föregå med gott exempel och inte tjata om beachkroppar och snabb viktnedgång?

  3. @Martin: Så. Jävla. Dumt. Men ok, om du vill föra det resonemanget, det kan jag inte ens argumentera mot. Jag hävdar ändå att man måste få leva sitt liv utan att hela tiden fundera över så man inte råkar kränka någon. Dessutom tycker jag att det är väldigt långt mellan att lägga ut en bild på sig och säga att man ska göra en livstilsförändring för att man inte trivs i sin kropp och att prata rasism. Men det är jag, och jag tillhör inte de lättkränktas skara.

 14. En del människor visar nog upp sina resultat för att dem helt enkelt är jäkligt stolta över vad dem åstadkommit efter allt slit och kämpande. Behöver inte vara svårare än så!
  Man måste kunna glädjas åt andra utan att jämföra allt med sig själv!

  Om det sen finns såna som känner behov av en massa uppmärksamhet – bli inte gråhårig över det. Det finns väl nåt underliggande som gjort att dem känner just det behovet. Alla är vi olika, och så är det bara. Lägg ingen fokus på hur andra sköter sin viktnedgång/träning/kost. Fokusera bara på ditt eget liv.

  1. Man måste kunna problematisera och ifrågasätta olika samhällsfenomen (som dessutom har sin grund i ett förtryck) utan att bli bortviftad som osäker och fixerad vid vad andra gör. Det är förminskande.

  2. @Stephanie: De är kanske stolta över att ha uppnått ett mål dem har satt upp, för att må bättre.
   Man kan inte bunta ihop alla människor som vill träna och hålla en viss kosthållning till en grupp som ”BARA vill passa in i ett ideal”, som Lady Dahmer verkar tro. Det är väl också fördömande och förminskande?
   Om vi inte brydde oss så mycket om vad andra människor har för sig så skulle vi vara jävligt mycket lyckligare! Oavsett hur skevt samhället är så har vi ett ansvar för oss själva och de val vi gör. I slutändan är det DU som bestämmer om du ska bli besvärad av att andra människor visar upp bilder på sina kroppar. DET är väl också något vi måste lära våra barn? För vad ska vi göra, förbjuda bilder på människokroppar?
   Eller som Magdalena Graaf brukar säga.. Är det inte dags att vi förbjuder LIVET också???

 15. Tycker det här med bantning offentligt beror på hur man skriver om det.
  Camilla Läckberg skrev om det igår på ett jätte bra sätt (tycker jag)
  Kan tycka det är tråkigt när någon vill ge intrycket att de väljer att leva en nyttigare livsstil och sen egentligen bara gör det för kilon och centimetrar.

 16. Håller med dig. Tycker nog att man absolut har alla rätt att påverka sin kropp i olika riktningar om man tycker att man mår bra av det. Men som sagt det är lätt att det spär på den tråkiga stämningen om framför allt kvinnokroppen som finns medier. Tycker att man efter en graviditet ska ta hand om sig och vara snäll mot sin kropp. Viktigare att sprida det budskapet om kvinnokroppen än massmediala bilder om hur den ”bör” se ut för att man ska känna sig nöjd.

 17. Hej!
  Människor behöver uppmärksamhet, därav lägger man ut bilder på sig själv. Jag gick ner 25 kilo under ett halv år. Körde VV och gick in till 100%, detta var väldigt frustrerande för många i min omgivning. Har du sett reklamen om killen som hetsas till att ta en kaka (tror det var en reklam från systembolag) så hade jag det. Mina kollegor blev nästan förbannade över att jag inte åt fredagskakan. En man på min arbetsplats gjorde samma resa som jag men fick heja rop och beröm. Det blev en stor kontrast, mannen fick beröm och jag fick höra ”men nu räcker det väl du vill väl inte vara ett benrangel?” Då vägde jag 70 kilo och är 176 och hade två kilo kvar till min målvikt. Är väldigt trött på att kvinnor behandlar varandra på ett negativt sätt istället för att peppa. Vilken vikt man mår bra av/i måste man själv få känna efter. Jag gjorde det för mig själv och inte för att visa upp mig på sociala medier!

 18. Håller med!
  Jag vill oxå gå ner i vikt.
  Men inte för att passa in i nåt ideal utan för att passa in i mina kläder som jag hade när jag tränade mer, jag har inte råd att köpa nya.

 19. För tre månader sen fick jag reda på att jag har diabetes. Har under dom senaste 10 åren gått upp ca 20 kg i vikt, och det finns ett stort likhetsteckan mellan övervikt och diabetes. Har nu lagt om mina dåliga vanor till bättre vanor, är ute och går minst 30 minuter varje kväll och ska påbörja tio gånger med en pt. Min sporre är att kost och motion med tiden kan ta bort mitt insulin. Men jag kan även villigt erkänna att en annan sporre är att känna att man orkar, samt att jag blir stolt över det jag ser i spegeln..

 20. Men JA! Exakt så. Gå du på din diet (jag bantar absoluuuut inte, ska bara äta nyttigare och röra på mig mer. Pffft.) men låt oss slippa se det. Sluta linda in det i ett jag gör det bara för min skull. Varför vill man så gärna visa upp det i så fall?
  Så tröttsamt.

  1. Håller också med, så tröttsamt! Vill helst att vi bara ska sluta kommentera kroppar över huvud taget och fokusera på annat. Allt som sägs och skrivs om kroppar och utseende bara ökar hetsen och fixering, oavsett om det som sägs är positivt eller negativt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..