Lucian var ful. Och fult pyssel.

Fast våra kids var fina. Detta är på väg till förskolan i morse. Kimpan är fortfarande lite astma-sjuk och fick följa med hem igen sen. Dom firade utomhus (i regnet) så vi fick jobba med lager utanpå overall.

Luciafirande och alla diskussioner på ämnet nyligen väcker många tankar och känslor i mig. Dels har jag ett minne från skolan som jag delade med mig av på Instagram:
Jag minns att när det blev jag som blev ”skolans lucia” så tänkte jag att nåt blivit fel. Jag var inte söt, jag hade kort, mörkt hår och var blå och röd och mörk under ögonen, lite så där typiskt för bleka astmabarn på vintern. Jag visste liksom att jag inte ”förtjänat” platsen. Att jag aldrig skulle ha blivit det om vi inte lottat. Fatta att en nioåring tänker så! Sen nu i morse vägrade Nikki-Lo ta på sig sina tomtekläder. Det är säkert värsta anspänningen. Dom är utklädda, har övat i veckor, föräldrar och ska komma och titta på. Tänk att stå där som liten unge. För vem gör vi detta egentligen? Är det egentligen mest vi vuxna som vill känns lite luciastämning? Jag misstänker det. Per gick upp till vinden för att hämta våra tomte- och pepparkaksdräkter. Men han kunde inte hitta dom. Vi hade en del nyköpt från Emmaus men ingen pepparkaksmössa. Vad gjorde jag då? Jo, pepparkakshuset i plysch (bombadill design) som är som en låda eller burk, vände jag upp och ner och tråcklade fast taket/locket på bottnen. Det blev som en pepparkakshusmössa. Ingen märkte att själva huset var upp och ner. Ibland blir jag själv impad av (eller rädd för?) mina egna idéer och kreativa problemlösningar, hehe.
Efter lucia på förskolan fikade vi och bakade pepparkakor.
Och pysslade lite. Nikki-Lo, Kimpan och Per gav en liten vit huslykta i porslin (TGR) en makeover med tuschpennor.
Det var så fint att se dom verkligen jobbade ihop.
Jag provpysslade med lite papper, korkar, flirtkulor, lim, garn, papperstallrikar mm. Jag ska till en förskola och pyssla med barn i morgon. Kan detta vara nåt? Det är ju kul om det liksom blir nåt. Som går att använda och ta hem. Det ska inte vara för svårt och dom kan ju se ut precis hur som helst, figurerna är ju inget måste och kransarna eller figurerna behöver ju inte ha några detaljer alls egentligen. Men visst borde väl kidsen kunna limma fast papperstussar på en papptallrik med hål i mitten?
Lite nervös. Tyckte plötsligt dom var superfula och kassa. Hoppas det känns bättre i morgon… Godnatt! 

 1. Ella skriver:

  På vår dotters föris fick alla sjunga tillsammans i år. Avdelningens barn och föräldrar satt alla tillsammans på golvet och sjöng. Så det traditionella ”jag blir uttittad-tåget” slopades 🙂 Barnen hade ju tränat innan så de kunde texterna men vi föräldrar fick sånghäften utdelade (som vi även fick med hem). Sedan var det såklart lussebulle och saft efter. Jag tyckte det var en toppenvariant av lussefirande och vår dotter tyckte det var kul att sjunga tillsammans med oss och att vara utklädd.

 2. Linda skriver:

  Det är såklart olika för olika barn. Min fyraåring hade sett fram emot lucia flera dagar. Mamma och pappa och pepparkakor på dagis liksom!

 3. Åsa skriver:

  Fast mina barn var faktiskt jättetaggade igår och älskade att gå luciatåg. Jag tycker det vore synd att ta bort en sån tradition för att en del tycker att det är jobbigt. Istället borde vi jobba mycket mer med att acceptera att inte alla barn är lika och att låta de som inte vill slippa. Det gäller även större barn och till och med vuxna. Själv har jag ångest för jobbets julfest där det mycket väl kan dyka upp ”skojiga” uppgifter som att göra ett improviserat uppträdande. Dett är väl jättebra om de som gillar sånt får göra det men det borde vara också rätt självklart att man får tacka nej.

  1. Sara skriver:

   Åh jag håller med så mycket!! Tänk om man hade rätten att säga nej. Som introvert och med ångest hade jag mått mycket bättre under mina skolår då. Även som vuxen. Men i ett samhälle där det är guld att vara extrovert är det supersvårt tyvärr!

 4. Elin skriver:

  Pepparkakshus på huvudet kan vara det sötaste jag sett!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..